87
  • Mardel
    #87
    Wgyébként is az ilyen hozzáadott sofwareek gyártói fizetnek hogy mellékeljék a szarjukat, hogy legyen valami forgalmuk is, vagy ha a user oylan hülye lenne, hogy nemtud találni jobbat, esetleg még nincs neki, akkor ad egy támpontot.
    Viszont lunuxnak nem kötelessége futtatni a windows only softwereket ha találsz egy iylen részt akkor azt is copyzd már be. És megint csak nem a linux hibája hogy a kedves software készítője nem ad supportot linuxra.
    Az hogy van a wine project ami neked ingyen lehetőséget ad fizetős programok futattására linuxon, és éppen nem műküdik egzotikus dolgokkal hát az egyéni szoc problem. Valószínűleg egy ingyenes software nem fog olyan minőséget nyújtani hogy a user minden nyűgjét kielégítse.
    Call WeInstallYourSofwareandBlowYou Kft.
  • Mardel
    #86
    Ha nem fut, nem fut.
    Nem értem minek széllel szemben pisálni ha van egy adott dolgod ami csak egy adott dolgot támogat, akkor azt minek akarod máson használni.
    De gondolom elég kevés réteg az akinek ilyen igényei vannak, hogy csak egy bizonyos programokat használ, és idegenkedne az ingyenesektől.
  • B0nFire
    #85
    "Majd ha mutatsz nekem egy olyan embert itt aki megvette akkor majd winre irányítom." Nem kell Winre irányítani, hiszen azon megy!

    Remélem, eléggé autentikus: KÉP Igaz, hogy nem SX, csak egy LE OEM (amikor ezt vettem, ég a fasorba se volt az SX), de tökéletesen lehet vele dolgozni, jogtiszta, és bizonyos hardverekhez adják. Ajándék, tudod? Veszel egy effektprocit 55-60 ezerért, és kapsz hozzá egy ilyet. Egyik ismerősöm egy AT2020-as mikrofont vett, és Sonar LE-t kapott hozzá! Egy 35 ezer forintos mikrofont. Van még jó pár jogtiszta zenei szoftverem, ha érdekel, egy csomót a hangkártyához, másik csomót a MIDI kontrolleremhez kaptam. Ha kívánod lefényképezem "őket" is, csak hogy nehogy azt hidd, mindenki csak warezolni tud.

    Vagy úgy gondolod, hogy az effektprocesszort, a gitárjaimat, a billentyűzetemet, hangkártyámat, a basszus végfokomat és hangfalat is loptam, hogy jogtiszta szoftverhez jussak?

    No, újságom van: Nem fut Linuxon a Cubase. Az enyém nem. Talán kivehető a képen, de Maces és Windowsos hologramos matrica van rajta. Az a támogatott OS.
  • Mardel
    #84
    Xp-s gépemen amin 2009 óta xp sp3 van van vírusírtó nod32, de egy vírust se talált rajta, volt hogy 1 évig vírusító nélkül használtam. De az ilyen crak fileoknál is tudni lehet melyik kamu melyik nem. Pl letöltesz egy cracket amiben ott van a programnak a crackelt exe-je, mellette meg egy crack.exe Már előre lehet tudni hogy a crack.exe nem kecsegtet semmi jóval, így nem is kattintok rá, csak felülírom a másikat a régivel.
  • Balumann
    #83
    Igen, regisztry turkálás is előfordul speciálisabb esetekben, de azért regisztryben átírni 1-2 dolgot (egyértelmű leírás alapján) közel sem olyan, mint linuxon beírni egy rakat parancsot vagy konfig fájlokat átszerkeszteni. Valóban pozitívum, hogy általában segítenek ilyen problémában, de gyakran ott is feltételezik, hogy már tudsz pl. programot fordítani, tapasztaltabb vagy konfigok szerkesztésében, tudod hol vannak a legalapabb konfig fájlok, stb..

    Én még szerencsére nem futottam bele ilyen témás problémába Windowson, a sok linux telepítgetés miatt a boot szektort kurtam el jópárszor, de már megtanultam visszaállítani.

