78
-
#78 Persze, de nem is írtam ilyet.
Madve
"nagyobb kijelzőn szerintem aztán tényleg semmi értelme a metro-nak, pláne ha mégcsak nem is érintős"
Ezzel speciel én is így vagyok, desktop gépre nem ezt raknám, bár még nem próbáltam ki a gyakorlatban, majd talán sikerül partíciót csinálnom az asztalin valamikor. -
Sequoyah #77 WP7 multitasking -
Sequoyah #76 Értem a kérdést, két részre bomlik a megvalósítás.
-Egyik a sima multitasking, ami most még ugye nincs, de 1-2 héten belül jön a frissítés, amiben már lesz. Itt egyik gomb megnyomására megjelenik a futó programok listája (hogy milyen formában az most mindegy), és ott lehet váltani köztük. Ezek valóban futó programok, amik legalábbis alvó módban, de be vannak töltve. Ez a multitasking, nem épül be csempének.
-Másik a live tile notification. Ez már most is működik. A programok képesek anélkül információt kiírni a csempére, hogy futnának. Ezt az agentek segítségével érik el, amik tulajdonképpen az adott programok minimalizált változatai, amik csak és kizárólag ezekkel az állapotfrissítésekkel, bejövő üzenetek kezelésével foglalkoznak, így nemkell a nagy, energiazabáló programoknak futniuk. Ha rákkattintasz, akkor töltődik be az alkalmazás maga.
Ez az amit "beépül csempének" alatt értesz, de ez nem maga a multitasking. -
Madve #75 Gondolom azok is beépülnek csempének amin megtudhatsz mindenféle useful információt az adott appról, hogy mit csinál éppen. de ez csak tipp. Egyenlőre számomra a "meego féle" megjelenítés a nyerő multitaskban. -
Sequoyah #74 Inkább egyfajta start menü továbbfejlesztve. A futó programok máshogy elérhetőek (Mango előtt nincs multitasking, mostantól lesz ilyen, de még ne kérdezd pontosan milyen:)) -
Sequoyah #73 Ez már inkább marketing. Ha szabad kezet kapna az user, akkor olyan hányadék felületek kerülnének elő, mint amiket a myspace-en láttam néha. Örülnék ha állítgathatnám, de megértem, hogy olyanokat nem akarnak WP7 elnevezés alatt látni. Egyelőre próbálnak arculatot adni az egész koncepciónak, ami el fog terjedni az MS részéről telefonon, tableten és egyszer akár desktopon is. De ha máris mindenki elállítgathatja, akkor sosem lesz belőle fix arculat, amit mindenki megismer... -
Madve #72 De lényegében azt a részt váltja ki.. -
Sequoyah #71 A csempés kezdőképernyő az ikonoknál nagyságrenddel több információt képes visszaadni, a widgeteknél (szvsz) átláthatóbban. -
Madve #70 És mi a helyzet a csak saját felelősségre figyelmeztetéssel? Ez már elfelejtett fogalom lesz manapság. Szerintem pedig természetes lenne, ha már kiadok x pénzt egy flagship modellre, akkor azt úgy használjam, ahogy én akarom saját felelősségre, de garanciavesztés nélkül. -
Sequoyah #69 Mérnök-fejlesztőként dolgozom, és látom az általunk készített rendszereknél is, hogy bizonyos igényszinten túl a költségek nagyon el tudnak szállni.
Egy ponton túl több igényt nem szabad befogadni, mert az vagy a költségeket növeli meg (idő és vagy ár), vagy a rendszer stabilitását/egyszerűségét veszélyezteti. De mindenképp növeli a bonyolultságot, ami kezelésre és későbbi managementre (hibakezelés, további fejlesztések) hátrányos.
Szóval énis hiányolok dolgokat, de látom, hogy milyen megfontolásból is maradtak ki ezek, és ha a hátrányokat is figyelembe veszem, énis így döntenék az esetek többségében. Persze némelyik hiányosságnál énis csak nézek, hogy WTF, ezt miért:) -
Madve #68 Értem én, gyakorlatilag az a kevert widgetes/ikonos képernyő, kb mint meego esetében a futó programok kezdőképernyő, mondjuk ez nem teljesen pontos így. Gondolom az androidból és symbianból is ismert kezdőképernyőket váltja ki ikonostúl widgetestül egy szabványosított végtelenített képernyővel. Magyarul értem, hogy nem egy iphone, nem csak az van és pont. -
Sequoyah #67 Ezek részben olyan dolgok, amiket kevés ember használna ki, viszont több gondot is okozhatnának (pl biztonság terén), másrészt olyanok amik az op.rendszer egyszerűségét hivatottak megőrizni (pl nem lesz rajta 1000féle, folyamatosan szaporodó kodek, ehelyett egyetlen saját, amire konvertálni kell). Szintén a telefon stabilitását növeli/a fejlesztést egyszerűsíti.
