14
Csillagászati teleszkópok
 • SewerRat
  #14
  Előző linket kiegészíteném ezzel, mert nem könnyű elsőre megtalálni a kérdések részt:)
 • SewerRat
  #13
  Szia!

  Annyit tudok, hogy ha a mechanikádon lévő koordináták alapján akarsz beállni, akkor nem elég nagyjából pólusra állnod ( katt ide, ha még nem csináltál olyat ), és a tekerhető tengelyt (azt hiszem az a rektatengely) be kell állítani, amit én életemben nem állítottam még be, de majd egyszer kipróbálom:)

  Stelláriumban, ha nem tévedek nagyot ezt a két értéket figyeld:  A RA a rektatengely (amelyik forgatható koordináta mérővel bír) a DA a deklinációs tengel, ha nem tévedek.

  Tényleg nem csináltam még ilyet, lehet baromságokat beszélek egyébként, de szerintem itt túl sok segítséget nem találsz:)

  Lesd meg ezt a honlapot, itt sok amatőr és hivatásos csillagászt találsz, de a fórum részbe (ha jól tudom regisztráció után) a megfelelő főtopicban felteheted kérdésed, ott egészen biztos tudnak és fognak neked segíteni:)
 • adeeeka
  #12
  Kedves forumosok!
  Mivel kezdö teleszkóp(Omegon Teleskop N 114/900 EQ-1: http://www.astroshop.de/omegon-teleskop-n-114-900-eq-1/p,11266) használó vagyok, ezért szeretném tanácsotokat kérni azzal kapcsolatban, hogy ha használom a stellarium nevű programot és szeretném megnézni valamelyik bolygót és csillagot, hogyan tudom a koordináta rendszer segítségével behatárolni hogy éppen hol is van. Valamint hogyan tudom értelmezni a teleszopomon lévö méröket?
  Elöre is köszönöm segítségeteket.:)
 • Jenc
  #11
  Sziasztok!
  Tudom, h nem épp ebbe a topikba való, de megszeretném azért kérdezni, (hátha valaki azért ért hozzá) h ez a távcső Árban és 'tudásilag' jó-e?
  Azt még hadd kérdezzem meg, h szoktak-e hozzá adni tartó tokot?

  Válaszotokat előre is köszönöm!
 • Ari18
  #10
 • plas
  #9
  Esetleg ide is elfert volna:
  Tavcsovek es optikak
  Kérdések és válaszok a távcsövekről, teleszkópokról
 • jhetedikj
  #8
  Én egy hadronütköztetőt szeretnék kérni a télapótól jövő pünkösdre.
 • EnxTheOne
  #7
  Huh, nekem egy mikroszkop kéne. :D Biologus szeretnék majd lenni, szolval nem ártana othonra egy. :D
 • whiskeyman
  #6
  nekem is skywatcher-em van
 • [NST]Cifu
  #5
  Először is:

  1.: Akkor miért nem nézegeted például a Csillagászat topicot, és kérdezed meg ott? Miért kell új topicot nyitni hozzá? :)
  2.: Városban nagy a fényszennyezettség, pláne egy panelben, felteszem tehát, hogy körbe-körbe tele van közvilágítással. Tehát csodát ne nagyon várj egy ilyen eszköztől. Ennél komolyabbat meg kár is venni, ha nem akarod kivinni a lakásból.
  3.: Ha van a környezetben valakinek egy jó binokulár távcsöve, akkor nézegesd a Holdat például. Kezdetnek az is gyönyörű, és rögtön meg is tapasztalhatsz pár hasznos dolgot (pl. a Föld forgását figyelembe venni, és a többi).
  4.: Ha érdeklődsz, nézz körül az amatőr csillagászokkal kapcsolatos találkozók körül, és látogass el például a Polaris csillagvizsgálóba.
 • K Ace
  #4
  Én egy alább linkelt Celestron powerseeker 70eq szeretnék venni. Teljesen kezdő teleszkópnak lenne. Most csak annyi a bibi, hogy panelbe lakunk, és a lakásunk csak kelet felé néz. Szóval nem tudom mennyire érdemes úgy belevágni, hogy csak kelet felé tudok nézelődni?
 • [NST]Cifu
  #3
  Nekem Skywatcher-em van, de őszintén, nem gondolod hogy a Csillagászat topicba bőven beleférne a dolog, és ezért felesleges új topicot nyitni? Ott kicsit magasabb szinten is folyik néha elég érdekes vita. :)
 • K Ace
  #2
  Néhány típus, ami kezdőknek javasolt:
  Celestron powerseeker 70eq

  skywatcher 70 900

 • K Ace
  #1
  Csillagászati teleszkópokról mindent. Kinek milyen van, tapasztalatok, vélemények.