64
  • DRFlame
    #64
    Jogvédők hozzáállása nem jó. Az állam hozzáállása nem jó. Sok minden nem jó.
    De azért TV-ből felvenni hááát. Mire TV-be megy, a DVD/BD megjelent évek óta. Jelenleg rengetegen DVD/BD (esetleg R5) megjelenéskor néznek filmet, mert akkor van fent torrent oldalon nézhető minőségben. Ez igenis hatással van a lemezeladásokra. Ha viszont meg kéne várni, hogy TV-be menjen, hát nem várnának.

    Egyik haverom azért vette meg az starcraft 2-t, mert "azt muszáj volt, máshogy nem megy a multiplayer". Az idézetből látszik, hogy ha ment volna a multi warezolttal, akkor nem vette volna meg.

    "Törvényekkel nem lehet ráerőszakolni az embereket a vásárlása. Vannak prioritások, és a szórakoztatásra szánt pénz nem az első helyen szerepel az emberek többségénél."
    Valóban nem lehet, ilyen az amikor nem tudom megfizetni a ferrarit, lemondok róla. Ha nem tudom megfizetni, lemondok róla, ez lenne az etikus hozzáállás, és működik is, ha az ember nem csőlátású. A sok PC játékosnak is ki kéne nyitnia a szemét, venni egy biciklit, focilabdát, akármit, és rá lehet jönni, hogy van olcsób, jobb, egészségesebb alternatíva (és a grafika is jobb :)).
    30 ezerért vettem egy biciklit, és eddig többszáz óra egészséges szórakozást nyújtott nekem, és még mennyit fog... De ez már kicsit off. Viszont senki ne mondja, hogy drága a szórakozás.
  • aaaaa
    #63
    Azért egy zenénél filmnél ez nem teljesen így van. A zenét ezer helyen hallod, lehet hogy már a rádióban, TV-ben annyit nyomják az emberek agyába, hogy ott megunják, és eszükbe nem jut megvenni, mert tulajdonképpen nem is érdemes. A letöltés szinte semmiben nem különbözik attól, hogy felveszed a rádióból, TV-ből, vagy meghallgatod 1000 x a Youtube-on. Tudod ez kicsit olyan mint amikor az emberek elolvassák az újságot a Tescoban :) Én is néha beleolvasok, ha látok egy érdekes cikket, mégsem érzem egy mocskos tolvajnak magam. A világ már csak ilyen, senki sem angyal, és nem is hülye. Törvényekkel nem lehet ráerőszakolni az embereket a vásárlása. Vannak prioritások, és a szórakoztatásra szánt pénz nem az első helyen szerepel az emberek többségénél. Amíg a jogvédők bűnözőként kezelik az emberek millióit, nem is lesz változás, ez sok millió "bűnöző" már "csak azért sem" akar majd fizetni. Ha megnehezítik a másolást aktiválással, hardverkulccsal, vagy egyéb másolásvédelmekkel, alig fogják emiatt többen megvenni, maximum inkább keresnek mást helyette, lehet hogy választanak valami gyengébb ingyenes alternatívát, de ettől a kiadónak , fejlesztőnek, nem igazán lesz több pénze. Sőt a másolásvédelmek miatt sokszor pont a becsületes vevők szívják meg, emiatt még kevesebb fog fogyni az eredeti termékből.
  • DRFlame
    #62
    Valóban nem ugyanaz, de azért hoztam a példát, mert az üzleti modell hasonló. A várható vásárlók alapján számolnak árat.
    Csak arra akartam életszerű példával utalni, hogy az ilyen termékeknél arról van szó, hogy szépen leosztják a kismillió várható vásárlóra a költségeket és a profitot, így mindenki az előállítási költség egy töredékét fizeti csak ki. Innentől kezdve ha valaki nem fizet, de ugyanakkor igénybe veszi a szolgáltatást (letölti meghallgatja/nézi), az igenis probléma.
    Tehát a "megmarad az eredeti" és a "0 ráfordítással másolható" kommentek (bár önmagukban nagyjából igazak) nem kezelhetők érvekként ebben a témában.
    Miért számít, hogy megrendelnek-e valamit előre? A megrendelés az igény egyik kifejezése. A másik igénykifejezés a CD/DVD/BD/mozijegy vásárlás, vagy a jogtalan letöltés. Ez utóbbi ingyenes, csak éppen a készítő nincs kifizetve. Ha a jogtalan letöltés is teljesen etikus, és senkinek nem kéne belekötnie, akkor mégis miből készüljenek a filmek, zenék, programok?
  • aaaaa
    #61
    Ez kicsit más szitu, mert Ti konkrét megrendelésre speciálisan egyedi szoftvert fejlesztetek, amire gondolom már előre megvoltak a vevők, különben neki sem álltatok volna. Arányaiban valóban jogos lehet a 16 millió/ felhasználó. Valószínű, hogy a Ti szoftvereteket nem fogja megvenni másik 10 millió ember, mint a multik tömegtermékeit. Ha mégis így lenne, Ti sem kérnétek érte ennyit.
    A nulla értékű zenéket, filmeket nem rendeli meg senki a hallgatók, nézők közül, csak csinálják őket tonnaszám, remélve hogy a behülyített emberek milliói majd rohannak vásárolni, illetve fizetni érte.

