66
  • BlackRose
    "Az itt fellelhető DirectX támogatás pedig nem natív DirectX-et jelent, hanem XNA-t."

márpedig maga a hardware a Direct3D Mobile-t támogatja (Windows CE-re optimizált Direct3D verzió). Az XNA az .NET Framework layer a DirecX-re és platformntól független fejlesztést tesz lehetővé viszont maga a platformon megtalálható .NET Framework ezt persze platformfűggően futtatja, és ez persze különbözik pl. WP7-en, XBOX360-on és PC-n is...

Egyébként maga a fejlesztés messze a legegyszerűbb az XNA-t alkalmazva. MOst, hogy mondjak egynéhány dolgot amit esetleg valaki marhaságnak fog minősteni... a WP7 hardware specifikáció csak biztostja, hogy a WP7 készűlékek mind jól működnek (a 600MHz-s Androidok viszont majdnem, hogy használhatatlan szemétládák mert a hardware nem megfelelő, de sajnos a piacon ilyen készűlékek is megtalálhatóak).

Egyébként nagyon gyorsan ez a WP7 követelmény már nem lesz magas, hoszen már jön a dual-core hardware, a Microsoft szerintem egyrészt azért szabott meg ilyen követelményeket, mert azt akarta, hogy a user experience magas szinten legyen, másrészt (és az az ami fontos, de szerintem majdnem senki nem látja), hogy a smartphone piac gyakorlatilag még majdnem nem is létezik (kevesebb mint 5% embernek van smartphone és annak is több mint fele viszonylag régebbi generáció - többnyire Symbian és öregebb BlackBerry), és valójában a WP7 csak egy "placeholder" a Microsoft számára és az igazi valóban versenyképes Microsoft OS majd kb. 2012 közepén érkezik vagy esetleg még később. És lehet, hogy annak is hasonló minimális követelményei lesznek mint ma a WP7-nek csak akkor az már nem lesz magas követelmény. Szerintem ezért is van az, hogy a WP7-ből sok minden hiányzik, de a lényeg az megvan, az MS rájött, hogy mi az ami nélkül nem lehet smartphone-t eladni és ez most mind a WP7-be már megvan, az ami esetleg hiányzik az most jelenleg csak nagyon kevés superusernak szükséges, persze van ebben a stratégiában egy kis kockázat, ugyanis általában egy termék sikerét éppen a superuserek fogadása határozza meg, de a Microsoft egy specifikus cég, képes évekig a piacon tartani egy terméket veszteségekkel és lépésről lépésre fejleszteni.

A WP7 szerintem nem lesz nagy siker, de biztositani fogja a Microsoftnak a játékban maradást és azt már tudjuk, hogy ha a Microsoft játékban marad akkor sokkal többször győz a végén mint ahányszor veszit... Az Apple-nak és a Google-nak meg azt ajánlom, hogy fejlesszenek és ne aludjanak el... mert volt valamikor WordPerfect is, Netscape is, Novell is, meg persze Amiga... és általában mindenki az MS 3.0 termékénél már nagyon nagyott vesztett... a WP7 most persze 1.0-nál jár... a Bing mondjuk most 2.0 és a Google már érzi a hőt mert havonta kb. 1+ százalékkal növekszik a piaci részesedése... és biztos vagyok, hogy gőzerővel fejlesztik a Bing 3.0...

