30
 • harcu
  #30
  Minimálisan is kihagytad, hogy valami miatt felfelé mozdul el a tárgy. Tehát adott egy felfele irányuló gyorsulás. Ameddig a két (ez + a gravitációs) gyorsulás eredője nem egyenlő a gravitációs gyorsuláséval, addig még emelkedik. Amint a gyorsulás elérte a gravitációs gyorsulást, nos, akkor van a tárgy a pályája maximumán. Innen már egyszerűen számolható, amint a gyorsulása állandósul, az a pálya legmagasabb pontja.
  Ha meg feltesszük, hogy nem sikerült pontosan függőlegesen feldobni, akkor a gyorsulás függőleges vetületét kell venni, és azt figyelni, a vízszintes gyorsulás a pálya felső holtpontjának a magasságát nem befolyásolja.
  Tehát lehet gyorsulásmérővel mérni.
 • Tetsuo
  #29
  A pornoforgatas mellett? Mert az is van/volt arrafele, legalabbis Demszki idejeben.
 • M2 #28
  Szinte látom a japán turista csoportot a Hősök terén...
 • kukacos
  #27
  "'sesquatch' azt írta a sebesség 9,8 m/s2"

  Hol írt ilyet? Én nem találom.
 • TomecK
  #26
  Nem, ő is összekeverte, a sebességet a gyorsulással. 'sesquatch' azt írta a sebesség 9,8 m/s2 nade az a gyorsulás. A lényeg valójában annyi, hogy egy accelerométer megmérmi mennyivel dobtad fel, ebből egyszerűen kiszámolható h mikor lesz a legmagasabb ponton. Lehet szélsőértéket vizsgálni, lehet Intergrálni, de lehet egyszerű négyzetes úttörvényt is használni. Ja, mérnöknek tanulok.
 • kukacos
  #25
  Legfeljebb annyival pontosítható, hogy a fényképezőhöz rögzített (szintén gyorsuló) kooordinátarendszerben a nettó gyorsulás nulla. Az accelerométer ebben a koordinátarendszerben mér, így nem g-t, hanem zéró gyorsulást fog regisztrálni, a szabadesés és a súlytalanság az elszenvedő szempontjából megkülönböztethetetlen. De ettől maga a gép tényleg g-vel gyorsul végig.
 • kukacos
  #24
  Pedig teljesen jól mondja... várjunk csak, nem mérnök vagy? Ajajaj, ez negyedfokú égés... ;)
 • globint
  #23
  A föl-földobott fényképező

  Föl-földobott fényképező,
  földedre hullva,
  Kicsi országom, újra meg újra
  Hazajön a fiad.
  Messze tornyokat fényképez sorba,
  Szédül, elbusong s lehull a porba,
  Amelyből vétetett.

  Mindig elvágyik s nem menekülhet,
  Magyar vágyakkal, melyek elülnek
  S fölhorgadnak megint.

  Tied vagyok én nagy haragomban,
  Nagy hűtlenségben, szerelmes gondban
  Szomoruan magyar.

  Föl-fölhajtott fényképező,
  bús akaratlan,
  Kicsi országom, példás alakban
  Te orcádra ütök.

  És, jaj, hiába mindenha szándék,
  Százszor földobnál, én visszaszállnék,
  Százszor is, végül is.

 • Molnibalage
  #22
  Szerintem ismételd meg a középiskolás fizikát. Rád férne..
 • bestpixel
  #21
  Hát igen, jó játék a fényképezőgép! ;)
 • IMYke2.0.0.0
  #20
  A blog oldala.
 • IMYke2.0.0.0
  #19
  Sokkal jobb minőség [igaz, nem panoráma kép], hiszen profi gépet használ(nak), és nekem ez jobban be is jön:

 • gombabácsi
  #18
  ez tök jó ötlet
 • GyaxyBoy
  #17
  Szerintem annyira rossz, hogy már jó! :) De tényleg! Ez nagy marhaság szerintem! :)
 • B0nFire
  #16
  Nekem jobban tetszett, amikor szimpla kamerát hajigáltak.
 • ADAMEX9
  #15
  Látod, hogy megnéztem. Csak kicsit késve!
 • Cat #14
  Nem mellesleg valamelyik okos megnézhette volna a honlapján :)

  "Our camera contains an accelerometer which we use to measure launch acceleration. Integration lets us predict rise time to the highest point, where we trigger the exposure."
 • ADAMEX9
  #13
  Egyébként igazad volt. Tényleg az indítás gyorsulásából integrálják ki, hogy mennyi ideig tart az emelkedés, és akkor exponál.
 • ADAMEX9
  #12
  Lehet, hogy nem értem a fizikai hátterét, de pl telómon (amiben van gyorsulásmérő) van egy app ami logolja az értékeket. Feldobtam a telefont. Grafikon rajzolta is az erőhatásokat. Ahol a grafikon visszatért a 0-ra ott volt a legmagasabb ponton. (Aztán persze lement minuszba zuhanás közben, majd onnan végül a 0-ra az ágyamban.)

