36
  • bakagaijin
    #36
    2. A zaj _nagyon_ függ attól, hogy milyen megoldást (mennyire az óccsóság a cél) választanak. Ez független attól, hogy asztali v. laptop a gép. Itt nem csak víz meg egyéb spec hűtésekre gondolok, hanem hogy mennyire a trébb ventilátorok és házak felé mozdul a tervezéskor/vásárláskor a döntő kéz.

    1. Otthoni használatra laptopnál az szokott lenni, hogy ok, és akkor kell valami rendes kijelző mert a laptopon nem látok semmit (persze laptopból pedig a minél kisebb kell mer az trendi). Így viszont kell egy billentyűzet is hiszen külső kijelző mellett nem lehet a laptopon gépelni... így persze egér is kell, valami mini hangdoboz szett, mert az jó... Máris ugyanott vagyunk kábelezésnél mint egy asztali gépnél. Melóhelyen plusz egy dokkolóval számolj :).
  • torreadorz
    #35
    "Én se igazán tudom megérteni azt, aki laptopot vesz asztali gép helyett is (van ismerősöm, akik egyáltalán nem használnak asztali gépet, csak 2 laptopjuk van, és nem is hordozzák szinte sohasem)."

    Én viszont megértem, általában a következők az okok:
    1, helyigény. Egy laptop gyakorlatilag egy fiókba is bedobható ha nincs rá szükség, egy asztali gépnek baromi sok helyre van ehhez képest szüksége, ráadásul a kábelezés miatt ha 30 centinél messzebbre kéne áthelyezni akár csak ideiglenesen is, lehet szétszedni-összerakni. Macerás.

    2, zaj. Egy laptop olyan csendes hogy a légyzümmögés is meghallatszik. Ehhez képest az asztali gép olyan mint egy 747-es. Ez van akit zavar van akit nem, egy kollégiumi szobában kevésbé, családi környezetben inkább, főleg ha kettő is van belőle egy szobában

    3,egyszerübb a "szerelés". Ezt spec saját példából tudom, a családban én "felügyelem" a rokonok számítógépeit, ha újra kell telepíteni vagy ilyen-olyan szoftvert fel kell rá tenni és ez nem megoldható távsegítséggel, akkor egyszerüen elhozatom vele a laptopot majd visszaviszem különösebb erőfeszítés nélkül.
    Asztali gépnél ez vagy azt jelenti hogy oda kell ülnöm órákra, vagy minimum kocsival kell menjem hogy el tudjam hozzni és mellé még a kellékeket is (bill, egér) illetve monitor mivel nekem már nincs.

    Persze ezek mellett van hátrány is, ha hardveresen elromlik gariidőn túl az általában totálkár, illetve nem igazán bővithető, de tapasztalatom alapján aki laptopot vesz az nem játékra veszi, ha meg elromlik, elavul akkor van pénze másikat venni.
  • farrvince
    #34
    Aha,a Samsung 900X3A egy kicsit vastag.Ami tényleg vékony az a MacBook Air,persze azt nem említi mert béna
  • lapaleves
    #33
    ezzel annyiban vitatkoznék, hogy ez mondjuk "múltalapú" megközelítés. a "jövőalapú" megközelítés az az, hogy minden a fellegben fut. pár speciális területet kivéve a terminálalapú munkahelyek nyilvánvalóan költségcsökkentettek, azaz a meló a távoli szerveren fut.

    az, hogy otthon még nem elterjedt a dolog csak azért van, mert a privát felleg régebb óta van, mint a publikus-felleg. idővel mindenki (úgyértem minden 1.0) a weben fog nyomulni, ott lakik majd az alkalmazások nagyrésze.