Persze ugyanez lesz a mese a WP7 esetében is, de szerintem a piac túl nagy lesz (amikor majd nem 5% hanem 50% embernek smartphone-ja lesz), hogy egy vagy két cég dominálja, és szerintem Android, Windows Phone és iOS fogják megosztani a piac 90%-át, mileyn sorrendben azt még majd meglátjuk, de szerintem az első hejre csak az Android és a Windows Phone páljázik, ugyanis az Apple mivel nem licenszeli az iOS-t nem fog képes nagy piacot uralni, kis piacon persze nem gond, de amikor havonta nem néhány millió hanem náhány tiz millió készülék fog elkelni, az Apple nem lesz képes tartani a versenyt. Ne felejtsük el Ballmer szépen mondta, hogy az MS-t csak akkor érdekli a dolog ha 50-100-500 milliós a piac... és mire akkora lesz addig meg lesz a Windows Phone 8 vagy 9 (3.0) amely 100% versenyképes lesz a piacon, amely fantasztikus user experiencel jön (nem próbálja emulálni a 30 éves desktopot és az analóg világot) és meglessz addigra az ökoszisztéma is (több mint 100-200 ezer alkalmazás) és a hardver... az addigra igazán lehetővé teszi majd a platform tündöklését...

Persze remélem az Android és az iOS is legalább annit fog majd nyújtani, mert az amire szükség van az a verseny, és az amire NINCS szükség az a Desktophoz hasonló monopól... ezért nem értem miért szeretnék sokan, hogy a WP7 ne sikerüljön, hiszen egy jól elképzelt platform amely csak segithet a piac fejlődésén. Én azért szürkolok, még, hogy a HP webOS is valahogy sikeres legyen és 3 helyett legalább 4 nagy játékos legyen... mert a végén a verseny lesz a fontos, maga a platform viszont ugyis csak cloud consumer lesz... de az már más téma.
  • fergusonpapa
    olvass olvass olvass utána mielöt megszolalsz.

A szobám egyik fala okosabb mint te..
  • Match
    A vodafone 845-nek 528 mhz-es procija van.

A microsoft bármit csinál, mindenre beszólnak hogy lassú...gondolom ezért írták ki a wp7 megjelenésénél az akkori legerősebb hardware-t minimumnak, így biztosítva van a seggük.

A nokia meg pont arról híres, hogy versenyképes áron hoz ki versenyképes telefonokat. Persze év végére (amikor ki akarják dobni az első wp7-es nokia telefonokat) a wp7 hardwarekövetelménye már bőven középkategória lesz, így lehetséges hogy kihoznak egy desire szintű hardware-el egy "csúcstelefont" (feel the irony).

Egyébként csak én érzem úgy, hogy a microsoft a wp7-et kb úgy alkotta meg, hogy összeszedték az android és az iOS rossz tulajtonságait, és összegyúrták egy rendszerbe? (és ez marhára kár, mert egy dell venue pro-t szívesen vennék, csak a wp7 nem kéne rá).
  • roliika
    Ennyi hülyeséget magatoktól írtok össze?
    Nem semmi.
    HD videó felvétel, kapacitív kijelző (multi touch), ilyeneket tud a droid? 1.4,1.6...nem.
    A minimum amit a MS meghatározott nem azért tette, hogy a rendszer egye meg a 80%-át, hanem hogy minden új alkalmazás teljesen gördülékeny legyen.

Az itt fellelhető DirectX támogatás pedig nem natív DirectX-et jelent, hanem XNA-t.

Az meg hogy mennyibe kerül...85 most Dominósan...nyárra lesz ez 50-60 is.

Egyébként nem a Magyar piac a cél, remélem érzitek.
  • zola2000
    lehet hogy a wp7 is elfutna, csak magas minimum procit adnak meg, hogy minden telefonon folyamatos legyen az os és a ráírt progik, pl az 5 megapixeles kamera követelmény is húzós, de azért nem annyira, a vodafone 845nek is 633 megahertzes procija volt annó, szerintem ha nagyon összekapja magát a nokia, akkor ki tudna hozni egy WP7es telefont 60ezerből is, ami már inkább középkategória.
  • Pretorian
    Wehhh...na téged sem az eszedért..mindegy.
    Androidhoz még annyit, hogy a Gingerbread (2.3) és a Honeycomb is elfut a 600Mhz-es procival és 512 mega ram-al szerelt ZTE Balde-en, szerintem ez magáért beszél. Honeycomb-ot nem próbáltam, de a 2.3.3-al száguld a készülék.
    A Gingerbread minimális hardverkövetelménye pedig ugye jóval a Blade specifikációi felett van ;)
  • sanyicks
    Jajj mobilra is összetákolták a szar direktikszüket... Szerencsére ott legalább a directx alkalmazkodik a gpu-hoz, nem úgy mint pc-n...
  • sanyicks
    milyen minőséget? Max azt generálja hogy ennek a 90%-át megeszi az os :D
  • fergusonpapa
    már itt vannak az elvakult win7rajongok csak nem tudom még minek..