  Mivel telefonkamerákból áll, így valószínű, hogy az accelerometer is telóból származik. Innentől fogva szoftveres a dolog.
 • Cleawer
  #11
  Holtpont: a=0; v=0

  Elvileg (állítólag ?) a GPS pontosabban mér sebességet(lefedettség függő), mint a jármű kilométerórája. Sok sofőr GPS alapján nyomja neki, hogy még a büntethető +x%sebesség alattival menjen.
 • wraithLord
  #10
  Igen, valóban nagy baromságot írtam... késő van...
 • sesquatch
  #9
  @Adamex9, @wraithLord: vagy még nem vagytok 8.-osok, vagy végigaludtátok a fizikai órákat. Jóindulattal feltételezem, hogy fiatalok vagytok :-).
  Amire ti gondoltok az a sebesség, nem a gyorsulás, ami állandó -9.8 m/s2. Feldobok mondjuk 9 m/s sebességgel, 1 másodperc alatt eléri a 0 m/s sebességet, majd folyamatosan gyorsul lefele, 1 másodpercig, amikor is a földbe csapódik.


  Grodt: a sebesség mérése szuper lenne, de mihez képest méred a sebességet?
  a GPS- eszközöknél igazából két földrajzi pont közötti távolságot mérik, mondjuk másodpercenként 10x, így számítják ki a sebességedet. A baj ezzel, hogy pontatlan (5-15 méter), főleg függőleges iránynál. Így ehhez nem tudod használni.
  Az autóban a sebességet a kerekek forgásából mérik, amikor az autó gördül az úton. Ezt sem lehet itt használni. Bocs az offért, de tényleg rejtély, hogy hogyan tudják megoldani olcsón és pontosan a dolgot.

  Én inkább arra tippelek, hogy semmi mérés nincs a röppálya tetején. Egyszerűen feltételezi, hogy az eldobás előtt nem mozgott és figyeli, hogy mikor van egy erőteljen gyorsulás után szabadesés. Ebből ki tudja kb számolni a kezdeti sebességet, aztán csinál 3 képet kicsit előtt és utána is.

  Na, nem offolom tovább a hírt..

 • EnxTheOne
  #8
  És nála labda, viszi viszi, kicselezi, lö
  GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL MIIICSODA GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL. És Most nézzük meg Gooooooooooooolt a labda szemszögéböl.
 • Grodt
  #7
  Ebből egyébként, egész jó kis divatot lehetne teremteni, csak egy kicsit jobb kamerák kellenének bele:D /persze így is jó/ Ha nem lesz drága lehet veszek egyet:D
 • Grodt
  #6
  Szerintem bőven elég, ha csak a kezdeti sebességet méri, mivel a felfelé haladásnál a lassulás a nehézségi gyorsulás negatív értéke. Innen ki lehet számolni, h mikor lesz a sebesség nulla. Am tényleg ötletes egy eszköz :D
 • wraithLord
  #5
  Hát, ilyen összetett mozgásoknál elég fura lenne, ha a gyorsulása állandó lenne... :) Amikor felfelé halad, a gyorsulása egyre kisebb lesz, majd eléri a holtpontot, ahol a gyorsulása nulla (zero-G) - ekkor van a legmagasabban. Ezután elkezd nőni a gyorsulása, aminek a maximuma az általad is említett földi nehézségi gyorsulás lesz.
  Nem tudom, hogy működik egy accelerométer, de gondolom a 0 m/s^2 gyorsulást is tudja mérni, és a gép ekkor exponál. Vagy lehet, hogy kalibrálják előtte, és egy függvény alapján számol...
 • ADAMEX9
  #4
  1. Feldobod, érzi, a gyorsulást.
  2. A csúcson van, tehát nem gyorsul semerre -> Exponál
  3. Aztán megint gyorsul, csak lefelé.

  Sztem :)
 • sesquatch
  #3
  hát a gyorsulásmérővel nehézkes lesz mérni, hogy mikor van a röppálya csúcsán. Általános iskolás anyag, hogy szabadesésnél a gyorsulás 9.8 m/s2 (ok, ha nincs légkör), ami pedig az eldobás pillanatától egészen az elkapásig (vagy földbe csapódásig) állandó.

  Van ötlete vkinek, hogy hogyan lehet mérni hogy mikor van a legmagasabban? GPS ehhez túl pontatlan, lehet, hogy az eldobás előtti gyorsulást méri és abból számítja ki, hogy milyen magasra elég?

 • Bircsike
  #2
  Google earth teli van ilyennel, érdemes pl. benézni Amsterdamba, szinte bárhol le lehet menni utcanézetbe. Nagyon látványos!
 • Szefmester
  #1
  Ötletes kis eszköz..