42876

banner
  • TeeBeee
    A képességek fejlesztésében abszolut igazatok van,de b type is mond valamit azzal, hogy egy szimulátoros űridőt megnézel, szinte mindig olyan visszaváltások és féktávok vannak, amik már rég kanyar kezdetben vagy akár kanyar középpontban járnak. Na ott már egy versenyautó sem nagyon stabil. Szerintem az "autóversenyzés kezdőknek" tantárgy első leckéje hogy nagyon stabil féktávon kanyar előtt letudod a visszaváltást, kanyarközépig tartod és utána kigyorsítasz. De ezt nektek sem kell ecsetelnem. És itt jön az hogy sok szimes űridőt megnézve ezeknek nyomát sem látom.
  • Jacek
    Annyira nincs értelme a szimulátornak hogy minden F1 pilóta abban tölti az ideje nagy részét:)
    Mindkét félnek van igazság a mondanivalójában csak mindkettő eltúlozza:)))
    Rengeteg dolgot meg lehet tanulni!! De nincs G hatás és félelem érzet ami nagy dolog ám:)
    De versenyhelyzetek kezelését kurvára meg lehet tanulni ami élőben komoly pénzbe kerülne...
    De lehetne boncolgatni végtelenségig, de az én személyes véleményem a hogy igenis komoly segítség:)
  • Tomsteel
    Abszolút Gergővel értek egyet, azonnal otthon érzi magát az ember valós körülmények között is. Nem tudom milyen hibákról beszélünk, amiktől károsodik az autó, nyilvánvalóan nagyobb igénybevételnek van kitéve mikor a határait feszegetik, de ezt tönkretételnek venni badarság lenne. Neilszab is rátapintott egy komoly előnyre, a mozdulat reflexre.

Arról meg könyörgöm ne vitatkozzunk már, hogy jobb-e valódi környezetben gyakorolni...hajam kitépem mikor valaki legyint a szimulátorra és felvágósan azt mondja, hogy inkább elmegy a hegyi szerpentinekre kocsikázni.
  • raczger
    Mivel se a Hungaroring nincs még normálisan szimulátorban és a kocsi sincs lemodellezve semelyik játékban, ezért nincs összehasonlítható idő (az rfactoros módot ne vegyük ide, semmi köze a valóságban lévőhöz). A kupás swiftet viselkedésre leginkább LFS-ben az XFG-hez van közel.
  • b-type
    bár jut eszembe, nem csak én, hanem a világ legjobb szimulátoros díjjat nyert Huttu is.
  • b-type
    Milyen időket mentél a Hring-n?..szimben és a valóságban?
    Ott megmondom hogy mi van, mert hogy én teljesen más véleményen vagyok.
  • raczger
    Milyen hibák? Persze, ha limiter fölé vágod vissza a fokozatot, akkor a szimben is károsodik az autó. Én tapasztalatból írtam, amit. Én gyakorlatilag LFS-ben tanultam meg vezetni. Volt szerencsém kétszer is vezetni kupás swiftet (Hringen, euroringen) és gyakorlatilag egyből mindent megfelelően kezeltem. A G25 H-váltóján tanultam meg váltani, kuplungolni, stb... és a valóságban már nem is volt problémám, ugyanúgy csináltam mindent, csak kicsit óvatosabban mentem tudatosan, mert ha összetörtem volna a gépet, zsebből kellett volna fizetni a javítását.

Közelebb állnak a valósághoz a szimulátorok, mint gondolnád. A fő különbség annyi, hogy nem érzed a G erőket és ezért nehezebb vezetni.
  • GPx8
    Próbáld ki lassú kanyarokban.
  • NIBI
    Én ha FPS limitet állíttok akkor rengetegszer szétszakad a kép. Ez az amiről Tilus annyit hadovál mindig. :P Ez általában elhanyagolható mert szinte fel sem fogja az ember agya, és autós progikban még sosem láttam sőt ilyen durván még sehol! Szó szerint simán látom hogy rosszul frissíti a képet (szétszakad/eltolódik)... Igaz 3 monitoron tolom, lehet ahhoz van köze, de a lényeg h hányadék úgy. :D
    VSync-et és/vagy limit-tel együtt még nem próbáltam. De ahogy írjátok úgy tűnik érdemes ránéznem. :)
  • Ginger17
    Kipróbáltam ezt a FrameRate határolást. Szépen működik. Azt csinálja amit - én úgy tudtam - a VSyncnek kellene, de amíg VSyncnél befigyel az input lag, ezzel a határolóval nem. Fix 60-on tartja az FPS-t. Ám, ha hozzákapcsolom a VSync-et egyből laggol - ugyanazon fix FPS mellett. Nem értem, de mindegy is.

