55
  • narumon
    #55
    Mondjuk tisztázzunk már valamit! Pl melyik iphone képéről beszélsz? Mert azért én egy pár telefonnal csináltam képet, de hát egyiken sem éreztem, hogy az hú de jobb lenne mint az iphone-é.
    A többire meg nem válaszolok mert előtted már leírtam csak olvass vissza.
  • Ender Wiggin #54
    Az iPhone minőségéről nem elfogult, lefizetett teszteket érdemes olvasni, hanem ki kell próbálni :-D
    Ez megtörtént. A telóképeket sosem tartottam sokra, de az iPhone még azt is alulmúlta, amit mondjuk egy X6-ossal készítettem. Könyörgöm, 3x annyiba kerül, mint egy jó kompakt!
    Kis szenzor, kis objektív. Mit várhatsz? D3x minőséget?
  • G_ArchAngel #53
    Ezen már csak fagyott arccal csodálkozom. Ez a tipikus ilyen nincs, de mégis van esete.

    Mondjuk miért ne, végül is a célom a masszív visszafejlődés:)
  • Blasta
    #52
    "Végezd el a képzéseinket, s ezután mondj véleményt. Az már komolyan vehető."

    LOOOOOOOOOOOOOOOL :)))))))))))))))
  • Blasta
    #51
    ó Te szimpla kis egysejtu, Te...
  • xyl
    #50
    Érdekes, hogy a másik oldalról nem jön semmi, pedig jöhetne :-) Vagyis: A telefonokat felszerelték - általában eléggé gyengus - de azért egyre jobb - kamerával. Mikor jön valaki az ötlettel, hogy a kompakt kamerára rakjon néhány plusz gombot és AZ legyen telefonálásra is alkalmas? Vagy akár érintőképernyő is lehet.
  • Solten
    #49
    Na ez kesz vicc:



    :DD
  • Etinger
    #48
    Osztom, mint D3100 tulaj.
  • Lame
    #47
    Ajanlom ezt a forumot.
    http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1000&message=36508422
    + par sajat keszitesu kep
    http://data.hu/get/4362848/n8.rar
  • conjurer
    #46
    Jó vicc! D3100 képe 100%-os nagyításon is jó, ha normális obival van megtámogatva, magasan veri a d40-et, rawba fotózva meg főleg! 14 megapixel iso100-on akár plakát méretű nyomatokat jelenthet. Persze bélyeg méretben lehet nincs difi.
  • Lame
    #45
    Persze, hogy nincs koze se N8-nak egy 550D-hez. En ezt nem is mondtam. "Ez van, a mostani telcsim veri a kompaktok jelentos reszet kepminosegben."
    Az, hogy a cikkben kicsit hulyek mar nem erdekes, van ilyen :) Csak ott jo minta kepek voltak a telcsirol azert linkeltem ;)

    Egyebkent tudom mit tud az 550D, csinaltam vele olyan 6-700 kepet. Radasul kb a felet egy 70-200-as Canon obival. :)
    De ez tovabbra is irrelevans a N8 vs compact temaban :)
  • nagylzs
    #44
    A DSLR és ILC gépekre nem lesznek veszélyesek. Hiába a hiperszuper elektronika, a profi képekhez továbbra is fontos a nagy fényerő és a jó optika, és ezt jelenleg is fél kiló optikai üveggel lehet megvalósítani. Aki hobbiból fotózni akar, az úgysem fog megelégedni egy nyamvadt mobillal.

    A kompakt fényképezőgép kategória meg nyilván el fog tűnni, kb. úgy mint a GSM nélküli PDA meg a PDA nélküli GPS meg a wifi nélküli mp3 lejátszó, meg úgy általában minden más is amit bele lehet integrálni egy telefonba, és olcsón széles rétegek számára elérhetővé tenni. Vesszenek a kompaktok! :-)
  • bestpixel
    #43
    Egy hozzászólás és egy honlapon szereplő néhány kép alapján elég merész dolog megítélni a tevékenységünket. Végezd el a képzéseinket, s ezután mondj véleményt. Az már komolyan vehető.

    Ráadásul amit a kommentemben leírtam, azok technikai tények. Az, hogy te ezzel nem értsz egyet (vagy nem fogadod el), a te dolgod (és téged jellemez). De ez engem egyáltalán nem minősít.

