10
 • rjudit
  #10
  Még 2 fontos dolog:
  1. Ha kicsi vagy esélyed sincs nyerni nagyobb projekteket, mert a nagyokra írnak ki mindent. Innentől kezdve kiszolgáltatott állapotban vagy.
  2. 1-s pontból kiindulva, eleve a maximális fizetési határidővel fizetnek, mert ők diktálnak, majd amikor fizetni kellene, nem érkezik meg a pénz. Amikor meg elkezdenél velük küzdeni a pénzedért mindenhova küldenek és kifogásokat keresnek csak ,hogy ne kelljen fizetni. Amikor meg végre kifizetnek, addig eltelik fél év. Addig hogy a francba tartod el az embereket és magadat??? Veszel fel hitelt jó magyar szokás szerint kvázi uzsorakamatra?
 • Komolytalan
  #9
  "Nyelvtudás: alig"
  Ezt nem gondolnám hogy így van, azt meg pláne nem hogy gond lenne egy hazai vállalkozásnál. Multinál igen, mert ott minden főnök külföldi, de egy hazai cégnél pont elég ha mondjuk a project managerek elgagyognak külföldiül, írásban, mert a szó úgyis elszáll, tehát a partnerrel mindig írásban kommunikálunk. A fejlesztőknek annyira kell az angol tudás, hogy tudjon szakmai anyagot olvasni, annyira meg egy programozó akkor is megtanul, ha sose volt még angol órán. Ahol a fejlesztő meg a project manager meg azonos személy, ott nyilván mindenhez kell értenie (és valószínűleg bukik a cég, mert az ilyen polihisztorok ideje már lejárt).

  "modern módszertanok: alig"
  Ezekért gyakran nem is kár. A nagyobb gond ott van, amikor Gipsz Jakab kikerül a műegyetemről/eltéről, és egy regisztráció/login feladathoz 3 féle tervező eszközt vesz elő, órát konzultál, a végén meg megalkot egy minimum 4 rétegből álló, 1000+ soros alkalmazást, amely - nem meglepő módon - 5 másodperc alatt szolgál ki egy login kérést. És meg van sértődve, mikor megkérdezem hogy mégis mi ez a kalap sz.r, és mi tartott rajta 3 napig? Szóval egyetemen nem modern módszertanokat kellene erőltetni, mert azok közül majd kiválogatják a vén iszapszemű ráják, hogy melyik az ami hoz idő megtakarítást, meg melyik az ami csak kakimaszatolásra jó. Az egyetemen inkább gondolkodni kellene őket megtanulni, hogy egy quick sort ne valami misztikus izé legyen, amit 1x bemagolt, hanem bármikor, könnyedén tudja reprodukálni, mert értse hogy mi miért van benne. Ehhez meg nem kell semmi más, csak az, hogy aki nem programozónak született, az ne kaphasson diplomát. Ehhez viszont az kellene, hogy olyanok tanítsanak, akik tudnak programozni, és tudnak tanítani. Egy egyetemi oktató kapjon 5 milliós fizetést - nem 1 évre, hanem 1 hónapra. De legyen akkora ász, hogy Carmack is beüljön az előadására. Amíg tanárnak csak a selejt marad, aki nem tud elhelyezkedni normális melóhelyen, addig nem beszélhetünk képzésről.

  "új dolgok megtanulásának igénye: alig."
  Itt nem az igényen bukik a dolog, hanem az időn, ami pénz. Én gyakran 1 éves technológia lemaradásban vagyok, mert egyszerűen annyit kell dolgoznom, hogy nincs időm tanulni. Egy normális IT melóhelyen heti 1 napnak deklaráltan a továbbképzésről kellene szólnia, amikor ha ég a ház, akkor se kell semmit se csinálnia a fejlesztőnek, csak tanulnia.

  Mellesleg volt dolgom Romániában képzett szakemberekkel is. Nagyon komolyan adták elő magukat, aztán mikor megmutattam, hogy hogyan lehet a kódjukat - ami szerintük optimalizált, tökéletes, és különben is - durván 10x sebességűre gyorsítani, akkor kicsit visszább vettek az arcukból. Ez az amiről beszélek, hogy a tudás beli hiányosságokat megpróbálják kommunikációval elfedni.
 • lexandro2000
  #8
  "világszinten is elismert szakemberállománnyal rendelkezik"

  őőőőizé..
  Nyelvtudás: alig, modern módszertanok: alig, új dolgok megtanulásának igénye: alig.

  ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ nem vagyunk IT nagyhatalom meg mittomén micsoda csodaország. Vannak olcsó, tisztességesen dolgozó iparosaink mint annyi szakmában, de ha egy önállóan dolgozni tudó, angolul folyékonyan beszélő developer kell, akkor máris megy a toporgás, hogy honnan szerezzen ilyet egy cég.

  Több szerénység, tanulni vágyás és az újdonságok iránti érdeklődés kellene elsősorban. Akkor több lenne a jó szakember, jönnének a cégek és fellendülne a szakma. A szomszédos Romániában kiváló angol tudással képeznek remek szakembereket. Csak, hogy legyen kitől tanulnunk...
 • TheLostOne
  #7
  Na ja, elég szörnyű a helyzet.

