51
 • szabroy
  #51
  Most lehet, hogy par embernel kiverem a biztositekot, de amig a Vallas iranyitja az embereket, addig ott nem lesz demokracia. Vallas = Diktatorizmus. Teljesen mindegy, ki lesz hatalmon, elso dolga az lesz, hogy a mas vallasuakat elnyomja, es terrorban tartja, nehogy ok vegyek at a hatalmat. Ez kivetel nelkul minden orszagra igaz, ahol a vallas mindenek elott van.
 • Tetsuo
  #50
  Igy van.
 • Merces
  #49
  hát pedig még az elvágott, lestrapált szerb haderő is Pozsonyig zavarta volna a büszke magyar hadat ha ilyesmivel próbálkozik.....
 • Merces
  #48
  Maðar például?
 • Molnibalage
  #47
  Politikailag erősen késletetett siker volt, katonailag nagyon felemás volt az elért cél ellenére. Az elhasznált temérdek fegyve nagyon nem állt arányban az okozott károkkal. 1000 feletti AGM-88 HARM indítás törént - persze nagyon sok preventíven - de a pilóták bevallása szerint az utolsó nap is pont akkora esély volt SAM-ba funti, mint az elsőn.

  Viszonyításképpen, nagyságrendileg a Sivatagi Vihar alatt kb. ennyit használtak el egy sokkal nagyobb légvédelem ellen. Az mégis romokban hevert két hét után. A szerbek megtanulták, hogy hogyan lehet túlélésre és folyamatos zaklatásra játszani. Ez is egy módszer.
 • matatom
  #46
  Képfelirat: "Egy vegyesen sikerült csak légierő hadművelet, Szerbia elleni légi háború, 1999".

  Azt hiszem az volt az utolsó szög a Milosevics diktatúrájának koporsójában. Azután a következő fellépés már a temetést hozta. Szóval nagyon is kellett a légitámadás. Amiért valóban vegyesen sikerült, az inkább a Magyarország által elszalasztott történelmi lehetőség, amikor egy határozott fellépéssel nagy biztonsággal tudott volna bevonulni a Szerbiától elvágott Vajdaságba. Ha megtette volna, talán már előbb is meglett volna a koszovói precedens.
 • tom235
  #45
  Mondjuk úgy, hogy a történelem nem exakt tudomáy. Mindenki másképp képzeli el.
 • zboszor
  #44
  Miért, a történelem nem tudomány? A történelem mindig a mostban kezdődik...
 • Hungarikum
  #43
  Fontolóra lehetne venni egy összeuropai gyorsreagálású haderőt [bár az ötlet biztos nem új]. 25 e/50 e/nagyobb e -es létszámmal (De persze a szakértők majd megmondják mennyi az annyi) Ennek fenntartása se lenne olyan nagy pénz, mert mind a 25. tagállam beleadna. Igy önálló haderőként pl. magyarországnak már valóban csak minimális létszámot kéne fenntartani, azt is amolyan tartalékosként.

  Csak az a baj, hogy itt apróbb kérdésekben is széthuznak egyes tagállamok, ezért kb soha nem kerülne bevetésre. Pedig a globalizált világban v. összetartunk / elfelejtük régi sérelmeinket v. pedig USA/Kina/Oroszország/[egyéb nagyhatalom] csicskásai leszünk.

  Ez van.
 • bandypappa
  #42
  Csak nekem tűnik a zsoldosos kép túl beállítottnak?
  Sajnos még mindig az érdekek irányítják a világot az értékek helyett, de ez így is volt.
 • Murder3
  #41
  nem Mo-ról beszéltem hanem úgy általában európáról.
 • Alfa Of NS
  #40
  Kadhafinak halnia kell.
 • Kornan
  #39
  "Viszont elég szomorú ezt olvasni, hogy lényegébe meghatározó haderőből eljutottunk doa hogy semmink nincs..."

  Békeidőben egy nagy hadsereg fenntartása sem jó. Eléggé lehúzza a költségvetést. Ha engem kérdezel elég jelenleg ez a papíron létező haderő ami most nekünk van. Az ország nincs közvetlen veszélyben. Mondjuk valami ésszerűsítés legalább ráférne, ahogy mindenre itt Mo-n, tehát ugyanannyi pénzből szerintem többet is ki lehetne hozni.

  De ha te gyártod a fegyvert és eladod mondjuk a magyaroknak, akkor az némiképp kompenzálja a hadi kiadásokat. Ahogy pl az USA-ban is. Ott most nagyon nyomatják a fegyveripart, elég sok fejesnek érdekeltsége van a fegyvercégekben állítólag.