  • DRFlame
    #60
    Egy kevés ügyfélbázissal dolgozó cégnél dolgozom, és innen hoznék egy példát.
    Egy szoftver kifejlesztése mondjuk 40 millió Ft-ba van a cégnek. 3 ügyfél fogja használni a rendszert, ezért azt mondjuk, hogy 16 millió Ft-ot fizessen mindhárom ügyfelünk, és akkor ha nincs túl sok utólagos ráfordítás, akkor a cégnek van egy szép 7-8 milliós profitja.
    Ebben az esetben, ha az egyik ügyfelünk kitalálná, hogy a másiktól elkéri a szoftvert, mert minek fizessen érte, és 0 pénzért elő lehet állítani. (Nekünk meg úgyis "megmarad az eredeti" LOL) Akkor ez normális?
    Ebben az esetben akkor az lenne a megoldás, hogy az első ügyfélnek eladjuk mondjuk 50 millióért, onnan kezdve meg leszarni az másolja aki akarja?
    Milyen üzletpolitikát kéne követnie a cégnek?

    A film-, zene-, és a tömeges szoftveriparban is ugyanez a szitu, csak ott 1 lopás... hú bocs "másolás" nem okoz akkora kárt, viszont ott lényegesen több a "másolás". Könnyebb azt mondani, hogy én csak 1 vagyok a sok közül.
  • cateran
    #59
    "Autó esetében, ha valaki ellopja a terveket (esetleg a gyártástechnológiát), azzal megspórolja a fejlesztésekre költött összeget, ami így jogosulatlan előnyhöz juttatja az eredeti gyártóval szemben."

    Nocsak...szabaduszo tolvaj nem is lehet, igaz? Csakis masik autogyar megbizottja....

    "Arról pedig nem tehetek, hogy a kész terméket 0 pénzért lehet sokszorosítani (nem legyártani), amitől a fizikai megvalósulásának nincs értéke"

    Ez igy nem teljesen igaz:) Vagy neked a mikulas hozta a sokszorito eszkozt (szamitogepet, akarmit) es az aramot kis horcsogok termelik a szabadidejukben? Olczonak olcso, de hogy 0 lenne a koltseg?

