43023
  • b-type
    szal a szekvenciális váltó az ilyen.
    viszont a kormányváltó is, csak ugye az egy kapcsoló. Kapcsolhatja bot is, mindegy. ...elektronikának mindegy, hogy az első tengely mögött, vagy a hátsó tengely előtt van. ...a váltó kapcsolhatósága nem függ a váltórúd hosszától, a mechanikus kialakítástól, sok autónál ez vízválasztó volt, voltak nagyon pontosan kapcsolható autók, és pontatlanul váltó autók.
    Ez sok mindentől függ, mert a váltónak kézre kell állnia. Ugyanakkor ha ez csak egy kapcsolót vezérel, akkor oda teszed ahova akarod, semmit nem számít kapcsolhatóságban, súlyban..mindegy.
    Persze teheted kormányra is, viszont ott sztem biztos vannak levédett megoldások, mert az ideális sztem a kormánnyal együtt forgó váltófülek, ennek ellenére látok nagyon hülye megoldásokat is.
  • TeeBeee
    Erről a kocsiról van fent egy gyönyörű felvétel a YouTube-on (orgazmus közeli állapot):
    Corvette C7.R
    Remélem eltalálják a hangokat és ugyanilyen beteges varacskosdisznó hangja lesz visszaváltáskor.
  • lac coo
    Dehogynem lehet ! :)
    Nálam így áll, és egyáltalán nem fog lent ....

• bardocz
    Király, köszi. Igen, elég komoly kis találmány.
  • TeeBeee
    Én régen is azt vallottam a difikről, hogy az ufók hozták le nekünk. Ember ilyet nem tud kitalálni.
    Egyébként igen, ez a lemezes avagy lamellás sper difi.
  • macleody
    Hát nem kimondottan.
  • bardocz
    Ez a videó meg egy nagyon jó magyarázat a difikről(tényleg, itthon ezt a fajtát nevezik sperrdifinek?). iRacingben a Corvettnél már tudom mit is állítgatnak a szögértékek a difinél.
  • b-type
    várj, fürdetünk, utána jövök. :)
    Lehetőség van sokmindenre...pl. Nordschleife videón a P4/5C-t kuplungolja a versenyző, de elektronika blippeli.
    youtube
    na még írnék de menni kell... :))
  • bardocz
    Ezt a videót köszi, nem tudtam, hogy hogyan működik egy ilyen váltó, és erre nem gondoltam. Nagyon jó.
  • lac coo
    Miert nem lehet?
  • macleody
    Az meg a másik, hogy mi a tökömért nem lehet a kuplung pedált konfigolni? 1 centit felengedek és fullon van.
  • lac coo
    Meg lehet, csak lenyomott kuplungnal nagyon gyorsan be kell raknod sebessegbe, majd elindulni a kuplunggal ....
  • TeeBeee
    Amennyire én tudom a botváltós abban különbözik a pillangóstól, hogy közvetlen te kapcsolod vele a tengelyeket (végig fizikai kapcsolat kulisszákon keresztül akár), míg pillangónál mikrokapcsoló a szervó motorig ami működteti (lépteti) a tengelyeket. Magyarul a botváltósnál nem sok elektronika van.
    Példa

Egyébként azt néztem tegnap, hogy rajtam kívül mindenki eltudott startolni. Nekem befulladt mindig. Mi a rákosborzasztóért nem lehet megcsinálni a kuplunggal történő rajtot?
  • macleody
    Blip-elnék én, de zokniban, görgős székben ülve nem nyerő :) Visszadobom gázfröccs nélkül, aztán vagy blokkol vagy nem :)
  • bardocz
    Igen az jó lenne, csak nem tudom lenne-e rá elég ember.
  • b-type
    Én azért használom mert néha jobb, gondolom egy szim fizikában lemodellezett 'blip' nem olyan jó mint egy sportkocsi váltóelektronikája...de nem ragaszkodom hozzá, elváltom kuplung nélkül....ha úgy érzem hogy eltalálom a fordulatot akkor elváltom olyan autóban is amiről tudom hogy nincs ilyen elektronika, igazából a 'feeling' miatt jó, van olyan autó amiben hozzáad a hangulathoz ha kuplungolok.
    ..és persze nagyon örülnék ha lenne egy olyan liga ahol a kuplungot muszáj használni, mert nagyon technikás egyébként. Jól csinálni nagyon nehéz bizonyos pályákon és autóknál. :)
  • bardocz
    Vannak akik azért használnak kuplungot visszaváltásnál, hogy kíméljék a váltót. Mocsok drága egy ilyen váltó, szimulátor cockpites topikban írogatott róla még valaki.
  • Adam Jonas
    Elvileg jah, csak ha rosszul kezdik el felparaméterezni, vagy útközben eltévednek...akkor lehet baj.
  • b-type
    Teljesen mindegy, az elektronika uaz, hiába botváltós vagy pillangós. Nem kell kuplungolni visszaváltáshoz..
    Ez van...még egy ideig tartotta magát hogy egy jó versenyző jobban csinálja mint az elektronika, jobban 'blippel', ezáltal jobb a fékút.
    De ez már nem áll, mivel az elektronika sokkal nagyobb ütemben fejlődött igazából 'pillanatok' alatt.
    Az hogy melyik sportautó botváltós és melyik pillangós az más okok miatt dől el, ..szvsz az elektronikának tök mindegy hogy egy kapcsolót a kormányon húzogatnak, vagy egy rúdon tologatnak. :)
    gondolom itt is vannak szabadalmak, ezért születhetnek idióta megoldások a kormányon kapcsolható sebességváltásban.
    ilyenek meg ilyenek vannak:

• bardocz
    Ennek a jóféle fizika alárakásnak nem annyinak kéne lennie, hogy beállítják a kocsi valós paramétereit?
  • Adam Jonas

Kérdés, hogy vajon Kunos-nak megéri-e hosszabb távon alkalmazni őket? :)
  • Szabi #20376
    az URS-esek szépen haladnak :)

jó ötlet volt őket alkalmazni, gyorsan meglesznek a szép modellek, aztán már csak Kunoséknak kell valami jóféle fizikát alárakjanak :)
  • Thread
    Singapore-t miert nem hasznaljuk most?
  • Gadfly13
    Épp most nézem, hogy jött egy update Barcelonára, így már ez is 1.0. - LINK
    Esetleg ez a pálya szombatra és vasárnapra?
    Ha jó, akkor várom az autó ötleteket.... vagy esetleg próbáljuk ki itt az F3-at? LINK
  • Gadfly13
    szegény Fiatocskák
  • Alexease

• Gadfly13
    Penalty kikapcsolva! ;-)
  • Ginger17
    Ez a visszaváltásnál kuplungolás ennél az autónál azért érdekes, mert nem érzek semmi különbséget ha nyomkodom, ha nem a kuplungot (visszaváltásnál) és így "blipelni" sem kell. Simán működik, nem kerreg... látszólag minden ok, pedig ki van kapcsolva minden segítség.
  • barcalaci84
  • szancsopanza
    "botváltó"
    Ilyen alapon a "HPattern" is "botváltó" :D
  • Alexease
    A "nincs benne kuplung" a kuplung pedalra ertendo:) Es igen, elsosorban a DSG cuccokra gondotam.
  • BooMiller
    Nem egészen de majd kijavít valaki:) Az automata amit te írsz az a bólygóműves, de van a "DSG" rendszerű is:)
  • Alexease
    Majdnem:) Csak itt el kell engedd a kormanyt, meg a pedalozas macerasabb:)
  • Alexease
    Nem HPattern, hanem botvalto, ahogy Lacc is irta;)

Ez a P4/5 botvaltos auto (es meg nehany az AC-ban, pl. a formula is:P), es visszavaltasnal kuplungos. Vagyis elindulashoz es visszavaltashoz kell a kuplung. Igy nem pillangos es nem ket pedalos, es lazan lefulladna elindulasnal:P

De ha egy auto pillango valtos (legalabbis ha versenyauto), akkor is van benne kuplung, foleg az elindulashoz, de azoknal a valtashoz mar ebszolut nem kell. Lasd F1, az is kuplunggal indul, pedig az eleg modern cucc:DDDD

Amelyik utcai pillangos, az mar tuti automa is, igy total nincs benne kuplung. Vagy az olyan automatakban, amiben at lehet tenni az automata valtokart stick-be.
  • macleody
    Ja, tudom, végülis majdnem olyan mint egy pillangó.
  • lac coo
    Botváltó, tologatós :)
    A G25 ben még van, sajnos a 27-ből már kispórolták ....
  • macleody
    Hogy H-váltózol a P4/5-ben? Nekem nem működik csak a pillangó. Mondjuk egyébként sem H-váltós a kocsi. A másik meg, hogy miért kell kuplunggal indulni a pillangós autóknál? Berakom 1-be és le akar fulladni. Nem kéne ilyenkor bekapcsolódni az automata kuplungnak? Nem ismerem a pillangós autókat, azért kérdezem.
  • Alexease
    Az auto maradhat, csak en rinyaltam;P
    De a buntetest ki lehetne kapcsolni, csak igy egy alkalomra, a teszt miatt, kivancsi leszek mi lesz belole;DDD
  • Gadfly13
    A pálya marad holnapra is, viszont ha szeretnétek másik kocsit, akkor írjátok! ;-)
    Esetleg annyit megtehetek még, hogy holnapi esemény idejére kikapcsolom a büntetést, mert ezen a pályán egy kanyar kivételével nem igazán lehet vágni, max csak szélesítgetni.
    Utoljára szerkesztette: Gadfly13, 2014.09.18. 22:39:18
  • bardocz
    Ha ráérek majd megyek, mert amúgy jó volt :) Jó ez az autó meg pálya. Mondjuk lehetne picit több ló a motorban. Nehéz kigyorsításon megforogni.