24
Hivatalos ügyekben való segítség
  • shaba23 #24
    "Alapvető jogi, gazdasági, pénzügyi ismeretek nélkül senki ne vágjon vállalkozásba" a vállalkozások 60-70%-a el sem indulhatott volna...
  • TheLostOne
    #23
    Van jópár könyvelő meg ügyvéd ismerősünk, de még nem beszéltünk velük, nem tartunk még ott, de jó lenne előre tervezni.

    Amúgy a haver akivel csinálni fogjuk pont könyvelőnek tanult egy ideig, szal nagyjából vágja a dolgokat, csak azóta sok minden változhatott.
  • joebacsi
    #22
    Ideje keresni egy könyvelőt, mielőtt még nagy meglepetések érnek.
  • datango
    #21
    Indíts vállalkozást!:) most ilyen korszakot élünk, legyen mindenki vállalkozó fizesse maga után a sok járulékot meg mindenfélét!

    Jah és javaslom neked BORSOD-ot ! én itt élek! akár a paradicsom mert még a menny is pitiáner dolog az itteni élethez képest!

    Papírt adsz-> kitörölheted vele ... ez magyarország egyik nagy hibája, hogy mindenki és mindenhol csak a papírokat gyártják és nem a szakembereket ...
  • TheLostOne
    #20
    Ja, még annyi: Mikor célszerű fizetséget kérni, a megrendeléskor, vagy a megrendelt szolgáltatás elkészülte után, üzembehelyezése előtt? Illetve reklámhelykiadás esetén? Előre, vagy a garantált megjelenés teljesítése után?
  • [HUN]FaTaL
    #19
    "-Milyen tevékenységi köröket érdemes, illetve szükséges felvennünk pontosan?"

    Szerintem mindent a péktől kezdve az autószerelésen át, mert később fizetni kell érte ha bővíteni akarod.

    "-Milyen cégforma lenne a legmegfelelőbb? Kft-n gondolkozunk jelenleg."

    Kft.

    "-Kft-nél hogy működik most a törzstőke? Olyat hallottam már nem kötelező, de erősen ajánlott, mert bevételhiány esetén fedezni lehet belőle a költségeket, illetve az esetleges követeléseket is."

    Én úgytudom 500 000 ft, ha még meg nem változtatták

    "-Leköltségelhetők olyan tevékenységi körökbe illő termékek, amiket munkán túl személyes célokra is használnánk? Pl: autó, laptop, stb..."

    Informatikai cégnél laptop minden további nélkül. Autó necessebb, ne tankold hétvégén meg ilyesmi :D

    Többi passz, majd a többiek :)
  • TheLostOne
    #18
    Én is hasonló cipőben járok, úgyhogy ha már itt ez a topic lenne 1-2 kérdésem.

    Mi egy webfejlesztő cég alapítását tervezzük, egyszerű statikus személyes/cégismertető honlapok készítésétől kezdve egyedi webes szolgáltatások fejleszteséig bezárólag foglalkoznánk mindennel, beleértve a coding/webdesignon túl hosting ügyintézést, karbantartást, felügyeletet, reklámhelykiadást, bannerkészítést, stb.

    A kérdéseim:

    -Milyen tevékenységi köröket érdemes, illetve szükséges felvennünk pontosan?

    -Jó ötlet -e egy referenciaszolgáltatás fejlesztése, ennek reklámbevételéből megalapozni a kezdeti kiadásokat(commercial software-ek lincenszei, cégalapítási költségek, professzionális hosting a céges oldalnak, vagy saját szerver+hostingba adás, stb...)

    -Milyen cégforma lenne a legmegfelelőbb? Kft-n gondolkozunk jelenleg.

    -Lehetséges a referenciaszolgáltatásunk reklámbevételét leszámlázni először egy már létező kis családi vállalkozással(internetes reklámtevékenység tevékenységi kör felvétele után), majd ha megalapítottuk a céget lehetséges mindenféle hosszadalmas procedúra nélkül átvenni a cég nevére a referenciaoldalt? Szükséges egyáltalán a cég nevére venni hivatalosan a szolgáltatást(végfelhasználóknak 100% ingyenes, kizárólag reklámbevétel), vagy elegendő a hirdetőknek a cég alapítása után a cég nevében számlát adni, egy gyors szerződésmódosítás után?

    -Milyen mód létezik a befolyó bevétel jogszerű felvételére tulajdonosként év közben(tehát nem osztalékként) személyes kiadásokra, lehetőleg a legkevesebb adó és járulékköltség mellett? Tudtommal a határozatlan ideig tartó alkalmazotti státusz közel 50% adó és járulékterhet jelent. Hallottam viszont valami eseti alkalmazotti dologról, amivel 30% körüli adó és járulékteherrel vehető fel összegtől függetlenül bér, ennek mennyire körülményes az adminisztrációja? Minden esetben tulajdonosokról lenne szó, jelenleg nem tervezzük tulajdonrésszel nem rendelkező alkalmazottak foglalkoztatását.