    Amugy nagyreszt egyetertek veled (a filmes es zenei vilag valami felelmetesen lassan reagal mindenre..evvan, vesszenek..)Amugy -bar szivbol ruhellem a programozokat, leven akikkel talalkoztam ,mind nagypofaju "en fingom a passzatszelet" arc volt- ami igaz, az igaz...Tobb es jogosabb ido es munka lehet 1-1 termekukben -legalabbis messze tobb-, mint amikor valamelyik hollywoodi sztar nehanymillioert bofog 2x valami filmben, de neki jar az x millio, mert o sztar...`nyad.
  • FoodLFG
    #58
    Autó esetében, ha valaki ellopja a terveket (esetleg a gyártástechnológiát), azzal megspórolja a fejlesztésekre költött összeget, ami így jogosulatlan előnyhöz juttatja az eredeti gyártóval szemben.

    Én nem lopok forráskódot, hogy aztán újra eladjam. Arról pedig nem tehetek, hogy a kész terméket 0 pénzért lehet sokszorosítani (nem legyártani), amitől a fizikai megvalósulásának nincs értéke. Ez egy ilyen világ. Ha nem tetszik, köszönjük szépen viszontlátásra!

    Nem mintha nem lenne már minden levédve, kitalálva a szoftverek esetében. John Carmack pl attól parázik, hogy ha a motorjai forráskódját kiadja open source-ban (id Tech 4 jön ebben az évben), akkor nagy esélye van annak, hogy valaki végigmegy a kódon és rámutat, hogy ez bizony megsért egy már bejegyzett szabadalmat. És az bizony szopás. "Mindenki folyamatosan megsért már létező szabadalmakat, és ezt neked el kell fogadnod" így működik a szoftver ipar.


    Informatikában adatoknak (amit begyűjtenek), szolgáltatásnak, hardvernek, és a naprakész tudásnak, amivel az előbbieket összehozzák van értéke. A többi bullshit.