Ami nagyon tetszik, hogy szépen sikerült optimalizálniuk a grafikát. Ember legyen a talpán aki egy közepes - grafikai beállítás és egy full között (menet és verseny közben) különbségeket lát. Nagyítóval kell nézegetni a screenshotokat lényegi különbségeket keresve, az tuti. Megkockáztatom, hogy alacsony grafika mellett is nagyon szép a kép, így akinek esetleg gyengébb a gépe, az is kap egy jó nagy impulzust, hogy nézegesse a modelleket, vagy csak gyönyörködjön a naplementés vezetésben... tudom, hogy ennek sok köze nincs a vezetési élményhez - de talán mégis -, de eddig az arcadeosok körberöhögték a szimeseket a grafikát illetően, hiába magyaráztuk, hogy itt a sz.gép a fizikát számolja - de ez a progi simán felveszi a versenyt akármelyik arcade játékkal.
  • neilszab
    A szimezés elsősorban fejben és mentálisan segít felkészülni a valós versenyzésre, meg természetesen gyorsítja a tanulási folyamatot, nem beszélve az óriási rutinról, amit a versenyhelyzetek helyes kezeléséhez adni tud. Emellett persze ott van még maga a pálya ritmusa, meg a kocsi alapvető kezelése, de sok apróságban viszont nem tud segíteni a konkrét pedál/váltó és kormány használatot illetően, amiket írtál is.

Ami viszont engem is meglepett, hogy volt alkalmam egyszer pályán komolyabban menni egy kis forma autóval (persze más gépek is voltak már, de azok csak ökörködés szintjén) és előtte netKar-ral készültem rá. És meglepő módon nem volt annyira más mint vártam, egyből otthon érzetem magam az autóban és nem ért semmilyen meglepetés, minden úgy működött/reagált ahogy azt vártam... persze full-os volt a "grafika" :), meg értek a G-ék, meg fostam is, de kb ennyi volt az össz különbség. Ez akkor nagyon meglepett.

Illetve amire még rettentően jó a szim, azok a közúti vészhelyzet kezelése. Amikor versenyzel, akkor egy futam során számtalanszor kerülsz olyan helyzetbe, hogy megcsúszik az autód, vagy nagyon gyorsan kell reagálnod valamire. Ezek a mozdulatok és helyes reakciók akaratlanul is rögzülnek benned és valós éles helyzeten már nem fogsz megijedni, hanem automatikusan cselekszel. Utána persze végigfosod magad, de nem a kritikus pillanatban fogsz tizedmásodperceket hezitálással tölteni, nem fagysz le, tudod a dolgod...

Bocs az off-ért. :)

• endy papp
    Ez a VSync dolog nekem is bejött eddig.
    Az update előttről beszélek....., hiába volt bekapcsolva akkor sem volt az igazi.
    Most hogy bekapcsoltam minden lag, lassulás, diavetítés eltűnt ,ezért nem is erőltettem a játékot korábban...
    De most, hogy írtátok ,mondom én is kipróbálom.
    Szinte röccenéstelenül fut,persze a pályán mert ha a sóderba pörgök forgok akkor azért már más ,de ugye a pályán kell közlekedni.....
    Az hogy az fps csúszkát ebben az esetben hova húzom mind egy, nem befolyásol semmit, kipróbáltam.
    Ja a graf beállításokat így feljebb tehettem minimumról közepesre
    Annyira tetszett hogy alig tudtam abba hagyni.....a körözgetést
  • Adam Jonas
    Még nagyon nem állítgattam semmit, de szerintem def set miatt érződik alulkormányzottnak. Parabolica-ba mondjuk mindenhogy viselkedett nekem, csak nem alulkormányzottként. :)Jó párszor volt olyan, hogy keresztbe jöttem ki a Parabolica kijáratánál. :D
  • b-type
    Mindig is hittem benne, hogy a szimezés segíti a valós versenyzést, mert 'tanulékony' leszel, egy pálya általában hogy épül fel, hamarabb felépíted a ritmust.
    Az autó kezelését csak alapvető szinten segíti, hiszen az autó viselkedésének, pláne kezelésének szimulálása nem igazán tökéletes, az FFB is élményszerű, a hajtáslánc kezelése (váltás/kuplungolás, nyomatékváltás) is inkább élményszerű. A setup rész segít megérteni az alapokat.
    ..de sztem ez semmivel sem több mint amit egy induló/kezdő valós versenyző ne sajátítana el egy év alatt, jobban.