    Én sem értek egyet a véleményeddel:
    - "Az eles kepet* a fotografusok, fotomuveszek, de meg a silany bulvarmedia is leszarja (160+ eve)." (Akkor te fotózás közben nem is állítasz élességet? Meg a gyártók is feleslegesen fejlesztik az autofókuszt?)
    - "A fotoval szemben ket elvaras van: elkeszuljon es az legyen rajta, amit akartunk." (Szerencsére a fotósok nagy részének a fotózás ennél sokkal többről szól. Legalábbis nálam biztosan. Tudom, hogy sokan vannak, akik csak élményrögzítésre használják a fényképezőgépet (fotóz és egyből tölti fel a fészbúkra), nekik tökéletes a mobil és az egyszerű kompakt is.)

    A Holga, a Polaroid és a Szmena is _filmes_ fényképezőgépek, sokkal jobb képminőséggel és felbontással, mint egy mobil – még a csapnivaló objektívjeikkel is. Ugyan megvannak a maguk rajongótáboraik, de nem értem, hogyan jönnek ide? (Szeretem az ilyen gépekkel készült képeket, nekem is van Polaroid gépem, még 4x5"-es verzióban is.)

    Úgy általában pedig szívesen vitatkozok bárkivel bármiről, de a személyeskedésnek nem vagyok híve.
  • zsopu
    #42
    Egy jó fotó elkészítéséhez ma már fotós kell és nem gép! Egy profi fotós tud jó képet csinálni telefonnal, de fordítva már nem igaz!
    Érdekes hogy este, vagy félhomályban készült képet nem nagyon mutogatnak. Na oda kell az érzékelő méret, nem a verőfényes napsütésbe! :D
  • bestpixel
    #41
    A szerző "A tökéletes képminőség csak néhány fotóst érdekel, ..." mondatára és a cikk _fő_ mondanivalójára reagálva fejtettem ki a véleményemet. Remélem, így már érthető a hsz-om! ;)
  • narumon
    #40
    Sőt ha már telefon, akkor ilyen szép samplek Iphone-al is készülnek (ezeket sem érzem semmivel sem rosszabbnak mint az N8 képeket):
    Iphone 4S képek
  • narumon
    #39
    Én annyit mondtam, hogy szerintem ezek a weboldalon olyan képek amik szép teljesítményűek egy telefontól, de ha az 550D-vel csinálok ilyet akkor azt törlöm mint nem sikerült kép. A gond az, hogy ott is verik a nyálukat, hogy az N8 hozza az 550D minőségét, és ez az ottani képekből igaz is csak nem valóságos, mert amit ott Canonnak ír a srác azok borzasztó rossz képek. Életlen, részlegazdagság nélküli, mindenféle expo hiányossággal, arról már nem is beszélve, hogy sok helyen még torzítás is van benne. Csupa olyan dolgok amiket még automata módban sem csinál meg egy 550D - nekem azért gyanús.

    3 dolog lehet tehát véleményem szerint ezzel kapcsolatban;
    1, Valóban egy 550D-vel csinálta de manuális módban úgy hogy nem ért hozzá (vagy szándékos eltekergette a beállításokat)
    2, Valóban egy 550D-vel csinálta de az utólagos méretezés során valamit nagyon elrontott (vagy ő vagy a szoftver)
    3, Nem Canon 550D-vel csinálta.

    Az elkészült képekkel nincs bajom, az megfelel egy modern telefon fényképezőnek, de egy kompakt ennél azért lényegesen jobbat tud, a Canon 550D.ről meg nem is beszélve.

    Canon 550D tesztképek (még a béta kamerából ráadásul)
    http://www.dpreview.com/previews/canoneos550d/page13.asp

    Érdekes módon, nekik nem mosódott el, nem lett fényhiányos, vagy kiégett a kép, és megmaradtak azok az apró részletek amiket az általad linkelt oldalon egyik képnél sem látok.
  • Jackal
    #38
    Ezek igen jó képek, gyanusan jók(nokia támogatott? :) ) tudsz valami másik helyet, lehetőleg fotósabb szemléletűt ahol van hasonló összehasonlítás? (én sem hiszem hogy olyan szar képeket csinál egy dslr, ahhoz már tehetség/nagy válogatás kell)
  • Lame
    #37
    A lenyegre mentel ra ugyesen. Kit erdekelnek az 550d kepei amikor egy telefonrol van szo, de akkor nezd csak ezeket?!
    http://thehandheldblog.com/2010/09/30/nokia-n8-review-camera-includes-75-camera-samples/
  • narumon
    #36
    Ugye nem ezt hozod fel tényeknek?
    Már csak azért sem mert nem tudom mivel csinálta az átméretezést, de a Canon 550D ilyen szar képeket a büdös életben nem csinál, még tökautomata hülyebiztos módban sem. Ezt azért is tudom mert rendelkezem egy 550D-vel.
    Ez a gond az internettel; valami hülye felrak egy ilyen "összehasonlítást" és onnantól kezdve egy rakat ember mantrázza.

