15
Teszteset gyűjtmény készítés
  • Carlos
    #15
    Ha kell help szólj.
  • Skynet85
    #14
    *tudtam
  • Skynet85
    #13
    Figy én 5 órája olyan sötét voltam a témában mint az éjszaka nem mitha most sokkal jobb lenne a helyzet, de legalább ami a feladat szempontjából fontos azt tudom, és mindekinek köszi neked is, elhiszem, hogy vágod nyugi :)! Én nem tudtam mit akarok és tanárom szeinte a feladat kiírása is hulladék :D
  • Carlos
    #12
    De könyörgöm ez nem egy teszteset gyüjtemény, hanem 1 darab teszteset. Lehet, hogy csak én vagyok belassulva, de ha ezt kérdezed, akkor kapcsiból tudtam volna válaszolni.
  • lammaer
    #11
    Szivesen. Akkor megyek vissza a tankos fórumba, úgyis jojózik már a szemem a tesztektől :)
  • lammaer
    #10
    Mondjuk formok esetében én többnyire csak cheklisteket szoktam írni - szintén bevitt adat / elvárt viselkedés formában.

    pl:

    TC1 - Do not enter name - xxx Error message appears
    TC2 - Enter too short name - yyy Error message appears
    TC3 - Enter birth day in the future - zzz Error message appears
    TC4 - Fill all the fields correctly - Record created with correct data.

  • Skynet85
    #9
    Neked is köszi :) kb ezt kaptam válaszként én is.
  • Skynet85
    #8
    köszi, volt egyetemi konzulensem kisegített, hogy hogy is kell kinéznie egy ilyennnek.
  • lammaer
    #7
    Egy teszteset kb az alábbi formai részekből áll:

    ID - egyedi azonositó (pl: TC_001)

    Title - rövid leírás (pl: User sign in)

    Priority - mennyire fontos. Pl ha kulcsfontosságú funkciót tesztel akkor P1, ha kevésbé fontosat akkor P2/P3. Érdemes prioritizálni, hogyha nincs idő a későbbiekben lefuttatni az összes teszteket, tudd hogy mik a fontosak)

    Requirement - a kapcsolódó requirement azonosítója. Hasznos ha pl traceability mátrixot kell csinálj, amivel tudod bizonyítani / ellenőrizni hogy minden követelményt lefedtél e teszttel.

    Precondition - az adott teszt végrehajtásához kell e valami előfeltétel (pl: user account is present)

    Tesztlépések leírása: általában számozott lista (step1, step2, step3). Minden lépés tartalmaz egy actiont (pl: click the login button) és egy elvárt eredményt (pl: expected: the signin page appear)

    Post condition - ha a tesztet végrehajtottad, van e valami feladat amit el kell végezni. Tipikusan mindenféle takarítási munkák (pl: a teszt során létrehozott adatok törlése, hogy az env tiszta maradjon).


    Végül - stílustól függően - a teszt végén vannak adminisztrativ mezők: végrehajtás dátuma, tesztelő neve, teszt eredmény, talált hibák, használt környezet azonosítoja, a tesztelt kód verziószáma.

    Ezeket szoktuk külön XLSben is vezetni.
  • Carlos
    #6
    Minden TC gyüjtemény egyedi, az alkalmazásra szabott melyeket a kiadó/fejlesztő igényeinek megfelelően készítenek el. Plö elküldhetném azokat a TC-ket amiket én csináltam de sokra nem mennél velük, mert teljes mértékben mást tartalmaznak ami neked kell (és el sem küldhetném, mindenféle titoktartási mizériák miatt).

    A teszteseteket a tesztelőnek kell megcsinálni az adott oldalhoz/alkalmazáshoz és a kiadói sirámokhoz/szabványokhoz igazítva.

    Szóval nincs olyan, hogy "általános teszteset gyüjtemény".
    Vannak alap dolgok amiket bele lehet tenni, pl hogy egy editbox ami számot vár és betűt tolsz bele akkor nem fogadja el vagy warningot dob, stb. Ez nagy meló ám. A munkám nagy százalékát a TC-k gyártása teszi ki (Excel-ben).
  • Skynet85
    #5
    nincs semmi implementálva, és nem is kell, van egy spec ami egy metódust tartalmaz ill, működési elvet vmint van egy webes form aminek van kis millió inputja erre kellene egy teszteset gyütemény összeállítani Excelben, azért írom hogy Excelben mert nem tom van-e jelentősége vagy nincs...
  • Carlos
    #4
    Úgyérted TC-ket kell gyártanod a meglévő funkciókhoz vagy Unit teszt?
  • Skynet85
    #3
    Köszi azért is hogy megpróbáltad!
  • IMYke2.0.0.0
    #2
    Sajnos, nem tudok segíteni a témában, pedig szívesen tenném - sem nem mérnök, se nem informatikus nem vagyok :(
  • Skynet85
    #1
    Üdv. Nem nagyon találtam ilyen fórumot, de szükségem lenne egy meglévő specifikációhoz tartozó teszteset gyűjtemény létrehozására. Most még nem akarom specializálni a témát egyenlőre arra volna szükségem, hogy hogyan is néz ki egy ilyen doksi vagy excel táblázat és mit kell tartalmaznia annyit elárulok , hogy van egy fv, metódus és egy beviteli form.