  Irán és hasonló országok helyében beszereznék egy rakat légvédelmi fegyvert a legjobb fajtából. Minden mást szinte úgyis kilőnek a repülők, ha az nincs. És az USA-nak van messze a legnagyobb légiereje a világon.
 • kecskeszeme
  #38
  Ez a Kadhafi ma ugy nez ki, mint a fogonosz valamelyik 80-as evek beli B akcio filmbol... Ideje lenne felbukkania Stallonenak, vagy Swarzinak es vegkepp eltorolni. ;)
 • cateran
  #37
  Latok nemi ironiat,abban ahogy itt magyarok velemenyeznek arrol,hogy kinek valo a demokracia,meg ki az aki ert hozza,meg tudja mire valo ...mintha ugyan barmi kozunk lenne hozza...Szoval szerintem nyugodtan STFU
 • Globalmaster
  #36
  Van Gripenünk:D
 • Globalmaster
  #35
  Aljas barbárok! Hogy lehetnek még ilyen középkori állatok...? Nem hiszem el. Hogy lehetnek még ilyen világok a naagy, fejlett 21. században???-_- Egyszerűen nem tudom fölfogni a korunkbeli diktatórizmust meglétét. Mindenki tudta eddig is, hogy azokon a területeken egyeduralom van és nem tett ellene senki? Hogy lehetett ezt tűrni -mintha már demokrácia lenne ott....? Meg a többi afrikai/ázsiai országban is; hát nehogy mááár.............
 • Murder3
  #34
  épp ez az.
  Ha megtámadnák se nagyon lenne jó ránknézve hogy hadsereg nuku.

  mért kéne katonai siker hát mondjuk h legyen valami érvénye európának ne az usa mögött kullogjunk.
  Vagy azt jó nézni h van iylen kína,oroszország,usa tengely akik mögött m állunk valahova.
  Egy háború esetén jobb a saját érdekeinket nézni nem picsi kutyuli módjára követnünka gazdit.
  erős haderő nélkül meg szart sem érünk.
 • toto66
  #33
  Hadtudomány?
 • toto66
  #32
  Etnikumok=tudod akiknek a nevét rasszizmus kiejteni.
 • edios
  #31
  Jó a cikk, de én is támogatom valami új rovat létrehozását, mert tudományba ez csak nehezen préselhető be.
 • toto66
  #30
  Mi a fészkes fenének kell "európának" katonai siker, mikor senki nem támadta meg?
  Az is ökör aki verekedő etnikumok között akar békét teremteni.
  Ha nem hiszed próbáld ki!
  Ui.: Európa, ha csak nem lenézésből írtad kicsivel.
 • Murder3
  #29
  Érdekes cikk, konkrétan azt olvashatjuk h a már régóta várt háború ahol európa saját maga vonul harcba, kicist groteszk meglátás de eggyet tudok érteni az íróval, nagyon kellene már egy katonai siker....

  Viszont elég szomorú ezt olvasni, hogy lényegébe meghatározó haderőből eljutottunk doa hogy semmink nincs...
  Ez az ami felbaxhatja az európai embert hogy mért nem törekedett az unió egy közös erős hadseregre ami nem mástól függ és hogy ne amerika érdekai mögött vonuljunk be valahova is.

 • Murder3
  #28
  jaja én megírtam ithon aztán fb-n szétküdltem a provokátor bajtársaimnak h szítsanak felkelést,legyen háború öljétek egymást.....
 • Murder3
  #27
  Persze rohanjuk le azoakt is akkor már atomot nekik....
 • Murder3
  #26
  Mit vársz egy degenerált középkori szinten ragadt társadalomtól?
  van oaljuk és ezért ott picit megszedték maguakt de ennyi.
 • Kornan
  #25
  "A jobb oldali kép valamikor 1969-ben készülhetett"

  "1969-ben egy vértelen katonai puccsot hajt végre a mindössze 27 éves - akkor századosi rendfokozatú, ezredessé csak ez után léptette elő magát - katonatiszt, és hamarosan teljhatalmat épít ki maga körül."

  Szóval vagy nem 69-ben készült, vagy tényleg valami nem stimmel vele, hogy pár év alatt annyit romlik.
 • Kornan
  #24
  Hmm a képét elnézve elég sokat változott az arca. Meg nem mondanám, hogy a két ember ugyanaz. Biztos valami vegyi fegyver vagy betegség torzította el így.
 • ALDO
  #23
  Érdekes a cikk.
  A nagy afrikai és arab államok annyit tudtak elérni a demokrácia terén, hogy a vezéreiket nem királynak, hanem elnöknek hívják. Ha megbukik az egyik diktátor, aki 20-30 évig volt hatalmon, majd jön egy másik. Megérdemelnék ezek a népek is a demokráciát, de sajnos nem tudnak mit kezdeni vele, mivel nem is tudják igazából, hogy milyen is az.
 • halgatyó
  #22
  Egyébként nekem is az volt az első reakcióm, hogy akkor hogy is van ez Bahreinben???
  Ott ugyanis ez a nyugat-"barát" oldal a "Kadhafi", és a nép van a másik oldalon!