  Kaphatnának már egy kis adókedvezményt a hazai új informatikai vállalkozások X évig, azt akkor én sem paráznék, hogy miből fogom fizetni havonta az alkalmazottak nélkül is havi 100 körüli adókat meg járulékokat, és akkor még csak ott tartok, hogy fennmarad a cég, de pénzt év közben tisztán nem tudok kivenni, az havi plusz még egy százas lenne kb...

  Igen, jól hallottátok, évi 1m+ még akkor is, ha egy fillér bevétele nincs a cégnek. Miután szembesültem ezekkel a számokkal, rájöttem végre miért hülyéz le mindenki, amikor azt mondom nem akarok feketézni.
 • mousee
  #6
  Hatalmas +1.
 • Komolytalan
  #5
  A munkanélküli segély csak egy példa volt, sok más területen is gond van:
  - alacsony megtakarítás a családoknál
  - hosszú munkakeresési idő
  - ebből következően alacsony fizetések (mert ha 2 hónapra van elég megtakarítás, és 1 év mire normális munkát talál, akkor félpénzért is el fog menni dolgozni a közbe eső 10 hónapra).
  - IT területen a beruházási igény árszínvonala (HW, SW árak) 100% nyugati színvonalú
  - magas az elvonás/újraelosztás mértéke, piaci versenyen az össz GDP kisebb része az, ami állami/önkormnyzati pályázatok nélkül elérhető
  - az állami/önkormányzati pályázatokat meg 100%-ban korrupció alapján lehet megnyerni

  Szóval ez a környezet abszolúte nem kedvező sem az IT, sem más vállalkozásoknak. Egy diplomásnak megéri külföldre menni, pár évet kulizni, utána meg ott csinálni saját céget.

  Amit még félve hozzátennék, hogy ami képzés címen folyik manapság az IT területen, az szerény véleményem szerint fingköszörülés. Egyszerűen olyan gyenge szakembereket képeznek, amilyenekkel 10 évvel ezelőtt nem lehetett találkozni. Viszont kommunikálni, magyarázkodni, azt tudnak. A tömegtermelés - mint a világban mindenhol máshol - itt is a minőség rovására ment.
 • coolbboy83
  #4
  Ebben az adórendszerben ahol 70 % feletti az elvonás nagy baromság céget csinálni.... ha becsületesen játszol, akkor pénzed nem marad...

  Nem egy ismerősöm veszi a szlovák számlákat stb, hogy ne pusztuljon éhen, mert mindent elvisz az adó...
  100 ezer forintból 20 ezer körül marad, ha tisztán játszól..... normális helyen meg ennyit fizetsz be és békénhangynak...
 • mad mind
  #3
  Eztet honnan vette? Nem is azzal van probléma, hogy ha megpróbálsz egy céget működtetni ma Magyarországon, akkor megöl az adórendszer. Azzal van a probléma, hogy nem elég vállalkozó kedvűek az informatikerek.
  Az helyénvaló, hogyha felveszek egy dolgozót, akkor majd ugyanannyit kell adóznom az államnak, mint ami a fizetése, de támogatást nem lehet szerezni, mert a meghirdetéskor már nincs keret(elvitték a csókosok), vagy hónapokat csúsznak a kifizetéssel, ami alatt próbáld zsebből fenntartani a céged.
 • viasz
  #2
  Egyet értek!
  (Bár nem a munkanélküli segélyből kéne kiindulni.)

  Én is próbálnék vállalkozni, csak épp lehetetlenség, hacsak nem feketén kezdem el... Akkor néhány év és akár már be is tudom jelenteni magam minimálbéren... Hurrá!
 • Komolytalan
  #1
  "A legnagyobb hiba a rossz szemléletben, valamint a gyenge vállalkozó szellemben van"
  Hát persze, bekapta a jóember a bullshit generátort, és kántálja a hülyeségeket, jó pénzért. Miért nincs vállalkozó szellem Magyarországon? Megmondom nektek: a pénz miatt. Ha egy magyar egyetemet végzett fejlesztő kiköltözik mondjuk Finnországba, ott lehúz 5 évet egy cégnél, akkor már jogosult lesz munkanélküli segélyre is. A munkanélküli segély ott annyi, amiből:
  - tud bérelni egy lakást
  - nem lesz autója, de bérlete igen
  - nem jár étterembe, de rendes kaját tud venni/készíteni magának
  - nem fog sok új ruhát venni, de turiból fel tud ruházkodni.
  Emellett el tudja indítani a egyedül/cimborákkal a saját kis startupjukat, aminek adhatnak akár 3-4 évet is, mert addig se halnak éhen - megélnek a munkanélküli segélyből. Aztán ha nem jön be, hát nem jött be - nem veszett el semmi se.

  Ezzel szemben Magyarországon:
  - munkanélküli segélyből kaját se lehet megvenni
  - az átlagos megtakarítása a családoknak kb 2 hónap megélhetésre elég (és ebben benne van Csányi is a több 100 milliárdjával).

  Ezek után ki a tököm fog bele vállalkozásba? Nyilvánvaló, hogy ez legfeljebb úgy megy, ha minden vagyonára jelzálogot vesz fel, és ha nem jön be, akkor az utcára kerül 3-4 év múlva. Na nem, ennyire azért nem vagyok vállalkozó kedvű még én se.