Számadás az ûrrepülõgép-programról
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Jobban utána kellesz néznem ennek a Dragon témának... Eddig valahogy hanyagoltam...
A rakétás leszálláshoz a Dragon a vészhelyzetekre fenntartott üzemanyagot használja el, amit vagy vissza kellene hoznia vagy ki kellene engednie egy ejtõernyõs leszállás elõtt. A Dragon 1290 kg-os üzemanyagkészletbõl egy ISS repülés csak kb. 500kg-ot igényel. A többi vészhelyzeti tartalék. Az ûrhajó visszatéréskor ugyanúgy légköri fékezéssel lassul 200-250m/s sebességig, ekkor ejtõernyõ helyett az emberes változat rakétát indít.
A Szojuz kb 900kg üzemanyagot visz magával a mûszaki egységben és kb. 60kg-ot a leszállókabinban. Ennek egy mormál ISS repülés során kb. a felét használja el az oda-visszaútra, a többi elég a légkörben a mûszaki egységgel.
Ennek a fel nem használt tartaléknak találtak két nagyon ésszerû megoldást.
Ez amúgy nem a Spacex találmánya. Minden a NASA Bantam hajtómû programjának ötletébõl indult. A Boeing CST-100 ûrhajója szintén az orbitális manõverhajtómûvek üzemanyagával tervezi meghajtani a 4db felszálláskori mentésre beépített mentõhajtómûvét, csak azok a mûszaki egységben vannak nem a leszállókabinban..
A rakétás leszálláshoz jelentõs mennyiségû üzemanyagot kell felcipelni. Még úgy sem enyhít a problémán, hogy egyúttal ez a mentõrendszer is. Ugyanis az eddigi megoldásoknál a mentõrendszert jellemzõen csak az 1. fokozat cipelte, ha viszont emiatt kell erõsebb 2. fokozat, akkor az 1. brutálisan megnõ...
Én az egészben akkor látnék fantáziát, ha az indítás költségét sikerülne (nagyon) drasztikusan lecsökkenteni. A jelenlegi árakkal (de akár csak felével is) számolva, egy vízbõl mentés elenyészõ tétel az indítás költségeihez képest.
(A Szojuznál pl 0,05s impulzusokkal manõvereznek a dokkoláskor)
3. A Shuttle RCS rendszere a visszatérés során aktívan részt vett a sikló irányításában és egészen a hangsebesség eléréséig aktiválva maradt.
A Szojuz visszatérõkabinja a légköben hidrogén-peroxidos hajtómûveket használ stabilizálásra. Az sem jobb.
A Protonos példa két okból nem jó.
Az egyik hogy a Proton hajtómûvei nagyteljesítményû szivattyús táprendszerûek, hajtómûvenkénti turbószivattyúval és többszáz mozgó alkatrésszel. Ezzel szemben a Dragonnál egy hajtómûindításhoz kettõ darab mozgó alkatrész (a két szelep) szükséges, mivelhogy nyomógázas rendszerû.
A másik hogy a Proton kudarcok tekintélyes részéért a szivattyús táprendszerû kerozin-LOX hajtóanyagú Blok-D/DM fokozatok a felelõsek.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
1. Hááát, ha csak az alkatrészek számát és a ráható igénybevételt nézzük, akkor én ezt így nem jelenteném ki.
2. OK. Jól hangzik.
3, Csak nem fel/leszállásra.
Asszem még a Protont is ilyen hajtóanyaggal üzemelik, elég megbízható, ha jól látomm 88%-os sikerszázalékkal. De embert még nem engedtek a közelébe, pedig a Zond ûrhajóval az orosz ûrhajósok elmentek volna a Holdat megkerülni. Még ha beledöglenek is.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
2. Nyolc mentõ/leszállítóhajtómû van, négy teljesen különálló blokkban.
Ebbõl két hajtómû tolóereje is elég a leszálláshoz.
