1160
Tudományos összeesküvés elméletek,avagy nem zörög a haraszt.....
  • Molnibalage
    Igen, 2-2,5 fél évvel később...
  • Cef
    "Mi van, ha nincs is ellenséges hatalom?"

Ezt most olyan volt, hogy mi van, ha a egy gumiszobába ülök és egy fallal beszélgetek? ;)

"Tudsz-e valami mást is elképzelni, aminek ugyanez az eredménye, hogy az addig logikátlannak tűnő döntés hirtelen logikussá válik?"

Az én képzeletem marha jó, én sok mindent el tudok képzelni. De a világ nem az alapján működik, hogy én mit képzelek el. Racionálisan kell gondolkodni. A dolgokból kell következtetést levonni, és nem a saját fantáziálásomat kell ráerőltetni a dolgokra.

"Az egyetlen amit ne csinálj, az az, hogy azonnal rávágod valamire, hogy az semmiképp se logikus. Emberek döntéseiről van szó itt. Ami neked nem logikus, az lehet másnak igen."

Ezt nem azonnal vágom rá, ez már egy jópár éve érlelődő vélemény.
  • ManoNegra
    Folyamatosan ellátták hadianyaggal a szövetségeseket. Azt ne mond hogy nem készültek háborúra.
  • clarck
    Midway-nél nem volt szükség csatahajóra.A többihez nem tudom mert annyira nem foglalkoztam a témával.
    Ha jól emlékszem az"Elolvasás után megsemmisítendő"c könyv szólt erről.(Már amit olvastam)
  • clarck
    A közvélemény akkor nagyon háború ellenes volt.Valami olyat kellett tenni ami mindenféleképpen vért kíván.
  • remark #1115
    Hol húztam rá és mindenre azt, hogy elbasztuk...?

Úgy kb. minden harmadik reakciód ez... Amikor valamire nem tudsz magyarázatot adni, akkor azt válaszolod, hogy elbasztuk.
  • remark #1114
    Tudom, hogy megtámad egy ellenséges hatalom és hagyom, hogy szétlőjjék a dollármilliárdos flottát és repülőgépparkot, olyan veszteséget okozva, amit évekig nem lehet pótolni?

Csak az agytorna kedvéért: Mi van, ha nincs is ellenséges hatalom? Ennek tudatában meghoznád-e ezt a döntést, amit most logikátlannak tartasz?

Tudsz-e valami mást is elképzelni, aminek ugyanez az eredménye, hogy az addig logikátlannak tűnő döntés hirtelen logikussá válik?

És közben gondolj arra, hogy nem valami eszement dolgot csinálsz, hanem egy jelenség magyarázataként hipotéziseket állítasz fel, amiket utána racionális aggyal meg lehet vizsgálni.

Az egyetlen amit ne csinálj, az az, hogy azonnal rávágod valamire, hogy az semmiképp se logikus. Emberek döntéseiről van szó itt. Ami neked nem logikus, az lehet másnak igen.
  • Cef
    *Látszik, hogy nem értem.

Ezt elírtam: Látszik, hogy nem érted. :)
  • Cef
    "Mint később kiderült a kimenekített hajók jelentős szerepet játszottak Midway-nél."

Akkor gondold el, hogy ha meglett volna az összes hajó, az mekkora szerepet játszott volna, nem csak Midway-nél.

"Nem! Fel kellet rázni az ami közvéleményt és a katonákat."

Ehhez egy puskadörrenés is elég. Megtámadtak! Tessék fel vannak rázva az emberek és katonák. Ehhez nem kell nemzeti tragédia. Ha csak egy régi első világháborúból visszamaradt rombolót is elsüllyesztenek már az is elég lett volna. Megtámadták a nemzetet, a hadsereget. Ez már bőven elég egy háborúhoz.
  • clarck
    Én úgy tudom hogy a Pearl-ben elsüllyesztett hajók többségét kiemelték és rendbe hozták.
  • Cef
    Látszik, hogy nem értem. Düböröghet a gazdaság, de azok a hajók irdatlanul drágák. Nem egy tutajról van szó. Ezekhez a hajókhoz óriási mennyiségű anyagi és emberi erőforrás szükséges, nem beszélve a nyersanyagokról, no meg az építési időről. Lehet, hogy egy Liberty osztályú szállítóhajót egy hónap alatt összetákoltak a dokkban, de egy csatahajó építési ideje ennél jóval több, és drágább. Mit gondolsz, miért volt belőlük olyan kevés? Miért számított egyetlen hajó elvesztése is óriási veszteségnek?
  • Molnibalage
    Készülő? Ne idegesíts már. A nevetséges iparra rendelkező japánnak cirka 2-szer több hordozója volt, mint a jenkiknek. 1940-ben a Us Army-nál a román haderő erősebb volt.