    -Kft-nél hogy működik most a törzstőke? Olyat hallottam már nem kötelező, de erősen ajánlott, mert bevételhiány esetén fedezni lehet belőle a költségeket, illetve az esetleges követeléseket is.

    -Kft esetén is fizetni kell a kollektív bűnösség elvén alapulú, feltételezett bejelentetlen alkalmazottak utáni minimálbér szerinti adó és járulékokat havonta? Még ha mi, a tulajdonosok be is jelentjük magunkat eseti megbízásokra(pl minden egyes project 1 megbízás)?

    -Leköltségelhetők olyan tevékenységi körökbe illő termékek, amiket munkán túl személyes célokra is használnánk? Pl: autó, laptop, stb...

    -Ha igen, van mód rá, hogy a munkacélú használat esetleges szükségtelenné válása után(pl. új felszerelés) személyes tulajdonúvá tegyünk egy eszközt, a költségként való elszámolás érvényvesztése nélkül? Elég egy adásvételi szerződés, majd az esetlegesen visszaigényelt ÁFÁ-t befizetni az eredeti vételár után?

    Nagyjából most ennyi, előre is kösz ha válaszoltok.
  • COOLancs
    #17
    Hát én öszintén remélem hogy nem OKJ-s agysebész gyorstalpaló lesz a helyi kultúrba lebonyolítva.
  • Slayerboy
    #16
    Vagy meg kell szerezni egy megfelelő tanusítványt, hogy akkreditív oktatást végezhessetek, azaz államilag elismert képesítést szerezhessenek a nálatok tanulók.
  • Atomreaktor
    #15
    ez így kerek :D
  • rumkola
    #14
    KLIKK

    :D
  • zorrobomber
    #13
    Szerintem bullet-time sportlövő tanfolyam. Először csak álló helyzetben, aztán a második félévben már jöhet a vetődve lövés is :)
  • lolSL
    #12
    azt hittem ez vmi ratyi film címe
  • pxxl
    #11
    amúgy mit oktatnátok? :)
  • Montanosz
    #10
    reméljük az oktatási/szakmai ismeretek sem merülnek ki a jogi ismeretek szintjén, vagy lehet azt is az sg olvasóinak kell összetákolni. Kötélverő szakma az biztos hiánycikk))
  • iko
    #9
    Alapvető jogi, gazdasági, pénzügyi ismeretek nélkül senki ne vágjon vállalkozásba. Sajnálom, de ha a supergamez fórumon ilyet kérdeztek, valószínűleg távolról sincs elegendő tudásotok.
  • flashpointer
    #8
    https://www.nive.hu/
    itteni elérhetőségen érdeklődj, segítőkészek
  • Fresh Duke
    #7
    hivatalos <> becsületbeli
  • MaxPayne
    #6
    OKé köszönjük szépen a segítséget
  • Dzsini
    #5
    A helyi kereskedelmi és iparkamaránál kell bejegyeztetni a vállalkozást, ott kell az engedélyeket megszerezni ahhoz, hogy ti akár OKJ-s, akár azon kívüli hivatalos képzést tartsatok, ők tudnak titeket akkreditálni (legalábbis nagyon sok szakmával kapcsolatosan). Ha esetleg olyan téma, amiben nem ők az illetékesek, akkor is valószínűleg tudnak segíteni, hogy hova kell fordulnotok.
  • Axl Rose
    #4
    Már ne is haragudj, de ha Te ebben a témában ezen a fórumon kérsz segítséget, akkor el se indítsátok a vállalkozást. És most nem a fórum felhasználóit szeretném degradálni. (És nem is Téged)
  • andersh
    #3
    hivatalos != becsületbeli
  • Pepsi Twist
    #2
    Jag, becsületbeli ügy.
  • MaxPayne
    #1
    Üdv mindenkinek, kicsit gondolkodóba estem a napokban, mivel az egyik barátommal közös vállalkozást szeretnénk indítani, mégpedig tanfolyamokat fogunk lebonyolítani az ország több részén de azt nem tudtuk eddig eldönteni és kitalálni hogy hol és hogyan kell elintézni azt hogy a tanuló aki elvégezte a tanfolyamot és levizsgázott kapjon egy olyan papírt amivel tud kezdeni valamit és ne csak egy névre szóló oklevél legyen, szóval egy hivatalossan bejegyzett papír legyen, ezt hol és hogyan kell elintézni?