nagy badarság arra alapozni h erösebb hardwaren megy akkor jobb minöség..ennyiböl lehetne kételkedni h optimizálás fontosabb,emelet a win7 ha nem fut alsó kategorián kevesebb lesz a vásárlokörük ami nem vélemény hannem tény és ezt a hibátök se fogják elkövetni..hiába csucsszuper androidos telok amelyek már duplamagos procin futnak az eladott andoridos telok legalább fele alsó kategoria...és ha microsoft megakarja tenni alábát a telefonpiacon akkor nem fogja ezt elcseszni..

talán erre mondanád (ha elég értelmes vagy..kétlem mindegy) h elöre gondolkoznak és ugy adják ki softjukat h adigra alsó kategoriásak si erösek lesznek..ezzel meg azabaj h plott az andorid 1,6 amivel kezdtek az bármin elfut..alegujabb meg már nehézskessen avgy éphogy..(tapasztalat)

ugyhogy nem kel badarságot beszélni.

win7 bedobja magát nokiávalkaröltve meglátjuk milesz akik jol járnak azok mileszünk ebbe a csatában
  • roliika
    Nem. Csak garantál egyfajta minőséget.
  • Match
    Tehát minél nagyobb a minimális hardverkövetelmény, annál erősebb az OS?
    Egyre jobb, részletezhetnéd még ezen nézetedet.
  • BlackRose
    Persze mert a Microsoft XNA is OpenGL ES 2.0 használ :) hahahaha

...nem ártana tudni, hogy a mobil GPU-k általában széleskörű "GL" támogatásal jönnek... és ezek között szerepel pl. a Direct3D Mobile és DirectDraw is... pl. az Adreno és a Tegra is támogatják...
  • sanyicks
    Csak tudnám ezt mi elégíti ki, merthogy directx 9-es arm alapú gpu nincs, az fix. Tudnillik a telefonoknál az opengl ES 2.0 a szabvány szerencsére.
  • Gladiator
    Nem, pont az az, hogy az elején több alkalmazás volt per hét, akkor általában olyan 1000 app / 12-13 nap volt. Most már olyan 15-16 nap alatt van 1000 új app.

Az statisztikás dolgoddal nem tudom mit akarsz mondani. 8-9 ilyen teló van, tök mind1, hogy a megjelenés napján hány volt.

Ez a minimum specifikáció már rég nem olyan hú de nagy cucc. Fél év és kb. átlagos lesz. Már vannak kétmagos mobil chipek is sokkal több rammal, stb.

Szal kabbe:P
  • sanyicks
    Ez marhaság. Nem KELL futnia. Futhat (fut is mint androidon, csak szaggat...).
  • zola2000
    almánál azért kielégítik, mert eddig 4 iphone volt és megnézik, hogyha 2Ds a játék, annak a legelső iphoneon futnia kell, és mennek is szépen, de az összevissza hardverű androidra egyszűen lehetetlen jól tervezni (de játékra inkább akármilyen kézikonzol)...
  • sanyicks
    Hogy elégíthetnék ki? A rájuk írt szoftverek elvárásait egyszerűen nem lehet kielégíteni sehogy. Lásd pc-n ugyan ez a krájszisznál amit olyan gépekre csináltak ami kiadáskor még nem is létezett :DD
  • roliika
    Jó...ha ennyire kötitek az ebet a karóhoz....megismétlem önmagam kicsit kiegészítve.

Amit leírtam az a M I N I M Á L I S hardver konfiguráció.

