70
 • ZilogR
  #70
  Ez volt már?
 • dez
  #69
  Olyankor tesznek ilyet, ha van valamilyen jelentős közös érdek.

  Pl. mindannyian sorra dobják piacra az újabb és újabb, drágán adott (persze a nagy részét a TB-k fizetik) szintetikus antibiotikumokat, amikre menetrendszerűen rezisztensek lesznek a megcélzott baktériumok, így jöhet a következő és a következő, mielőtt még generikummá válhatnának. De olyan, nem szabadalmaztatható anyagokat, mint pl. ezüstkolloid és sokféle növényi kivonatos antibiotikum (+ gomba és vírusellenes anyagot), amik ellen nem tudnak rezisztenssé válni a kórokozók, kollektíven nem gyártják és sokáig azt is hathatósan megakadályozták, hogy más gyártók gyárthassák ezeket. Most is csak "megtűrt" kategória, nem szabad túl feltűnően hírdetni őket, mert rontják a nagyok üzletét.
 • Balumann
  #68
  Közös, jól felfogott érdekből kollektívan? A gazdasági vezetők ilyet ritkán csinálnak, általában mindegyik kűzd azért, hogy a piacon minél inkább elnyomja a konkurenciát. Ha kifejlesztenének egy nagyon hatékony ellenszert, levédhetik (szabadalmaztatják), hogy csak ők gyárthassák jódarabig (ez miatt lehet pl. szidni, hiszen megfizettetik a kutatásokat, jó magas gyógyszerárak miatt, és magas áron is el tudják adni, mert amennyit tudnak készíteni, el is tudják adni, megveszik). Betegség meg mindig lesz, amíg az emberek saját magukat mérgezik tömegszámra (dohányzás, drogok), nem figyelnek oda az egészségükre (rendszeres testmozgás, változatos táplálkozás), ami biztosítja a gazdasági stabilitást.
 • dez
  #67
  És azt honnan tudod, hogy nem csinálnak bizonyos dolgokat közös, jól felfogott érdekből kollektíven? Naívitás azt hinni, hogy egy ekkora pénzpumpa működtetői mindent alávetnek az emberek egészségének és nem biztosítják be nagyon alaposan a gazdasági és ezzel együttjáró hatalmi pozíciójukat. A gazdasági vezetők nem szép lelkű kutatóorvosok.
 • teddybear
  #66
  Arra értettem, amikor a világméretű összeesküvés-elméleteikkel jöttek itt egyesek. A gyógyszergyártásban is vannak kartellek, és trösztök, de világméretű gyógyszer-eltitkolások nincsenek.

  A harmincas években például erre csúnyán ráfázott az egyik német gyógyszergyár, mert addig titkolták a szulfa-kutatásikat, amíg a konkurencia is kifejlesztette, és piacra dobta. (A szulfa-kutatás eredménye volt például a Szuperseptyl, és az Ultraseptyl sebhintőpor.)
 • dez
  #65
  "a nemlétező gyógyszermaffia"

  Aki ilyet leír, ugyanúgy elvakult, mint aki mindent rájuk fog...
 • Inquisitor
  #64
  30% is már tök jó, jobb mint ha svéd* vagy. Nem beszélve a majmos témában lévő 50%-ról. Akár mit mondtok ez még is csak haladás ...
 • DjDano
  #63
  Értem akkor Afrikában mindenki drogos buzi...
 • teddybear
  #62
  Nem tudom, hogy miért nekem címzed ezt. Nem én hisztizek itt a nemlétező gyógyszermaffia ellen.

  Különben meg ha tényleg elkészül az emberi HIV elleni védőoltás, szvsz nem hiszem, hogy ezer$ nagyságrendű lenne egy adag. Az influenza-védőoltás sem kerül többe mint 10 dollár, és ez is hasonló gyártásúnak néz ki. Kifejleszteni nehéz, nem gyártani. A hozzávalók sem különösebben ritkák. Arra megvannak a jól bejáratott módszerek.
 • karesz6
  #61
  Kell egy minimális szintű bizalom az emberekbe anélkül nem működik a társadalom és szerintem ti is meggondolnátok amikor meglátnátok az 1-2millás árcédulát és rögtön átszámolnátok azokat az esélyeket ti is. Bár való igaz hogy nem tudok sokat arról kiknek a körében terjed jelenleg legjobban a HIV de ha tényleg szélesebb köröket fenyeget mint eddig és a várt érdeklődés jóval nagyobb mint én gondolom akkor nektek van igazatok és még az ára sem milliós tétel lesz hanem 100-200e - állami támogatás és széles körben fogják oltani a népet.
 • Archenemy
  #60
  "Az a gond, hogy a HIV-fertőzöttek többsége heteró"

  tekintve hogy az emberek többsége hetero
  az arányokat kell nézni
 • teddybear
  #59
  Az a gond, hogy a HIV-fertőzöttek többsége heteró, az utóbbi tíz évben. A drogos meg csak akkor kaphatja el, ha társaságban körbeadják a fecskendőt. Ha nem szúrják magukat, nem fertőződnek meg.
  A monogámia meg csak akkor véd, ha a partnered is az. Különben úgy jársz, mint mikor az úrasszony férje megfertőzte a hűséges kisfeleségét, a kupiban összeszedett kankóval.
 • a_n_d_r_e_w
  #58
  Mint ahogy az sem, hogy lezuhanok repulovel, de ha az ellen is letezne 50%-os vedooltas, en kernem...
 • karesz6
  #57
  Egy iv drogmentes heteroszexuális monogám átlagembernek nem valós fenyegetés a HIV.
 • Zoli007
  #56
  Hát nem érted? Azért hogy kiirtsa a buzikat!
 • Molnibalage
  #55
  És milyen céllal?
 • nlght
  #54
  http://konteo.freeblog.hu/archives/2011/04/11/az_aids_konspiracio/

  Szerintem teljesen hihető sztori, hogy az usa fejlesztette ki a hidegháborúban.
 • Molnibalage
  #53
  Bocs, félreértelmeztem. Mondjuk az árról nem szólt senki semmit eddig és azt, hogy mennyi időre adna védettséget. :)
 • a_n_d_r_e_w
  #52
  Oooo, mit is nem ertek? Neked valaszoltam vajon? Vegyel vissza kerlek.
 • Molnibalage
  #51
  Elég vicces érveléshechnika egy tudományos fórumon.
 • Molnibalage
  #50
  Úgy látom nem érted. Nem az adja a védelmet, hogy neked fej vagy írás alapon megy, hanem ha mindenki oltva van, akkor elég kis eséllyel találkozol olynannal aki nem genetikailag immúnis vagy nem működik az oltás.
 • MacropusRufus
  #49
  hidd el, ha az aids csepfertőzéssel kezdene terjedni egyből lenne ellenszer.
  Mert akkor már a lobbiban érdekeltek is potenciális áldozatokká válhatnak.
  A pestis meg ezek pont ilyen nyavaja. Gyógyszerlobbi meg van. Mint ahhogy minden cég lobbizik valamiért. Ők is.
 • kozik
  #48
  Hat ugy masfeles szorzo a 100 * 50 javara :-)
  De ertjuk, amit mondasz.
 • a_n_d_r_e_w
  #47
  En pl fizetnek, nekem meger 50% esely egy halalos kor ellen par havi fizut...
 • Molnibalage
  #46
  Ha 99,99% védettséget ad a vakcina és 1/3-ot beoltasz, az statisztikailag mitől tér el attól, hogy 100%-ot oltasz úgy, hogy 50% lesz csak immunuzált?

  A védettséget nem egyén szintjén kell értelmezni.
 • karesz6
  #45
  Az 50 százalék nagyon rossz. Valóban elég egy betegség terjedésének megakadájozásához ha 1/3 immunizált de azt lehetőleg a népesség 1/3 ának beoltásával kéne elérni. Ez a szer sokba fog kerülni. Senki nem fog vagyonokat fizetni 50% esélyért.
 • Molnibalage
  #44
  Az 50% brutálisan jó. Asszem van egy olyan vakcinológiai tétel, hogy fertőző betegségek terjedésének már az is erősen gátat szab, ha a lakosság durván 1/3-a immunizált.
 • Cef
  #43
  "és ez a megoldás is majd kering évtizedekig az engedélyezés és a tesztfázis közötti űrben"

  Nos azért ne feledd el, hogy ez a HIV majom változata ellen van, ráadásul csak a tesztállatok felénél hatott. Még jó hogy nem fogják holnap kirakni a polcra a sarki patikusnál.
 • karesz6
  #42
  Ne nevetessük ki magunkat. Én szeretek konteózni de ez azért durva. Gondoljátok végig amit írtok. Aki megalkotja a hiv vakcinát az simán bezsebeli a magyar éves GDP-t. párszor... Óriási gigantikus biznisz meggyógyítani a HIV et.

  Amúgy meg a betegen tartásról. Lentebb már felsorolták a legnyomósabb ellenérveket (himlő vakcina stb) de arról is szeretnék mindenkit tájékoztatni aki azt hiszio a gyógyszergyár betegen szeretne téged tudni hogy ma már vannak olyan antibiotikumok is amik viszonylag olcsók széles spektrumúak és nem egy hétig kell szedni hanem 1 azaz 1 db tablettát letolsz és 12 órán belül mintha a legmakacsabb betegséget is gombnyomásra kikapcsolták volna. Biztos vagyok benne hogy léteznek összeesküvések de azok valószínűleg jóval unalmasabbak mint sokan gondolják. Ilynekre gondolok mint.:

  -Nem gyártunk olcsó gyógyszert afrikának mert ha túl sokat javítunk a hejzetükön jön a népességrobbanás és az súlyos globális problémákat okozna.

  -Amerika csak ott terjeszti hősiesen a szabadságot ahol sok az olaj és ehhez mindenki asszisztál.

  Az magyar politikusok jelentős része besúgó volt ennek nyomait (-néhány kivétel-> cirkusz a népnek) egy összeesküvéssel közösen pucolják ki. MErt az idióta magyar bármit elhisz és nem tűnik fel neki hogy pl. aki hős ellenzéki volt a régi rendszerben reggel az első este pedig az utolsó gondolata az volt hogyan tehet keresztbe a mocskos kommunistáknak azok nem valószínű hogy mehettek egyetemre (akár külföldiekre is).
 • teddybear
  #41
  Miért?
 • Amergin
  #40
  Fene megette mán' ha mondani kell!
 • teddybear
  #39
  Minek?
 • teddybear
  #38
  Volt régebben egy konteó, hogy a HIV-vírust egy fanatikus, katolikus kutató, vagy kutatócsoport hozta létre, az amerikai hadsereg biofegyver-kutatóközpontjában...Csakis azért, hogy a homokosokat kiirtsák vele.
 • Amergin
  #37
  A "vallásnak" "Istenhez" semmi köze nincsen.
  IstenKÉPe pedig mindenkinek van (vagy legalábbis kellene hogy legyen)
 • Buzzword
  #36
  Ha ember alkotta, elég hülye lehetett; micsoda biológiai fegyver az, amit nehéz elkapni és kezelés nélkül is csak 10 év alatt öl meg?
  Mutáns szuperebola, pimpelt marburg vírus, na ezek már ütősek lennének!
 • Buzzword
  #35
  Ha én gonosz gyógyszergyáros lennék, piszokul f*snék attól, mi lesz ha a konkurencia beelőz és szabadalmaztatja a HIV elleni védőoltást.
  Persze, tudom, az idióta scifikben ilyenkor merényelik meg a fekete bőrdzsekis céges bérgyilkosok a tudósbácsikat. A valóságban ilyen céges zsoldos:
  a, nem létezik
  b, a konkurenciának is van, az ő kutatóit védi
  c, létezik, ellopja a terveket de azokat NEM tesszük el a fiókba, hanem piacra dobjuk, mert ha egy kutató megtalálta, más is rájöhet
  (karikázzátok be szépen a megfelelő választ, konteósok!)
 • egynyári üröm
  #34
  hát igen. a konteó expertjei vonulnak itt fel. :D
 • Ferrer
  #33
  Sanyicks Néha tényleg nem tudom, sírjak vagy nevessek rajtad.
 • duke
  #32
  "Hatásos szert találtak a HIV majom-változata ellen"

  Meg nem olvastam el, de eleg durva lehet, egy majon meretu hiv virus, es ha meg olyan mozgekony is, akkor gyorsan terjedhet.
  na elolvasom, mert lehet hogy rosszul kovetkeztetek, a cim alapjan.
 • Molnibalage
  #31
  Mivel vannak nem monoteista vallások erre elég vicces lenne válaszolni. Szeretném hinni, hogy van, de a való világ semmivel sem akarja alátámaszti, hogy létezik valamiféle felsőbbrendű erő. Kulturálisan érdekesek a vallások és vannak olyan megnyilvánulásaik, amik a jó erkölccsel összhangban vannak, de én nem vagyok vallásos.