    Vírusokkal nem tudom mi a problémátok, a leghülyébb vírusírtó is megfogja szinte az összeset, Avast még csak nem is lassít (3 gépen van fennt itthon, vagyis 2 asztali, meg a netbookom), kb. másfél éve van fennt mindegyiken rendszer (asztalimon win7, másik kettőn XP), és semmi vírus.
    Pedig még CubAse tört verzióját is használom (azzal sem értem mi baj van, tökéletesen fut).
  • Mardel
    #82
    Nem beszélve arról hogy egy winre írt vírus szinte semmilyen kárt nemtud tenni linuxon de azért óvakodjunk tőle, max a winet kell újratelepíteni.
    Néha jó a wine homokozó a windowsosos "szaroknak".
  • Mardel
    #81
    Majd ha mutatsz nekem egy olyan embert itt aki megvette akkor majd winre irányítom. De míg warez jancsikról beszélünk általában akik a warezos photoshopról meg kindozról nem akarnak váltani addig szerintem maradjunk csendben.
  • B0nFire
    #80
    Cubase linux szóra keresve googlen, 2. találat.

    Az alatta lévő hsz-ig már nem jutottál el, ugye?

    "how did you get it to work? and is it working with sx3 also?
    blinkingdiode 2 évvel ezelőtt

    i have installed it trough wine but its a speciefic version of h2o release of cubase sx2"


    Gyakorlatilag Wine-ban futtatja a Windowsos szoftvert. Natívan nem fut. Mellesleg a H2O rilíz az egy szeteszéjjel krekkelt warez Cubase, ami még Win alatt is összefossa magát és tele van vírussal. Faja.

    Végül, de nem utolsósorban az SX2 óta már van SX3, Cubase 5 és 6 is. Mutass nekem a Steinberg oldalán Linuxra mutató installert. Az a hivatalos. Onnan kell a programot letölteni és a termékkulcsot is ugyanott veheted meg hozzá. Ott nincs.

    Pont ez a baj a Linux-szal. Mindent hekkelni kell, hogy fusson. Akkor már inkább olyan rendszeren használjuk, amely natívan futtatja.

    No és persze nem 386 MB rammal futtatja az SX2-es Cubase-t Wine-en, holott a hozzászólók többsége erre recskázik. Igaz, hogy a legerőforráskímélőbb stúdiószoftver, ekkora vas még neki is kevés.
  • Mardel
    #79
    egy szubjektív vélemény, hogy a linuxos közösséget kicsit trehánynak is tartom, mert a legtöbb beállítás, vagy szoftveres gui az ilyen épphogy összedobott valami, hogy a hozzáértőbbek tudják használni, én még mindig sok olyanba akadtam, amit nem lehetett grafikus felületen megoldani].

    Azért winen is van oylan mikor registrybe kell túrkálni egykét dologért. Urambocsá a parancssort is elő kell venni, de tény hogy lényegesen kevesebb és az is tény hogy hogy csak olyan esetekben ha valamit nem úgy akarsz ahogy van. Pl le akarod tiltani a windows billentyűt, hogy ne ugorjon elő a tálca játék közben, ha esetleg elütnéd.
    Egyébként linuxnál meg azért gyakoribb mert nemcsak r=1 userek használják és van aki jobban szeret terminalban parancsokkal mahinálni meg bashben scripteket írogatni mint GUI-ban kattingatni, viszont szívesen segít ha gondod van. De nem azt fogja mondani hogy pl. itt és itt a 4. menü 5. almenüjében a szedd ki a pipát.
    Egyébként Linux alapból ilyen volt hogy terminalból működött csak aztán jöttek a guik. De ha gond van akkor mindig találni valami módot rá, és nem a húzd újra megoldás az első mint winnél. Ha teszemazt elszáll a gui, terminalból még mindig javítható. Viszont ha win témafájl baszódik el abból win kékhalál lesz majd automatikus restart hogy nehogy lásd mi a kékhalál oka, aztán külön cdvel orvosolható, persze ha van cd-d. Csökkentett módhoz is kell gui így az is felejtős az is el fog szállni. Persze ez akkor van ha kézzel valamit elbaszol a témafájlok felülírásánal vagy egyéb módon sérülnek a téma fájlok. Nővérem barátjának gépét hirens boot cdvel tudtam visszaállítani ő már újratelepítésen gondolkodott. Pedig csak 1 dllt kellett felülírni az eredetivel és ment minden. De ezt iylen mentő cd nélkül nehéz lett volna.
  • Mardel
    #78
    Am még Cubase-t, meg Sonart sem láttam Linuxon futni sehol. Talán azért, mert nem gyártják arra a platformra? Vajon mé'? Pedig még petíciót is nyújtottak be a Linuxosok a Steinbergnél.

