34
  • BigBone
    #34
    Wahlberg a minap azt nyilatkozna, hogy szívesen folytatná a történetet a felejthetetlen Gatti-Ward trilógiával. Az ötletben hatalmas potenciál van, ugyanis a két ökölvívó az egyre vadabb ütésváltások következtében került egyre közelebb egymáshoz, és a csata hevében alakult ki egy rendkívül szoros barátság. Emellett pedig van mit a meccsek fizikai hatásairól is mesélni, kórház, vérveszteség, nyílt sebek és hegek, törések, memóriaveszteség, romló beszédkészség és egyéb hatások, Arturo és Mickey talán túl sokat is otthogyatak a ringben... Gatti pár évvel később tragikus és vitatott körülmények között elhunyt, állítólag öngyilkos lett, és bizony sok ökölvívó szenved a karrier során beszedett ütések hatásaitól.
  • BigBone
    #33
    Szívesen ajánlok párat, ha kíváncsi vagy a kedvenceimre.

    Bosszú-trilógia, Bin-jip, Tavasz, nyár stb., Il Mare, Joint Security Area, My Sassy Girl, Failan (Min-sikkel), The Quiet Family (szintén Min-sik), Save the Green Planet, Welcome to Dongmakgol, Mother, The Good the Bad and the Weird, A Bittersweet Life. A Chasert ugyebár már említettem, és állítólag a Moment to Remember is a Poetry is nagyon jó, napok kérdése és betömöm ezeket a hiányosságokat.
  • opeca
    #32
    Valóban elég brutális az I Saw The Devil, viszont(!) ahogy Choi Min Shik eljátssza a kényszeres sorozatgyilkost, az nálam mindent vitt 2010-ben. Ilyen beteg gyilkos-szerepet nem igen láttam még, és ehhez egy nagyon jó alakítás kellett, amit tökéletesen hozott. Amit ott eljátszott..., nah az olyanokért kéne Oscart osztogatni egyből lenne egy publikus renoméja a díjnak.

    Sort fogok keríteni szépen lassan a többi Koreai filmre is. Azt hiszem, hogy jelenleg nálam többet nyújtanak egy hálivúdi rebootnál meg tucatfilmnél. Sajnálom, hogy így van, de ez az igazság. Már jó ideje előnyben részesítem az ázsiai alkotásokat és ahogy nézem, ez egy darabig még nem fog megváltozni.
  • BigBone
    #31
    Mondtam, hogy jó kis film! :) Hát igen, Choi érti a dolgát, örülök, hogy ismét forgat pár év önkéntes pihenő után, igaz az I Saw the Devilt ki kellett volna hagynia, a film saját kárára billen át a kényes szépség-erőszak tengelyről az önkényes, értelmetlen brutalitásba. Pedig ez az egyensúly tette olyan naggyá a koreai bosszúfilmeket (Oldboy, The Chaser).

    Koreánál és bokszfilmnél maradva, érdemes lehet megnézni a Champion c. életrajzi darabot, ami a tragikus körülmények között elhunyt Kim Deuk-guról szól, aki Ray Mancini elleni világbajnoki meccsén szenvedett halálos kimenetelű sérüléseket. Ez az incidens rövidítette le a bajnoki meccseket 15 menetről 12-re - mint mindig, sajnos a tragédia UTÁN történt változtatás. A filmet egyébként még nem láttam, de már be van ütemezve pár másik koreai darab (Poetry, A Moment to Remember, Man of Vendetta, The Man From Nowhere). Ebből az első kettő nem tűr haladékot. :D
  • opeca
    #30
    Megnéztem, korrekt kis film volt! Már vagy a hálivúd iránti elfogultságom miatt, vagy nem tudom de nekem sokkal jobban átjött a Crying Fist, mint a The Fighter. Valahogy sokkal jobban átjött a "lecsúszott bokszoló érzés" mint a The Fighter-ben.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Az, hogy kiáll az elején a térre egy szakadt melegítőben, ziláltan, az olimpiai ezüsttel a nyakában és fizetni lehet, hogy üssék, az nagyon el volt találva. 1 perc elég volt, hogy átjöjjön az egész lecsúszott életérzés, amit a Fighterben sehogy nem jött át nekem. Persze hozzá kell tenni, hogy Choi Min Shik megint nagyot alakított.

