Végéhez közeledik a 30 éves PC ideje
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
1. A PC jelenleg is elérhetõ mindenkinek. Egy Galaxy Tab/iPhone áráért olyan PC-t lehet venni, ami minimum 10x gyorsabb, de van olyan terület ahol 100x gyorsabb mint a tablet.
2. A PC felhasználóbarátabb. Egyrészt mindenki ismeri, másrészt messze nem olyan instabil, és minden szir-szarra érzékeny, mint egy tablet. PC-n nem fogsz olyan weboldalba futni, ami tableten mûködik, de PCn nem. Fordítva ennek az esélye minimum 50%.
Szóval szép és jó a tablet mint ötlet, ahogy a kommunizmus is az volt. A realitás meg jelenleg az, hogy a tabletek nem igazán jók sok mindenre. Persze lehet hogy 5 év múlva más lesz a helyzet, de ezeket olyan vicces dolgokra szokták alapozni a szagemberek, mint pl az nVidia tegra roadmapja, ahol évente 5x teljesítményt ígérnek, azonos üzemidõ (fogyasztás) mellett, 4 éven keresztül. Hát persze, álmodozni én is tudok.
A C64 a maga 1Mhz procijával, vagy a ZX Spectrum a 3.14Mhz procijával, a kazettás adattárolással, stb. már akkor is nevetségesen gyengének számított az akkori átlaghoz képest, csakhogy volt egy óriási elõnyük: eljutottak az emberekhez.
Azaz azért cserébe, hogy ne kelljen külön épületszárnyakat felhúzni a számítógép kedvéért, drasztikusan aláadtak a teljesítménybõl, és a kompromisszum busásan megtérült: lassan de biztosan a mikrogépek átvették a nagy számítóközpontok helyét a mindennapi életben.
A 8bites korszakban is ugyanez zajlott, mint most: százával jelentek meg az új típusok, mindegyik próbálta paraméterekben felüllicitálni a másikat, miközben alig pár termék tudott hosszabb távon megmaradni a piacon: C64, Apple II, ZX Spectrum, Atari.
Ezek a gépek nem a kiemelkedõ teljesítményük miatt váltak rendkívül népszerûvé, hanem mert a megfelelõ áron adtak megfelelõ teljesítményt a megfelelõ felhasználói csoportnak és emiatt képesek voltak önálló gazdasági ökoszisztémát kialakítani maguk körül. Megindult a C64-re, Apple II-re, stb. gyártott szoftverek tömege, ami magával hozta a hardver eladások bõvülését is, ami mégtöbb szoftver fejlesztését eredményezte, és így tovább.
Jellemzõ, hogy az akkori gyártók sem értették meg, hogy nem a hardver a valódi termékük, hanem az, hogy hidat képeznek a szoftver fejlesztõk és a felhasználók között. Ezért ment csõdbe az Atari, a Commodore és a Sinclair. Hiába jöttek ki jobb, szebb, olcsóbb gépekkel, nem kellettek senkinek, mert senki sem fejlesztett rájuk, és az extra teljesítmény nem kárpótolta a szoftverek hiányát, mert a gép teljesítménye önmagában értéktelen, ha nincs, ami kihasználja.
Na ez a folyamat zajlik most a hordozható eszközök terén is. Az iOS és az Android eszközök nem a hardver teljesítménye miatt kelendõek, hanem azért, mert pont megfelelõ teljesítményt nyújtanak azokhoz az alkalmazásokhoz, amik a felhasználóknak kellenek és ezzel képesek saját gazdasági ökoszisztémát építeni maguk köré.
Nem az a kérdés tehát, hogy lesz-e egyáltalán PC monduk 20 év múlva (mert valószínûleg lesz, ahogy a nagy számítóközpontok sem haltak ki), hanem hogy az átlag háztartásokban lesz-e.
Véleményem szerint a cikkben megszólaló fejlesztõ errõl beszélt.
"A JavaScript esetében a futási környezet jellemzõen egy webböngészõ (JavaScript-motorja)."
Igaz, fut máshol is:
"Windowsos környezetben futtatható a wscript.exe segítségével, vagy Linuxos környezetben nodejs-szel futtatható."
Én gyanítom hogy az a JS amit belemókolsz az asp-be az szépen letöltõdik kliens oldalra, és ott fut. Bár az MS csinált már cifra dolgokat - lehetséges hogy szerver oldalon futtatnak JS-t - végülis az õ webes megoldásaik sose a sebességükrõl voltak híresek.
Az meg hogy mit mivel hasonlítsak össze... Autónál is a fékpadon mért teljesítmény a mérvadó, nem amit a motor kiad. Mivel te nem egy csupasz blokkra fogsz ráülni, és élvezni attól hogy brümmög alattad, hanem a hajtáslánc után a kerekekre kerülõ teljesítménynek fogsz örülni.