    mindamellett az otthoni munka kapcsán is marginális a pc előnye, akinek meg tényleg ekkora erőre van szüksége (nem játék miatt) az jellemzően kitermeli egy komolyabb 2 / 4 magos noti árát.
  • kvp
    #32
    En egy thinkpad-et hasznaltam anno rendszeresen. Ez kb. A4-es meretu xga kijelzot, egy kenyelmes teljes meretu billentyuzetet es egy trackpoint-ot jelentett. Egesz jol lehetett rajta dolgozni es napfenyben (vonaton ulve) is jol olvashato maradt a kijelzo. Munkahoz kb. ez a meret az idealis. Cipelni viszont nem volt kenyelmes, mert masfel kilo volt + a tolto es a taska. Ma egy htc telefon, valamivel gyengebb kijelzovel, kisebb billentyuzettel hozza ugyanezt, de befer az ingzsebembe is. Munkahoz mondjuk mar tul pici, de ha nagyon kell, lehet rajta dolgozni is (ssh/remote desktop), viszont alapvetoen csak a nethez hasznalja az ember, arra meg eleg. Ha a telefon dokkoloval kepes lenne egy tablet meretu kijelzot meghajtani, akkor meg az otthoni olvasast, kikapcsolodas szintu jatekot is lefedne. (mar van mmorpg es multiplayer fps is, a wow es a quake szintjet hozzak, de az iranyitashoz jo ha van wasd es dpad) Innentol a pc szegmens mar tenyleg csak az offline munkahoz szukseges, oda viszont nem annyira vekony mint inkabb eros hardver kell.
  • egynyári üröm
    #31
    a mostani notebookom is kábé ezt hozza, de azért ezt még expert ötletnek tartom, itt az ideje, hogy végre teljesen megszabaduljunk az asztali gépektől
  • lapaleves
    #30
    odaírtam, hogy kevés ilyen van. ha ez heti 2 óra, akkor szerintem elviselhetőbb a görgetés, mint mondjuk 15-17" dobozokkal logisztikázni egész héten. ha ennél több időben csinálsz ilyet, akkor az nem tekinthető általánosnak.

    én tobábbra is azt mondom, hogy a 12" kategória az emberek nagyrészének tökéletesen megfelel, illetve megfelelne ha nem e-péniszben mérnék az eszközeik hasznosságát. nem azt mondtam, hogy egy akármilyen műanyag netbook, hanem egy normális szubnoti.
  • hdo
    #29
    Se 3d mérnöknek, se űrhajótervezőnek nem vallom magam, de nekem például szükségem van rá hogy 2 ablakot úgy egymás mellé tudjak tenni, hogy ne kelljen vízszintesen görgetnem ... ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy 2 óra, vagy 1 óra 20 perc alatt végzek a feladatommal.
  • smv
    #28
    Én munkához (is) jobban szeretem a touchpadot mint az egeret. Így gyakorlatilag a noti billentyűzete felett van a kezem végig, az egérért pedig ki kell nyúlkálni. Ha sűrűn kell cserélni az egeret+a billentyűt akkor szerintem sokkal kényelmesebb.
    Ja, és semmi bajom a noti kijelzőjével sem.

    Azt pedig, hogy azért lennék agyhalott mert melóba/suliba nem egy sokkilós zörgő dobozzal, egy monitorral egy billentyűzettel és egy egérrel indulok pedig kikérem magamnak. Remélem te minden reggel ezeket hurcolod magaddal (lehetőleg biciklin, vagy busszal).

    Annak meg, hogy valaki 160k-s monitort vesz mi köze van a notikhoz?
  • lapaleves
    #27
    egy normális notebook bill nagyjából akkora, mint az asztali, akár 12" normális elosztású (pl thinkpad) gépeken is. ha neked ezen leszárad a kezed menj el orvoshoz, vagy igyál több folyadékot.

    asszem 8 éve használok napi 8+ órában normális laptop billeket, még sose száradt le a kezem. és infómunkásként meg programozáshoz is jó volt mind. persze programozáshoz jobb a nagyobb felbontás, de azóta rájöttem hogy a panel minősége sokkal többet számít. meg ebben benne van az is, hogy odébb kell húzni pár eszköztárat meg a taskbart, hogy az ember értelmesen használja ki a wide-ot.

    marginális azoknak a munkáknak / feladatoknak a száma ahol egy 1280 x 800 nem elég. a 768 már tényleg karcos, ezt aláírom. persze tudom, ilyenkor mindenki azt hiszi magáról, hogy ő 3d mérnök meg űrhajótervező, de nem. az átlag munkafeladatokhoz és munkavállalókhoz már a 80 x 25 is sokkal több, mint amennyit be tud fogadni agyilag.
  • Balazs127
    #26
    @viasz:
    Egyik havernak pont ilyen MSI förmedvénye van, egyszer próbáltam ki, de valami gyalázatos :D
  • viasz
    #25
    Majd elfelejtettem. Ettől persze nem szeretem a netbúkokat, meg hasonló nyavajákat. A tapiképernyőt szintúgy. (Persze biztos van értelmük...)
  • viasz
    #24
    Na akkor én is megmondom a tutit :))

    Én egy 15,4-es dell inspiron 1520-ast használok már 4 éve asztali gép helyett(persze gyakran cipelem is magammal).
    Programozó vagyok, és tökéletesen megfelel a billentyűzete, de tapipad helyett egeret használok, mert avval sokkal gyorsabban tudok dolgozni. (Meg játékhoz nélkülözhetetlen.)
    A klaviatúránál az a nem mindegy, hogy milyen mert ugye csinálnak rengeteg féle kiosztással, és minőségben. Ezek mellet nagyon fontos, hogy ne az a klasszikus besüppedős gagyi legyen, mert az botrányos.

