29
  • morden
    #29
    Pi*ába, elrontottam a topikot, a wowos kényszermunkából amerikai államadóság lett :(
  • Amergin
    #28
    Csak ennyit tudok mondani...
  • astrobal
    #27
    Teljes államadósság + magánszektor adóssága.
    "This entry gives the total public and private debt owed to nonresidents repayable in internationally accepted currencies, goods, or services."

    A másodlagos jelzálogpiac a lakosság bankok felé fennálló tartozása miatt dőlt be, itt viszont az amerikai államadósság szerkezetéről van szó, a kettő teljesen más.

  • WoodrowWilson
    #26
    Ebben benne van a magánszektor adóssága is. Az államadósság külföldiek felé nem lehet 14 billió dollár, mert akkor belföldiek felé semmi se maradna, az meg ugye nonszensz.
  • lamer the true
    #25
    Beszarás
  • cateran
    #24
    Nekem ugy tunik, hogy a CIA mashogy tudja....
    Vagy nem?:S
  • WoodrowWilson
    #23
    Nagy mondott hülyeséget Julius Caesar, az amerikai államadósság nagy részét a FED birtokolja, külföldieké csak kb. az egész egy harmada.
  • Komolytalan
    #22
    szart se tudod mit beszélsz
    Az egy családra eső tartozás 15-20MFt. Szerinted van ennyi megtakarítása az átlag USA állampolgárnak, vagyis több, mert nem csak állampapírban tartják a megtakarításaikat? Ha igen, akkor miért is dőlt be náluk - és nem máshol - a másodlagos jelzálog piac, és rántották ezzel pénzügyi válságba a világot?

    A világ legstabilabb tartozása, az, a lóf.szt az. Talán ha össze is adnál kettőt meg kettőt, és nem csak amerikai újságokat olvasgatnál, akkor nem lennél olyan buta mint a tök a témához.
  • Julius Caesar
    #21
    Szart se tudod mit beszélsz. Az USA a világ egyik legstabilabb tartozása, ugyanis adósságállományuk jelentős része belső adósság, azaz a saját állampolgárainak tartozik. Ergo a pénz országon belül maradt, csupán nem a lakó, hanem az állam zsebében van.

    A gáz akkor van, ha külsőleg adósodsz el (mint pl PIGS országok), mert akkor TÉNYLEG törlesztened kell, nem elég papíron tologatni fiktív összegeket.

    Olvass már a blikken kivül más újságot, mondjuk The Economistot vagy Time-ot. Na csak az innen-onnan hallott dolgokból tájékozódj.

    Másrészről meg aztán nem tudom melyik pénzt tartják mesterségesen lent a béka segga alatt (ja igen, jüan a neve). Képzeld el, ha nem tebnnék és valós gazdasá alapján számolnák az értékét, dollár szintű valuta lenne a kínai pénz. Ami annyit tesz, hogy ugyan annyiért vehetnéd az amerikai meg a német termékeket, mint a kínai.

    Kurva jól járnának a kis sárgák, nem?
  • Inquisitor
    #20
    Az meglehet, de akkor is Kína felé sikerült eladósodnia az USA-nak ... kellett a zseton a dollár árfolyam megtartásához. De egyszer mindent vissza kell fizetni :)
  • Komolytalan
    #19
    Egyrészt 12 óráról volt szó, másrészt kényszermunka (nem EU konform körülmények), másrészt fizikai és fizikai munka között van különbség (fizikai munka a raktáros is, aki helyett a targonca dolgozik egész nap).
  • oreal
    #18
    badarsa'g, en a napi 8-9 ora napi fizikai munka melett meg siman letolok 8 ora WoW-ot problema nelkul.Es meg csak fenyiteni se kell hozza :)
  • Komolytalan
    #17
    Ez kb olyan szintű kamu, mint frei tomi bérgyilkosa anno. Nyilván egy "politikai elítélt" megpróbálja a legsötétebb képet festeni a rendszerről (még sötétebbet, mint amilyen).
    12 óra kemény fizikai munka után nemhogy 12 órát, de 12 percet se bírnának ki a számítógép mellett. Tessék megpróbálni 1x csak mondjuk 6-8 órán át kaszálni vagy kapálni, és rájöttök miről beszélek (pedig hol van az az aranybányászathoz képest).
  • Tetsuo
    #16
    Kovetkezo nap, mas rabok nyomjak..
  • Tetsuo
    #15
    Kina nem a masodik legfejlettebb gazdasagi szempontbol, maximum a 2. legnagyobb gazdasag lehet ugye USA utan, ha mar leelozte Japant, de ez nem fugg ossze semmilyen fejlettseggel.
    Az allampogarok gazdagsaga/vagyona pedig messze nincs a vilag elvonalaban.

    Tarsadalmi es kulturalis szintet pedig nehez merni objektiven, de valoszinusitheto, hogy ezen teruleteken sem allnak magasan.
  • Darth Dave
    #14
    Aha.. teljesen hihető. 12 óra a bányában, majd még 12 óra a gép előtt. Tehát összesen 24 órát dolgoztatták a rabokat. Folyamatosan. Ezt ki a .... hiszi el?!