    Cubase linux szóra keresve googlen, 2. találat.
  • Balumann
    #77
    Borzasztó, hogy legtöbben mennyire fekete-fehéren tekintenek a különböző oprendszerekre, ez meg az szar, semmire nem jó, az mindenre jó, amaz csak arra jó...
    Minden oprendszernek van előnye és hátránya is, és mindegyik jó sok mindenre.
    Az OSX talán a legjobb operációs rendszer kezelhetőség szempontjából, viszont csak a saját hardverein fut el, azok meg drágák. Multimedia terén (video és zenestudio, illetve animációkészítő szoftverek) kiemelkedő, emellett a legstabilabb, legegyszerűbb rendszer. Az ára miatt viszont szerintem legtöbb esetben nem éri meg, ugyanazon áron sokkal jobb hardvereket (akár jó minőségű, megbízhatóakat) lehet venni, amin a Windows is tökéletesen fut.

    A Linux jó tulajdonsága az ingyenesség, nyitottság, teljes testreszabhatóság. Régebbi gépeken stabilabban tud futni (bár én ezt csak Debiannal tapasztaltam már több esetben, Ubuntut én eddig minden gépen lassabbnak találtam a Windows XP -nél). Hátránya, hogy könnyen bele lehet futni hiányosságokba (pl. nincs egyszerű szoftveres megoldás az adott dologra), hibákba (amiknél nem csak 1-2 driver vagy szoftver újratelepítése a megoldás), vagy éppenséggel valamilyen perifériát nem tud használni. Mondjuk mostmár sokadik tapasztalat, hogy pl. a Microsoft Office 2007 -es PlayOnLinux segítségével perfektül fut, gyorsabban is mint Windows alatt, de sajnos ez sok dologról nem mondható el. Játékokra sem alkalmas a directx hiánya miatt.
    [egy szubjektív vélemény, hogy a linuxos közösséget kicsit trehánynak is tartom, mert a legtöbb beállítás, vagy szoftveres gui az ilyen épphogy összedobott valami, hogy a hozzáértőbbek tudják használni, én még mindig sok olyanba akadtam, amit nem lehetett grafikus felületen megoldani].
    További hátránya, hogy nincs egy egységes rendszere, mint az OSX vagy windowsnak, sokféle GUI (főleg most, hogy megint váltás Unity -re, de mellette ott a gnome3, illetve a korábbiak, gnome2, kde, lxde), és ak ülönböző disztribek közötti eltérések, jelentősen hátráltatják a linuxok térnyerését.

    A Windows a leg sokoldalúbb rendszer. Gyakorlatilag bármire szeretné használni az ember (asztali környezetben), mindenre alkalmas és legtöbb dologra nagyon is jól (jobban, mint az előbbiek), erre van a legtöbb szoftver, a legnagyobb hardvertámogatás, stb.. Hátránya, hogy idő után belassul, instabillá válik (Windows 7 szerencsére jelentősen javult ilyen téren, nem is kicsit!), illetve hogy kell neki egy gép, amin stabilan elmegy (Windows 7 -nek sztem minimum kell egy 2 magos proci, és 2 GB memória, XP -nek 1 giga ram).
  • [HUN]FaTaL
    #76
    Akkor legyen 2-3 év.. Amúgy az ME-nek semmi köze ehhez a vonalhoz, az a 98 utódja volt, az XP pedig a win2k-é (de ott is 2 év telt el).

    NT4: 1996
    2k: 1999
    XP: 2001
  • B0nFire
    #75
    "max te mennél sem sokra munkánál. Más meg megy, van gimp, van blender, van sketchup, van oo, és passziánsz, eclipse meg a többi javas cucc ami lefedi a munkák 99,5%-át."