..ha mondani kellene valamit akkor mindenképpen a ritmust mondanám, rengeteg pályán lehet szimezni, és ezáltal fejlődik egy képesség a ritmusra, a ritmusváltásra...és a fenntartható koncentrációra.

Az autó kezelésében én nem látok előnyt egy valós versenyző fejlődését, és egy szimes fejlődését összehasonlítva.
    Bizonyos dolgokat nem lehet megcsinálni a valóságban, amit a szim nem büntet.
  • b-type
    ebben egészen biztos hogy nincs igazad :D
    alapvető hibák vannak egy gyors szimes körben, általában kanyarbemenetnél.
    még ha nem is esel le a pályáról, az autó károsodik.
  • raczger
    Szerintem inkább csak vezetési stílus. Aki így megy, a valóságban is így menne, viszont aki ahogy te mondod "szimesen vezet", az a valóságban is úgy fog menni és gyorsabb is lesz sokkal :)
  • b-type
    volt egy videó...itt is van: [URL=http://sg.hu/listazas_msg.php3?id=1324301258&no=5455] #5455[/URL]
    Lehet hogy ez a srác nem megy űridőket, de 'autósan' vezet.
    Még a végén, a gyors körén is látszik, nem csinál akkora hibákat mint egy gyors 'szimes' kör, ahol kanyaríveken van visszaváltás, és ahogy írod 'berántás'...ahol érződik az autón hogy ha eldobom, majd újrakezdem.
    A féktávokon törekszik arra hogy lehetőleg egyensúlyban maradjon az autó, és nem vált fel a még kicsikarható tizedért, hanem hagyja lepörögni.
    Jó nézni, ha valaki ennyire jól vezet szimben.
  • lac coo
    Amúgy nem ... Ha 500 fokos a kormányod akkor a 900 fokos autóknál már skálázni kell neki ...
  • lac coo
    Nem. Sőt eddig kezelhetetlen volt a Ferrari 900 fokon, vissza is vettem jócskán, de még úgy se volt igazi, most viszont 900-on is isteni !Határozottan, bátran tudok most menni vele, mert végre hajszálra az történik amit én akarok .

ahogy te mondod lassú voltam hozzá. Most megy ahogy kell, sőt az ffb-ből nagyrészt eltűnt az elég kemény ellentartás visszakormányzáskor. Ebből gondolom, hogy csúnya késések voltak a játékban hozzám képest.