    Ezt max pár napig lehetne bírni, aztán halál!
  • globint
    #13
    Nem mellesleg én nem a büntetésként gondolnám elsősorban, hanem mint az angoloknál, volt: nincs munkahelyed?, éhezel?, gyere dolgozni az sztrádaépítésre, záportározó építésre, stb.!
    Voltam kinn Dél-Afrikában az üzletfelemnél, aki elmondta: Az utépítés pályázatot az nyeri meg, aki a legkevesebb géppel, a legtöbb munkással építteti.....! Tanítják dolgozni a gyűjtögető életmódról éppen még le nem szokott őslakókat.
    Itt is ez kellene. Egy ausztrál magyar elmondta, (diplomata volt aktív korában), a segély tönkreteszi a személyiséget! Ezt látja az őslakók esetében.
    Szóval ezen nagyon sürgősen el kellene gondolkozni!!!
  • fv
    #12
    Nekem ebben a sztoriban az egyetlen szomorú rész a fickó "bűne". Ha igazi bűnözőkkel (gyilkosokkal, erőszakolókkal, stb.) csináltatják ezt, azzal semmi gond. Összességében vicces.
  • Szefmester
    #11
    Ezt a fajta "büntetést" tuti nem engednék ilyen-olyan "jogaikra" hivatkozva. Részemről amikor szándékosan követ el valaki valami komolyabb bűncselekményt az le is mond a jogairól...
  • Omicron
    #10
    Szerintem el sem tudjuk képzelni azt a szellemi nyomorúságot ami ott uralkodik éppen..
  • globint
    #9
    Hmmm, ez elgondolkoztató...
    Ha ez ok-okozatilag megáll, és ha a történelmet is megvizsgáljuk, pl. római birodalom, amerika első pár száz éve, (a gazdaságépítés...), akkor a magyarországi "hogyan kászálódjunk ki a gazdasági nehézségeinkből" című manapság mindennapos kérdéskörre ez a válasz!
    Nem segélyezni kell a munkát nem vállalókat, hanem rabszolgamunkával építtetni az országot virágzó nagy és fejlett országgá. Egyrészt így sokan megtanulnának dolgozni, másrészt megmaradna a segély, harmadrészt megspórolnánk a munkabért, negyedrészt, olyan beruházások valósulhatnának meg, amik amúgy szükségesek lennének az ország felvirágoztatáshoz (utak, víztározók, stb.), de anyagilag normál munkabérből nem gazdaságosak, ill. jelen nehézségeink közepette nem tellik rá.
    Úgy emlékszem, az angliai nagy gazdasági válságból is így indultak meg a fejlődésnek, hogy nem adtak segélyt, hanem valami minimálbér szerű pénzecskét adtal, és néha tök értelmetlen munkát végeztettek, pl. a hegyeken a köveket hordatták össze "kerítésnek", és így akadályozták meg, hogy az esővíz rövid úton mossa le a talajt, henem szerpentínszerűen terelték körbe a hegyen, továbbá a lavinákat is így fogták meg. Szóval a lényeg, a munka. Napi 10-16 órát. Ez olyan büntetés, aminek haszna van az egyén részére is és a társadalomra is.
    Az, hogy a börtönben kondiznak, meg egymást "képezik", meg a felgyűlt "energiákat" egymás megerőszakolásán vezetik le, nos az senkinek nem használ.
    Akkor inkább a rabszolgamunka!
  • Fresh Duke
    #8
    Épp ezért fejlett gazdaságilag.
  • morden
    #7
    Tökéletesen lényegtelen hogy farmolni vagy bányászni, a jelensége a lényeg :( Érdekes, hogy a világ 2. legfejletebb ( gazdaságilag mindenképpen) országában a középkori rabszolgaság és a legújabbkori virtuális rabszolgaság, milyen szintézisben vagy egymással.
  • W B
    #6
    Nem aranyat bányászni, aranyat farmolni.
    Wowban pl. már abszolut nem éri meg aranyat bányászni, hogy abból csináljon az ember pénzt. A játékban másból sokkal több arany folyik be.
  • NEXUS6
    #5
    "Mondjuk alapbol mas megvilagitasba helyezi az agyonreklamozott 12 millio accountot..mennyi lehet ebbol a kinai?:P"

    11 900 ezer?
  • Loverman
    #4
    Minden játékhoz farmolnak aranyat (mindegyikben megtalálhatóak a goldseller reklámok, már a Rift-ben is), nyilván ami népszerűbb ahhoz több goldfarmer van.
  • cateran
    #3
    Hehe..micsoda meglepetes..(a kinai goldfarmerek, powerlevellerek regota ismertek:P) Mondjuk alapbol mas megvilagitasba helyezi az agyonreklamozott 12 millio accountot..mennyi lehet ebbol a kinai?:P
    Ahh, emlitik.."It also estimated 80 percent of all gold farmers are in China, where there are thought to be 100,000 full-time gold farmers."
    Kicsit kevesnek tunik..:P

    nr1ranger: En meg tartozkodnek az ellenorzes nelkuli baromsagokbaol (a gugli nem ordogtol valo es meg csak nem is bonyolult hasznalni..)
    "Detainees at a labor camp in China are being forced to play hours of "World of Warcraft," a massively multiplayer online role-playing game (MMORPG), in a "gold farming" operation, UK-based The Guardian reported."
  • RoyalPredator
    #2
    De, a WOWban.
    Google.
  • nr1ranger
    #1
    Én azért tartózkodnék attól a kijelentéstől hogy a WoW-ban történt ez, ugyanis a Guardian nem említi hogy melyik játékben (csak "such game as WOW" szinten). Mondjukk ettől még lehet hogy így van mert a WoW a legnagyobb mmo és így nyilván ott a legnagyobb biznisz a goldfarm, de kínában sok egyéb mmo is népszerű, sok játékossal.