33
  • Julius Caesar
    #33
    "Németország szinte zéróról indulva 36-tól, 39-ig annyi fegyvert halmozott föl, amiből xarrá verte Franciaországot, Angliát a Szu-t, meg a maradékot."

    Főleg Angliát és az SZU-t verte szét. Az Angliai csata, Sztálingrád és Moszkva kivételesen jól sikerült!...
  • Julius Caesar
    #32
    Azért azt jó látni, hogy a kínaiak a "szuper-hiper-évi-10-%-GDP-növekedés-és-mi-vagyunk-a-faszák-irigyeljetek" program keretében az országuk egy részét nem hogy a lakhatósági szint alá rombolták, de még a hold felszíne is üde látvány hozzá képest.

    Hajrá kínaiak, ha így folytatjátok, mire éppen beindulna nektek, egy letarolt bányán fogtok csücsülni. Egészségetekre!
  • Molnibalage
    #31
    Ez igen erős ledegradálása a történelmnek. Kisemlős totálisan nincs képben.
  • keysersoze
    #30
    LOL. A németeknek nyersanyaguk nem volt, ezért szopták a versenyt. Csicskának meg ott volt a sok zsidó, abból nem volt hiány.
  • NEXUS6
    #29
    "A 2. vh előtt a nyugat nem ült, fegyverkezett, ahogy bírt! ;-)"
    Az csak szerintem valami alternatív történelmet bemutató sci-fi-ben láthattad.:D

    Az I. VH után a nyugat kb olyan szinten kezdte leépíteni a seregeit, mint most a hidegháború után. közvetlenül a II. VH elött indultak meg fegyverkezések, azok se túl nagy lelkesedéssel. Úgy hogy az évtizedekig gyakorlatilag, embargóval, korlátozással sújtott Németország szinte zéróról indulva 36-tól, 39-ig annyi fegyvert halmozott föl, amiből xarrá verte Franciaországot, Angliát a Szu-t, meg a maradékot.
    Csak nem gondolod, hogy ha a nyugat valóban fegyverkezett volna, akkor No ezt megtudja tenni!?

    Németországban is amúgy a háború közepén, olyan 42 környékén elkezdték szépen leépíteni a hadi termelést, és csak akkor tértek észhez, amikor Moszkvánál, Sztálingrádnál hatalmas pofonokat kaptak. A háborús termelést azonban nem tudták olyan gyorsan és olyan szintre felfuttatni, mint Amcsi, me a Szu, nem álltak át igazából hadigazdaságra hiába volt övék egész Európa. Az amcsi, meg a russzki csajok a gyárban melóztak, miközben a német meg a magyar naccsasszonnyok meg otthon vakarták a ... macskájukat, meg a cselédeket egzecíroztatták.
  • NEXUS6
    #28
    Ez úgy nagyjából igaz is.
    Az űrben biztos hogy rahedli van belőle. Pl. bizonyos holdkőzetek is elég jó arányokban tartalmazzák, ahogy látom a wikin.
  • teddybear
    #27
    Vagy kiderülne, hogy a nagy készletek nem is léteznek, esetleg megvannak, de hozzáférhetetlenek ilyen, vagy olyan okokból.
  • teddybear
    #26
    Belső-Mongólia kínai szemszögből belső Mongólia. A terület Mongóliától délkeletre van, azt a részt, ami a Mongólia nevű ország területe, a kínaiak Külső-Mongóliának nevezik, mivel az nem az övék.
  • Atomreaktor
    #25
    ti tudtok olvasni? én is olvastam már korábban, mivel "A pekingi kereskedelmi minisztérium viszont tavaly úgy döntött, hogy drasztikusan - több mint 70 százalékkal (!) - visszafogja a kulcsfontosságú nyersanyagok exportját. Így egy olyan időszakban (2010 második felében), amikor folyamatosan nőtt a kereslet világszerte, Kína mindössze 8000 tonna szállítását engedélyezte, szemben az egy évvel korábbi 29 000 tonnás mennyiséggel. "

    ezt olvashattuk korábban, akár tavaly is.

    IDÉN (2011) pedig:
    "Elemzők szerint a kvóta idén várhatóan további 11 százalékkal csökken majd"

    egyébként ettől függetlenül kit érdekel ha két hónapos a hír? nagyon sok ember nem olvasta ezt még, miért kell mindent azonnal tudni és ha két napos a hír, akkor már gáz kirakni egy oldalra? egy fél éves hírnek is lehet hírértéke.