    Persze más típusú karaktert alakított ő, meg Bale is, de nekem sokkal meggyőzőbb volt Choi Min Shik alakítása. Valahogy sokkal jobban átéreztem, hogy ő valaha tényleg eredményes bokszoló volt.

    Az egyetlen ami nekem űrt hagyott az az, hogy én azt hittem, hogy a srác meg a lecsúzott bokszoló valahogy összefutnak, és mondjuk az edzője lesz vagy ilyesmi. De nem ez volt a forgatókönyvíró terve. Csak vártam mindig mindig, hogy mikor hogy fognak összetalálkozni az útjaik, de aztán nem történt meg. Csak ugye a legutolsó pár percben. De így is tetszett, csak félrevezetve éreztem magamat egy kicsit, de annyi baj legyen:) Simán 7.5-öt érdemel a Crying Fist.
  • kalapos01
    #29
    Csak kíváncsi voltam, hogy mennyire komoly ez a kamunak tűnő hiszti: "részemről itt a vége" - De akkor megnyugodtam. Csak hangember.
  • BigBone
    #28
    Mindenkit a maga érdemei szerint. Két hozzászólásod a The Fighter c. filmhez a) idiótának nevezni valakit, és b) kísérletet tenni a vita folytatására. Mégis miféle kommunikációt vársz? Fogsz egyébként a filmről is írni? Láttad egyáltalán?

    Más: más is nézi a Treme c. sorozatot, ahol Melissa Leo hasonlóan lehengerlő? A stílus szintén doku-realista, viszont Leo karaktere igen más. Nemrégiben befejezve a Drótot, és persze látva és kedvelve a The Fightert, izgatottan vártam, hogy David Simon mit tud mondani a katasztrófa sújtotta New Orleans-ről, és a végeredmény nagyon pozitív, élveztem az elejétől végéig, pedig nem egy könnyű darab. Elképesztő viszont, hogy a Dróthoz hasonlóan ezt is teljesen elkerülte a díjeső, "not cool" a Baltimore-i drogkereskedelemről vagy a New Orleans-ban magukra hagyott zenészekről sorozatot forgatni. De akinek bejött a The Fighter, annak meleg szívvel ajánlom.
  • kalapos01
    #27
    "Nem ad több nyomatékot vagy intelligenciát a mondandódnak, ha lehülyézel valakit, sőt, leleplezi retorikai és iskolázottságbeli hiányosságaidat"

    Hogy is mondtad korábban, amikor valaki ellent merészelt mondani az ostobaságaidnak? "Kalapszar01: te meg mit pattogsz?" Köszönöm, visszamehet ketteske.
  • BigBone
    #26
    Nem ad több nyomatékot vagy intelligenciát a mondandódnak, ha lehülyézel valakit, sőt, leleplezi retorikai és iskolázottságbeli hiányosságaidat, de részemről itt a vége. Készen állok a filmről beszélni, amit megtettem számos hozzászólásban, de látom páran csak a címről szóló részre fogékonyak. Ha pedig az a rész "hülyeség", akkor ezek szerint páran csak a hülyeségre fogékonyak. :)
  • cateran
    #25
    Ahh te kis ugyes...Olyasmirol lathatolag meg sosem hallottal,hogy a cim tobb dologra is utaljon? (jo pelda erre a The Dark Knight, ami eleg jopofa kis szojatek kiejtes szerint)
    A nyelvet nem angolnak nevezik,sorry..a nyelvet (jelen esetben) amerikai angolnak nevezik (ha mar szorszalhasogatas..)es sok dologban kulonbozik mind a klasszikus,mind a jelenkori brit angoltol...
    Amugy a brit tudos az sg-n talalhato cikkekre utalt,amelyeknek a szereploi a korszakalkoto felfedezeikrol hires brit tudosok...
    Meg 1x megrpobalom lebetuzni:a cim tobb dologra utal a Fighter nevvel,nem csak arra hogy szoritoban bokszol..de mint mondtam,aki hulye az ilyesmihez...
  • BigBone
    #24
    Bár részemről a vitát lezártam, megszólítottak, úgyhogy válaszolok. Mint látod miután utánanéztél, a fighter ökölvívót is jelent, és jelen esetben, akárcsak a The Wrestler, az egyszerű cím egy egyszerű foglalkozásra utal. Lehetne akár A küzdő is a cím, de mivel a poszteren egy pankrátor szerepel, a wrestler szó logikus jelentését használta a fordító: A pankrátor. Itt The Fighter a cím és ökölvívó van a poszteren. Te melyik jelentését használnád magyar címadáshoz? :)