    Az hogy egy-két szereplő (pl zeneipar, filmipar) "nemrég" belépett az információ világába, és hogy ezzel ők nem tudnak zöld ágra vergődni, mert agyilag behatárolt idióták, az már nem a mi problémánk. A rendszer nagyon is jól működik, úgy működik, ahogy kell. Mások persze ez nem értik és folyamatosan keltik a feszültséget, de pont ezért kell őket leszarni és ahol lehet keresztbe tenni nekik.
  • Miller66
    #57
    Szellemi termékek jogosulatlan felhasználása valóban lopás.
    Egy autó esetében más a helyzet, ott a szellemi termék a tervek a gyártástechnológia, ipari titkok, szabadalmak stb. Amikor ellop valaki egy autót, lényegében nem a szellemi terméket lopja el, hanem a szellemi termékek összességéből létrejött, fizikailag megvalósított eszköz egy példányát. A lopással nem a szellemi termék birtokosát (pl. autógyár) károsítja meg, hanem azt, aki a gépjármű egy példányát megvette. A filmeknél, zenéknél, programoknál a másolás közvetlenül a szellemi termék tulajdonosát károsíthatja, meg a forgalmazókat. Az már más kérdés valójában az csak duma, hogy a szellemi termékekhez való illegális hozzájutás mennyire károsítja a tulajdonosaikat, mert ha nagy lenne a kár nem jöhetnének létre újabb 'szellemi termékek'. Valószínűleg még így is búsás haszonnal 'dolgoznak'. Egy autógyár esetén a szellemi termékek ellopása valóban károkat okozhat a gyár számára, ha azokat egy másik autógyár szerzi meg.
  • aaaaa
    #56
    Akkor most felvilágosítalak, de gondolom Te is tudod, hogy több millió zene fenn van direkt linkeken is. Sehol semmi megosztás nincs a letöltő részéről. FTP-zni sem kell hozzá. Rapid + Megaupload és társai. Aki feltöltötte talán felelősségre vonható, de majd biztos meg is találják a világ másik végén. Youtube-ról letöltésnél szintén nincs megosztás.
  • MacropusRufus
    #55
    mert a törvény a megosztást bűnteti.
    Letőlteni letőlthetsz, de jelenleg az összes program még a torrent is megosztás elvén működik. Ez a pech.
    Tehát te legálisan szeded le, de a program máködése során megosztja és ez már BTK-s dolog. Az a nagy szerencséje a downloadereknek, hogy a jogászok még nem egészen értik mi, hogyan működik.
    Ha meg simán leszeded egy ftp-ről akkor is meg van osztva. Csak Te legálisan szeded le. A megosztóé a felelősség és a bünti.
  • aaaaa
    #54
    Pont ezek azok a dolgok többek közt, amitől az összes jóérzésű ember gyomra kifordul ezektől a "egyesületektől".
  • ktamas74
    #53
    Igen, tudom, hogy mire találták ki, de attól még jogtalannak tartom, mert olyanokat is megsarcolnak ezzel, akik nem warezolnak.
  • aaaaa
    #52
    Bár a szerzői jogi törvény is legálisnak tekinti a magáncélú másolást és a letöltést, itt egyesek még mindig illegális zeneletöltésekről beszélnek. Az Artisjus matricás, nem éppen alacsony jogdíjakat pont a magáncélú letöltések illetve másolások okozta bevételkiesés kompenzációjára találták ki.
  • ktamas74
    #51
    Másik eset. Valaki magyarázza már el nekem, miért kell jogdíjat fizetni egy vendéglátó egységben elhelyezett TV illetve rádió után? Az is lopás ha nem fizetem be? Közvetlen anyag hasznom származik belőle? Egy lótúrót. Számomra a legtöbb szerzői jogvédő hivatal egy maffia. Különösen az Artisjus.
  • ktamas74
    #50
    Ahogy az Artisjus által médiánként beszedett díj is.
  • aaaaa
    #49
    Nem tűnik fel senkinek, hogy a szellemi értékek kapcsán felmerülő lopás kifejezés az utóbbi két évtized tudatos agymosó tevékenységének köszönhető ? Kérdeztél volna meg BÁRKIT ! a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években arról, hogy tolvajnak érzi-e magát amiatt, hogy felvett pár szinte megszerezhetetlen számot a magnójával. A minimum, hogy hülyének néztek volna. A programoknál szintén.
  • ktamas74
    #48