Olyan ez, mint a "szövegszerkesztõ". Nálunk minden az, amibe szöveget kell gépelni, az angolban viszont a "text editor", és a "word processos" két különbözõ fogalom. Ez utóbbiból is számtalan félreértés adódik.
http://shootout.alioth.debian.org/u32/which-programming-languages-are-fastest.php
http://onlyjob.blogspot.com/2011/03/perl5-python-ruby-php-c-c-lua-tcl.html
A JS-nek kliens oldalon a következõ konkurenciái vannak per pill:
- JAVA (applet): Teljesen OOP, kiváló megjelenítési könyvtárak (3D), kiváló fejlesztõeszköz (Eclipse), kiváló VM, profiler az optimalizációhoz. Nem túl elterjedt, komolyabb projecteknél azért használgatják.
- ActionScript 3.0 (flash, flex): Teljesen OOP, kiváló 2D megjelenítés (köv playertõl 3D is), kiváló fejlesztõeszközök (Flash Builder, ami valójában Eclipse, illetve Flash CS, hogy a grafikusok is örüljenek). Kiváló VM, profiler az optimalizációhoz.
A JS meg mi? OOP - szánalom. 1989-es szintû Turbo Pascal 5.5. Megjelenítés? Szánalmas canvas, a színes vonalkáival. Se gradiens fill, se multi layer, se semmi - kódolj le mindent a gyatra interpreterben. Fejlesztõeszköz? Nem tom, de gondolom Eclipse ahhoz is van. VM? Böngészõnként más és más, FF bevallottam JS VM miatt zabálja a memóriát. Profiler? Ne röhögtess már - amíg VM sincs hozzá normális, mit profileolnál?
Szóval igen, a JS tényleg 20 évvel ezelõtti színvonalon van, mert a Turbo Pascal 20 évvel ezelõtt kb ugyanazt tudta (teknõc grafika, primitív objektumok, stb).
Értem én hogy ezek túlélhetõ dolgok, de engem spec zavar, hogy az otthoni 4-5 éves gépem nem akadozik ha diskhez kell nyúlnia, a céges laptopom meg igen.
Az alaplapon, procin, vga-n, és ramon kívül szinte minden alkatrész kompatibilis mindennel.
Nekem itt van a 4-5 éves cuccokból összerakott PC-m, elég lenne bele vennem egy alaplapot, procit, ramot, meg késõbb egy VGA-t, és máris ott tartok, mintha vettem volna egy teljesen újat.
A többi platform közûl egyedül talán a laptopokról mondható még ez el, de már ott is bõven korlátoltak a lehetõségek egy PC-hez képest.
Egyébként egy mellékes megjegyzés: bárcsak a gazdaságunk 'haldokolna' így, mint ahogy a PC-t már rég eltemették...
Szóval már a laptop is erõs kompromisszum, ahol a hordozhatóság kedvéért feladunk sok-sok kényelmet és teljesítményt (sz.r billentyûzet, idegesítõ tapipad, mini-monitor). A tablet meg ugyanez a négyzeten, vagy inkább a köbön. És amíg semmi mást nem tudnak pluszban csak a hordozhatóságot, ráadásul azt is úgy, hogy az I7-es dög nehéz, a tablet meg tetves lassú, és mindkettõ csak pár órát bír kanóc nélkül, addig korai temetni a PC-t.
https://twitter.com/foodlfg
Aztán a végén megint lényegében az asztali személyi számítógépnél kötünk ki, mert rájönnek, hogy fotelben egy táblával nem lehet dolgozni. :D
Szerintem az igazi az asztali gép. Beülök kényelmesen egy mély karosszékbe, a monitor megfelelõ magasan, billentyûzet az ölemben (ha kell), trackball a szék karfájára, és mehet a lazulás. Gépen dolgozni meg nem fotelben tunyulva szoktam... :D
PC nem vész el csak át alakul(t)... van egy rakás küyüm (Ipad 2, Xbox360,stb ), mert imádom õket és az asztali számítógép helyett is notebookot használok, de nem tudom elképzelni az életemet PC (itt notebook) nélkül..
Fontos azt internet és a közösségi oldalak, biztos hatékonyak a felhõszolgáltatások sem tudom elképzelni, hogy ne legyen egy olyan gépem amivel offline tudnék dolgozni, filmet nézni,stb ..
Az élet értelme tautologikusan következik a hidraulika olaj elvezető stücni horony haránt honolásának a pszuedó kinetikus multi fázisú projekciójából a komplex számok testjére.
Hardverben kapsz olyan jót, mint egy közepes gép. A többi periféria, amit egy hordozható eszközre is kapcsolhatsz.
"Ráadásul ha egy laptop elavul vehetsz másikat, míg az asztali PC-t folyamatosan lehet bõvíteni, korszerûsíteni..."
Ez szépen hangzik így, de én akárhányszor újítottam a végén a gép nagy részét cserélnem kellett. Ez csak azoknak éri meg akik szeretik a gépüket folyamatosan csinosítgatni.
