Aerogél teheti érzékennyé a robotkezeket

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Úgyhogy remélem, hogy holnap már az agybaszó alaszkai gekonai hárp fogja tölteni 346181102.36 colról a sznob kulák majmok 17-es nanocsöves ájfónját.
Épp most olvastam egy másik weboldalon, hogy a nanocsöves akksival mûködõ laptopok, telefonok akár hetekig hónapokig használhatók lesznek egyetetlen feltöltéssel.

http://tech.hu/cikk/Ultratartos_telefonok_es_laptopok_a_lathataron-2859.html

😛 ugyanakkor :$$$$...
Csak nehogy terrorista robotok kezébe kerüljön! 😊)

A cikk félrefordítás. Nem õk találták fel AZ aerogélt, ha nem csak egy új fajtáját.

Az AEROGÉL "fagyott füst", levegõben szilárd anyag van eloszlatva, hasonlóan, mint a füstben, csak a szilárd részecskék között kémiai kötés van, ezért nem száll szét, mint a füst. Úgy lehet elképzelni, mint egy szivacsot, aminek több, mint a 90%-a levegõ. Mint mondtam, nem új dolog, a NASA pár éve aeorogéllel gyûjtött port egy üstökös csóvájából. Jelen esetben a szilárd anyag szén nanocsõ, ez adja a rugalmasságát és az elektromos vezetõképességét. (Valószínûleg a hõvezetése is jó, de itt a bezárt levegõ szigetelése és a szén nanocsövek hõvezetése szemben áll egymással.)

Az ebayrõl belinkelt cucc is teljes értékû aerogél. Annyi a különbség, hogy az szilikából (szilícium-dioxid) van, ami nem rugalmas, hanem nagyon szilárd, és extrém jó hõszigetelõ (a bezárt levegõ miatt).

Debrecenben is foglalkoznak aerogélekkel:
http://reocities.com/ResearchTriangle/thinktank/5798/aerogel.html

Tehát csak EZT a típusú aerogélt találták fel. Úgy tûnik a cikkeket egy csimpánz fordítja google translate-tel...
McMarcee
Ez meg egy eléggé értelmetlen mondat...mármint csak a vége miatt.:

Chris Li, a Drexel Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának professzora teljesen újszerûnek nevezte Zhai koncepcióját, hozzá téve, hogy még kisebb csövekkel növelhetik a fajlagos felületet, amit az elektromos vezetési képességgel kombinálva a toxinok, vagy robbanóanyagok nyomainak észlelésére alkalmas szenzorokat.

Vagy csak én vettem észre?

Nem az anyag a különbözõ, hanem a cikk van félrefordítva.
Szóval az aerogel a hordozó anyag, amibe most beinjektálták a szén nanocsöveket.
Ez már így tényleg lehet új.

Meg ezért lehet, hogy a szigetelõ aerogél vezet, mivel átszövi a sok nanocsõ.

A dolog lényege egyébként az, hogy ez egy nagyon ritka anyag, ahol egy szigetelõ közeg hordoz egy vezetõ "szövedéket". Az így kialakult kompozitot, ha összenyomod, növeled a vezetõ anyag sûrûségét, ezáltal csökkented az ellenállást.

A dolog azért alkalmas robotkezekre a piezoval szemben, mert önmaga is rugalmas.
Így a robott ujjait nem nanométer pontossággal kell beállítani, hanem néhány tized mm pontossággal, ami már kezelhetõ feladat. Ráadásul a fogáshoz hozzájárul a bõr-hús deformációja, amit ez szintén tud modellezni.
Swarzenegger biztos örült volna ennek a T2ben amikor leszedte a bõrét😄
Motoroj
Én is azt a fajtát ismerem, mondjuk ebben a formában nem annyira nagy újdonság.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

"A nyomásérzékelõ eszközök jelenleg csak a nagy nyomásokat észlelik"
A piezoelektromos nyomásmérõk nagyon is képesek kis nyomásokat érzékelni.

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

hõszigetelésrõl ír.

a cikkben tuti nem ugyanez az anyag van, esetleg alkotóelemeik szintjén közösek. például az átlátszóban nincs szén.

UnnameD a link amit adtal irja hogy
"World's best insulator..."
Az nem szigetelot jelent??
A cikkben pedig vezeto kell legyen.

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

Palinko
ezentúl a robotoknak is lesznek (a)erogén zónájuk <#idiota>
Szerinted😉
smv
"A robotok egyik nagy hiányossága kezeik érzéketlensége"

Naja, de lehetne már elõrelépés MI fronton is

Starcraft + Diablo III - esemve

#1: Bár ugyanúgy hívják, a kettõnek szerintem semmi köze egymáshoz.