    Amúgy okoska, milyen az a "brit tudós"? A nyelvet ANGOLnak nevezik, nem tudom hallottál-e róla. Nem értek a brit kultúrához (hogy jön ez ide egyáltalán?) és Irish Micky Ward sem brit, hanem ír-amerikai, az angol nyelvhez viszont igen, és azt hiszem, nem járok messze a cím helyes értelezésétől. És ha szerinted a címelemzés világvégéhez vezet, akkor talán nem ártana professzionális segítségért folyamodnod.

    http://pszichiatria.lap.hu/
  • cateran
    #23
    Kis muvelodes:P

    "Noun
    fighter (plural fighters)

    1.A person who fights, a combatant.
    2.A warrior; fighting soldier.
    3.A pugnacious, competitive person.
    4.A class of fixed-wing aircraft whose primary purpose is that of shooting down other aircraft. Some of these (Fighter-Attack or Attack aircraft) also have a secondary purpose of attacking ground targets.
    5.A boxer or participant in any martial art"
  • cateran
    #22
    Sirva rohogok rajtad is..brit tudos vagyol-e? A bokszolo 1 meghatarozott celfoglalkozas,a harcos pedig 1 igencsak atfogo gyujtofogalom..az hogy te hulye vagy az ilyesmihez nem zavaro,csak ne terjeszd...buszke meg plane ne legyel ra...
    Az ilyen eszmefuttatasok miatt hiszem,hogy az emberisegnek annyi....
    " A "fighter" itt egészen egyszerűen ökölvívót jelent, a "prizefighterből" jön és a "boxer", ökölvívó szinonimája az AEÁ-ban. "
  • radam85
    #21
    tényleg nagy film.sokkal de sokkal rosszabbra számítottam.grat
  • BigBone
    #20
    Na, szólj, ha megnézted! Egyébként engem is meglepett, hogy a The Fighterben igen kevés a meccsjelenet (bár egyáltalán nem zavart), de hát ez egy ilyen film, az ember a saját filmes élményét rombolja, ha elvárások alapján nézi és ítéli meg. Bevallom ebbe a hibába még mindig beleesem, pl. Nolantől a Memento óta mindig okos filmet várok, de okoskodót kapok. Nem rosszak ezek, csak hát a Memento és a Following utáni elvárások...
  • m minnifield
    #19
    ezzel szemben a fekete hattyúban fekete hattyú úszik a tavacskában, a csillagok háborújában csillagok lövöldözik egymást, a párbaj című filmben meg 20at lépnek és lőnek egymásra. ja nem, a barmok a the duel-t párbajra fordították, én marha meg már azt hittem valami jó kis zsanmaris film lesz...szerintem legközelebb írj a marky marknak, hogy a the fighter 2.-ben vigyen magával legalább egy egykezes rövid kardot a ringbe, a magyarokat nehogy váratlanul érje a kötelek és törülközők látványa. szerintem azért elég sokat flémeltünk erről az orbitális baromságról, abba is hagyhatjuk. akár.
  • opeca
    #18
    Már nézem is, vagyis fogom nemsokára. Choi Min-sik-et szeressük.
    Alapvetően nem az volt a bajom, hogy nem egy Rocky film. Bár a cím és trailer nekem valóban azt sugallta, hogy itt bizony egy olyan jó kis boxolós film lesz, de nem ez volt az ok, amiért végül nem nyerte el a tetszésemet. Hanem az, hogy egyszerűen nem jött át illetve elnayoltnak éreztem a box részét. Nem csak a harcokat, hanem az edzést stb. stb. Úgy a háttére lett elpakolva, holott igazából ennek a filmnek minden részlete kötődik a bokszhoz. Két bokszoló, család erre épít, meccsek, stb. stb.