    Ez billentyűzet

    Ez meg nem...
  • gkalcso
    #23
    > ... a legnagyobb baj az akksik üzemideje ...

    Érdemes lenne telepakolni napelemmel a hátát, meg valami napelemes érintőképernyőt tenni az elejére.
  • hdo
    #22
    Aki tud vakon gépelni - bármilyen módszerrel - egy sima külső billentyűzeten, annak nem akadály akár 10 colos netbook billentyűzetén sem.

    Én ha nem gépeltem vele már 1000 oldalt akkor egyet sem, és meglepően, nem a méret, hanem a gombok lapossága okozza a nagyobb gondot, mert teljesen más így a tapintása.

    Nem mellesleg nemhogy kisebbek a gombok, éppen nagyobbak, mivel laposak, és nem karcsúsodnak felfele, mint a rendes billentyűzeteknél.
  • SlickAdam
    #21
    nemtom, nekem a notebook kijelzoje idealis magassagban van. egy monitor sokkal farasztobb lenne.
    a bill.-el kapcsolatban lehet igazad van, de korantsem lehetetlen komolyabban "pufolni" egy notebook-ot se. programozok is hasznalnak rengetegen hordozhato gepet, ill. hivatasos irok is. es egyikuk se 2-3 oldalt potyog be.
  • Balumann
    #20
    Egy laptopon nincs elég hely (sem magasságában, sem szélességében), hogy normális nagyobb billentyűket tegyenek rá (nem ilyen laposakat, amik hosszú távon azért közel sem olyan hatékonyak), megfelelően tagolva (pl. hogy legyen egy külön elkülönült blokk a nyilaknak, felette a home, end, pagup, pagedown -nak, mellette a num billentyűknek). Általában nem is cél, mert hosszabb számítógépes munkára sokkal kényelmesebb egy megfelelő magasságban elhelyezett monitor, és rendes billentyűzet + egér.
    Én se igazán tudom megérteni azt, aki laptopot vesz asztali gép helyett is (van ismerősöm, akik egyáltalán nem használnak asztali gépet, csak 2 laptopjuk van, és nem is hordozzák szinte sohasem). Egy asztali konfig olcsóbb, igény szerint rakható össze, és olcsóbban bővíthető későbbiek során (pl. ha munkához később nagyobb vinyó kell, vagy gyorsabb proci, vagy több memória), hordozásra meg lehet venni egy egyszerűbb kisgépet.

    Ettől függetlenül mondjuk az ember jobban szereti a saját gépét használni, és akkor nem kell az adatokat összevissza másolgatni, hordozgatni pendirveon, jobb egy gépen dolgozni mint 20millió különbözőn, ráadásul akkor is tud dolgozni, ha nincs éppen más lehetőség.
  • SlickAdam
    #19
    miert is jobb egy nem-notbukkon gepelni?
  • NEXUS6
    #18
    Te meg csinálj a nótbúkkodon 170 oldalas wörddukemetet, oszt majd leszáradnak az ujjaid
  • NEXUS6
    #17
    A Megabúkkot, mega Gigabúkkot kifelejtetted!

  • NEXUS6
    #16
    Ha mobilitás köll akkor miéárt nem viszed pendrájvval magaddal az anyagot, vagy küldöd át a hálón a másik gépre.

    Ja gondolom a cég nem épített ki rendes számtek infrastruktúrát, a dógozó meg még vigyoroghat is, hogy fittizhet a loptokjával, he?
  • nlght
    #15
    lol majd jön a superbook, hyperbook és az extrabook is
  • lapaleves
    #14
    az, hogy te még nem láttál normális notebookot nem jelenti azt, hogy nem is létezik. majd egyszer nézz meg egy thinkpadet affs vagy ips panellel.

    aztán vidd ki őket napfényre, hasonlítsd össze a "160 ezres" monitorral.