3. Az ûrrepülõ is ezt a hidrazin, nitrogén tetroxid kettõst használta.
Persze a hidrazin/nitrogén tetroxid hajtó/oxidálóanyag ahogy tudom nem igényel pl. indítást, egyszerûvé teszi a rendszert, csak össze kell keverni és már megy a móka. Csak éppen pont ezért veszélyesek ezek az anyagok, a mérgezõ, jelentõs reakcióképes hatásuk miatt. Veszélyesek a környezetre és a hajtómûek tartálynak sem mindegy.
Ha ezzel a rendszerrel gond lesz, akkor bizony nem kis gond lesz.
Aztán ha ne adj isten használni kell belõle, akkor nem lesz mivel leszállni?<#ijedt>#ijedt>
Cifu cikkei szerint pont valami ilyenre gondoltak a NASA-nál eredetileg, csak a légierõ erõltette, hogy platós legyen az ûrrepülõgép. Pofátlanság lenne ezek után, ha az ûrrepülõgép utódját, pont az õ pénzükbõl és pont olyanra csinálnák.
<#nevetes1>#nevetes1>
DailyTech link
Az ûrrepülõgépnek szerintem ez volt a legnagyobb tanulsága: minnél egyszerübben!
Mi lenne akkor, ha a NASA kukázná a használt rakéták többségét a gyártókkal kötött szerzõdésekkel együtt???
Mi lenne akkor, ha a NASA (+ a hadsereg) számára kifejlesztenének mondjuk kétféle (tolóerejû) RP1+LOX hajtómûvet, amelyek akár önállóan, akár csokorban is használhatók lennének, ugyanígy kétféle (esetleg 3) LH2+LOX hajtómûvet, plusz egy univerzális vezérlõrendszert is???
Ha azt nézzük, hogy a NASA (+ a hadsereg) mennyi indítást végez, akkor ezeket a egységeket lehetne relatíve nagy szériában gyártani, a rakéták többi elemét szintén a modularitás elveit alkalmazni, mindezt úgy, hogy egy egységes kiszolgáló rendszer kelljen hozzájuk. Az újrahasznosítást meg alkalmazzák a gyártás közben keletkezõ hulladékokra, a gyárban dolgozó emberek által kiürített üdítõs PET palackokra stb...
Szerintem valahol itt kezdõdne az igazi költségcsökkentés...
Olcsó és olcsón üzemeltethetõ rakétákkal olcsón elérhetõ lenne a Föld körüli pálya. Szerintem minden távolabbi célnak ez az alapfeltétele.
Ha olcsón lehet nagy terhet LEO-ra juttatni, akkor nem lenne kérdés, hogy milyen meghajtást alkalmazzanak egy Marsûrhajó-szerelvény esetén. Naná, hogy a jól bevált kémiai hajtás, amivel rengeteg tapasztalatunk van és mára már eléggé megbízható... Hiszen nem az üzemanyag a drága, hanem annak a feljuttatása.
Ez csak egy példa a sok lehetséges közül...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Én hiszek abban, hogy igenis van értelme és jövõje az emberes ûrkutatásnak, haladni, lépni kell a korral, célokat kitûzni, elérni, új célokat keresni... és így tovább.
Ez nem csak technikai fejlõdés, ez az emberiség fejlõdése...
Elon Musk (szerk.: a SpaceX CEO-ja) egy interjúban kifejtette, hogy a SpaceX az újrafelhasználást szeretné erõltetni. Egy Falcon 9 ára hozzávetõleg 50 millió dollár. Ebbõl az üzemanyag 200.000 dollár. Ha a videóban látható koncepció valóban mûködni fog, akkor az a már most is erõsen versenyképesnek mondható SpaceX-et úgymond úttörõvé teheti. Mondjuk kerüljön a rakéta felkészítése a következõ útra 25 millió dollárba (nagyon konzervatívan közelítem meg a témát). Ez akkor is 50%-os költségmegtakarítást jelent hozzávetõleg (összetettebb a kérdés, hiszen a leszállótalpak illetve a leszálláshoz használt üzemanyagmennyiség picit megkavarja a dolgot). Ez esetben a Falcon 9 jelenlegi ~5360 dollár / feljuttatott kg-os ára megfelezõdik, vagyis legyen mondjuk 2700 $ / kg. Ez per pillanat jó fele, negyede a jelenlegi áraknak. Azért ezzel már lehet kezdeni valamit, nem? ;)
Igen, most jöhet az a jogos kritika, hogy az Ûrsikló is így kezdte... Nos, nincs jobb alternatíva per pillanat a közeljövõben, úgyhogy drukkolhatunk a SpaceX-nek, mert nincs más.