Ahogy egy szerző írta egy könyveb 1940-re az légierő az "erőltetett ütemű fejlesztésnek köszönhetően" elére az 1400 db gépet. Ebben asszem az utolsó iskolagép is benne volt. Ezek nagy része mind elavult volt. Ez volt az a fene nagy felkészülés?

Komolyan mondom ilyen 0 ismeretekkel iknább maradnátok csödben.
  • Cef
    Dehogynem, és pont erről van szó! Ha tudom, hogy támadnak csapdát állítok nekik, de már ezt is írtam korábban. Ebben az esetben is ugyan az lenne a végeredmény, mert nem te támadtál, hanem ők, de tudtad hogy jönnek és készültél ellenük. A vége megint ugyan az: háború, csak közben már lehet, hogy le is győzöd a japán flottát az első nap. Ezért nem tudtak előre a támadásról. Ha tudtak volna róla 1001 féleképpen megoldhatták volna, hogy győztesként kerüljenek ki az eseményből, nem pedig vesztesként.
  • Molnibalage
    Mit? A flotta kihajózik este egy gyakorlatla. Értesíteni sincs idő a japóknak a flottát, támadnak egy üres célt. Támadás megvolt, veszteség kicsi. Problem solved. Egyébként nem lett volna a legegyszerűbb az, hogy az japán 1. és 2. hullám támadása után a lesben álló jenki hordozók elsüllyesztik a japó hordozókat? Gyakorlatilag védtelenek voltak...

De azért erőltessétek csak az illogikátlan balfaszágokat...
  • ManoNegra
    A második világháború előtt gazdasági válság vot az USA-ban. A gazdaságot a háborúra készülő ipar lendítette fel. Le van szarva pár élet meg hajó, amikor dübörög a gazdaság...
  • Molnibalage
    Hol húztam rá és mindenre azt, hogy elbasztuk...? Viszont átütő hadi sikereket legtöbbször csak úgy értek el a történelemben. Az ellenfél idióta asszisztálása nélkül elég nehéz...
  • clarck
    Nem! Fel kellet rázni az ami közvéleményt és a katonákat.
  • clarck
    Mint később kiderült a kimenekített hajók jelentős szerepet játszottak Midway-nél.
  • ManoNegra
    De hogyan adod be a katonáidnak? Nem egyszerűbb ha nem segíted kivédeni a támadást?
  • Cef
    De ha feltesszük, hogy direkt így akarták, nem lett volna célszerűbb úgy megcsinálni, hogy a japánok üres kikötőt bombáznak le? A végeredmény politikai szempontból ugyan az, csak még a flotta is megmarad.
  • Cef
    Az lehet, nem is arról van szó, de itt a számok döntenek. Tudom, hogy megtámad egy ellenséges hatalom és hagyom, hogy szétlőjjék a dollármilliárdos flottát és repülőgépparkot, olyan veszteséget okozva, amit évekig nem lehet pótolni? Emellett még háborúzni is akarok a támadókkal? És az elvesztett haderő pótlására olyan forrásokat kell felhasználnom, amire máshol is szükség lenne? Azért lásd be, ebben az ég világon semmi logika nincs.
  • clarck
    Igen tudom hogy nem lehet elérni.Más "forrásból"jutottam hozzá.Mint említettem 5 rész van,egyenként 90'. Bár javarészt feltételezésekből áll,de valóban nem lehet elvetni a lehetőségét egy külső beavatkozásnak.Vannak utalások Kinai ,Indiai ,Egyiptomi vonatkozásban is.
  • remark #1098
    Szerintem sokszor igaz az, hogy ha abból indulunk ki, hogy szerintünk miért lenne valami így vagy úgy, akkor rossz választ kapunk eredményül. Annak helyébe kellene tudnunk képzelni magunkat, aki a döntéseket hozza. Lehet hogy ami neked logikus vagy épp logikátlan, az másnak pont fordítva van.
  • remark #1097
    De ha jobb, akkor azon kívül, hogy mindig mindenre az a válasz hogy "elbasztuk", kell lennie valami másnak is a háttérben, nem? Amikor épp nem elbasszuk, akkor azt hogy csináljuk? Ki csinálja és hogyan? Nem értesz egyet azzal, hogy óriási eredmények vannak mögöttünk? És ha ilyenekre képes valaki vagy képesek valakik, akkor mikor olyan dologról van szó, amire "ciki" nyíltan büszkének lenni, miért az a válaszod azonnal, hogy hát ezt "elbaszták". Minden ami rossz (egy bizonyos nézőpontból), azt szimplán elbaszták, és minden ami jó, az meg korunk eredménye, amire lehet mutogatni, hogy "na látjátok ma mennyivel jobb minden".
    Kicsit kellene árnyalni, nem?
  • patiang
    Azt hittem vicces, de így utána olvasva inkább tuskós.
    Mégegyszer bocsi.
  • Cef
    "Miért számítana akkor pár hajó?"