    Amit én ajánlok; menj fogj a kezedbe egy 550D-t utána az N8-at és fényképezd le ugyanazt, majd nézd meg. Elmondom neked, hogy nem olyan lesz mint amit a belinkelt képeken látsz.
  • Rotyoka
    #35
    Ott a pont.

    A rendes képek nem Ps-el készülnek!
  • Lame
    #34
    Kulonosebben nem erdekel, hogy elhiszed-e. A tenyeken nem valtoztat.
    http://thehandheldblog.com/2010/10/04/shootout-nokia-n8-v-canon-550d-dslr/
  • Rotyoka
    #33
    Az elkövetkező 30 évben meg sem fogja közelíteni egy normális gép képminőségét egy telefon
  • Jackal
    #32
    Telefonnal kb akkora a minőségromlás mint kompakt és a dslr közti képeknél(vagy még nagyobb) ennek egyszerű fizikai okai vannak, amin se szoftver, se rágumipókozott távcső sem segít :)
  • narumon
    #31
    Azért a jelentős részét nem hiszem el ha nem haragszol.
  • narumon
    #30
    A jó képhez nem kell nagy technika, az csak egy jól jövő plusz.
  • slickboy
    #29
    Abszurd: a kompaktommal készített, Photoshoppal igazított, HDR meg panorámaképeim nézettsége eltörpül egy nemrég feltöltött mobilommal készített képem mellett...
  • Lame
    #28
    Ez van, a mostani telcsim veri a kompaktok jelentos reszet kepminosegben. Igy a bridge gepemet is egyre kevesebbet hasznalom. Leginkabb mar csak nyaralasoknal kerul elo, vagy nagyobb esemenyeken. Minden masra ott a telcsi, es mindig keznel van.
  • Kotomicuki
    #27
    A gond az, hogy a "minőséget" nagyon megakarják "adóztatni" a fényképezőgép gyártók. Ami meg emberi árban van, annak köze sincs a minőséghez, legfeljebb akkor, ha szoftveresen lehet még segíteni a képen.
    A gyártók a saját csapdájukba estek: úgy vélték a mobilokkal képtelenség egy megapixel-háborút sikeresen megvívni ellenük, de ebben tévedtek. A minőség melletti kiállásuk menthette volna meg a kompaktokat - normális árazás mellett - , meg úgy általában a renoméjukat, ehelyett az ócska vacakokkal árasztották el a piacot. :(

    Szerintem a fényképezőgép, ami veri a mobilt (érzékelőméret -> ideális felbontás):
    1/1,7" - 1/1,6" (ennél kisebbet ne akarjanak) -> 2-6 MP (kompaktokba)
    APS-C/DX -> 6-12 MP (belépő tükrös és tükör nélküli)
    Full Frame -> 8-16(a 24 már sok) MP (a "profik" játékszerei)