    Te egy szimpla tájékozatlan troll vagy apám! Láttad már milyen videókat csinál After Effectsszel és hasonló programokkal? Nem láttad, mert akkor nem pofáznál. Nyugodtan keress rá a blogjára, és olvasgasd el, meg nézd meg a videóit. Meg a tesztet is, amikor felrakta a Win7-et, és a renderelési idő drasztikus mértékben lecsökkent, a procit sem tekerte úgy, mint az XP. Ezeket a dolgokat hogy váltod ki? Kecsappal meg Gimppel?

    Ne vicceljünk má! A munka nem kizárólag azt jelenti, amit te értesz alatta, hogy Ekcelben meg kell szerkeszteni egy 5*5-ös táblázatot egy szép grafikonnal a főnöknek. Minden munka, amit a géppel csináltatunk. Ha valakinek a videotrükközés a hobbija, akkor az a munka. Ezt te nem váltod ki Zubuntuval.

    Am még Cubase-t, meg Sonart sem láttam Linuxon futni sehol. Talán azért, mert nem gyártják arra a platformra? Vajon mé'? Pedig még petíciót is nyújtottak be a Linuxosok a Steinbergnél.

    Csak nem valószínű, hogy aki egy OS-től sajnál huszon-valahány ezer forintot, az kiad majd a programért félmilliót. Az az 1%, aki Linuxot használ, az ő 1%-uk venné meg a szoftvert. Majd írnak külön 23 ember kedvéért egy újat mi?
  • tricky
    #74
    nem trollkodni..
  • who am I 7
    #73
    Mindenki, más téren igényes..te az kérdéses dologra igénytelen vagy, és ennyi.Neked elég az és kész, de attól, h neked elég az, még nem lesz xar.Remélem érthető.Menj ki a kertecskédbe kőbaltával kapálni, az a neked való.
  • Balumann
    #72
  • hurkaur
    #71
    Munkára mac osx, binugz vagy esetleg windows, ha valaki hébe-hóba játszani akar.
    Utóbbival annyi a gond, hogy mindkettőre alkalmas, csak épp egyikre sem kielégítően jó - így inkább valamilyen konzol. (most idéztem egy általam nem szívlelt embert, holott van mac-em)
    paff, szólottam.
  • gombost
    #70
    Dehogy az ME 2000-ben jelent meg (2 év).
  • [HUN]FaTaL
    #69
    "Hogy jön a 8-as? Erről a Millenium jutott azonnal az eszembe! Na az is ilyen gyorsan jött mint a 8!"

    Nem, minden verzió ugyanennyi idő alatt jött (3 év) kivéve az XP-Vista között eltelt időt...
  • mousee
    #68
    Arra nincs pénzük, és valóban, van köztük pár, akik nagyon zoknik a géphez :P
  • cateran
    #67
    "Pontosabban pár ismerősöm már tudja, ők boldog linux userek, van aki 3 éve használja teljes megelégedéssel, pedig előtte 2-3 havonta kellett nála újrahúzni a wint, mert mindig elkefélt valamit."

    Ritka bena haverjaid lehetnek...inkabb Apple-t nekik, az hulyebiztosabb....
  • wraithLord
    #66
    Jó a Win7, viszont minden téren sokat eszik még akkor is, ha mindent kikapcsolok és/vagy optimalizálok. Mondjuk ez nem lenne gond, mert a gép ugyanúgy bírja, mint az XP-t, de azzal nem tudok napirendre térni, hogy minek kell egy oprendszernek ennyit zabálnia. Elvileg csak egy operációs rendszer. Pazarlónak érzem.
  • Rotyoka
    #65
    A windows-ok közül a Win7 a legjobb windows, de Oprendszerek közül már közel sem. (maximum játékra, de másra nem) És aki ért a géphez, esetleg elmélyed az ezt tudja, még ha nem is fogadja el.
  • lck
    #64
    Ja, még annyit, hogy az AGP-s HD kártyákhoz külön driver van. AMD oldalán ki lehet választani.
  • lck
    #63
    Próbáld ki a Vistát!
    Nem hülyeség! Nekem is hasonló gépem van és az agp (nem)támogatás miatt van fenn Vista. Azzal működik rendesen. Az meg hogy a Vista lassú, SP2 óta már nem igaz. Ugyan olyan gyors mint a 7, csak a Seven miatt ezt már nem reklámozzák. Annyi hogy pár másodperccel lassabban áll fel a rendszer, meg 3-4 gigával több hely kell neki. Minden másban ugyanolyan jó + AGP támogatás.
  • mousee
    #62
    Figyelj, én örülök hogy fejlődnek a dolgok, igyekszem otthon is az alacsony fogyasztású cuccokat használni, nekem tök megfelel az a gép, amibe van 1 giga ram (néha jól jönne a kettő is talán, de ez ritka), egy atom kategóriás alacsony fogyasztású proci. Pedig egész nap a gép előtt ülök, de egyszerűen nincs többre szükségem.