Idő és pénz. Egy hajót nem két nap alatt raknak össze és nem olcsón. Ha meg háborút akarok vívni valaki ellen akkor ahhoz fegyverek kellenek és gyorsan. Miért hagynám, hogy pont a legerősebb hajóimat lőjjék szét, amik ráadásul pont a jövőbeli hadszíntér mellett állomásoznak, tehát ha kitörne a háború azonnal bevethetőek lennének, nem kellene megvárnom, hogy máshonnan csoportosítsak át hajókat. Ha a japánok csak egyetlen egy géppuskasorozatot leadnak vagy csak egyetlen egy bombát ledobnak egy teljesen üres kikötőre, ahol az egyetlen ott tartózkodó portás éppen a villanyokat oltja le, az már magában felér egy hadüzenettel, ami ellen a közvélemény sem tiltakozik.
  • patiang
    Azt hiszem erős voltam. Bocsánatot kérek. Igazából nem akarok megbántani senkit.
  • patiang
    Ja, hogy tetszik a szerep??
    Na akkor az más. Maradhat is így, mert nekünk is jó.:))
  • patiang
    Hát az a helyzet, hogy csak az egyikünk lehet lefoglalva, így meg kell várni, amíg végeztek. Dehát nagyon ráérősek vagytok.
  • ManoNegra
    Gondolom pont annyira nézték le a japánokat, mint a vietnámokat, afgánokat, irakiakat, ésatöbbit. Valahogy azt gondolom, hogy az emberélet a döntéshozóknak nem számít. Miért számítana akkor pár hajó?
  • Molnibalage
    Miért? Ti mikor veszitek...?
  • patiang
    Ez egy kérdés= ?
  • Molnibalage
    Jobb. Viszont nem jelenti azt, hogy olyan fúde végletekig optimalizált és korrupció mentes volna.
  • patiang
    Valaki szólhatna már a pincérnek, hogy hozza a következő kört, mert így nem jutunk el egymás annyáig!!
    Csak ez a rohadt cigifüst ne volna.
  • remark #1086
    Hát, remélem veszi az adást...
  • remark #1085
    Nem. Te szoktad dicsérni a rendszert. Hisz ma minden jobb mint a középkorban. Panaszra semmi okunk.
  • patiang
    "Nesze, olvass." < tessék, olvass
  • Molnibalage
    Jól....? Ezt viccnek szántad?
  • Molnibalage
    Gazdasági válgás utáni ország volt. Jó reggelt. Lenézték a japánokat. Másre kellettek a források. Pl a Land Lease programhoz...
  • patiang
    Gondolom ez rám is vonatkozik. De Te is olyan szavakat használj, amilyeneket én, s nem foglak lekurvázni.
    Megegyeztünk??