2420

Fejlesztői változatok:

Két fejlesztői ág létezik: Master, Nightly. Ezeket hívjuk branchoknak. A Master mindig az alaposan letesztelt, hiba nélküli változatot takarja.
A Nightly-ban találjátok mindig a legfrissebb verziót, ami sok újdonságot hoz magával, azonban sok hibát is tartalmazhat. Mindenki saját belátása szerint válassza a neki kellőt. Ha nem fontos hogy azonnal hozzájuss a legújabb funkciókhoz akkor a Master-t válaszd. Ha nem tudsz várni, akkor a Nightly is nagy valószínűséggel használható.

Telepítés:

A fejlesztői változatok telepítési útmutatóját a GitHub README fájljában találjátok. Az Chrome, Opera és Safari verzió állományára elég duplán kattintani, a böngészők felismerik és automatikusan telepítik a bővítményt.A Firefox verziónál az XPI állományt rá kell húzni a böngésző ablakára, majd ezután települ az is.

Egyéb megjegyzések:

A Chrome és Opera verziók automatikusan frissülnek, amennyiben az Extension Gallery-ből lettek letöltve. A Safari verziót kézzel kell frissíteni.

Firefox támogatás

A Firefox JetPack extension fejlesztői környezetében található számos hiba miatt a Firefox port fejlesztése fellett függesztve. A jövőben - ha változás történik - a port újra elérhető lesz. A régi verzió továbbra is elérhető akinek szüksége lenne rá.

SG Tools
  • [HUN]FaTaL
    A narancssárga kategóriakiemelést nem lehetne visszahozni? Ez a kék nagyon csúnya nekem :(
  • [HUN]FaTaL
    Fórum főoldalán a jobb oldalon, felül, legalábbis Operában. :)
  • Borg
    Chromban frissült, és megy. Csak a beállításokat nem találom :)
  • Dzsini
    Operán gond nélkül működik egyelőre, köszi!
  • Ability
    A nightly beolvasztásra került a develop és master branchba. Mindhárom böngészőhöz készült új csomag. Aki a Chrome Webstore-ban telepítette, magától fog frissülni. Az Opera és Safari felhasználóknak marad az uninstall-letölt-újratelepít móka.
  • Ability
    Nightlyba bekerült a 4.0 Chrome portja, jó lenne ha tesztelné valaki. Ha minden jól megy, még ma készülhet stabil kiadás.
  • Ability
    Megjelent a 4.0 végleges Safari build. Találtam még pár hibát, de mostanra megérett egy stabil kiadásra. Szedjétek le újra, ebbe most már tényleg nincs hátra ismert hiba. Chrome és Opera port holnapra várható, de lehet még ma lesz valamelyikből tesztverzió.
  • Narxis
    Várjuk szeretettel!
  • artschi
  • Ability
    És akkor most jöhet az Opera és Chrome port. :)
  • Ability
    Új Safari build készült, elvileg ebben minden ismert hiba javításra került, lassan megérik egy stabil kiadásra.
  • Ability
    Annyira nem kell kiemelezni az írásaimat, én csak annyit mondok hogy valamilyen hiányossággal, hibával mindig találkozom. Ezt Te is megerősítetted ebben a posztodban. Továbbá nekem nem ezek a legnagyobb érvágásaim, szimplán csak mindig van valamilyen probléma az Operával. Én többnyire szerveroldalon dolgozom, szóval annyira még csak nem is ismertem ki az Operát, de akár munkátársak miatt, akár azért mert néha kliensoldalon is dolgozom, mindig meglep valamivel minket az Opera. És ezek nem a user error kategória. Lentebb írtam arról a hibáról, hogy egy inputba kattintva szétesett az oldal. Na annak az volt az oka, hogy egy a viewportnál sokkal nagyobb konkténert használtunk, ami overflow hiddennel volt elrejtve, és a megfelelő menüpontra kattintva scrollozott a megfelelő tartalomhoz. A hiba meg konkrétan annyi volt, hogy Opera szerint ha belekattintasz egy inputba, akkor a többezer pixel magas konténernek mindig az aljára ugrott. És az ilyen hibák azok, amik nem kézzelfoghatóak, nem lehet kikiáltani hogy "ezt és ezt nem tudja", mert itt nem hiányosságról van szó, hanem egyszerűen szarul működik. És ilyen hibákkal van tele, és ezek azok, amitől eldurran bármelyik fejlesztő agya. Az hogy valamit nem támogat, nem olyan nagy érvágás, legalább tudunk róla, valahogy megkerüljük, ennyi. Én csak azért hoztam fel ilyen példákat is, hogy érzékeltessem, hogy az Opera mennyire távol áll a HTML5 és társai mókától. Továbbá a history objektumra undefined-ot írt nekem, illetve az általad írt tabulátoros hiba is csak Opera alatt jön elő, szóval nem kell messzire menni jó példáért. :D
  • Penge4
    "Pl a HTML5 history objektumát még mindig nem ismeri."