    A D40 és a D3100 képei uú mutatnak a képernyőn, viszont 1:1-ben az újabbé ocsmány a régiéhez képest. Ha mozgatni és tárolni szeretném a képeiket, akkor 3x annyi idő, ill. 3x akkora méretű adattároló kell az újhoz! Arról nem is beszélve, hogy a 14,2 MP-s képek szinte állandóan szoftveres utómunkálatokért kiáltanak, hogy a pixelesség eltűnjön(, de ekkor meg a minőség már romlik... :(( ), míg a 6 MP-s "csak" az UV miatti színeltolódás esetében "kéri" ezt. Ez volna a fejlődés??? :((
  • G_ArchAngel #26
    A stock-fotozas errol szol: szar, muanyag, vegletekig beallitott kep kell azesetek 3/4-eben, mert ezeket montazsokban, illusztraciokban hasznaljak fel.
  • slickboy
    #25
    Megtettem. Szerintem nagy része mesterségesen mosott, agyonfilterelt, műanyag kép.
  • G_ArchAngel #24
    Nezd meg a 'blur' 'movement' 'abstract' szavakra milyen fotokat dob ki a kereso az adott oldalon.
  • slickboy
    #23
    Ja így már értem. A 10. sajnálkozó emailnél bedühödtem, csesszék meg az ostoba kritériumaikat. :)
  • G_ArchAngel #22
    Stock pont az, ami miatt a *-ot kitettem. Mondjuk ott is vesznek at bemozdult kepeket, amit felhasznalhatnak montazsokban.
  • G_ArchAngel #21
    Balazs Hipstamatic-ot hasznal, aminek nagyjabol annyi koze van az Apple-hez, mint Pali bacsinak a helyesirashoz.
    Epp a lelketlen, unalmas, szar digitalis kepet akarja elrejteni, amitol jobb erzesu fotosoknak hanyingere van. Nemhiaba a legnepszerubbek az analog hatasokat utanzo app-ok telefonon, vagy filterek PS-ben.
    Illetve szerencsere a [ironia]fototechnikailag elmaradott[/ironia] Japanban egyre nepszerubbek ujra az analog gepek.
    (Mondjuk ok meg is tudjak fizetni a hivast/nagyitast)
  • Sequoyah
    #20
    Hát a képminőség elég pocsék, amit a sok elmosó effekttel próbáltak elrejteni. Szóval ezzel én nem reklámoznám az iPhone kameráját:)
    A pillanatot meg hardvertől függetlenül bármivel el lehet kapni, még a szar HTC_s mobilkamerámmal is.
  • slickboy
    #19
    na jó, ez a képbeszúrás egy kalap izé SG-n...
  • slickboy
    #18
    Hihi, CMEHA? Nekünk van még otthon CMEHA (ejtsd: Szmena) gépünk, jó kis orosz csoda. :)))
    ON: Sajnos én úgy tapasztaltam, hogy dívik az élesség meg zajmentesség mánia teljesen irreális mértékig. A Dreamstime eddig nem fogadta el egyetlen stockfotónak szánt képemet se, arra hivatkozván, hogy zajos, életlen, stb. Rendben, kompakttal csináltam, de nem is A0-ás poszterre szántam, hanem webre, esetleg kisebb méretben nyomtatásra, szerintem simán elmennének. Szerintem ha a mai "szakértő" fotósokon múlna, a régi mesterek képeit sehol se fogadnák el. Mert szemcsés, meg életlen, stb. Rengetegen ontják a tűélesre csiszolt, sterilre retusált képeket, manapság ez a mérce, a technikai tökéletesség.
    Találjátok ki, ez mivel készült:
  • Sequoyah
    #17
    Szövegértés 1-es. A cikkíró sehol sem mondta, hogy a DSLR vetélytársa lenne a mobil. Azt nyilván nem éri utól. De a kompaktokat utólérhetik a fényképezők, tekintve, hogy nagy méretkülönbség nincs köztük.
    DSLR-t max amiatt váltja ki (pontosabban: egészíti ki), mert azt nehéz zsebrevágni, vagy észrevétlenül fotózni vele. Így a képminőség szarabb lesz, de a pillanatot jobban elkaphatja bizonyos esetekben.
  • Narxis
    #16
    "Mindenkit érdekel a jó képminőség, csak sokan nem tudják, hogy van élet a mobiltelefonon túl is."

    Ez inkább úgy pontos, hogy mindenkit érdekel a jó képminőség csak sokan nem hajlandók ezért többet fizetni. Még akkor sem ha ugyanannyiba kerül mint pl. egy okostelefon. Én állítom az emberek többségének elég is, talán különleges alkalmakra(szülinap, ballagás, diplomaosztó franc tudja mi) be lehet szerezni egy olcsóbb fényképezőgépet, de azt se fogja az ember mindig magával hurcolni vagy használni. Ezért is vannak előnyben az okostelefonok ami mindig kéznél van és ezek pedig fél évente fejlődnek, szerencsére már nem csak megapixelekben. Ugyanaz fog történni mint más területeken. Lesznek a profik akik a célra alkalmas drága és jó minőségű fényképezőgépeket használnak és lesz a NÉP ahol pedig az okostelefon és az olcsó fényképezőgép fog hódítani, aztán lehet eltűnnek az olcsó fényképezőgépek is.