    Szerintem meg a wareznak igenis van létjogosultsága. Miért vásárolnék meg valamit, ha ki sem tudom próbálni? Igen, igen tudom, hogy vannak bizonyos szoftverek, amiket ki lehet próbálni, de sajnos nem mindegyiknél és sokszor nem is a teljes funkcionalitást. A játékoknál még rosszabb a helyzet. 10 évvel ezelőtt még általánosabb volt kiadni egy játék demóját 1 két map-el, ami mára szinte teljesen eltűnt. Van néhány játék, ahol ki lehet próbálni a béta verziót, de az sokszor megtévesztő lehet, mivel béta. Lehet, hogy pont azért nem venném meg, mert bugos.
    Vagy éppen a zeneipar. Miért vásároljak meg egy teljes CD-t, ha egyetlen számra van szükségem? Csináljanak egy legális letöltőoldalt itthon is, ahol 1-enként lehet letölteni őket. Én a zenészek helyében teljesen kihagynám a kiadókat. Tegyék fel közvetlenül a netre és árazzák be. Ugyanis sok esetben nem zenészek miatt drága egy CD, hanem a tetves kiadók miatt.
    Egyébként Sting egy nyilatkozatával értek egyet: nem büntetni kell a letöltőket, hanem k-o-n-c-e-r-t-e-z-n-i. Ja, hogy az sok munkával jár? Szar ügy.
    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki lopjon, csak azt, hogy az emberek egyre tudatosabban vásárolnak és nem akarnak zsákbamacskát. Többek közt én sem.
  • aaaaa
    #47
    Tolvaj ,lopás ... Menj le Borsodba, vagy Szabolcsba és ott oszd az észt az igazi a kisebbségi megélhetési tolvajoknak, akik szerencsétlen nyugdíjasokat vernek össze és rabolnak ki nap mint nap. Ott gondolom nem lenne akkora az arcod, és mukkanni sem mernél. Csak a szemükbe kellene mondani nekik is, hogy mocskos tolvajok, és végezzék el az általános iskolát, semmi több... :)
    Nem az iskolás diákokat kellene kioktatni arról, hogy hogyan éljenek "becsületesen" meg jogkövető módon, és a nemlétező pénzüket mire költsék.
  • netperformer
    #46
    Attól hogy te tolvaj vagy, még a lopás az lopás :D Más hülye összefüggéseket meg ne hozz fel légy szíves. Majd még a teknősbékák fognak tiszta szoftver programot indítani. Inkább végezd el az általános iskolát, azután irkálj ide te hülyegyerek xD
  • morden
    #45
    Én ezért húztam ez az inviteltől :D viszont ez nagyon veszélyes, alapítok egy jogvédő hivatalt, aztán a dühös exeknek, megbuktatott diákoknak, szenvedő szomszédoknak meghírdetem, hogy 10 ezer forintért lekapcsoltatok akárkit a netről, csak küldöm a levelet a szolgáltatónak :D ( vagy csak én vagyok ilyen paranoid
  • Anthrax
    #44
    Különben a zenészek mostanában szerintem nem is a lemezeladásokból élnek meg, mert a legálisan veszel cd-t akkor a pénz nagy részét a kiadó szedi el és nagy részben a kiadót karosítja meg, előadó a haknizással,fellépésekkel keresnek javarészt pénzt. És ilyen szempontból még jól is jár ha letöltik,mivel többen hallgatják meg, többen mennek el egy fellépésére. Szerintem, de ha nagy baromságot írtam ,nyugodtan oltsatok le.
  • aaaaa
    #43
    Te is tudod, hogy az lesz befutott, vagy ismert zenész, akiket befuttatnak. Ha nincsenek jó kapcsolataid, vagy nem tudsz jól alkalmazkodni az igényekhez, lehetsz Te a legtehetségesebb, akkor sem fogsz befutni. A most befutott fiatal "tehetségek" nem küzdöttek semmilyen évtizedeket, valaki kitalálta, hogy ők jók lesznek a "népnek", és mostantól ők a sztárok. Sok jóval tehetségesebb zenész van rajtuk kívül, akiknek esélyük nincs érvényesülni, mert épp nem a "trendi" divatot követik, vagy nem látnak benne fantáziát a kiadók. Nagy részük egy saját dalt sem képes írni, csak elénekli mások műveit, és mégis többet látod őket a TV-ben, mint más, komoly zenei tudással rendelkező valódi művészeket.
  • lopbisz
    #42
    Egyébként nem igaz, hogy a kiadók a fizetésekhez nem tudnák igazítani az árakat.
    Emlékszem annak idején mikor kijött a Guild Wars. Amerikában és Nyugat Európában mindenhol 12 ezer forint felett volt az ára.
    Magyarországon 7-8 ezer forintért adták kezdésként.. Rengetegen megvették a gamet mert alacsonyabban adta a kiadó. És a sok kicsi sokra megy elven jó jártak.