Nézzük csak Alma fronton a 4.3-as rendszernek mi a minimum.
    iPhone 3GS 600MHz CPU 128 megaram.

Droid 2.2 ... valahol 500Mhz körül és 64 megaram környékén.

Viszont gyorsan hozzátenném, hogy Alma és droid esetében a minimális feltételek nem elégítik ki a rá írt szoftverek elvárásait! Pl X10-en az Angry birds akad... és hasonlók.
  • Match
    EZ miben kevesebb hardware tekintetében?
    Mert hogy miben több, az egyértelmű, úgyhogy kapásból nem a legerősebb hardware-el jönnek a WP7-es telefonok.

Valamint csak a htc-nek van vagy 5 WP7-es telefonja, mikori statisztikák alapján ontod itt az igazságot 2011 március 13-án?
  • Ferrer
    Hagyjad már azt az idióta sms státuszt :DD
  • roliika
    Előszöris kabbe!
    Változó, van mikor ezer..egyre inkább ezer és nem 500.
    Eleinte 2 darab volt, és a statisztika kb pont ezt jelenti..már van igen több is de a statisztika időpontjában nem volt.

A hardver MINIMUMA
    1GHz CPU
    256 megaram
    5 megapixeles kamera
    8 giga fless
    800*480-as kapacitív érintő képernyő,
    GPS
    gyorsulás és fény érzékelő
    DirectX9-es videochip!

Ezek a minimumok! Tehát ez a legerősebb hardveresen..lehet nem tetszik de ez van.
  • bigjoe
    Hát igen, viszont az Applenak egyedül a marketingje jó.. A Iphone és az Ipad egyszerűen szar, de sajnos státusz szimbólummá váltad.
    Ipadom van Iphoneom volt tehát saját tapasztalatok alapján.

- Nincs sms státusz.
    - Nincs közös minden alkalmazás által elérhető tárhely.
    - Nincs flash támogatás.
    - A böngésző a mobil szegmensben a leggyengébb (sok mindent ne jelenít meg rendesen)..
    - A szigorú policy miatt korlátozott a programok lehetőségei.

• Gladiator
    HardVer
  • Gladiator
    Alig minden masodik szavad volt hulyeseg:)
    Hetente nem ezer, hanem alig 500 app jon ki.
    Nem 4 wp7-es telo van, hanem vagy 8-9.
    Mar reg nem olyan egetrengetoen eros a hardweruk, plane nem a legerosebb.
  • roliika
    Komolyan mondom... RIM (blekkbörri) hez hasonlítani a w7 font elég vicces.
    Vagy W7 rendszert ahogy tetszik. Alcatelhez is lehetett volna hasonlítani, vagy mondjuk a Sportszelethez.

Nem kell pánikolni olyan nagyon, hetente kb 1000 új app jelenik meg a w7 áruházában, tehát a fejlesztők komolyan gondolják a dolgot.

A MS is erősen bízik a sikerben, hiszen ahogy kijönnek a felső/közép kategóriás Nokiák, valószínű több eladást fognak produkálni mint jelenleg ez a 4 telefon ami ma a piacon van (w7 kategóriában).

Az, hogy az USA lakók rengetek blekbörrit vesznek...oka van, de ha megnézzük milyen brutális bevételeket ér el az Almás cég...hát az aggódást, vagy rosszmájúságot kicsit el kéne halasztani úgy érzem.

W7-et nem kéne temetni, fejlesztési szempontból a ma kapható legjobb rendszer(és nem mellesleg hardveresen a legerősebb is)!
  • jovits
    annyira igazáságtalannak érzem hogy mig az android csak egy oprendszer, szétszórva x-nemtudomhány mobilra addig az apple meg a saját cuccát adja egy és csak 1 mobillal annyi eladást tud produkálni mint az android azzal az x-nemtudomhánnyal. Mégis minden cikk úgy beszél róla mintha maga a megváltó lenne a Google, holott a saját telefonjuk igencsak nem szerepel fényesen.