56
  • Narxis
    Aha. Akkor mi legyünk büszkék, hogy apádnál és anyádnál magasabb szellemi szinten állunk mert nem "ficcentünk" tele egy XP-t se 2 perc alatt vírusokkal? Látod, mi ilyen profik vagyunk és úgy kb. az emberek 80%-a ilyen.

Úgy állítod be a Linuxot mint egy retardáltaknak való rendszert mert még anyád és apád "átlag alatti userként" is tudja használni. Csak én érzem ezt failnek? :D
  • hdo
    Akinek annyi a géphasználat, hogy bekapcsolja, és az asztalon rákattint a kék e/piros o betűre, esetleg a kékes-pirosas bizbaszra, annak teljesen mindegy hogy mi megy alatta, Linux vagy Windows, a legnagyobb bajuk az, ha eltűnik a pici lefele nyíl a címsorban így nem tudják kiválasztani gépelés nélkül a 4 weboldal közül azt amelyikre éppen "menni" akarnak.

Érdekes öregeid vannak, mert anyámék egyetlen XP-s rendszert használnak kettő éve, és még nem kellett elé ülnöm hibaelhárítani, egyedül azért csesztetnek ha megy a torrent és lassan jön be nekik a faszbúk, de azt is úgy, hogy "má megin nemmegy a nett"! :D
  • sanyicks
    Vagy inkább retardált begyepesedett gyökerek szempontjából használhatóbb a vindóz átlagusernek.

Valahogy anyám és apám átlag alatti userként (apám összevissza nyomkod bátran(egy xp-t 2 perc alatt teleficcent spywarekkel és vírusokkal, és haza is vágja a rendszert), anyám meg fél hogy elront valamit), akiknek nem rég mutattam meg a böngészőkben a vissza gomb csodáját, egész jól elvannak egy ubuntuval jó pár éve :D
  • hdo
    Ellentétes tapasztalataim vannak, szoftver gondokkal kétszer ugyanazt a gépet még nem láttam viszont, másrészt ha már paranoia, pont abban az üzemmódban megy a Comodo Firewall a ninite-al telepített gépemen! ;D
  • mousee
    Nembaj, paranoia rullz, tudom nem vagyok normális ;)

Igazából a paranoia abból fakad, hogy anno telepítettem ninite-al gépet, és azok valahogy mindig belassultak, vagy idő előtt meghaltak. Persze valószínűleg a userek hibájából fakadtak a lassulások, de nekem épp elég volt arra h inkább hanyagoljam a ninite-ot. A hülyeségemtől eltekintve nagyon hasznos cucc.
  • hdo
    Az eredeti helyekről tölti a telepítőt, és kihagyja a települni akaró keresőmotort, toolbar-t, stb. Ezt konkrétan tudom, mert egyszer az istenért se akarta telepíteni a truecrypt-et, aztán fel akartam menni a truecrypt.org-ra és lám-lám, site down!
  • mousee
    Ismerem, de valahogy nem bízok benne... tudom, marhaság, de itt a példa rá hogy csak eredeti forrásból szabad töltögetni.
  • hdo
    ninite.com
  • mousee
    A kocka user szemszögéből:
    Anyám linuxon kezdte a szgépes pályafutását, és bután nézett rám, amikor valamit a netről leszedve telepítettem wines gépre. Ő csak ennyit fűzött hozzá, hogy "szerintem sokkal egyszerűbb ha kikeresem a listából, ha kell kipipálom, ha nem akk meg kiveszem előle a pipát".

A wines módszerrel sokkal nagyobb a sansz h valami olyasmit töltesz le, amiben káros kód van, vagy elcseszi a gépedet (főleg ha annyira póverjúzer az illető hogy átengedi a vírusírtón h csakazértis települjön). Annyi a különbség, hogy a "pávőrjúzerek" ezt szokták meg, ezért ez minősül alapnak.
    Most kellett két gépet telepítenem, ebből az egyik win7-es, hát, kerestem a synapticot, majd utána csodálkoztam hogy a parancssor nem ismeri az apt-get parancsot. Maradt a jó öreg netről letöltögetős pöcsölős módszer.
  • djmirage
    Az legalább egy használhatóbb rendszer mint a linux... ;-) Pláne ha átlagfelhasználókról, és nem linuxfanról meg kockákról beszélünk...
  • hdo
    Mac-en meg ott az app store, ami szintén így működik.

A windows meg a legelterjedtebb operációs rendszer, amin ilyen nincs. Kapisgálod, hogy mire akarok rámutatni?
  • galocza
    sajnálom, de aki a dlWAREZxxx.ru-ról tölt le vlc-t, vessen magára.
    amúgy a nyílt forrású programokban még mindig jobban bízhatunk, mint az ingyenes és gyakran kártevőt tartalmazó, nem nyílt példányokban. ha a forrás hozzáférhető, akkor legalább ellenőrizhető (nálam okosabb emberek által), hogy mit is művel alapból. a módosított verziókra meg a fenti (és lenti) metodika működik: csak tiszta forrásból.
  • mujahedin
    Na meg mire is jó linuxokon a repository? hát igen, az ilyen dolgok elkerülése miatt. Ez is csak a vindózos "rákeresünk a neten letőttyük a telepítőt, majd install" módszeren tud érvényesülni.
  • mujahedin
    amúgy meg md5 check és 100% nincs probléma.

Remélem senki sem hiszi hogy ez a nyílt programokra vonatkozik csak. Mostmár arra IS van ilyen, zártban már eddig is volt, aki fel tud crackelni egy játékot, be tud csúsztani egy vírust is egy zárt program exéjébe...
  • hdo
    Ott a pont, még olyan megbízható portálokról sem töltöm a dolgaimat mint a cnet, max ott keresek rá ha konkrétan még nem tudom melyik program kell, és megyek a hivatalos weboldalra. Azoknál a programoknál amelyeket már ismerek fejből tudom az url-t, még akkor is ha nem nyílt forráskódú programról van szó. truecrypt.org, daemon-tools.cc stb.
  • Rotyoka
    1. Csak a hivatalos oldalról szabad letölteni nyílt forráskódú dolgot
    2. Nincs több probléma ...