176
Full hd led tv-k
  • vass17
    Az OLED lenne a legjobb, csak egyelőre nehezen akar beindulni, még "enyhén" drága és méretkorlátai is vannak egyelőre.
    Elvileg azt jósolják, hogy 2016 körül éri el az LCD-k árát, akkor viszont nem lesz kérdés, hogy melyik a legjobb:)
    Link

Nem tudom, hogy plazmának milyen a feketéje, mivel még nincs összehasonlítás, de az biztos, hogy csak az OLED képes tökéletes feketére.
  • VRSDM
    ez mind csak látvány. az adott helyzetben a többi színhez viszonyítva, az adott fényviszonyok között igen, lehet hogy jobban mutat.
    de azért érdemes megint a számokra hagyatkozni, ők valahogy sosem hazudnak :))
    egy minőségi (ahogy te is említetted) LCD esetében a fekete 0.20 vagy 0.15 cd/m2 ... (eltérő értékek modellenként)
    egy plazma esetében ez 0.020 vagy 0.015 cd/m2

problem fényesség? :)
  • Pretorian
    Há' ja, csak nemtom látott-e 120 centi képátmérőjű Sony Bravia LCD TV-t a cikk szerzője valaha élőben. Nem hinném. Az mondjuk már a 350000 forintos kategória, de kb. ott dől meg a "fekete az csak a plazmán fekete"
    vízió, és hogy az lcd csak 100 centi alatt best buy.
  • VRSDM
    na akkor a tisztánlátás végett egy kissebb irományt átemelnék...

[size=nagy]Plazma vagy LCD? És a Full HD?[/nagy]

Hamar Balázs - 2008. június 6. 08:30

A plazma jobban tűri azt is, ha oldalról bámulják. Gyakorlatilag nincs benne szín és képtorzítás, míg a LCD-k hajlamosak ilyesmire, bármennyire sem életszerű a helyzet, hogy 170 fokos szögből nézzük a Barátok közt aktuális epizódját.

Mindkét technológiának megvan a maga előnye és hátránya, így érdemes alaposan felkészülni, mielőtt betérnénk a tévéboltba. Melyik a jobb és miért?

Plazma vagy LCD? Ez a kérdés egyre több ember fejében ott motoszkál. Egyértelmű győztest gyakorlatilag lehetetlen hirdetni, de ha tudjuk, mire szeretnénk használni leendő lapostévénket, akkor jóval egyszerűbb a döntés.

Jó hír, hogy mostanra mindkét technológia kinőtte gyermekbetegségeit, és ami legalább ilyen fontos, mindkettő átlépett a megfizethető árkategóriába. 200 ezer forint alatt ma már a 100 centinél nagyobb képátmérőjű tévékből is válogathatunk. De vajon melyik mire jó?

Kicsiben és szabadban az LCD a nyerő
    A két technológia közül az LCD a régebbi és az elterjedtebb, ezzel találkozunk nap mint nap az irodában, de a mobilnak, sőt az őskori számológépnek is ilyen már a kijelzője. A frissebb plazmát állítólag 1 méteres átmérő alatt nem éri meg előállítani, így nem véletlen az folyadékkristályos kijelző előnye ebben a szegmensben.

Ezzel máris kihirdethetjük az 100 cm alatti kategória győztesét, ahol kiütéssel az LCD nyert. Persze más előnye is van az LCD tévének. Ilyen például a nagyobb fényerő, az azonos felbontás melletti kedvezőbb ár, az alacsonyabb súly, és a nagyjából 10 százalékkal alacsonyabb áramfelvétel.

Ezekből a fényerő a legfontosabb, amiben az eltérő technológiából adódóan az LCD erősebb a plazmánál. Igaz, ez nem feltétlenül előny, mert ez a képesség az, ami nehezíti az valósághű színvisszaadást, és ezzel az élethű képek megjelenítését.

A nagy fényerő elsősorban nyilvános helységekben, irodákban és szabad téren kamatoztatható, ott ahol nincs lehetőség elsötétíteni a környezetet. Ez előnyös lehet akkor is, ha a tévét monitornak fogjuk be, bár emellett egy meggyőzőbb érv is szól. Ha az olcsóbb kategóriában nézelődünk, gyorsan kiderül, hogy a plazmák jelentős része csak 1024X768-as felbontást kínál, míg velük szemben már az alap LCD képernyőben is létszámfölényben vannak a pixelek. Persze egy nagyfelbontású plazmatévé gyorsasága miatt jobban megfelelne a játékokhoz, de ezért jóval többet kellene fizetni.

Otthonra a plazmát ajánlják

Az eddigiek után talán meglepően hat, de az áruházak és a tévével foglalkozó szakik is egyértelműen a plazma tévét ajánlják átlagos otthoni használatra. A plazmán a fekete az fekete, élethűbb a kép, gyorsabb a mozgás, bármilyen szögből nézhető és még olcsóbb is - záporoznak az indokok.