    Valahogy olyan érzésem volt, hogy a box itt csak egy másodlagos statiszta, és akár a golfot is behelyettesíthetnénk. Nem tudom jobban leírni, túlzottan elsüllyesztették a témát és túl felszínes és szürke lett az, amit hagytak belőle.

    Nem a családi dráma része zavart hanem az hogy szerintem rendezőék túlzottan ezt erőltették, pedig egy ilyen háttérrel, hogy bokszoló, meg világbajnoki címet nyer, az ember ösztönösen is arra számít, hogy valahol a boksz az egy központi téma lesz, de pont az volt az, ami csak arra kellett, hogy egy célba helyezzék az egész történetet. Ha megkérdeznénk az igazi Micky Ward-ot, hogy mennyi időt töltött a családjával és mennyit az edzőteremben, tuti,hogy minimum fele felét mondana, ehelyett a filmben úgy tűnt, párszor lemegy mozogni aztán annyi.

    Szóval egy ilyen történetben igenis a boksznak kell dominálnia, és nem annak,hogy állandóan a családi feszültséget próbálják tukmálni a nézőre.
  • BigBone
    #17
    Nagyjából egyetértek, hogy rétegfilm, bár az USÁ-ban a Gatti-Ward trilógia óta azért a legtöbb HBO előfizető ismeri Micky nevét, Dicky-ét viszont kevesebben. Szerintem is a film javára vált, hogy mert "rétegfilm" lenni, azaz nem hódolt be túlzottan a műfaji sablonoknak (a vége azért tipikusra sikerült, nem tudom, neked tetszett-e), de a lényeg: dráma, doku-stílus, remek alakítások (kiemelném Micky edzőjét, aki saját magát alakítja, kiválóan), keserédes igaz történet - emlékezetes mozi dacára a pontatlanságoknak.

    A dráma-akció arány :) nyilván annak az olvasónak szólt, aki kedveli, ha egy sportfilmben, ami egyébként akcióorientált műfaj, ahol a sportteljesítmény viszi előre a cselekményt, több az akció - a Crying Fist, mint megannyi koreai mozi, remekül mixeli a drámai és műfai elemeket, tényleg mindenki nézze meg! És zárszó a címhez: amikor az ember filmek körül válogat az újságban, kénytelen cím és esetleg 2 soros szinopszis alapján válogatni. Ha nem ajánlják nekem az Erőszakikat, én ugyan soha meg nem nézem, de nagyjából itt le is zárnám a cím témát.

    Várom már a Gatti-Ward filmet, de lehet, hogy a legközelebbi életrajzi mozi Bernard Hopkins-é lesz, az öreg állítólag eladta a jogokat. Én azonban megvárnám nagyapó karrierjének a végét, de van egy olyan érzésem, hogy Hopkins soha nem vonul vissza, sőt: soha nem öregszik meg. (Fantasy?)
  • zetortraktor
    #16
    "Hogy kinek milyen sztereotípiái vannak ezzel kapcsolatban"

    Legalább kiderült, hogy van olyan, aki a címből dönti el, hogy milyen a film.
  • leeloodallas
    #15
    Aki kicsit is ismeri Micky Ward élettörténetét, pláne a bokszkarrierét, az nem csodálkozik a címen. Egyszerűen "A Harcos" a legjellemzőbb szó, ami Wardot illetheti. Hogy kinek milyen sztereotípiái vannak ezzel kapcsolatban, vagy mennyi a "dráma-akció arány" (pff... kákán is csomót...), az legyen az illető személyes tragédiája. Nem ettől lesz jó, vagy rossz egy film. Az én meglátásom, hogy ezt egy rétegfilmnek szánták, a bokszok szerető emberek filmjének, vagy ha nem, valószínűleg főként ebben a rétegben arat/aratott sikert.
    Másrészt pedig a cikkíró végre elmehetne egy gyorstalpaló Magyar Nyelvtan kurzusra. Sokszor értelmetlen amit ír, kihagy szavakat, és az alapvető szabályokat sem követi (pl.: ragozás). Persze ismét lehet törölni a hozzászólásomat...
  • BigBone
    #14
    Opeca: abszolút rendben van amit írtál, viszont úgy tűnik, mintha a legnagyobb csalódást az okozta volna, hogy ez nem egy Rocky típusú, látványközpontú bokszfilm film lett - de soha nem is akart az lenni. A bevallott alkotói szándék egy testvérpár drámájának filmre vitele volt, "mellesleg" Micky és Dicky hivatása az ökölvívás, de a hangsúly a kapcsolatukon van.