Érteni én sem értem, de most nagyon jó !!! végigpróbáltam sok autót most, és mindegyik nagyságrendekkel jobb lett.
  • NIBI
    Biztos nem a kormányzáson állítottál? Én totál így vagyok a Lotus 2-11-el, először szar volt majd megtalálva a jó szöget állati jól tudtam kezelni.
    Sajna a P4/5-el képtelen vagyok jó beállítást találni vagy hihetetlenül érzékeny a kormány vagy alig bírok befordulni amivel 5-6 mp-el megyek lassabban. :O Tehát nem kicsi a különbség, ha érzékeny akkor fosok mert mindenhol előbb fordulok és csúszkálok mert úgy "berántom", ha meg nem fordul akkor mondjuk nem fosok csak lazán bazi lassú vagyok. :D
    Kajak nem értem ezt a kormány beállítás csúszkát, de kezdem úgy érezni ez rosszabb mint a steering lock-ozás.
    Ha a kormányt 500 fokra állítom, és az AC-ben is 500-ra akkor elvileg az ugyanolyan mint ha 900/900 lenne beállítva nem? Legalábbis az elfordítás arányainak nem kéne változnia, mégis brutálisan más a két beállítás. De vannak ennél furábbak is, mégis azok a kellemesek. Nem értem én ezt...
    Ha valaki érti magyarázza el részletesen. :)
  • lac coo
    sokat mentem lagolva, nem volt olyan vészes de azért volt... És most biztosra mondom, hogy ez simán nem csak látvány volt, benne volt ez az irányításban is !!! sokkal sokkal jobb lett így az egész, amit eddig eldobtam mert lekéstem róla az most mind megvan ....Sőt ha hiszitek ha nem még az ffb-ben is benne volt ez a késés !!! Most az is teljesen realtime a régihez képest, sokkal biztosabban vezetek bármit .....

Igazi barkács ...:))

A formula abarht pl mintha más autó lenne, eddig az volt a bajom, hogy ilyen öregasszonyos , úszkálós, most meg gyors virgonc tele apró korrigálásokkal .
  • Ginger17
    Namiost ezt én is így tudtam, de nálam pl. pont fordítva működik. A TP alatt nem így volt, de most így van. lacooo módszerét még nem próbáltam.
  • lac coo
    Nekem mindenhogy laggolt eddig vsync-el, anélkül, mindegy. Fps jó volt azzal nincs gond. Most így teljesen jó lett, nem értem igazából, de lényeg, hogy jó :))
  • Solt
    Az nem biztos, hogy jó ötlet... nekem is darabos, ha nincs vsync.

Az a lényeg, hogy úgy állítsd be a grafikát, hogy minden helyzetben meglegyen a 60 FPS. Ha nem tapasztalsz input lagot, akkor használj vsync-et, ha tapasztalsz, akkor ne használd, viszont akkor fixáld 60-ra az FPS-t.

Én vsync mellett még az FPS-t is fixálom, azért amit lentebb írtam.
  • lac coo
    M2, Top Gear Zonda R teszt most :)
  • NIBI
    Hát az volt az. :D
  • lac coo
    De vsync-et nem is használtam ...
  • Solt
    Ez azért lehet, mert szarul van leprogramozva a vsync... azzal, hogy fixálod az FPS-t, kivéded ezt. Sok játékban még a CPU kihasználtság is megnő ezután.
  • lac coo
    Nem tudom, low grafon stabi lfps mellett is volt lagom ...
    Van az fps meter app, azon is szép egyenes volt, nem ugrált ...
  • Fehercsoki
    Akkor lehet hogy azért volt az a lag mert 60 felett ugrált az fpsed. (mert pl ha 80ról leesik az fps 60ra akkor hiába magas az fps ugyanúgy belassulásnak tűnik)
  • lac coo
    Beállítottam próbaképp ezt az fps limitet ( 60-ra) és eltűnt a laggom !!!
  • GPx8
    Szerintem meg nem. Tolja az orrát mint az állat. Vagy nagyon szar az alap setup...?
  • NIBI
    Jaaaaj tényleg. :) Ha így írta volna beugrik, már hogy abban van. :)
    Köszi. :)
  • Norbi1990
    Van egy olyan app, hogy Onboard settings

Ott tudod állítani a kamera helyzetét dőlését, fov-ot stb.
  • NIBI
    A szem magasságot tudom állítani valahol? A frissítésben említ valami app-ot erről, de nem jöttem rá hol van.
    Vagy hogy is lehet konzolba?
  • Tomsteel
    Következő frissítés Dec. 6.
  • lac coo
    Csak jöhetne valami AI, mert ez így elég unalmas :)))) Kicsit játékra is jó lenne már használni ....:)
  • Norbi1990
    Ezt most vettem fel. Eddig is csinálta szóval nem lett semmi sem csinálva :(
  • Adam Jonas
    A Lotus 49-et nagyon eltalálták, határozottan tetszik :)

• Alexease
    Olvastam errol multkor az AC forumon, masnal is volt ilyen, nem tudom mi tortent azota a hibaval.