Szerintem az asztali gépeknek a köv. elõnyei vannak:
- Ugyanaz a teljesítmény jelentõsen olcsóbb.
- A maximális kihozható teljesítmény nagyobb.
Ezt kell összevetni a hordozhatósággal.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Itt nem azon van a hangsúly hogy mit lehet és mit nem... Egy laptop nem képes azt az élményt nyújtani mint egy asztali PC, erõsen korlátozott a képernyõ nagysága, a hardver, a kezelõfelület stb. Az árról nem is beszélve, ugyanaz a teljesítmény jóval többe kerül egy hordozható számítógép esetében. Ráadásul ha egy laptop elavul vehetsz másikat, míg az asztali PC-t folyamatosan lehet bõvíteni, korszerûsíteni... Sokkal komfortosabb egy huszonakárhány colos monitoron dolgozni, internetezni, játszani. Persze ha az ember elutazik, vagy sokat van távol az otthonától (iskola, munkahelyi okok) akkor jól jön egy laptop, netbook, tábla PC.
De nem kötekedni akarok, mert biztos találunk olyan alkalmazást, amihez egy silmPC, vagy egy laptop édes kevés. Ezeket hívjuk legdivatosabb játékoknak (amire ott a konzol!), vagy olyan estekrõl van szó, amikor már jobb ha a hardverek egy rack szekrényben vannak. ;)
Na meg ami fontos, hogy itt elsõsorban a hétköznapi felhasználásról van szó, ami meg kimerül a multimédiában, meg az internetben (és az ahhoz tartozó szolgáltatásokbn). Csak ezért semmi értelme egy nagy dobozt porolgatni, amit ráadásul mozgatni sem lehet (olyan könnyen).
Egyet értek én is azzal, hogy az asztali PC-t nem fogja kiváltani azonnal a táblagép, és az is biztos, hogy nem csak a táblagép fogja kiváltani. De hogy ugyan az a sors vár árjuk, mint képcsöves TV-kre, az is biztos.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Tehát a PC nem halt meg, mert soha nem is létezett...
Maximum mérete fog változni. esetleg idõvel akkora lesz mint egy Tablet, érintõképernyõs is lesz. Rá lehet csatlakoztatni/dugni majd vezeték nélküli egeret & billentyût, nyomtatót, monitort, anyámkinját
Erõssége is megfelelõ lesz. Egyfajta hordozható "állomás", amire otthon/irodában szükség lehet. De akkor se PC-t váltja fel a Tablet, hanem a tablet és a PC mosodik egymásba.
Ha(!)
Mért én sem értem már, minek egy marha nagy doboz, ami zug, meg szívja a port, kábelek tucatjai lógnak belõle, amikor ma már az egészet össze lehet hozni egy CD meghajtó dimenziójába úgy, hogy nincs benne mechanikus alkatrész.
Aztán, hogy ahhoz ki mit kapcsol hozzá vezeték nélkül (vagy vezetékkel), már teljesen más tészta. Monitorokat, billentyûzetet, vagy egeret... tök mindegy.
Szóval igen: Az asztali PC koncepciója már nagyon-nagyon elavult.
Egy tablet mindenre elég :) Ha ne adj isten a gyártója az apple, akkor még akkor is elég lenne mindenre ha csak 64K memória és 8086-os proci lenne benne :)
1. Teljesítmény. A jelenlegi tabletbe rakott processzorok egy 10 éves Athlon szintjén mozognak (plusz egy relatíve gyors, "youtube optimalizált" GPU). Nem véletlen pl a tegra roadmapja: 5x gyorsulást ígérnek évente, 4 éven keresztül. Vagyis 4 év alatt durván 100x teljesítmény - ami jó volna, ha igaz volna. A realitás az, hogy jelenlegi üzemidõkkel az 5x teljesítmény se lesz meg.
2. Felhasználói input. A tapi megoldás jópofa, de az egér+billentyû combohoz képest egyszerûen lassú és pontatlan. Egy teljesen új beviteli metódus kell, mert amíg az nincs, addig a tablet marad az, ami - szórakozásra korlátozottan alkalmas kütyü.
3. Minõségi szoftverek. Ehhez egységes platform kellene, amire jelenleg azt mondják a marketingesek, hogy html5+js+cloud. A gond az, hogy aki ért hozzá, az senki se állítja azt, hogy ez mûködhet. A html5 egy leíró nyelv, mint mondjuk az xml. A JS egy 20 éves színvonalon tötymörgõ, elavult, lassú script nyelv. A cloud meg ugyanolyan hívószó, mint a web2 volt pár éve.
Másik lehetõség a flash/flex frontend, amely bár egy klasszissal fejlettebb, kiforrottabb dolog a JS-nél, de a sebessége sem kielégítõ.
A tablet lenne a jövõ a PC után? Elég sötétnek tûnik.