    Viszont szívesen ajánlom megnézésre a koreai Crying Fist nevű kitűnő bokszfilmet, ott pl. sokkal kiegyensúlyozottabb a dráma-akció arány, plusz szerepel benne Choi Min-sik. Sajnos itthon nem került kiadásra, de azért hozzá lehet jutni.
  • BigBone
    #13
    És minő meglepetés, a bokszolós című filmek bokszolókról, a harcos című filmek középkori kardos hősökről, keleti harcművészekről, indián gyilkosokról szólnak, ergo a cím félrevezető és más mozit sejtet. Gondolom ezt azért nem annyira nehéz felfogni, de lehet egyszerűen csak belefutottam a magyar címadó(k)ba és ezért fogad ilyesfajta szeretet. Megmosolyogtató.

    Loverman: a stílust látom odahaza megtanították, azt viszont sajnos nem, hogy troll az, aki nem a témához, hanem a hozzászólásokhoz szól hozzá. Ez lennél te. De magyarázz csak!
  • m minnifield
    #12
    "A 13. harcos, A felhők harcosai, Az apacs harcos, Halálosztó harcos, A kung fu harcosai, Országúti harcos, Az ég és föld harcosai - egy csapat B-film"

    bombajó bokszoló, bokszoló macskák, a bokszoló és a halál, árnyékbokszoló, férfiak bokszolnak, A BOKSZOLÓ, A BUNYÓS...
    válogass belőlük kedvedre.
  • Loverman
    #11
    obvious troll is obvious
  • opeca
    #10
    Szerintem itt sokan egy Rocky-szerű filmre számítottak. És akkor kapott az ember egy családi drámát, kevés és pocsék boxjelentekkel. Valahogy semmi nem jött át. Mondjuk a rockyba amikor megszólalt a gong, akkor már jött a feszültség, itt meg semmi ilyen nem történt nálam legalábbis.

    A külföldi cím ugyanolyan gagyi, sőt, félrevezető.

    Ahhoz tényleg sok volt a 2 óra,hogy egy drogos exboxoló ablakon ugrálásait nézzem. biztos vagyok benne ha nem Bale szerepére hegyezik ki, mert egyértelműen látszott, hogy a forgatókönyvíró és rendező Bale-t akarja a középpontba állítani - ezt csak azért írom mert olvastam már olyat aki szerint Bale mindnekit leszínészkedett a vászonról, ja hát így volt beállítva, meg mondjuk nem is volt nehéz dolga, mert egy drogos semmittevőt azt bármelyik rutinos színész el tud játszani. -, hanem megpróbálnak kicsit a bokszra is koncentrálni, egy kicsit olyan hősies érzést adni az egésznek akkor lehet, hogy még jó film is lett volna belőle. De így nálam a 6-ost éri el maximum. Nekem ez túl egysíkúan dramatikus volt, és a potenciált, ami benne volt a filmben, szándékosan elhanyagolták. Ez nem egy Ez a Fiúk Sorsa című dráma, hogy nincs több a sztoriban, csak dráma van is nincs más, abból kell dolgozni. Itt bizony a box adta lehetőséget sokkal de sokkal jobban ki lehetett volna használni ahelyett, hogy egy ilyen sírva vígadós, putritanyán játszodó lifescene-t készítenek, a drogos hőssel meg az állandóan kakit majszolgató Whalberggel.
  • opeca
    #9
    13. Harcos B-film? Mitől is? Nem szar színész a főszereplő, a mellékszínészek is jók, van kaland, jók a jellemzek, jó a vágás, Crichton regény. Mit is akarsz még?
  • BigBone
    #8
    Miért is ne? Elvégre egy ökölvívóról szól a film.