    Tehát a magas árak mindenhol egy kizsákmányoló aljas szemlélet. Az ilyen szemléletű cég a warezt támogatja azzal, hogy menekülnek a kizsákmányoló árától.
    Csak saját magukat okolhatják
  • B0nFire
    #41
    "Amíg egy zenész egy kezdő senki, örül hogy egyáltalán meghallgatják. Utána ha véletlenül befut, már mindegyikkel egyből elszáll a ló, és sír a Neki alanyi jogon járó bevételeiért."

    Amíg egy zenész amatőrből profivá válik – befut –, addig hosszú éveken/évtizedeken keresztül csak öli belefele az összes pénzét a produkciójába, és közben reménykedik, hogy egyszer valamikor a ködös jövőben viszont is látja a pénzét, vagy megfizetik a hosszú, keserves munkáját. Aztán mindenki csak letölti. Még jó, hogy félreáll az orra. Ez a minimum.

    Más.

    "..figyelembe kell venni, hogy az elmúlt években rendkívül megnőtt a szélessávú internethozzáférések száma. Ezzel párhuzamosan azonban az illegális letöltések aránya nem nőtt exponenciálisan, hanem viszonylag stabil maradt."

    Naná. Attól, hogy most felemelték a sávszélességemet 2 Mbitről 11-re, attól még nem keletkezett automatikusan több tartalom, vagyis nincs több érdekes film, zene, mint azelőtt volt. Ami érdekelt, az letöltöttem 2 Mbittel is, ami meg nem érdekel, az 11-gyel sem fogom.

  • who am I 7
    #40
    ja, és azért nem kell óbégatni, h a túl hájpolt szarjáé nem fizetnek az emberek, és lázálmokat szőni, hogy ennyivel meg ennyivel károsították meg x y z -t. Van ennek intelligens módja is.
  • who am I 7
    #39
    Igen, és én választom is, és vannak jó alternatívák, úgyanúgy mint zenékből igen, a xaroké nem fizetek és ennyi.AZ már a programozón, előadón múlik, hogy mennyi esze van, és melyik utat választja..nyilván, ha az egyik xar,túl értékelt cuccokat csinál, nem fogják megvenni annyian, ez kézenfekvő.Mind a 2 oldalról kellenek lépések...ez nem csak úgy van, hogy TESSÉK ÓLD MEG TE, ha akarsz vmit.Ez nem így működik.
  • aaaaa
    #38
    Sőt annyit sem. 15-40 ezer forintért tökéletesen használható, bár nem kifejezetten "gamer" PC-t lehet venni. Egy átlagos régebbi Pentium 4-esen is lehet internetezni, vagy kicsit régebbi, illetve kevésbé hardverigényes játékokkal játszani. Sőt filmeket nézni, zenét hallgatni és ezer más dolgot is lehet az ilyen régebbi gépekkel művelni. Van aki ilyet használ csak, mert erre telik neki.
  • szakacsze
    #37
    Nem kell a kapcsolat letiltásához törvény, az invitel már régóta ezt csinálja, kap egy jogvédő irodától levelet amiben fel vannak sorolva a szerintük jogsértő fájlok melyik ip-ről mikor lettek megosztva, erre az invitel azonnal letiltja a delikvens hozzáférését. Más szolgáltatókról még nem hallottam ilyesmit, lehet hogy máshol is vannak ilyen esetek de azok biztos nem annyira gyakoriak mint az invitelnél. Volt egy index cikk is a témában és ott megszólaltatták a upc-t is, ők azt mondták h jogvédő levél esetén nem tiltanak le csak a sebességet korlátozzák nagyon alacsonyra a megosztás eltávolításáig. Szvsz semmiképp nem ajánlott az inviteltől venni a netet, igérjenek bár vdsl-t vagy optikát, kábelnet alternatíva általában van invitel területen majdnem mindenhol és az is van olyan gyors mint az optika, ha meg csak az invitel hálózata jöhet szóba akkor is ott az enternet ami ezen a területen is szolgáltat adslt.
  • szasz85
    #36
    Gondolkozzál már egy kicsit mielőtt ekkora baromságot írsz, szerinted az emberek havonta megveszik a legjobb legújabb hardvert ? Nekem is egy 5 éves gépem van. Egy pc-t 1x kell megvenni ráköltesz 150-200-250K forintot és bírja évekig. Ezzel szemben egy játék 10-15K és általában 5-6 óra és vége. Egy 2 órás filmért meg kiadsz 3K forintot (jegy kaja utazás)
  • Zulu12
    #35
    Hopp itt kifelejtettem, hogy ezzel az "indokolt esetre" és a "jogtalanságra" célzok és, hogy a törvények nem véletlenül olyan rugalmasak néha.
  • Magiszter
    #34
    Szeretnék tisztázni néhány dolgot:

    1.) a mai szoftver árak nem a magyar piacra készültek. Volt hogy Angliából olcsóbban megrendeltem egy játékot, postaköltséggel mintha pesten megvettem volna.
    Szóval aki azzal dobálózik hogy pfujj mocskos tolvaj. Dobálózzon a Parlament felé is. Mert ők nyúlják le a pénzem nagy hányadát, amit játékra is költhetnék. Majd ha én is annyit keresek minimálbérrel mint egy angol utcaseprő (300k HUF), akkor megveszem a 10 ezer forintos játékot, ami talán el se fut a gépemen, mert optimalizálni azt nem szeretnek. Demó is már csak vágyálom.

    2.) Aki szegény az nem szórakozhat? De! Miből szórakozzon? Amiből csak tud. Ha alig telik rezsire, ruhára, kajára, akkor nyilván rohan a boltba megvenni a legújabb játékot. Amíg egy Mo.-i ember két fizetésből tud csak megélni, addig pont leszarom hogy letölti az UbiSzaft francia cég játékát. Ők nem számolják a magyar piacot, akkor engem mit érdeklejen a siránkozásuk? Semmit. Ha nincs pénzem letöltöm, ha van pénzem megveszem.

    3.) Sajnáljátok már az internet hozzáférést is! A nélkül hol találok (jobb)munkát? Persze megveszem a napi 127 forintos Expresszt, amivel kb ugyanott vagyok mint egy 1 megás net-előfizetéssel. Jól van bátyám logika a köbön!

    4.) A sok mocskos ingyenélőt kellene szekírozni azzal hogy fizessen ezért-azért. Amíg én napi 12 órában robotolok éhbérért addig neki alanyi jogon jár. Mi? Francokat! Amíg ekkorák a társadalmi egyenlőtlenségek ne csesztessük a szegény embert hogy adja oda azt is ami nincs. Első szülött gyermekem nem kellene?

    5.) Iskolareformok vannak készülőben? Aki szegény családba született az dögöljön is meg ott? Okos vagy! Aki beleszületett a szarba az süllyedjen is el benne igaz? Gazdagnak áll a világ! Ez a mentalitás egy jobb és egyenlőbb világba vezet, bizony! Így lesz az emberből birka és birkapásztor. Hogy ki melyik lesz? Majd a születés joga eldönti! Hejj!

    Így hirtelen ennyi indulatot váltott ki belőlem az olvasott hozzászólások népes sora.

    Warezolok? Igen. Magyarországon élek? Igen. Hát akkor? Ha az ország helyzete majd nem lesz olyan mint most, akkor lehet pampogni azoknak aki letöltik a dolgokat. Majd ha a mosógép memóriachipjén nem lesz jogdíj, akkor lehet pampogni hogy letöltöm a dolgokat. Amíg a törvény szemében elve bűnös vagyok, addig csönd legyen!

    Félreértés ne essék: Nem verem a mellem, nem vagyok rá büszke, de azok se ugassanak akik gazdagok családba születtek/gazdagok hogy "Bibibiii nekem telik rá neked nem!"