    az a marketing bullshit, hogy külön monitor meg bill kell, hogy jó legyen. aki meg nem ért a tapihoz / pecekhez az vegyen kapát.
  • SlickAdam
    #13
    ki mondta, hogy ezek melora lesznek? arra vehetsz asztali gepet.
    nem mintha ezeken ne lehetne megcsinalni jonehany dolgot...
  • SlickAdam
    #12
    es ezt a kategoriat az Intel hozza letre??? pffff...
    mar letezik... es mily' meglepo: PONTOSAN ugy nez ki, mint a kepen.
  • harcu
    #11
    Egy 13.3-as vagy egy 11,6-os notebook elég a legtöbb embernek, aki notebookot használ. Akksi időben simán tudnak 6-8 órát az ilyen konfigok. Persze teljesítményben nem I3-I5-I7-es procik vannak bennük, de azok az emberek 95%-ának teljesen feleslegesek. Egy 15.6-os 1366*768-as förmedvény monitor nagyon hülyén néz ki, olyan kicsi a felbontása. Ugyanez 11,6-on még kellemesen olvasható. 15-ös méreteben nekem az 1680*1050 jött be.
    A saját 11,6-os cuccom bevágom a hátizsákba vagy az aktatáskámba, nincs 1 kiló, és amíg IC-n utazok, ott a gép mellettem, ha dolgozni kell.
  • harcu
    #10
    Nos, te valszeg nem sokat dolgoztál, vagy gépsor mellett, ha nem tudod, hogy mire jó egy notebook. Hordozni. Igen, hordozni. Ha egy helyben kell sokat használni, akkor ott a dokkoló, amit ott csücsül a külső monitor, meg a billentyűzet, meg egér, stb.. De ha egy nap három különböző helyre kell menni, és ott is mindig kell gép, akkor baszhatod a csoda asztali géped.
    Egyébként elárulom, a notebook LCD-k általában kenterbe verik képminőségben az asztali monitorok többségét, mivel azok az olcsóbb rétegből kerülnek ki, ahol a képminőség nem elsődleges szempont. Nagy méretű szar monitor meg rosszabb, mint kisméretű szar monitor, mert a képhibákat is felnagyítja. Ja, a notebook az nekem véget ér 14"-nál, fölötte már desktop replacement gépek vannak.

    Egyszóval hurcibálós gépnek most is egy 11.6-os gépeet viszek, amire kell, azt tudja, de mellette van normális gépem is, ami hol asztali, hol notebook, attól függ.
  • ProgServ
    #9
    Hát de sőt, még az első generációs Star Trekekben is ez így volt.

    Persze hungarocell lapkákat nézegettek ami jól meg volt ragasztva matricával, de a feeling azonos. :D
  • NEXUS6
    #8
    A feltalálásról az jut eszembe, hogy most néztem meg a 2001 Űrodüsszeiát és mit látok? A zűrhajósok táblagépen nézik a híreket zabálás közben.

    Kubrick-ot valszeg csak azért nem perelte be visszamenőleg vagy a M$, vagy a Zalma, eseteleg a Zintel, mert már meghalt.
  • TomFace
    #7
    Örvendetes, hogy a fejlődő gyártási technológiáknak hála egyre kisebbek és hatékonyabbak lesznek a hardverek, de miért kell kicsinyíteni az egész konfig méretét? A prémium laptopokat leszámítva szerintem a legnagyobb baj az akksik üzemideje, az az ágazat messze nem fejlődik úgy, mint a többi. Miért nem lehet a felszabadult helyet (ügyes 'legózással') egy nagyobb kapacitású akksinak szentelni..?
  • Sir Quno Jedi
    #6
    Eezen beröhögtem, hogy megen újrafeltalálják/megreformálják a PC platformot. Az jó úgy ahogy van. Normális bill.+egér KELL a munkához, ha az ember napi félezer órát gépel és kattintgat, mert DOLGOZIK is és nem villantgat. Nem véletlenül dugnak soka külső billt., egeret, moncsit a laptopjukra mikor bent melóznak. A laptopnak kicsi a képernyője (és fogyasztás mián szar is), szar a billenytűzete és fos a tapipadja/pöcökegere. Csak ennyi a baj velük. Aki szerint nem így van, az meg agyhalott, már átmosták az agyát a markecingesek. Biztos habókra vesznek melóra az emberek 160k-s moncsikat, amiért laptopot is vehetnének egyben.
  • T0nk
    #5
    Annyira jó lenne, ha az ultra azt jelentené, hogy billentyűzet kerül rá, nem pedig össze-vissza, anyag és helytakarékosan felhányt gombok halmaza.
  • Zozo76
    #4
    Ez az "uj" ultrabook kategoria mar evek ota letezik az Apple-nel. Ugy hivjak hogy MacBook Air... :)
  • caprocorno
    #3
    Mi ebben az egetrengető újdonság? Hogy picit vékonyabb az átlagnál? Na puff neki... ez aztán az innováció:) Remélhetőleg nem fog majd nyekleni-nyuklani ebből kifolyólag:))
  • Tetsuo
    #2
    Minek ez a sok szar?! Jo lenne mar vmi tenylegesen hasznos fejlesztes is...
  • sanyicks
    #1
    menjenek inkább áruházláncokat meg számítógépgyártókat zsarolni/lefizetni, ahhoz jobban értenek intelék... már tavaly is benyomtak valami világmegváltó book-ot az is akkora bullshit volt mint ez.