    Ha az AMD jó áron adja majd a brazost, akkor valószínűleg veszek egy olyan netbook-ot a mobilitás kedvéért, otthonra meg egy ugyanilyen integrált videós, procis asztali "nettop-ot" SSD-vel, adatokat meg tárolom egy külső vinyón.

    Abszolúte nem vagyok a fejlődés ellen, sőt, kimondottan pártolom azt, de sok olyan felhasználónak raktam rendbe a gépét, aki szintén egy fillért sem akar költeni a gépére, mert mi a francnak. Ha a gép megüti azt az a teljesítményhatárt, hogy a jútúb megy rajta, akkor itt a legtöbb usernek ki is fújt az igény. Itt a fórumon a legtöbb ember egész nap a gépe előtt ül, el se tudja képzelni azt, hogy sok emberkénél max napi 1-2 órát megy a gép, aztán csókolom. Arra a napi 1-2 órára amíg megnézi a leveleit, vagy a hazaküldött munkáját buzerálja, teljesen mindegy, hogy mennyit tölt a gép. Ha én is csak ennyire használnám, én se vennék még potom pénzért se újat.
  • gombost
    #61
    @mousee, @sanyicks Persze nyilván vannak kivételek, anyud nyilván érdeklődő típus, aki szeretné kicsit jobban megismerni a dolgokat. Az enyém pont az ellenkezője, nem hajlandó időt fordítani erre, netezni akar és kész. Egy Win telepítést sem képes megtanulni (ugye a sokat emlegetett Tovább-Tovább-Kész), mert egyszerűen nem érdekli. Egyszer feltettem neki az Ubuntut, hogy nézegesse, de 1 nap után leszedette velem, mert szokatlan volt neki. Az "appsztór" tök jó, de aki nem hajlandó időt fordítani rá, annak teljesen felesleges, mert nem fog benne keresgélni.
    Plusz a linux egyik nagy hátránya szerintem pont a sokféle disztró. Akik hajlandóak lennének váltani, azok sem tudják hova kapjanak és nem tudnak kiigazodni közöttük. (Csak félve jegyzem meg, mert nem szeretnék flamewart emiatt, hogy a magyar linux közösség mutogatnivalóan kirekesztő és előítéletes. Gondolok itt a hup.hu-ra.)
  • Major
    #60
    Hidd el, nem az ilyen mentalitású emberek miatt fejlődik az IT ipar, mint a tied. Nem is értem, miért is nem veszek elő egy rögtön egy 386-os gépet, hiszen ami nekem kell ott minden fut...
    Már egy középkategóriás telefon erősebb hardverrel rendelkezik, azt hiszem nem a mobilgyártók estek bele egy időhurokba :)
  • Major
    #59
    Ööö hát persze :D Biztos be fér az ingyenesség szellembe egy fizetős PS vagy egy linuxos fizetős nod vírusírtó :D
  • Athlon64
    #58
    Igen, igen! Erre céloztam, hogy írja az AMD, hogy nem kompatibilis hibával nem települ a hardware.

    Amit meg megoldást tanácsol, az nem oldja meg a bajom.