    Remélem senkit nem sértettem meg túlságosan. Nem venném a lelkemre ha nyugtalanul forgolódnátok a selyempárnán a baldachinos ágyban.
  • Zulu12
    #33
    "hogy bár lehet indokolt eset, de továbbra is jogtalan"
    Na látod ez nagyon is igaz. A törvényeket se azért találták ki eredetileg hogy megbüntesség az embereket hanem hogy megvédjék azokat. Az igazság kiderítéséhez pedig józan belátás és ítélőképesség szükséges. Ezért van, hogy néha homályosan fogalmaznak meg egy egy törvényt.
  • Zulu12
    #32
    Még annyit szertnék neked mondani hangsúlyozom nem csesztetés céljából, hogy egy csöpnyi álomvilág van benned nem tudom milyen mértékű de egy kicsi az biztos hogy van. Ha minden olyan szépen ügyesen és optimálisan működne minden mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva akkor a világban nem lennének háborúk se betegségek se túlnépesedés se munkanélküliség stb...
  • DRFlame
    #31
    "Senki sem verte a mellét. Csupán felvázoltam, hogy nem mindig olyan egyszerű ez a programos dolog."
    De verte, csak nem te voltál. Nem is arra kartam utalni, hogy bármikor is így tettél volna (ha ez jött le, akkor elnézést), csak jeleztem, hogy bár lehet indokolt eset, de továbbra is jogtalan.
  • Rotyoka
    #30
    Cumi
  • morden
    #29
    Másik dolog, melóhelyen napi 9 órát több száz ezres programokat használunk, az MS-nek is kb 100 millát tejelünk, hazajövök és a "szomszéd" :D xpjét használom ami nem jog tiszta, akkor én most mi vagyok, naponta 2-3 órát köcsög warezoló aki meglopja a programozókat, napi 9 órát meg birka aki kb 10x többet fizet a reális árnál egy programért .
  • DRFlame
    #28
    Miről beszélek? Továbbra is a jogtalan felhasználásról, mint eddig.
    Ilyenkor sem az a helyes hogy a szoftverfejlesztők termékeit jogtalanul használjuk.
    Az ilyen szociálás problémák megoldása inkább az állam feladatköre lenne.

    Te meg folyamatosan belém akarsz kötni nem pedig a mondandómba. Eddig minden érved kudarcot vallott, nem tudtál egyet se megvédeni, folyton inkább csak újabb dolgokba próbálsz belekötni.
    Nem valószínű, hogy reagálni fogok több kommentedre, nem látom értelmét.
  • morden
    #27
    Érdekes dolog a zene másolás, vajon ha nem lenne warez, akkor ugyan úgy 10 ezrek lennének tankpcsadán és mutogatnák a cd-t vagy, a zenészek legalábbis nálunk a koncertekből élnek és ez így jó én is elmegyek évente 4-5 quimby koncertre ami alsó hangon 10 ezer forint, namost ha nem lenne warez nem is vágnám, hogy létezik.
  • aaaaa
    #26
    És ha nincs pénze a gyereknek/szülőnek maradjon hülye, hiába tehetséges ? Hol vannak a régi szép idők, amikor még mindenki, akiben egy csöpp tehetség volt tanulhatott. Nincs szükség gondolkodó emberekre, ezt rég tudjuk. Elég rég járhattál suliba, vagy ha nem, akkor mindig volt helyetted valaki, aki állta a költségeket.
  • Zulu12
    #25
    "És a suliban nincs lehetőség bent maradni, és megcsinálni?"
    Ezt most ha lehet nem ragoznám el neked, hogy mikor van olyan eset, hogy te nem fogod a suliban megcsinálni....

    "Ha ilyen nincs, akkor szar a suli."
    Nem kíváságműsor ez néha, hogy hova jársz és hova nem.

    "marad a warez a bűnösség tudatában... fület farkat behúzva... és nem mellet verve, hogy a "suli így meg úgy"

    Senki sem verte a mellét. Csupán felvázoltam, hogy nem mindig olyan egyszerű ez a programos dolog.

    "suliba jelentkezésnél körbe kell járni, hogy milyen költségei lesznek a diáknak/szülőknek"
    Talán optimális esetben lehet tudni de több esély van rá hogy egy mesekönyvből fogod azt kiolvasni pl nálunk éppen akkor lett bevezettve az újfajta OKJ mikor én oda jártam és nemhogy a diák nem tudta hogy mit kell csinálni és miből lesz a vizsga de a tanárok se vvoltak képben.