Az önvezetésű autók közutakra vitelén dolgozik a Google

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MuchACHO79
Tudjátok mikor lesz jó ez a rendszer? Mikor az otthoni fejlesztõk belelépnek a gép lelkébe.
Max_Speed:=Max_Speed * 1.4;

If SearchObject(kisgyerek)=true then
If kisgyerek in then
Speed:=Speed ^ 2
else VeszfekProcedure();

---------------------------- :-/

Tomalak
Simpson Család, 10. évad 17. rész Maximum Homerdrive
ennyi
Az önjelölt ámokfutók helyett majd lesznek "meghackelt" ámokfutók. 😊

a robot neve Olivaw...

amúgy elõbb-utóbb várható, hogy erre fog fejlõdni a világ. A világ egyik legmodernebb vadászgépe, az F-22 Raptor csak számítógép segítségével képes a levegõben maradni, és érdekes, valahogy mégis meg tudták oldani. Az autó vezérlését is tökéletesíteni fogják. Remélhetõleg kevesebb lesz az önjelölt ámokfutó, mások életét veszélyeztetõ alak. Ja és a stóhl buci.

Master91
Szerintem még nagyon az elején van ez az egész, találgat csak mindenki hogy milyen lenne. Mondjuk a törvény módosítást még túl hamar akarják. Szerintem.
És ha virnyákos lesz a rendszer? Leáll a forgalom amíg nem jön ki a vírusírtó frissítés? Mert hogy ha a google csinálja akkor még a szívargyujtó is online lesz hogy tudja milyen reklámot nyomjanak neked a rádión.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

El kell fogadni, hogy egyre több olyan dolog van, amit a gépek sokkal jobban tudnak nálunk: ma már senki nem akar versenyezni egy számológéppel vagy egy sakkprogrammal. Nem kell 10 év fejlesztés és a legjobb képességû pilótát is kenterbe fogja verni a számítógép vezérelte autó.

Eleinte még vegyesen fog a forgalomban részt venni gép és ember vezette autó, de akkor jön a kánaán, amikor már az emberi sofõrt kitiltják a közutakról. Olyan dolgokat lehet onnantól megoldani, ami emberekkel elképzelhetetlen lenne, csak néhány példa:
- lámpa és megállás nélküli keresztezõdések,
- intelligens útvonal, az autók egymással közlik merre érdemes az újaknak becsatlakozni,
- légellenállás csökkentõ konvojok önszervezõdése, egymástól pár centire haladó autókkal,
- magától hazamenõ, parkolóhelyet keresõ autó,
- közös használatú bérautók,
...

Legfõbb elõnyük persze a nulla baleset lesz, sötét középkornak fog tûnni, mikor még emberek haltak meg az utakon.

Ami problémákat meg ideokoskodtatok (és amiket nem), azokat a fejlesztõk már mind ismerik, nem véletlenül tesztelik és akarják tesztelni amennyit csak lehetséges.
dilofekete
vagy ha rápillen egy rovar a miniatûr érzékelõre és elkezd enyhién balra menni 😄

Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.

Azt hiszem nem kell mondani, hogy nem csak ez a videó van fent a hibátlan emberi parkolásról. A gép hibázhat ha sok az ismeretlen, de ennyire elcseszni a parkolást azért már minimum egy rendszerösszeomlás közben tudna.
"1. bringával megyek nem gyalog
2. keskeny útvonal, elõtted kátyú, nem tudod megkerülni, át kell menni rajta, vagy sikerül vagy nem és a sors dobja hogy kettészeljen egy faszkalap számítógép"
Ja, pénteken tekertem hazafele, és egy egyébként jó úton kellett kerülnöm egy csatornarácsot (nagyon meg van süllyedve). Hogy-hogy s nem, pont akkor "elõzött" efy csácsi tuningolt, sötétített üvegû Mitsu, és természetesen egy fikarcnyit sem ment arrébb, viszont ezerrel elhúzott mellettem kb. 5 10 centivel (holott a szembejövõ sáv tök üres volt jól beláthatóan). Szerinted ember, vagy gép vezette?
Szóval kikerültem a gödröt, és igencsak majdnem elcsapott a kedves sofõr úr. Mivel alig mentem kijjebb (kb 10 centit), ezért gyakorlatilag akkor is majdnem elcsapott volna, ha éppen nem kerülök valamit.
"A vezetés élvezet. Sokszor talán még a Swift, Astra, Tico...stb. tulajdonosoknak is."
Én is szeretek vezetni, de mondjuk egy Adria túrát szívesen lepasszolnék a robot sofõrnek. Meg ha élvezetbõl akar valaki vezetni, menjen autóversenyezni, az országút (sajnos 😊 ) nem erre való.
Csak arra utaltam, hogy már most vannak olyan helyzetek, amikor gépekre bízzuk az életünket. Most az részletkérdés, hogy ez egy számítógéppel vezérelt autó, vagy egy (gyakran szintén számítógéppel vezérelt) repülõgép. Gép - gép.
Nem mellesleg sok márka gyárt önmagától parkoló autókat is. Az a közös bennük, hogy nem tudnak beállni mindenhova, még emberi segítséggel sem. Ennyit a számítógépekrõl.

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

@jeec: "Nem tudom, szoktál-e repülõgépen utazni, de bizony ott is azon múlik az életed, hogy vajon mennyire jó az a repülõgép (_gép_). Hiába vezetik emberek (amikor éppen...), ha olyan mûszaki hiba van, amin nem lehet vezetéssel javítani.."

Ilyenkor az a gép lezuhan, a gép szart se tud tenni érte. Öngólt lõttél.
Erre az egészre semmi szükség. A vezetés élvezet. Sokszor talán még a Swift, Astra, Tico...stb. tulajdonosoknak is.

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

A gugli ebbõl az ötletbõl továbblépve alapítja neg az Amerikai Robot nevû céget, aztán jövök én azaz Oliwaw !
és ti emberek mentek a levesbe.
Tetsuo
valamit felreertettel.. 😉

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
Ez sajnos benne van, de ez nem a technikai fejlodes hibaja, ha nem lepne a technika, akkor is korlatozzak valahogy, ha akarjak.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

"aha, én is ezt láttam, amikor az AutoBild fõszerkeszõtje 40-vel verte telibe a csarnok falát mert nem ment a merci csoda okossága, vagy a Volvo is simán telibe verte az álló autót, mert nem vette észre és még lehet sorolni."

látom nem érted, hogy ez teszt fázis.. nem félkész programot fognak az útra engedni... Ráadásul ez nem olyan rendszer, mint ami a mercikben és volvokban van.. kicsit kifinomultabb
Ahogy már irták mások is, a dolog jó, de csak akkor müködik ha szinte minden autó ilyen lesz az utakon ÉS a közúti infrastuktúra is a megfelelõ lesz.

Magyarországon ez pl. nem müködne, mert én speciel a 31-es fõuton jászberénytõl hevesig úgy közlekedek hogyha nem jönnek szembe akkor a kocsival megközölöm a felezõvonalat, mivelhogy az út mindkét szélén illetve közvetlenül a felezõsáv vonalán ilyen random 2x1 méteres 30-50 cm mély kátyúk találhatóak nagyjából 100 méterenként egy... Na kiváncsi lennék ezt hogy kezelné le az elektronika (sehogy), valószinüleg pillanatok alatt szarrá menne a futómüvem amikor a második ilyen kátyút becsókolja. Ha meg az un. fõútról lemész egy mellékútra akkor azon még egy t34-es tank is elakadna manöverezés nélkül, tehát esélytelen lenne a dolog. De majd talán 150 év múlva az utak itt is megjavulnak

10 év? 😊))
Ember, 10 év múlva nem hogy gép által vezérelt autó nem lesz (közhasználatban), hanem még az elektromos autó is épp, hogy csak elkezd terjedni.
Ennyire azért nem kell túlbecsülni a fejlõdés mértékét 😊 Vagyis hát fejlõdés az van, csak az ilyesmihez idõ kell, mire elterjed, fõleg, hogy itt elég súlyos etikai kérdések is felmerülnek, nem csak technikai korlátok.
Ettõl függetlenül persze támogatnám, ha nem lennék olyan fajta ember akinek a vezetés - megfelelõ autóban - inkább élvezet, mintsem szükséges rossz.

Atkamon
Ezt úgy lehetne legjobban megoldani, ha az utakon minden egyes autó ilyen gépvezérlésû lenne. Akkor a gépek érzékelnék egymást, kommunikálnának egymással és a karambol esélye gyakorlatilag 0% lenne. Útra kilépõ gyerek esetén is... Az összes közelben lévõ kocsi érzékelné a helyzetet, és mind kiszámolná magának a legbiztonságosabb megoldást.

Ez amúgy nagyon sci-fi, 10 éven belül szerintem nem fog elterjedni, Magyarországra meg majd talán 2100 körül el is ér.

Hm, ma 420 km-t vezettem, egy halálos balesetet láttam, egy koccanást, 2 vészfékezést, akkor inkább a gépek!

http://vakond.hu/

dilofekete
jóvan, mondjuk meg neki, hogy menjen ki tankolja meg magát és sose lássuk többé, irány a csendes óceán 😄😄😄

Biztosan velem van a baj, de könyörgöm, ha normális utakat nem tudunk építeni, akkor minek az autó? Ha az utak kátyúzását úgy oldják meg, hogy kitesznek egy 60-as sebességkorlátozó táblát, akkor minek autó?
Egyébként láttam amikor a Volvo biztonsági rendszerét tesztelték! Beépítettek egy gyalogos védelmi rendszert, ami felismeri a gyalogost, ha az az autó elé lép, és lefékezi az autót. Tízbõl kb. nyolcszor. Nem azért mintha a Volvo nem tudna jó autót gyártani! Azért megkérdezném: biztonságos? És ez csak egy funkciója az automatizmusnak!
Ha nekem van elsõbbségem egy fõúton és az alárendelt útról érkezõ sofõr nem néz felém sem, akkor én már lassítok, hogy elkerülhessem az ütközést. (Többször kerültem el így balesetet!) Arra kíváncsi lennék, hogy egy automata vezérlés, honnan fogja felismerni a szituációt? Ja, hogy nem lassul az elsõbbségre kötelezett autója? Lassan is kijöhet elém, én meg 50-el belerongyolok. Vagy minden keresztezõdésnél lassan fog közlekedni? Akkor biztosan jól fogunk haladni!
A bûnözõk biztosan örülnének egy ilyen rendszernek. 😄

drfaust
Ez az automata autó csak akkor fognak jól mûködni, ha az úton csak ilyen jármûvek közlekednek és legalább 5Km-es körzetben tudja minden ilyen autó helyzetét és tudnak egymással kommunikálni.

Csak a semmi lehet tökéletes!

Ha csak a technikát nézem, akkor nem hangzik rosszul egy számítógép által vezérelt jármû. Csak ne lennének azok a fránya vírusok és a sok rossz indulatú ember, akik megírják õket. 😊

Hát igen, sajnos minden gépesítéssel kapcsolatos fejlõdés ezzel jár. Taxisokat se hagyjuk ki. Nem tudom mi lesz majd mondjuk száz év múlva, vagy még elõbb...

Utkozeskikerulesben manapsag mar a szamitogepek a jobbak, egyszeruen tobb valtozot tudnak megvizsgalni, pontosabban es gyorsabban. Ennek az oka a nagy teljesitmeny mellett, hogy nem egy ember tudasaval rendelkeznek, hanem az osszes fejleszto teljes tudasanak az osszegevel. Az egyetlen hatranyuk, hogy jo programozas eseten nem mennek bele olyan szituacioba, ami veszelyes helyzetet eredmenyezhet. Ez azt jelenti, hogy pl. lakott teruleten nem a reakcioidejukre alapozzak azt, hogy kikerulik-e a hirtelen kiugro gyereket, hanem csak olyan gyorsan mennek, hogy biztosan meg tudjanak allni. Elso korben pedig boven eleg, ha csak zart autopalyan aktivalodik a rendszer, ehhez csak egy gps vevo es egy terkep kell bele.

Egyebkent meg ha a google fejleszti, akkor a jarmu a korenyen mozgo osszes objektumrol meg fogja tudni mondani, hogy kicsoda, mit csinal, mint csinalt tegnap es ha ember, akkor milyen kozlekedesi stilusa volt az elmult x evben. (+ folyamatosan frissul a streetview ha egy automata auto arra jar) :-)
enkido
jogos, szerintem is költözzünk inkább barlangba a kapcsolatot meg tartsuk galambokkal, esetleg vadásszunk-gyûjtögessünk...

DON\'T PANIC!!!

Ha ez a rendszer elterjed a világon, akkor újabb szabadsága vész el az embernek. A helyváltoztatás szabadsága.

Oknyomozó újságírók maximum gyalog mehetnek majd egyes helyekre, mert a kocsijuk nem lesz hajlandó bekanyarodni az adott elágazásnál.

Ha nem tetszik a képernyõd a világ akkori urainak egyszerûen megtiltják a kocsidnak, hogy bevigyen a munkahelyedre, vagy hazavigyen onnan.
Minél több gép és automatizálható feladat, annál kevesebb munkahely.

Fuvarozók, postások, reszkessetek!
Balumann
Egy számítógép elég sok számítást képes elvégezni, fõleg ha célzottan fejlesztenek ki rá egy rendszert. Nem hiszem, hogy egy számítógépnek késõbbiekben problémát fog okozni az, hogy nem tudja megállapítani a szélességét, tulajdonságait (kerékpár, autó, kamion), stb.. A balesetek döntõ többsége abból adódik, hogy az emberek késõn reagálnak, vagy hirtelen rossz döntést hoznak adott esetben. Ha beugrik eléd valaki, akkor fékezel és félrerántod, de azt nem tudod átgondolni, hogy ezzel nem lesz-e még rosszabb a helyzet (pl. lehet, hogy azt az állatot úgyis elütöd, de legalább te nem ütöd ki a melletted levõ autót, saját és a másik autó utasainak a halálát okozva). Míg egy számítógép folyamatosan tud figyelni sok ilyen dologra, folyamatosan figyelve a környezetet.
if( szembe történik valami ) if (nem jön autó balra vagy jobbra ) rántsa balra az autót, sebességnek megfelelõen hogy az pont ne boruljon fel, kiszámolva egy pillanat alatt a sebesség és súlyból.
Az biztos, hogy rengeteg számítást kell elvégeznie, fõleg ha városokról van szó, és kérdéses, hogy mindent meg tud-e oldani amiket az ember. De fordítva biztos, hogy a számítógép meg tud oldani olyanokat, amiket az ember maximum szerencsével tudna.

sly007
Extrém szituációkra még ez után készítik fel szerintem. Simán elképzelhetõ hogy egy tömegkarambolnál repkedõ kocsik között szerencsésen elnavigál a rendszer. Embereknél erre azt mondanák szerencsés irányba fordította kormányt. Szgép legalább 100-ad másodperces bontásban tud reagálni az eseményekre.

sly007
fos sg, eltüntette a szóközöket :S

sly007
Említett problémára egyszerû a logikai megoldás:

function esemény_objektum_ a_kocsi_elött() {
ha sávváltás lehetséges
akkor
ha nincs a másik sávban jármû adott idõn belül (sebesség,távolság)
akkor kikerülés
egyébként vészfékezés
egyébként vészfékezés
}

dilofekete
hát ha már keresztül fékeznek a testemen akkor már érdekel hogy milyen helyzetekben, mert akkor inkább feltartom a forgalmat hogy eltûnjön elõlem az a tamagocsi 😄

dilofekete
Manyi néni 70-nel megy keresztbe satu kézivel 😄

Most komolyan arról beszélgettek, hogy egy számotokra tök ismeretlen (és ráadásul fejlesztés alatt álló) rendszer egy extrém szituációban mit csinálna? 😊
dilofekete
meg hogyan különböztet meg egy bringát egy kocsitól, mert egy bringa féktávja nagyon ingadozó értékû, lásd tesco konzolos fékek egy tárcsafékkel szemben, esõben slik gumival vagy 2,5 colos terep gumival, lefogadom, hogy a bringát is gépjármûnek tekinti és amikor keresztbe jön a bringa õ azt hinné, hogy még 3x5x meg tud állni, pedig nem és elcsapja mint a fosós galambot

sly007
70 éves Gizinéni megy mögötted Trabanttal, az biztonságosabb?

dilofekete
1. bringával megyek nem gyalog
2. keskeny útvonal, elõtted kátyú, nem tudod megkerülni, át kell menni rajta, vagy sikerül vagy nem és a sors dobja hogy kettészeljen egy faszkalap számítógép

BCS pixel
tuti lesznek problémák, biztos lesz olyan helyzet amire nem készítették fel elõre a gépet, vagy amit a gép is ugyanúgy beszop mint az ember, vagy tuti lesz olyan hogy a már jól megcsinált programot elbasszák egy rosszul megírt frissítéssel, és mondjuk a macskát úgy próbálja meg kikerülni, hogy közben belemegy a szembejövõ kamionba, mert a programozó elnézet egy prioritási számot valahol

dilofekete
de én egy merevvázas bringáról beszélek nem monster kocsikról ember 😄

sly007
Fogadjunk hogy belehalnál. De ki miatt? Autó miatt? õ meg tett mindent hogy elkerülje. Saját magad miatt, mert olyan eszetlen voltál hogy megszívatod a technikát saját károdra. Következtetés: Minek szívatnád meg a technikát, ha tudod h belehalnál? Ismered a technikát, nem szívatod meg, hanem szépen a zebrán mész át ahol számít rád és tudod hogy nem csap el.

Nagyon leegyszerûsítve: Ne áll a vonat elé mert úgy is elcsap. 😊

mrzed001
Jóóó, legalább kipusztulnak az úttesten tekerõ cangások 😄
Az avtomatának lehet ám magyarázni, hogy csak azért ingott be a barma a sáv közepéig, mert káááátyúúúú vót elõtte amitõl megijedt (úristen .... ELNYELI 😄)

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

sly007
Több ember is mondta már hogy hülyeséget csinált amikor kikapcsolta az automatikus rendszereket a fullos kocsijában. Volt autópályán pörgés... :S

dilofekete
teszem azt pont mögöttem jön, nem elõz le mert béna keskeny az út, de egy rutinos sofõr simán megteszi, de én egy kátyúba emiatt belerongyolok 50-el és borulok, a rutinos sofõr elrántja a kormányt és fékez, ha csak lassítok akkor fékez, de egy gép mibõl állapítja meg hogy ha én haladok és mindenféleképpen lassítok csak nem mindegy hogyan, azt hogyan különbözteti meg hogy fékezzen hogy ne jöjjön nekem, vagy fék elõtt kormányozzon mert elé fogok esni, ezt amire kitalálja a fejem már a kerék alatt van és satuzik is.
Kössz kihagynám 😄

sly007
Célszámítógépnek bõven elég egy notebooknyi hely szerintem. Google-nak tesztautója van, nem csoda hogy még a fél kocsit elfoglalja a technika. 😊 Ne felejtsed el hogy a repcsik ködben autópilótával szálnak le. 😊

ez igaz. De kérdés az, hogy milyen gyors változásokat képes lekövetni. Továbbá sztem vezetésnél igenis számít a szerzett tapasztalat, a rutin. Egy gépet is meg kell tanítani vezetni sztem. Meg hát jól írta valaki: a tökéletes ember megalkotja a tökéletes gépet... vitzes.

Sztem a kocsika már évekkel ezelött lehetett volna autómatavezérlésre bízni. Nem nagy vászisztdász. Már a Lunahold is saját magát vezérlete vagy 60 éve...
Sztem felelõtlenség ilyet gépekre bízni.
De én mindent elhiszek, miért nincs városi teszt a gúgli tesztjében? Miért CSAK fõút és/vagy autót szerepel a palettán? Miért nincsen pl. egy igazi szopatós belvárosi araszolás benne vagy valami nagyon gáz környék, ahhol kismillió helyre kell figyelni. A gúgli kissé elhamarkodta a tövény módosítást, sztem.
Oldal 1 / 2Következő →