Az idő múlásával ezek egy részét valszeg kiváltják egy-egy VALÓBAN JÓ megoldással, de erre úgylátszik még nincs kapacitásuk. Majd ha a fő funciók kész lesznek, meglátjuk mit kezdenek ezekkel. Vagy pedig irányítják az igényeket, és előbb-utóbb ez a módi lesz a természetes. -
Sequoyah #66 MInt írtam a csempék csak egy részét képezik a Metro UI-nek.
WP7: UI Concepts of Windows Phone 7 -
Sequoyah #65 Hát annak én is örülnék, ha lenne valami köztes a két véglet között, de sajna nincs... A rendszer fejlődésével reméljük, ahogy az iPhone-nál is, egyre több részlet épül majd be, de láthatóan az első években az alapokra fektetik a hangsúlyt. -
Madve #64 Persze ezek még mindig nem javítanák a szoftverek korlátozását, mint pl iphonnál a bluetooth meg hasonlók, meg pl, ha mp3-at akarsz csengőhangnak, akkor azt át kell konvertálnod a telefon desktop szoftverével (pl blackberry), meg hogy nem adják meg, hogy a telefon memóriájának bármelyik részét (legyen akárcsak egy könyvtár) pendrive-ként csatlakoztathasd bármelyik géphez, meg hasonlók. Ami meg hardveres: miért kell pl egy csúcskategóriásnak hirdetett telefon esetében kihagyni a memkártya helyet? Ez a hsz általános volt, nem (csak) wp-hez van köze.. -
Sequoyah #63 Sztem ezt már megbeszéltük párszor, az ízlésedet nem minősítem, megértem hogy nem tetszik, sőt azt is értem hogy miért nem, de mindenkinek tetsző felület nem létezik.
Hátránya a rendszernek, hogy annyira más, hogy ezzel sokakban ellenérzéseket vált ki. -
Madve #62 Csempéknek nekem alapvetően a kinézete nem jön be, nem azok hasznosságát/haszontalanságát méltattam. Egyszerűen nem tetszik, amikor ránézek, de ez ízlés kérdése persze.. -
Madve #61 Pontosan ezt kifogásolom pl iphone esetében is. Nem azzal van bajom, hogy "felhasználóbarát", meg "hülyebiztos" lesz minden, hanem hogy ezeket nem lehet kikapcsolni. Lenne egy alapértelmezett beginner mód ami kielégítené a felhasználók nagyobbik százalékát, meg lenne egy expert mód, ami kielégítené azokat, akik a részletességet hiányolják több testreszabási lehetőséggel, stb.
A maradék meg úgyis romot cserél, meg széthackeli, persze ebben az esetben a garancia is oda.. -
Sequoyah #60 Kiegészíteném, nem a csempéket, hanem a teljes Metro GUI-t, aminek része egyrészt a csempe, másrészt az alkalmazások design-ja. -
Sequoyah #59 Itt jön a Wp7 előnye, hogy nem bonyolítja túl a dolgokat, így mindenféle kézikönyv nélkül, intuitívan is teljesen jól használható minden funkciója.
(Persze ez hátrányt is jelent, mert cserébe nem is lehet olyan részletekbe menően beállítani/testreszabni a dolgokat) -
Sequoyah #58 Ezzel szemben viszont még véletlenül sem a listát állítottam, hanem a csempéket:) Olyat pedig nem találsz egyetlen gyári telefonon sem, a WP7-en kívül. -
Madve #57 Te hoztad fel az ikonhalmazt a 41. hsz-edben. Szerintem nem kell kézikönyv egy kétbökéses átállításhoz... (a menün belül bárhol vagy, opciók majd lista vagy rácsnézet)
Mellékesen symbiannál tényleg nem árt, ha a gazdája legalább egyszer olvasta az utóbbi tizenpárévben a kézikönyvet... -
Sequoyah #56 Ja, ennyi? Aki elolvasta a kézikönyvet, vagy kicsit próbálgatta a rendszert az tudja, hogy a symbianban ilyenre is lehet állítani... Ki mondta, hogy ez kuriózum lenne?