De ismeri... http://beta.html5test.com/

"CSS3 3D transzformáció és animációk is nagyon késve kerültek bele."

3D transform és animációk még nincsenek a fejlesztői buildekben sem, ahogy text stroke, reflection és radial gradients sem. De ezeknek csak esztétikai haszna van. Ráadásul mivel CSS, még böngészőspecifikus előtag is van. Ez mennyiben gátol ezen kiegészítő portálásában?

A szegényes ES5 implementáció már gázosabb. http://files.myopera.com/BS-Harou/files/ES5%20support.html

"szinte mindig beragadt az utolsó elem, így töltött vagy egy percen keresztül."

Ez legendás bug, NSL-ként (never stop loading) emlegetik, mostanság már nem találkoztam vele. Az viszont megmaradt, ami engem személy szerint szintén idegesít, hogy csak teljes betöltődés után ugrik az anchorra.

A múltkor akartam dühömben írni egy userJS-t, de szomorúan tapasztaltam, hogy nem támogatja a removeNode()-ot. Ezek szerintem sokkal nagyobb hiányosságok, mint az a pár CSS3 tulajdonság.
  • Ability
    Köszi a hibajelentést, utána nézek.

Hát az Opera még elég messze áll az egységes HTML értelmezéstől. Egyrész a szabvány még nem végleges, másrészt eddig is nagyon lassan implementálták az újdonságokat. Pl a HTML5 history objektumát még mindig nem ismeri. CSS3 3D transzformáció és animációk is nagyon késve kerültek bele. Elhiszem hogy egyszer újra a régi fényében fog ragyogni, de jelenleg le van maradva a konkurenciához képest, ráadásul rengeteg random hülyeséggel találkozom. Ezekre nem igazán lehet példákat írni, egyszerűen tele van hiányosságokkal, bizonyos esetekben rosszul értelmezi a forrást, stb stb. Maga a program is nagyon sok hibától szenvedett amikor legutóbb aktívan használtam. Kedvencem hogy amíg nem tölt be teljesen az oldal, addig a JS és minden interakció be van lassulva, domreadykor lefutó animációk kb 2 lépésben mennek végbe, _viszont_ betöltéskor szinte mindig beragadt az utolsó elem, így töltött vagy egy percen keresztül. Mind szakmai szemmel, mind felhasználói szemmel mondhatom, hogy a legutóbbi változatokban rengeteg idegesítő hiba van. Lehet ezeket elkezdték felszámolni, nem tettem fel az új develop verziókat, ha tényleg így van, akkor örülök a változásnak.
  • Penge4
    Először is: Nagyon jó lett a kiegészítőd. Annyi javaslatom még lenne, hogy lehetne egy opcionálisan bekapcsolható gomb, mellette egy kis számlálóval, hogy van-e új hozzászólás valamelyik kedvencnek jelölt topicban és ha igen, mennyi, amit lenyitva a buborékban egyenesen a legutolsó olvasottra lehetne ugrani.

"közben meg olyan mint a modern kor IE-je, rengeteg random faszsággal fűszerezve."

Például? Nézted a legutóbbi fejlesztői változatokat (12.00)? Egy rakás sok évvel ezelőtti Core bugot javítottak mostanság. Az új HTML5 parser pedig elvileg azt hozza magával, hogy minden böngésző egyformán fogja értelmezni a kódot, beleértve a JavaScriptet is. Már csak pár hét kérdése és azt is megkapjuk valamelyik előzetesben.

Így időközben egy újabb bug (vagy by design?): A normál hozzászólás dobozban Tab-ot nyomva automatikusan a Mehet gombra ugrik, az overlay hozzászólásdobozban pedig felugrik az eredeti dobozba és vissza kell görgetnem, majd egérrel megnyomnom a Mehet gombot. Nem tudnád lefoglalni a Tab billentyűt erre a célra (vagy opcionális Ctrl+Enterrel történő hsz. küldés).
  • Lyukasbogrács
    végül rájöttem. azokban a topikokban csinálja, ahol új üzenet van és a kedvencek között a linkekhez hozzátesz egy "&order=reverse&index=1&newmsg=9" ilyet, ha ez után nyomok egy frissítést, már jó.
  • Lyukasbogrács
    érdekes, most meg nem csinálja
  • Lyukasbogrács
    Overlay kommentmező: inaktív
    akkor a válasz erre linkre újratölti az oldalt.
  • Ability
    Készült egy új Safari csomag rengeteg hibajabvítással és az új beállítópanellel. Letöltésnél már az újat szedi.
  • [HUN]FaTaL
    Fasza. :)