  Sokkal nagyobb hitelük lenne az angoloknak és a franciáknak (meg az amerikaiaknak is) ha nem hazudoznának folyékonyan a "demokráciáról" meg a "nép védelméről" meg hasonlókról, hanem kimondanák nyíltan, hogy "ez a mi oldalunk ba**ki, és Te is itt vagy mert ide születtél, tetszik vagy sem"
  akkor sokkal inkább el tudnám fogadni amit csinálnak.
  Akkor persze nem illene úgy bánniuk velünk, mint gyarmattal. Úgyhogy marad a kettősmérce és a hazudozás.
 • halgatyó
  #21
  A cikk tényleg jó, amit így, SG-konform módon ki lehetett hozni belőle, az megvan.

  Pont a túl politikai jellege miatt nem akarom itt ragozni. Arra azonban hadd hívjam fel a figyelmet, hogy ez az egész arab felkelés valószínűleg nem akkor és nem ott kezdődött, ahol és amikor sokan hiszik.
  Valahol van egy felforgatási forgatókönyv (=felforgatókönyv) ami az emberek lassú megdolgozásával kezdődik. Alkalmazták ezt már Ukrajnában is, ha emlékeztek a "narancsos forradalomra" amit Soroson keresztül szerveztek és pénzeltek.
  Sőt, ez a beépülés-felforgatás már korábban is létezett. Így bukott meg a szocialista tábor.

  Nem sok jót jósolok ezeknek a szerencsétlen és jóhiszemű arab felkelőknek. Egy pici valószínűsége annak is van, hogy még nálunk is rosszabbul járnak azzal a "rendszerváltással"
 • Frosty01
  #20
  akkor ne olvasd el, PROBLEM SOLVED
 • Doktor Kotász
  #19
  Szerintem ez a cikk nem fér bele a honlap tematikájába. Maximum egy összefoglaló a líbiai fegyvernemekről, technikai színvonaláról.
 • Doktor Kotász
  #18
  "a konfliktus kimenetele az lesz hogy USA befészkeli magát, és viszi az olajat."

  Onnan olajat vinni nem tudnak, ahol gerillaháború van. Szerintem inkább arra játszanak, hogy besegítenek a lázadóknak a levegőből, legyen minnél előbb béke, és ha beindul a szállítás, akkor csökken az olaj ára. Tehát nem fognak a szárazföldön maradni.
  Egyébként az arabokat nem az europai ember nyomja el, hanem a saját vezetőik. Nem is nagyon érettek meg a demokráciára.
 • lamer the true
  #17
  Tudomány mi? Mingyá lázár beszéde is kikerül, aztán meg jön magdi anyus terefere rovata.

  Az sg ne politizáljon itten má, van erre más oldal. :P
 • Amergin
  #16
  A moszlimok nem nagyon tudnak mit kezdeni a "demokráciával" és minden forradalom ott bukik meg amikor győz.
  Mindemellett egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy az újdonsült vezetések (úgy általában az arab világban) a nyersanyagszállítások biztonsága és kiszámíthatósága kapcsán jobb lesz, mint a diktátorok, minket pedig itt a "fejlett Nyugaton" más k****a nem érdekel. Ja meg a turizmus bizonyára "jó lenne" ha zavartalanul működhetne tovább, ahogy eddig volt -jelzem az sem lesz már a régi.
  Egyébként arról is cikkezhetnének többet, hogy Szaud-Arábiában a tömegbe lőttek és szaudi csapatok (szaudi belpolitikai megfontolásból és "megelőző csapás" jelleggel) bevonultak Bahreinbe, hogy letörjék az ottani tiltakozást.
  Ja, hogy mindenkinek a világon (a szaudi lakosságon kívül persze) az az érdeke, hogy Szaud-Arábiában a status quo úgy maradjon, ahogyan van? Ja, hogy ott nem szabad támogatni a "demokráciát" követelőket? Ja hogy a kanálismédiának pedig illik kussolni a történtekről? A politikusoknak pedig nem illik észrevenni és szóvátenni az ilyesmit?
  Én kérek elnézést
 • servell
  #15
  ja, jó kis cikk, de én is meglepődtem, hogy ez a tudományos rovatban van. az új rovat ötletet támogatom!
 • Hawaii
  #14
  Európa foga fehérje
 • Hawaii
  #13
  Ezt is érdemes elolvasni a témában: URL=http://index.hu/kulfold/2011/03/19/europa_foga_feherje/]Európa foga fehérje[/URL]
 • noland
  #12
  Szabadságot olajért..remélhetőleg az embereknek is jut valami az ásványkicsből!
  Ha így nézzük még mindig jobban jártak mint az Indiánok, mikor Manhattant megvették egy pár kagylóért a telepesek.Hiába, fejlődünk..