Te hoztad fel a listás elrendezést, nem én. Én csak mondtam, hogy ez jó dolog:) -
Madve #55 Mit folytassak? Kapsz egy szöveges menüt előtte mini ikonnal, kb, mintha commanderben használnád az alapértelemezett lista nézetet. Wp7-nél meg ez az alap? Ez az előrelépés, meg az ablakkeretek eltűnése? A fullscreen sem mai találmány. Még mindig nem értem, hogy mi az a nagy jóság wp-n..
-
Sequoyah #54 Igen, folytasd... -
Sequoyah #53 Nem tudom, nem telepítettem még. De mivel még meg se jelent, sztem senki sem telepítette még:) De ha így van, is oda kapcsolod ahova akarod. Miért számít ez bármit is? -
Madve #52 Szerintem olvasd el megint, ezt írtam én is, de telepítés után a metro az alapértelmezett felület, amiről átválthatsz, de pl a metro-t nem távolíthatod el teljesen, miután az a rendszer és az alkalmazások szerves része.. -
Madve #51 Ha symbianon vagy androidon átállítod a rács nézetet lista nézetre, akkor ugyanezt kapod... -
Sequoyah #50 Ez így nem igaz, desktopra továbbra is a régimódi (persze felújított) elrendezést ajánlják MSék is. -
Sequoyah #49 Ha jobban megnézed, akkor a wp7 alkalmazáslistájában minden sor az ikonjával kezdődik:)
Baj csak akkor van, ha elfelejtem az alkalmazás nevét és nem tudom hova kéne görgetni, keresni:D -
Madve #48 A felület márpedig ugyanaz w8-on legyen az bármin, a különbség annyi, hogy desktop rendszeren előhívhatod a "megszokott desktopot" ennek ellenére nem az az alapértelmezett még szerver verzión sem..
Ez van, pedig nagyobb kijelzőn szerintem aztán tényleg semmi értelme a metro-nak, pláne ha mégcsak nem is érintős, meg amúgy is nagyobb kijelzőn már kifejezetten kényelmetlen tapizni(pláne bizonyos méret felett már a távolság miatt sem, esetleg használható ha a windows-os telefonod tapis távirányítóként használhatod), meg nem is praktikus összefogdosni.. -
Madve #47 Nem, az android majd talán jó lesz a jövőben, jelenleg elkapálta nálam magát, éppen ezért szabadultam meg örömmel az sgs2-mtől. Amúgy meg az átlagember gyorsabban keres képek, mint szöveg alapján, éppen ezért terjedt el annak idején az ikonos "rendszer". Mondjuk mondom ezt én, aki desktopon is inkább commandert használ lista nézettel, vagy éppen krusadert os-től függően, mondjuk ezeket nem alkalmazások indítására.
Hát persze hogy ég és föld a különbség. Nagyobb a kijelző, meg látványosabb a megjelenés, de akkor is csak egy szöveges menü. Ha szemétkedni akarnék, akkor elkérném ismerős wp-s telefonját, és átállítanám valami olyan nyelvre amit biztos nem beszél :). Nem is rossz ötlet, újra elő lehet szedni a régi poénokat... :)
Mondjuk iphone esetén csak ikon van, wp-nél csak szöveg, android és symbian esetében mindkettő. Az utóbbi kettő esetében ha a képre, vagy a névre nem emlékszel, akkor is megtalálod, legrosszabb esetben mindkettőn van kereső. És mindkettőn van lista nézet is. Ja lehet, hogy nem olyan folyamatos? Kit érdekel, akkor sem egy zárt homokozóban vagyok, hanem egy nyílt játszótéren.. -
Sequoyah #46 Neked az android a való ezekszerint:)
Az ikonok elhagyása meg nem visszalépés, hanem továbblépés. Nem tudom hogy hasonlíthatod a 20 évvel ezelőtti karakteres UI-khoz, ég és föld a különbség. Ráadásul személy szerint ha nem tudom reflexből az ikon helyét akkor a szöveges menüben és a csempék között sokkal gyorsabban megtalálok bármilyen programot. -
Sequoyah #45 A felület, interfész nyilván nem lehet ugyanaz, egy teljesen különböző felhasználású eszközön. -
Madve #44 Nekem pont a folyamatosság a másodlagos, ha van kevésbé korlátolt rendszer, ami cserébe nem olyan "folyamatos". Az ikonok elvesztése meg szerintem annyira nem előrelépés, pláne hogy tizenpár éve pont azok megjelenése volt az. Most gyakorlatilag azt akarjátok mondani, hogy az az előrelépés, hogy vissatérünk az ikonmentes csak szövegesmenüs butatelefonok idejébe, mindezt azért mert annyira folyamatos? A folyamatosság már az iphone esetében sem volt elég, hogy azt mondjam rá, hogy az egy jó telefon. Akkor most ha átállítom a symbianos telefonomon a rács nézetet lista nézetre, ahol inkább a szöveg dominál, és az ikonok kevésbé, akkor gondolom előre lépek.