"Szép, szép de gyálog kitszer gyursabban mégyek mint ahogy ez az autósmobil. Meg tiz évnyi fizetisembe kerüne."
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
Te is említetted már többször a Föld körüli pálya nehézkes elérését, ami emberekkel korántsem rutinfeladat.
Azt kellene egyszer elérni (ami ugye az STS program egyik fõ célja lett volna), hogy embereket és nagyobb terheket képesek legyünk relatíve olcsón, nagyon biztonságosan, komolyabb idõbeli kötöttségek nélkül LEO-ra feljuttatni. Ha ez teljesülne, akkor nem is lenne olyan távoli cél a Mars...
Illetve Jaxa 2020ra terveznek hold bázist robotoknak. :D
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
Elon Musk azt pedzgette, hogy 10-20 év és embert küldhetnek a Marsra... Szóval én arra számítok, hogy ha sikerül a 2018-as missziót összehozniuk, akkor a 2020-as évekre bizony ott lehet az emberes misszió is...
Forrás
Éééééssss... errõl fogok írni a következõkben. :)
A Red Dragon kapcsán: a tervek szerint a 2020-as évekre csak mûszerekkel megrakott Dragon megy a Marsra, mint egyfajta nagyra nõtt felszíni szonda, vagy akkorra a SpaceX már emberes küldetést is tervez?
Viszont végignézhettem és élvezhettem az ISS felépülését, a Hubble-korszakot, az internet hõskorszakát.
Mindig volt jobb és jön jobb. Ugyanakkor mindig lesz olyan, aki utólag azt mondja majd, hogy hejj, milyen idõk voltak azok. Ahogy olyan is, aki keserûen mondja, hogy no, én ezt már nem élem meg...
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Ha mélyebben is turkálok az átlagnál, az a vénségem miatt van. Elsõsként tátott szájjal bámultam Armstrongék holdraszállását - mocskos kapitalizmus vagy sem, nem merték nem közvetíteni - azóta teljesen rá vagyok kattanva az ûrkutatásra. A mai internetes bõségszaru mellett megmosolyogtató az akkori források szûkössége. Delta, Föld és Ég, Élet és Tudomámy, Természet Világa, Csillagászati Évkönyv. Nagyjából ennyi volt, nem mindig naprakész, de színvonalas.
Az "ûrbombázó" elképzelést sok helyen felhozzák, de a legtöbbször érintõlegesen, komolyabb specifikációk nélkül. Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy semmilyen komoly elõnnyel nem rendelkezett az ûrrepülõgép már az 1970-es évektõl kezdve a csapásmérés feladatkörében a robotrepülõgépekhez és ballisztikus rakétákhoz képest. Sõt, kifejezetten hátrányos volt, hiszen mindössze két, egyáltalán nem védett indítóállás-helyszíne lett volna (ez késõbb ugye egy lett, hiszen csak a Floridai 39A és 39B mûködött, a Vandenbergi bázisét pedig elbontották / átalakították), és az indítás elõkészülete nagyon sok idõt emésztett volna fel. Egy Minuteman (majd késõbb a félkész állapotig jutott MX) rakéta sokkal veszélyesebb volt.
Az, hogy sok konteos oldalon próbálják eladni az ûrrepülõgépet katonai harceszközként, inkább megmosolyogtató. Lévén mindig csapásmérõ gépnek akarják leírni, holott katonai szempontból a legjelentõsebb lehetõsége az ellenséges szovjet mûholdak megsemmisítése lehetett volna.
Katt!
No meg Galambos Tibor: Emberek a világûrben c. 1975-ben megjelent könyvében is van néhány a Szojuz 9-rõl. Iszonyú kicsi. Fõleg ahhoz képest, hogy a Szojuz 9-en Nyikolajev és Szevasztjanov 17 napot repült 1970-ben.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM