87
  • gombost
    Kedves '64KB-on és 3,5" lemezről is fut a linux' fanboyok:
    1. Ha 384 MB memóriád van, akkor eszedbe se jusson a fogyasztói társadalom áldozatának hívni valakit és a reklámokat szidni, mert a régi ramok (sd, ddr1) kb. kétszer annyiba kerülnek, mint egy ddr3-as. Ezenkívül csak gratulálni tudok, hogy megragadtál a 90-es évek elején. Nekem C64-től egy 386XT-n át egészen a Pentium3-ig vannak gépeim, de eszembe nem jutna a mindennapi munkám/életem során ezeket használni. Ugyanis lassúak. Még Ubuntuval is.
    2. A Windows 7 is elfut régi PC-ken, vegyétek a fáradságot és nézzetek már utána. Ezek tök jó dolgok, csak éppen semmi gyakorlati haszna...
    3. A Windows szidása már nem divat, a Win7 jó, ezzel senki nem vitatkozhat. Persze, akit kicsit is érdekel, hogy hogyan működik a gépe és szerete belenyúlni abba, az valamilyen *nix rendszert (is) használ, de ettől a Win7 nem lesz rosszabb.
  • sanyicks
    Az os bizony használja a memóriát hiszen arra való. Nálam is a win7 fél nap után 6 gigán terpeszkedik +swappel is ;) Ezek szerint 2 giga ram mellett használhatatlannak kéne lennie?
  • sanyicks
    Sznob barátom, netezésre filmezésre zenélésre nem kell ócézé verteksz meg ájhét 4 giga rammal :) (főleg mert azon ha hiszed ha nem nem csak a kedvenc win7-ed gyorsabb) Sok mindenre lehet azt a linuxot használni max te hülye vagy hozzá (úgylátszik apám aki 3 éve látott először gépet jobban ért a gépekhez mint te mert ő sok mindenre használja ;) )
  • Yv@n
    "nekem az ubuntu 384 rammal is hasít"
    No az azért tényleg meglepő. Nálam elindult a gnome, a levelező kliens, egy böngésző, és a fejlesztő környezet amiben dolgozom, és fél nap után már 2GB ramban terpeszkedett, mivel pedig néha-néha még a swapbe is nyúlt, így a user experience-re sokmindent lehetett volna mondani, azt épp nem, hogy hasított volna... :)
  • TiMoN
    AMD Catalyst™ Hotfix for “No compatible hardware found” error when installing drivers for AMD Radeon™ HD 4xxx, 3xxx and 2xxx series AGP graphics products
  • Athlon64
    Nos nálam az a helyzet, hogy AGP-s a VGA-m és nem hajlandó települni a driver.
    Néhány hónapja utánanéztem a dolognak és az AMD oldalán valamit ír is, hogy ez van, nincs támogatás... Szóval már csak emiatt is nem szeretem a 7-est.
    De ha valaki tud megoldást (az új alaplap és VGA vételen kívül) akkor súgja meg, mert egyenlőre minden más orendszerrel működik a masinám, legyen az XP, Vista, Ubuntu, csak ezzel nem.
  • Mardel
    Nem mindenki ugyanarra használja a gépét. Az átalag netezésre, emailezésre, zenehallgatásra és videólejátszára használja játék meg elvétve. A nagyobb játékok úgyis mennek linuxon igaz linuxon egyszer próbáltam a Lineage 2-t, fel is engedett szerverre, 5 perc után crit. errort dobott, de az 3 éve volt.
    Szüleim gépén is lubuntu szaladgál és igen úgymondd hasít, mármint alapdolgokban, rendszer feláll oylan 15 mp körül és ki kapcsol 5 mp alatt pl gépük meg p4 kb. 256 MB ram meg nvidia vanta vga.
    Ők netezésre használják, meg képnézegetésre, és mivel 10.04 LTS van rajta amire 3 év support van ezért még 2 évig nem kell hozzányúlnom. Sőt az is be van állítva hogy azokban az időpontokban pl szombat vagy hétköznap valamelyik napján bizonyos időközött frissítse le magát. 1 éve van fennt és még mindig semmi baja. Bár ezt XP SP3-ról is eltudom mondani az egy lap és proci csere után 2009. júliusában telepítettem.
  • AgentKis
    Nem rosszabb a win7 az XP-nél, de annyival (még) nem is jobb, hogy emiatt gépet cseréljek. Ha más miatt cserélnék, akkor az újra a win7 (is) menne tutira. Haladni kell a korral, még ha megfontoltan is.
  • Kheller
    A win7-et pont úgy le lehet csupaszitani, hogy elfusson 512 rammal, mint egy mai linuxot, több ilyet használok VM-ben, tökéletesen elvan.

Nem mintha nem volna komolytalan egy 6 ezer forintos 2 gigás memóriamodulon verni a tamtamot, dehát a linux hivők már csak ilyenek, rájuk kell hagyni, eddig se foglalkozott velük a világ, ezután sem valószinű, hogy fog...
  • AgentKis
    A sok eladásban az is benne lehet, hogy az új gépekhez vadászni kell az XP drivert, mert a CD-n már csak a vista, meg a win7 driver van rajta. Az alkatrészekből "épített" PC meg nem igazán divat nyugaton. Próbálj meg angliában egy új gépet venni win7 nélkül! ;-)
  • Bhalage
    ertelem szeruen a legujabb OSek nem fognak vadul szaladni a regi gepeken, de szerintem nem is ez a legfobb dolguk, inkabb ellenkezoleg, a legujabb technologiakat tamogassak es fussanak istenesen. ez pipa
  • Skynet
    Szeretem az értelmetlen WIN7 fikákat meg a megőrülök a win7-től szövegeket,csak azt nem látom át mi olyan őrjítő és szar a win7-ben amikor minden úgy müxik mint XP alatt csak fejlettebb és nincs tele idegesítő hibákkal (pl bezárhatatlan programok,várakozások,fagyások és egyéb XP-re jellemző nyalánkságok)..:D
  • Bhalage
    en tavaly invesztaltam egy uj gepbe, es megvettem hozza a win7 64bitet. egy masodpercig nem bantam meg, sot tovabbmegyek, mai nagyon tetszik es el sem tudnek mast kepzelni, nemhogy xpt vissza (nem is tudom meddig ment nalam xp, de soksok evig).
  • AgentKis
    "az újabb szoftverek birtoklása szinte státuszszimbólummá vált"
    - Annak a qrvanagy BMW-s csávónak mekkora csöcsű barátnője van már!
    - Az semmi én már win8-at használok!
  • Gerygrey
    "az ubuntu 384 rammal is hasít"

Hja, a trabant is "hasít" nyolcvannal :)

Én meg ezeket a hozzászólásokat bírom: a Linux így, a linux úgy, mennyire hasít még egy szar Celeronon is. Igaz, hogy használni nem lehet semmire a gépet (legalábbis munkára és játékra, amire nekem kéne) de a linux az hasít rajta, az a lényeg...

Core i7, OCZ Vertex 2 SSD, 4G RAM + Win7... Na, nálam a "hasítás" fogalma itt kezdődik.
  • Herkulles
    Háám a bóótba azt mondtákm jó lesz még nekünk az a visztá, vagy mi! :)
  • Herkulles
    Hehe.
  • 5c0rp330n
    meg boven elleszek a windows 3.1-el a Win27-ig.
  • Troyan
    Netbookon a starter egy kalap khaki igaz. De felraktam rá a rendes win7-et (asus epc 1001) és faintosul megy. Aero minden. Nem azt mondom, hogy 20 alkalmazás fut párhuzamosan és még elkezdek dvd-t írni, de amire egy netbook kell, arra az oprendszer is ok.
  • lapaleves
    csináltam anno céges xp gépeket 384 ramra, amik mondhatni szénné voltak optimalizálva. azokkal tényleg össze lehet hasonlítani a teljesítményt, de hát azokon nem sokkal több szervíz futott, mint egy nt4-en, épphogy a domainbe be tudtak lépni... az ubuntun meg egyedül az "aero" (compiz) van letiltva. mindamellett win7 hardverigény volt a téma, nem xp.
  • Laza
    Én bőven elleszek még az XP-vel a Win8-ig :)
  • Laza
    Felhasználás kérdése ... ha Te neked elég, hogy elfusson az oprendszer meg böngészgess, akkor az XP-n is elég :)
  • lapaleves
    ja, nyilván én vagyok a hülye, mikor ennél hasznosabb dolgokra költöm a pénzem. kicsit sok reklámot nézel, nem?

érdemes pedig végiggondolni mekkora pénzt lehúznak az emberekről. a hozzászólásod meg pont azt mutatja, hogy még örülnek is neki.

btw: igen, a következő számítógép telefon lesz, és azon is el fog futni ugyanez az ubuntu.
  • Sequoyah
    Akkor ideje gépet cserélned, mert manapság már a telefonokban is több ram van mint 384:)
  • Attila1234
    Kíváncsi vagyok mikor futnak be a Linux fanboy-ok fényezni a cerkát. :D

A Windows 7 tényleg remek lett, a következő gépemen már biztos, hogy az lesz. Szívem szerint már most is váltanék, de van két olyan régi (de fontos) hardverem, amikhez már nem gyártottak új drivert. Az XP még eldöcög, de már tényleg réges rég lefőtt a kávéja. Megérett a nyugdíjazásra.
  • lapaleves
    annyi, hogy kapott egy 8 ezer forintos ssd-t, mert nem volt benne merevlemez. de hát 33mb / s, szóval ettől hasítósabb is, meg nem is. nyilván érződik a különbség egy akkori ide lemezhez képest.
  • mousee
    Pedig nem alaptalan a mese. Még anno 8.04-et tettem fel egy régi p3-as gépre, amiben 192 ram volt. Az hogy hasított, az erős túlzás lenne, de mind a mai napig nincs panasz a gépről (egy öreg tanárbácsi használja netezésre, levelezésre).
    Most már utólag kicsit bánom hogy nem valami lightosabb környezetet kapott, de akkor még nem értettem annyira a linuxosdihoz.

Anyám régi laptopjában 256 ram volt, és egy 700mhz p3 proci, azon pedig puppy szaladgált, "szinte megállíthatatlanul".

Szóval ha az ember ügyesen beállítja, és lecsupaszítja a rendszerét, akkor csodákat lehet kihozni egy régi ketyeréből, de az, hogy az alap ubi (főleg az új) 384 rammal hasítson, tényleg erős :P (bár a kolléga nem írta hogy mennyire faragta meg magának)

Win7-hez: Szerintem is nagyon jó rendszer, és megfelelő vassal (amit manapság nem nehéz beszerezni, sőt inkább olyat nehéz találni amin szarul megy) nagyon sokat ver az XP-re.
    De netbook-ra szerintem öngyilkosság. Párom gépén próbáltuk a win7 startert, de egyszerűen használhatatlanul tetű volt, pedig igyekeztem belőle kigyomlálni minden felesleget. Neki marad az ubuntu, amivel nagyon meg van elégedve.

A lényeg az, hogy minden rendszer jól működik, ha megfelelő HW van alatta. Linux jól fog menni olyan HW-n, amire van drivere (evidens), mint ahogy a win7 is jobban fog menni ha van alatta teljesítmény. Ilyen egyszerű.
  • lapaleves
    10.10.

compiz nincs, részemről fölösleges parasztvakításnak tartom. ha szépet akarok nézni kimegyek a kertbe, a gép hajtsa végre a feladatot, ne animációkat varázsoljon az én időmből.
  • aronvirginas
    "nekem az ubuntu 384 rammal is hasít."

Melyik Ubuntu, a 7.04? Ne jönnjünk már rablómesékkel, csak a Compiz és a Gnome megeszik kétszer annyi RAM-ot.
  • blackeagle
    Nekem az asztali gépen xp64 van és ugyanezt elmondhatom ,megörülök a win7-től és hogy szét kéne hekkelni a laptoppomat hogy az xp-t feltegyem, mind1 rátoltam linuxot és nincs vita.
  • Freddycom
    Ugyanolyan hülyeség volt részemről személyeskedni, mint neked kijelentened, h ritka szar a win7.
  • lapaleves
    nyilván, mert az végülis 2003 szerver.

vicces egyébként látni, ahogy mindenki élvez a win 7-re, aztán minden poszt végén csöndben megemlíti, hogy azért jó ha van 2 giga ram hozzá. nekem az ubuntu 384 rammal is hasít.
  • Marko001
    Nekem azóta Win7 van a gépemen, amióta kijött a végleges változat. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor volt vele kicsit komolyabb problémám. Újratelepíteni viszont egyszer sem kellett, úgyhogy még ha fizetnének sem váltanék vissza xp-re. :) Nagyon jó rendszer.
  • Molnibalage
    Nekem meg eszem ágámban sincs, mert az egyetlen dolog, amivel szinte foglalkozok hobbiként az win7 alatt iszonyat problematikus. Az XP64 megfelel nekem, még a sima XP SP3-hoz képest is más dimenzió.
  • Chris05
    Nincs jobb MS OS most a Windows 7-nél. Ezen lehet vitatkozni, de attól még tény. Mind technológiai szemmel nézve, mind sebesség, mind support tekintetében numero uno. Én megértem az XP fanokat, imádtam azt az OS-t, de már a Win7 első angol nyelvű bétája óta Win7-et használok és eszem ágában sincs a jó öreg XP-t bármikor bármilyen okból visszarakni. Fater 2600+-os Sempronjára (Socket A-s, tehát nem athon64/phenom generációs Sempron) másfél giga ram társaságában feltettem el voltam ámulva. Annyival gyorsabb volt a már fent levő (igaz régi) XP-nél, hogy csak pislogtam. Ha van másfél - 2 giga ram a gépedben ki kellene próbálnod, kedves akárki/mindenki/bárki. Nem fogod megbánni!
  • Bagoly81
    nekem a netbookon is win7 van. jobban szeretem az xp nél. sokkal jobb hogy mért ? csak.
    usb kezelése miatt
    hálozati kezelése miatt.
    stabil nem fagy
    pl.
    a túl régi gépekre nem ajánlott feltenni mert elképzelhető hogy nincs hozzá driver úgy nagyábol enyi.
  • blackeagle
    akár a válaszadó ha már személyeskedünk ,de te legyél boldog a win7-vel
  • Freddycom
    Netán a laptopod ritka szar vagy továbbmegyek, maga az user ritka szar.
  • blackeagle
    ritka szar és nem bírom leszedni a hp pavilon laptopomról ,mert az xp nem megy fel rá , még jó hogy van pingvin
  • hunwhite
    Huh! Abból a 126 GB vidikariból nekem is küldhetnél egy tesztpéldányt! :)
    1 éven keresztül próbáltak rábeszélni, hogy kapok egy példányt ingyen csak próbáljam ki!
    Karácsonykor sikerült 1 példányt feldobnom! Kipróbáltam. A hálózattal volt apró problémám, de beírtam a keresőbe , hogy hálózat és két kattintás után már érthetően előttem volt a hálózat létrehozása help. Az volt a baj, hogy az xp-s lassú hálózatlétrehozásban gondolkodtam. Ebben sokkal egyszerűbb volt. Következő napon a másik itthoni két gépre is feltoltam. Ezt követően csak 1 dolog jutott eszembe! Miért is vártam ennyit?
    Hogy jön a 8-as? Erről a Millenium jutott azonnal az eszembe! Na az is ilyen gyorsan jött mint a 8! Nem tudom, hogy ki mit gondol, de nem hinném, hogy sokan sok ideig használták volna a heti újratolásokkal :D
    Ragaszkodtak a régi xp-hez?.....hm én is pakolásztam a rendkeresés közben és előkerült 4 pld legál xp.....na most, hogy azokkal mit kezdek nem tudom, de, hogy nem teszem vissza mert van az tuti! :)
    A sok szidás ellenére csak gratulálni tudok a microsoftnak!
    Ami nekem a gyorsaságon és az egyszerűségen kívül bejött. Megszűntek a cd-ki, be pakolások. Új hardver, telepíti, kész! :) Na igen! lassan eljutunk oda, hogy igazam volt mikor az első gépemet vettem és visszavittem még aznap délután, hogy nem működik..........(nem éri nevetni) Közölték a boltban, hogy OPrendszert is kellene venni rá és akkor menni fog :) Igaz megvoltam győződve róla, hogy hazahozom, bekapcsolom és megy :) na ez felé haladunk :)