Legalábbis ez jön ki abból, amikor az előnyeit próbáljátok leírni a wp-nek. Amúgy most hasonlítgatjuk az x86 és arm processzorokat vagy nem, én csak azt akartam szemléltetni, hogy nincs olyan rohadt nagy hardver igénye a win 7-nek mint azt egyesek be szeretnék állítani, win 8 meg az ígéretek szerint jobb is, és az biztos, hogy menni fog arm-en. Felület ugyanaz lesz mint wp7 esetében, szóval szerintem sokminden, csak nem logikus 2 azonos kinézetű azonos architektúrán elfutó rendszert ugyananaz a cég által fejleszteni. Mint mondtam, ha ezek közül wp7 lesz a kisebb hardverigényű, akkor az max alsó kategóriára lesz jó, amíg a hardverek "meg nem növekednek annyira" , hogy már w8 legyen az alsó kategórián is, ha meg nem lesz olyan rohadt nagy különbség a két rendszer igénye között, akkor meg egyértelmű melyik lesz a befutó. Wp7 meg jó volt arra, hogy köztudatban (versenyben?) maradjon a microsoft telefonokon, addig amíg kész nem lesz a megfelelő rendszerrel... -
#43 "Oprendszer mag" alatt a kernelt érted? Ennek (így önmagában) lenne szerintem a lehető legkevesebb előnye, WinCE-t úgyis fejleszteni fogják (hard-realtime kernel, WinNT nem fogja egyhamar kiváltani). Komplett rendszerként lehetne Motorola Altrix szerű funkciókat biztosítani, mondjuk ezzel némiképp maga alatt vágná a fát az MS, nem?:)
Madve (#37):
Oké, mint mondtam, ízlések és pofonok, csak azért kérdeztem, mert legtöbb ember jellemzően 1-2 kép alapján írja le a rendszert, ahol nem jön ki a kezelőfelület dinamikus mivolta (bár nekem már a szép karakterek is tetszenek).
CPU órajelét nem lehet 1:1 összevetni, valahol láttam browser benchmark eredményeket (ok, ezeket sem kéne, de irányadónak jó...), és elég megdöbbentő volt a mai mobilok lemaradása. Aztán ott van a memória illetve a háttértár, persze ezeket szolgáltatások illetve pl driverek eltávolításával lehet csökkenteni, kérdés mennyivel, illetve mit nyernének egy túlzottan megnyirbált OS-sel (WinRT?)... -
tomboy013 #42 Sokan sajnos használat nélkül, videók alapján alkot véleményt, ami nem sokat ér. Saját használat közben sokkal többet mutat, ott tapasztalod meg mennyire is folyamatos a rendszer. Én Sequoyah véleményén vagyok, nekem is herótom van az ikonoktól. -
Sequoyah #41 Ha neked nem tetszik, az pedig tényleg egyéni vélemény, de attól a rendszer még maga jó lehet, csak nem neked való. Nekem meg az általam is már 13 éve bámult ikonhalmaztól van herótom, ezért sem veszek iPhone-t, de attól még elismerem, hogy nagyon jól meg van csinálva. -
Sequoyah #40 Melyik telefonban van x86-os 1gh-es processzor?:O Egyelőre még annak az erőnek a töredéke van csak meg a telefonokban. -
#39 Azert az 1GHz-es ARMot ne hasonlitsuk az 1 GHz-es x86-hoz