    Neked is Ati AGP-s karid van, hogy ezt bátorkodtál mindenféle körítés nélkül belinkelni? Neked működik a karid?
  • sanyicks
    #57
    nem hozzáértőnek aki nem gyepesedett be a winre az ubi bizony jóval egyszerűbben használható... nem kell vírustól félni, sem trójaitól, alapon el van rejtve előle amire nincs szüksége, van saját 2 kattintásos "appsztórja", minden alapon fent van rajta még telepíteni sem kell ami a userek 90%-nak elég.
  • mousee
    #56
    Persze igazad van, átlagusernek bőven jó, ha van elég jó gépe hozzá. Az, hogy az ubi akkor jó, ha már kicsit ért hozzá... hát nem tudom.
    Anyám példájából fakadóan erre nem vennék mérget. Valahogy nehezen tudnám elképzelni, hogy anyám windows alatt programot letölt/telepít/használ, míg ubi alatt kimondottan szeret kísérletezgetni, mivel "csak egy pipát kell betenni, vagy ha nem tetszik, akkor kivenni".

    Mondjuk az mindkét rendszerre igaz, hogy ha jól be van állítva egy hozzáértő személy által, akkor azzal nem lesz gond jó darabig, bárki is használja, bár szerintem windowst könnyebb elrontani.
    Az utolsó mondatoddal pedig 100%-ban egyetértek, én is kimondottan szeretem tudni, hogy hogyan működik valami, ezért mindenbe beletúrok amibe csak lehet, kíváncsiságból, de a user aki használni akarja a gépét, nem akar turkászni, egyszerűen azt akarja, hogy menjen és kész.
  • gombost
    #55
    Hát nem tudom, számomra a működő C64-em, vagy a 386XT-m többet ér, mint egy akármilyen vadiúj atomerőmű.
    Egyezzünk meg abban (amit én mindig mondok), hogy átlagusernek tökéletes a Win7. Az Ubuntu akkor jó, ha egy kicsit már ért hozzá és hajlandó egy kis időt ráfordítani. Ha megfigyeled, aki az ismerősi körével példálózik, mind olyan, amit Ő feltelepített és azóta úgy használja az ismerős. Speciel én szeretek config fájlokkal hadakozni és hibák okai után kutatni, de ezzel sokan nem így vannak.
  • Bhalage
    #54
    na jo lenne visszaterni a eredeti vaganyra, win7 az elso es ez jo!

    en ugy erzem az XP olyan szinten bebetonozta magat reszben a vista felemetesen szarsaganak koszonhetoenmeg azokban az ertelmesebb, tagabb latokoru felhasznalo kozonsegben, hogy nagoyn nehez ebbol kitorni es rugalmasnak lenni kiprobalni valami mast, valami ujat...

    ez mindenkepp egy pozitiv lepes es dicserendo, hogy tenyleg baszottul jol sikerult a win7 a kezdetektol fogva (problemamentesen es szepen megy), pedig en pl nem vagyok egy fan leszarom hogy hivjak cska kurvajol menjen es akkor boldog vagyok styleban elek.
  • sanyicks
    #53
    max te mennél sem sokra munkánál. Más meg megy, van gimp, van blender, van sketchup, van oo, és passziánsz, eclipse meg a többi javas cucc ami lefedi a munkák 99,5%-át. Sőt a tanulásra képtelen kattintódroidok tehetnek fel fotosoppot is (jelenleg wine-n de már készül a natív verzió is ;) ), meg ms oficot is. De wine nélkül is lefedi az átlagemberek emberek, és átlag irodisták igényeit. Akik nem játszanak, nem péeselnek, nem nem vegászolnak (meg a többi bloatware), hanem böngésznek yútyúboznak, flessjátékoznak, passziánszoznak, videoznak, zenélnek, bepötyögik a főnöknek a bullshittet, emeseneznek, fácséznak.
  • sanyicks
    #52
    1. eszedbe sem jutott hogy egy régről megmaradt ramot használ az ember? Gondolod hogy szépen direkt összevásárolt egy régi gépet merazjó? Tudod nekem is van egy ilyen régi gépen, és ha hiszed ha nem a pócon porosodó alkatrészekből raktam össze :)
    2. ja elindul :D futni már nem fut sem sétál, inkább vánszorog
    3. nem is volt soha divat ;)
  • mousee
    #51
    Kedves 8 gigán élő nem linux fanboy :)

    1. 384 mega ram sok mindenkinek elég, raktam fel nem egy ilyen gépre különböző linuxokat, netezésre, levelezésre és officre bőven elegendő ennyi is. Nem azt mondom, hogy sietni fog, de bőven a használhatóság határán belül van. Minden hasonló konfiggal rendelkező emberkének előadom én is, hogy mennyibe fájna egy új netezős PC, mennyivel kevesebbet fogyaszt, gyorsabb, de azt mondja, hogy ő bizony erre egy fillért sem akar költeni, jó ez, használni akarja, ha egyszer megvette drága pízért. A fogyasztás nem érdekli, hetente 3-4 órát megy a gép, amikor megnézi a leveleit, netfügg, sötöbö. Szóval a maga módján tök jogos ami mond.