  • kisemlős
    #24
    A 2. vh előtt a nyugat nem ült, fegyverkezett, ahogy bírt! ;-)

    Na azt sem gondoltm volna, hogy Belső-Mongólia egy kínai tartomány...
  • Bagoly81
    #23
    többek közt az is baj, hogy annyira olcsok voltak, hogy bezárták a kinán kivüli bányákat. már müködő bánya alig van, emberek sincsenek akik csinálnák, szakértelem kiöregedett.
    ha volna is bányának való hely, sem tudnák gazdaságosan kitermelni, mert nincs hozzá semi. majd az lesz hogy kinaiak nyitják a bányákat máshol és majd ők adják el ezeket.
    majd ha a többi ország fizetése lesz anyira kicsi hogy szembetudjon szálin a kinai árakkal majd akkor megváltozik vallami.

    vagy mi dolgozunk olcsóbban, vagy ők dolgoznak drágábban

    szerintem picsanagy vámot kéne tenni minden kinai árúra, hogy hozzák haza a termelést aki csak tudja, dehát a vezetőket megvették kilóra.
  • 3LVW
    #22
    ez aztán az újdonság...
  • Doktor Kotász
    #21
    Szerintem meg csak kezd kialakulni a hiány, mert az ipar gyorsabban vonta be ezeket az anyagokat a technológiába, mint ahogyan a kitermelés bővült, és így felhajthatják az árakat.
  • NEXUS6
    #20
    Szerintem ez nem a következménye, hanem a kezdete valaminek. Nem csodálkoznék, ha a kínaiak pár hónapon belül egyszercsak bejelentenének valami ilyen anyagra épülő forradalmi technológiát, valami szuperlézert, vagy szoba-hőmérsékletű szupravezetőt, vagy amit ezekből szoktak csinálni.
  • globint
    #19
    Hát, már vagy hat hónapja hajtok vagy 20kg 99.99% tisztaságú Dysprosium-ért, de senki nem akar eladni....
    Közben meg felment az ára 600%-kal.
    Ilyenkor üt meg a guta! Ha 6 hónapja vettem volna, minden berakott 1milla 5 év múlva 30millát érne....
    Nincs nekem szerencsém. Így jártam a Google részvénnyel is. Igényeltem, de nem jutott, most a Dysprosiummal......
    Egyszerűen bele lehet őrülni!!!
  • drfaust
    #18
    A kis sárgák fognak még sírni egy korty tiszta vízért.
  • teddybear
    #17
    Az ólomhiány nem csak a termelési kiesésből adódott, hanem a különféle alternatív energiatermelő rendszerek(napelem, szél, stb) divatossá válása miatt is, Ehhez jött még az elektromos és hibrid hajtású autók számának drasztikus növekedése is.
  • teddybear
    #16
    Mivel az ólom legnagyobb kitermelője Oroszország, ahol Szibériában találhatók a legnagyobb galenitérc-telepek, erre a piacra is nagyon rossz hatást tett a Szovjetunió összeomlása. Az ólom világpiaci ára szépen felment, és ez az alternatív anyagok felhasználásának fokozódását jelentette. Ezért volt és még mindig nagy üzlet az elhasználódott ólomakkumulátorok begyűjtése és újrafeldolgozása. Ez persze a környezetre is kímélőbb, még ha a feldolgozóüzem környékére nem is.
    Kína alig termel ólmot, a felhasználási mennyiségének többségét bevitelből fedezi.
  • ozdimorgo
    #15
    Az ólommentes forrasztási technológia is az ólom hiányából kezdődött...
    Ez azért vicces állítás. A többi viszont szóról-szóra igaz.
  • wednes
    #14
    Cserébe hamarabb tönkre megy és lehet venni újat. Ez a gyártóknak egy pozitív dolog.
  • wednes
    #13
    Ezért kerültünk be az EU-ba, piac kellett.
  • teddybear
    #12
    He-he. De nemcsak az elbarmolt gazdasági vezetés létezik!

    Kína perpillanat mindent megtesz a korszerű technika honosításáért. Ez viszont rengeteg pénzbe, és egyéb költségbe kerül. Ha csökkentik valaminek a kivitelét, akkor annak két oka lehet, vagy nekik is szükségük van rá, jobban mint a bevételre, vagy fogytán vannak a készletek.