Félig off: Opera DragonFly 1.1 RC
  • Jim Morrison
    faszántos :D
  • precision
    azigen! very nice! :)

úgy érzem jön az FF verzió :D
  • Ability
    Érdemes a videót nagy felbontásban és teljes képernyőn nézni, külünben nem sok jön át belőle. :)
  • Ability
    Új interaktív beállítópanel a legutóbbi safari nightly branchban. Mivel a Safari beállítópanelja agyon van limitálva, és egyszerűen még ronda is, így kitaláltam hogy az SG-be fogom beágyazni a beállítópanelt. A többi portban is így lesz ez. Ezzel sok előnyre teszek szert. Egyrészt jobban szinkronban lesznek a portok, másrészt könnyebben tudom növelni az oldallal való interaktivitást. Plusz a Firefox portnál is meg tudom ezzel kerülni a XUL és társait. A lentebbi videóban jól látható hogy sokkal igényesebb és egyszerűbb lesz használni. Gyorsabban el lehet érni, a változások pedig azonnal életbe lépnek. Például a videóban tiltólistára tettem valakit, a beállításokban azonnal megjelent a neve, nem kellett frissíteni hozzá semmit. Majd amikor feloldottam a tiltást, az illető kommentjei azonnal megjelentek az oldalon, ehhez sem kellett frissíteni a lapot. Így lesz ez a többi beállítással is. Ha elrejtem a chat-et, akkor azonnal eltűnik, ha visszavonom akkor azonnal megjelenik. video
  • [HUN]FaTaL
    Ismert hiba, akkor van ez ha a hozzászólásszerkesztő felett megjelenő x új üzenet érkezett linken keresztül nyitod meg újra a topicot.
  • Dzsini
    Klikk felül a Master branchra, ott Issues fül, és lehet jelenteni (regisztráció után).
  • Terence007
    Azt hiszem ez ismert hiba.

Kéne egy bugreport, ahol jelölve vannak az észlelt hibák, illetve az is ha már javítva van.
  • ba32107
    Fogtam egy bugot: ugrás az utolsó üzenethez be van kapcsolva, és az előbb úgy töltötte be a topikot, hogy az üzenetjelző csík alatti tartalmat nem töltötte be.
  • Jim Morrison
    sajnos az a valósziinű :/ azért iirj bele egy csomó sor bullshitet hadd szenvedjenek
  • Ability
    Gondolom a kódot nézik.
  • Jim Morrison
    es akkor majd regisztralnak ide es szepen leellenorzik? vagy csak megvizsgaljak a kodot? :D
  • Ability
    Mivel hogy egyesével bevizsgálják a bővítményeket és kikötötték hogy pontosan azt kell tudnia ami fel van tüntve a leírásban, így nem árt ha van angol leírás is hozzá. :D
  • [HUN]FaTaL
    Ja értem. :)

Az angol kötelező? Mert mintha láttam volna már kieget orosz leírással (igaz volt külön angol verzió is).
  • Ability
    Majd akarom, csak egyelőre körülményes. Van egy szép hosszú lista a kritériumokról, nem mindegyiknek felelek meg. :D Kellene ikonokat gyártani, képmentéseket, normális angol nyelvű leírás, stb, stb.
  • [HUN]FaTaL
    Az operás verziót nem akarod feltölteni a hivatalos oldalra? Egyszerűbb a telepítés meg a frissítés is és talán több emberhez eljut. :)
  • Ability
    Kész a Safari port is, megy benne minden. :)
  • precision
    Sejtettem amúgy, az iTunes is elég tré windowson, egyszer viszont volt szerencsém kipróbálni osx -en és hát ég és föld a különbség... :)
    hát akkor várok, hátha lesz firefox -os verzió az ext -ből :)
  • Ability
    Általában az Apple szoftverei Windowson elég trehányak szoktak lenni. Nem használják a natív GUI toolkitet, nem reszponzív a felületük, nálam konkrétan kerregtette a vinyót. Igazából magam miatt is csinálom a Safari portot, mert azt használom, és akkor már csak részesüljek én is a saját fejlesztésemből. :) Na meg elég sok OSX-es felhasználó van az SG-n, köztük sokan Safarit használnak, mert OSX alatt teljesen korrekt kis böngésző, sok fícsőrrel ami Windows alatt nincs.
  • edios
    gyorsan megkukkantottam a chrome-os bővítményt.

hasznos, jól meg van csinálva, grat!
  • precision
    ja persze, az egyértelmű :) most nézem, mintha szemrehányó lenne a kérdésem, pedig pusztán érdeklődő jellegű, hogy érdemes e kipróbálnom windowson a safarit :)