    A 13. harcos, A felhők harcosai, Az apacs harcos, Halálosztó harcos, A kung fu harcosai, Országúti harcos, Az ég és föld harcosai - egy csapat B-film, komplett retardált aki ezekre hajazó nevet ad egy családi drámának amely mellesleg egy ökölvívóról (is) szól, de legfőképpen két testvér kapcsolatáról. A bokszoló, Az ökölvívó, A bunyós - miért is hangzik ez rosszabbul, mint mondjuk A pankrátor? Sikeres ökölvívó nemzet vagyunk, de én ugyan nem hallottam Papp Lacit, Kokót vagy Madárt harcosnak becézgetni. Persze a lényeg nem a cím, hanem a film, de kommentem odakívánkozó része látom már nem sokakat érdekelt.

    Kalapszar01: te meg mit pattogsz?
  • m minnifield
    #7
    ökölvívóversenyző nem? az erőszakik, az igen...ezzel ugyan mi a gond...bár ha azt veszem, valakinek az is gond volt, hogy a heroes-t hősöknek fordították...így még jól is állunk
  • asterix100
    #6
    Nekem nagyon tetszett a film, nem értem miért húzták le ennyire. Az mekkora jelenet már amikor bemutatja az anyjának a barátnőjét! Olyan feszültség van, hogy szinte kézzel fogható. A színészek is iszonyat jók benne. Na nem a Wolhberg gyerek, mert tőle aztán másra nem is számítottam, csak a kölök kutya képére. De a mellékszereplők iszonyat jók. Én teljesen egyetértek, hogy megkapták az oscart. Azt sajnálom, hogy a 127 óra nem kapott egyet sem, pedig nekem az is nagyon tetszett. De gondoltam, hogy a Király beszédét nem fogja lekörözni... :(
  • kalapos01
    #5
    Ez egy 8-ast megért az idióta magyar fórumkommentek skálán.
  • Chocho
    #4
    "Az ökölvívó"... mert ez annyival kurvára jobb, nem?
  • BigBone
    #3
    Kit kellene már megint megruházni a borzalmas magyar címért? A harcos? Ez valami B-típusú akció-karate filmet sejtet nevetséges színészekkel, semmiképpen sem sport drámát Academy Awards-díjazással. A "fighter" itt egészen egyszerűen ökölvívót jelent, a "prizefighterből" jön és a "boxer", ökölvívó szinonimája az AEÁ-ban.

    A harcos... ez egy 8-ast megért az Erőszakik - idióta magyar filmcímek skálán. Persze még nagyobb a kontraszt mivel a film nagyon jól sikerült. Noha igaz a történet de az íve így is borzasztóan tipikus, a karakterek, a környezet, a természetes, dokumentarista stílus annyira jól összeáll, hogy emlékezetes mozi marad és ez nem csak Mr. Bale and Mrs. Leo érdeme. A vége talán pont azért nem tetszett, mert az életszerű hétköznapi elbeszélési módhoz a tipikus *SPOILER* megnyerem az övet azt' szevasz befejezés nem igazán passzol - a film inkább szólt a bokszolók magánéletéről, mégis munkabeli sikerrel zárul. De nem von le túl sokat a The Fighter értékéből. 4/5
  • MsUser
    #2
    Christian Bale itt is remekelt, de nem tudom miért ált be egy ilyen filmbe "pénzt leszámítva" először 9-10éve az Equlibrium című filmet adta el a tehetségével, ehhez a forgatókönyvhöz kevés volt nem tudta a tudásával kiemelni a gyenge-kusza történetet kissé elnyomta Mark Wahlberg játékát. Reméljük lesz még emlékezetesebb filmjük mindkettőjüknek.
  • TeDDyRuSh
    #1
    Én is azok közé tartozom, akiknek tetszik elemeire bontva a film, vagyis jók a karakterek, a színészek, a rendezés, az operatőri munka, de valahogy nem áll össze a film. Az üzenet átjön, de nem tudok úgy visszagondolni arra a majdnem két órára, mint kellemes élmény. Itt-ott vontatott a story, olykor szájbarágós. Szerintem egy jobb vágás feldobta volna a filmet.