    2. Windows 7 elfut a régi PC-kent. Pontosabban inkább sétál. Először is definiáljuk hogy mi is az a régi PC. Van akinek a P3 a régi PC, van akinek a 2,8as Celeronok, van akinek a Pentium D, van akinek a C2D. Volt szerencsém minden gépen kipróbálni a win7-et, de a pentium D alatt nem igen ajánlanám, mert tetű lassú. Persze ez egyéni vélemény, függ a dolog a memóriától, videókártyától stb.

    3. A win7-et tényleg nem divat szidni, mert megfelelő vassal a segge alatt nagyon jól működő rendszer, ez nem is kérdéses. De ettől függetlenül ahogy lentebbi postomban is írtam, pl netbookra (legalábbis 1 giga ramosra) nem érdemes feltenni, mert a rendszer+vírusírtó megeszi az egész gépet, nem marad teljesítmény a valódi munkára.

    Az itteni flémwar szerintem azért nem vezet semmire, mert mi, akik idekerültünk a fórumra, mind jóval többet akarunk a gépünktől, mint az átlag user, aki netezik, levelezik, esetleg jútúbot néz. De a mai fiatalság jelentős részét is lefedi a linux desktop. Nem tudnám felsorolni, hogy hány ismerősömnél van otthon számítógép/laptop/netbook, aminek a feladata annyi, hogy MSN, jútúb, facebook és firefox, zene, videó, ezer évente egy office menjen rajta a nap 24 órájában. Csak ők azt sem tudják mi az a linux :( Pontosabban pár ismerősöm már tudja, ők boldog linux userek, van aki 3 éve használja teljes megelégedéssel, pedig előtte 2-3 havonta kellett nála újrahúzni a wint, mert mindig elkefélt valamit.
  • Gerygrey
    #50
    Egyébként nem vagyok sznob, ha az lennék, megvenném az ugyanezzel a Core i7-860 procival, ugyanilyen mezei RAM-mal és jóval trehányabb videókártyával szerelt Mac-et a gépem jelenlegi értékének háromszorosáért :)
  • Gerygrey
    #49
    "netezésre filmezésre zenélésre"

    Én munkát és játékot írtam... Arra kell a vas :) Netezgetni és zenét hallgatni a telefonomon is tudok - ami androidos, azaz valahol Linux, és mint olyan, tökéletes, de asztali gépen nem sokra mennék a linux-szal.
  • mousee
    #48
    OFF:
    Párom netbookján ubuntu 10.10 van (kicsit testre szabva általam). Gondolom már unjátok, annyiszor előadtam :D Firefox 5-6 tabbal, thunderbird, pidgin, vlc, zenelejátszó, minitube, és 4-5 libreoffice ablak mindig nyitva van, a gépet csak suspend/hibernálásba szokta tenni, és kényelmesen megy Atom procival, 1 giga rammal, 6-700 mega használat mellett (swapre néha kivág 20-30 megát). Régebben azt hittem hogy kevés ez a ram, mert a swapen is 600-700 mega volt, de egy frissítés rendbehozta, azóta jól megy. Egyedül az indulás kicsit röccenős, legalább egy perc mire mindent behoz neki (indítópultba van szinte minden), de ez csak 2-3 havonta jön elő, amikor újraindítja nagy ritkán. Egyébként gördülékeny a rendszer, nem érzem hogy egyáltalán megakadna bármikor.

    Múltkor poénból rászabadultam a gimpre és az audacity-re is, ott sem éreztem annyira a gép határait, mondjuk nem is stúdiómunkálatokat csináltam :D (audacityvel csengőhangot, gimp-el meg átlátszóvá tettem pár képnek a hátterét)

    Amúgy a swappiness értékét tudod módosítani ha sok ramod van, akkor kevésbé swap-ol.

    Sorry az offért.