    Az ólommentes forrasztási technológia is az ólom hiányából kezdődött. Tulajdonképp az ólommentes forrasztóanyag sokkal rosszabb minőségű, magasabb hőfokon olvad, a forrasztás jobban igénybe veszi az alkatrészeket, és nem kisebb a dolgozók méregterhelése sem. Sőt!
  • lamer the true
    #11
    Szerintem nem elvárható, hogy valaki olyan hülye legyen, mint mi. Itt ugye pénzéhes vállalkozók vannak, ott is, de valami nagyon durva kontroll mellett. Márpedig ha a nép érdeke, hogy a fontos erőforrások ne kerüljenek ki az országból, akkor nem is fognak.

    Nálunk meg az a szokás, hogy a minőségi magyar élelmiszer azonnal külföldre kerül. Aztán te meg veheted az igénytelen külföldit drágán, mivel hát ugye itthon sajnos kifogynak a készletek úgy félidőben.

    A legalapvetőbb dolgok, úgy mint a liszt, cukor, stb az égbe szökik, kedves vezetőink, meg a szabadpiacra mutogatnak. Hja, hogy ez az egész csak pár ezer ember érdekét szolgálja a teljes népességgel szemben? Kit érdekel. Te nem tudsz nekik szép autót meg házat venni ellenben a lobbisták igen, és mindez teljesen legális.
  • kicsibicska
    #10
    Nekem úgy rémlik mintha a cikk elején be lenne linkelve a két előző cikk erről a témáról.
  • Caro
    #9
    Szerencsére amúgy, ahogy le is írták, a ritkaföldfémek többsége szerencsére egyáltalán nem ritka, csak nagy koncentrációban nem igazán fordul elő.
    De ez az egész megint azt mutatja, hogy az EU és az USA vezetése Kína zsebében van, vagy csak szimplán vakok. A gazdasági érdek megint a politikai érdek elé került.
  • Caro
    #8
    Az is igaz, hogy szerencsére vasból, rézből és alumíniumból elég sokmindent meg lehet csinálni. Félvezetőipar is van ritkaföldfémek nélkül. De létezik vákuumcsöves elektronika is :)
    Majd visszatérünk a CRT-khez :) Jó is volt az, minden hibájával együtt. ;)
  • Caro
    #7
    Ezer éve mondom, hogy Kína világuralomra törekszik, és a nyugat pedig úgy ül, mint a 2. vh előtt.
    Ez újabb bizonyíték: telepítsétek a maradék termelést is Kínába... hogy azt is ellenőrizni tudják.
    De ha valakik ennyire vakok voltak, hogy azt gondolták, hogy Kína a világ végéig fogja vállalni rabszolgaságot, most azt hiszem nagyot tévedtek.
    Csak nálunk a fejlett demokráciában 4 évnél távolabbra gondolni sem tudunk, míg ott legalább 20-30 évre terveznek. Amikor a dömpinggel kinyírták a Kínán kívüli termelést, már akkor sejteni lehetett volna, hog miért teszik.
    Ekkor nem megadni kell magunkat, hanem védővámot kell bevezetni, hogy a hazai termelés is versenyképes legyen.
    Kíváncsi vagyok, hogy ez a még "politikailag korrekt" bokszolás meddig fog folytatódni.
  • hdo
    #6
    Nekem is úgy rémlik, hogy marha régen egyszer már olvastam róla.
  • T0nk
    #5
    Nem nehezebb, hanem leépítették a bányákat. Ugyan az a menet, mint amit a magyar cukorgyárakkal csináltak. Most meg néznek értelmesen, hogy jé, eddig olcsón adták, most meg drágán? Nem csak fegyverrel lehet háborút viselni...
  • Razors
    #4
    Thyűűűű , nem is beszélve arról, hogy szinte csak kínának van a legfejlettebb technológiája ilyen szempontból, hisz nála vannak a legfejlettebb feldolgozó üzemek az ilyen fémekre nézve.
  • Tetsuo
    #3
    Vannak mashol is keszletek, csak azokat nehezebb banyaszni.
  • KP27
    #2
    ez már több hónapos hír.
  • NEXUS6
    #1
    Na ezt bexoptuk.

    Az amcsi, ausztrál, izlandi és indiai készletek kivételével, ha csak közvetetten is, de a kínaiak rendelkeznek, mert olyan olyan országban van ami nagyjából kínai érdekszférában van. Az arány olyan 20/80%.

    Na ezt jól megcsinálták, biztos sokat Civeznek a vezetőik.