Technológia adottságait tekintve a plazma elméletben és gyakorlatban tényleg élettel teltebb színeket és igazi feketét szolgáltat, de ember legyen a talpán, aki ez alapján megkülönbözteti egy LCD-től. A bemutatótermekben nem feltétlenül jön át a különbség, sőt a túlzott megvilágítás néha még csúnyábbnak, fakóbbnak mutatja a plazmák képét, amit egy sötétebb szobában teljesen másként értékelnénk.

Egyértelműen jobb viszont a plazma tévék gyorsasága nullához közelítő reakcióidejével, bár hozzá kell tenni, hogy a modern LCD panelek 3-5 milliszekundumos válaszideje közel teljesen kizárja a korábban jellemző utánhúzás effektet, amely főleg sportműsoroknál volt zavaró.

A plazma jobban tűri azt is, ha oldalról bámulják. Gyakorlatilag nincs benne szín és képtorzítás, míg a LCD-k hajlamosak ilyesmire, bármennyire sem életszerű a helyzet, hogy 170 fokos szögből nézzük a Barátok közt aktuális epizódját.

A gyártók szerint mára megszűnt a plazmák két legrosszabb tulajdonsága is, a rövidebb élettartam és a beégési hajlam is. A plazma tévék 50-60 ezer, sőt az újak akár 100 ezer óra élettartamra vannak tervezve - akárcsak az LCD -, ez utóbbi 8 órás napi tévézés mellet is több mint 30 évet jelent.

A beégés ellen újabban áramkörök védik a kijelzőt, így már nem kell beégett csatornalogóktól sem tartanunk a sarkokban.

HD Ready vagy Full HD?

Ha sikerült a plazma vagy az LCD mellett lerakni a voksunkat, akkor újabb probléma jön: Full HD vagy HD Ready? Sokat foglalkozunk vele, pedig igazából nincs jelentősége. A High Definiton - nagyfelbontású tévéadásokat a 720p (1280X720 pixel) vagy az 1080i (1920X1080 pixel) jelölésnek megfelelő minőségben sugározzák, amelyek mindegyikét képesek megjeleníteni a HD Ready készülékek. Egy 1024X768-os plazma tévé ezt természetesen némi rontással teszi, de a kép így is szebb lesz, mint egy DVD vagy sima tévéadás esetén.

A Full HD kijelzőket az 1080p jelölés díszíti, ami az 1080i-vel azonos felbontást, de valamivel jobb minőséget takar. Ezt a különbséget csak egy Blu-ray lejátszóval, esetleg egy Full HD-s kamerával tudjuk kihasználni, minden egyéb esetben teljesen haszontalan lesz számunkra.

Ha ezen eszközök egyikével sem rendelkezünk, akkor pénzkidobás a Full HD, mivel az akár 50 százalékkal is drágább lehet egy HD Ready készüléknél.

---

remélem segítettem a tisztán látásban :)
    [apro]
    /ezen cikk a google első találi oldalán volt található (forrás: technet.hu), gondolom ha elolvasta volna néhány ember, egyrészt nem írna ide összevissza sületlenségeket, másrészt ez a topik sem jött volna létre, tulajdonképpen spóroltunk volna, időt, energiát, billentyűkopást... :)))
  • VRSDM
    szépen felsorolták már előttem.
    plazma ofkorsz

• vass17
    Szerintem legnagyobb előnye a plazmának a fekete és az, hogy olcsóbb, mint a jobb Led-esek.
    Egyébként nem tudom, hogy mekkora különbség van a képminőségben, de azt tudom, hogy lcd és lcd között is van különbség, nem lehet általánosítani.

Ami a fogyasztást illeti: a 42"-os (106cm) LG ledes tv a fogyasztásmérő szerint 65-75W között fogyaszt normál beállítások mellett, szélsőséges esetben pedig el lehet vele érni a 42-45W-ot is. Mivel általában pendrive-ról nézek hagyományos (16:9-es), vagy 720p-s filmeket, a képminőséggel semmi gond.

Szerintem egyikről sem mondható, hogy egyértelműen jobb, mint a többi, ez egyénenként változik, ha valakinek nem számít a fogyasztás vegyen plazmát, ha igen, akkor ledes LCD, ami kb feleannyit fogyaszt minimális kompromisszumok mellett.
  • MikX
    Én nem abból indulok ki, csak ismerős pana TX-P50C2E je igaz nem éppen zavaró mértékben, de beégett Gran turismonál, és nem régi egyátalán...
    Szerintem ha annyira nincs semmi hátránya, akkor miért nem szorította ki a plazma az LCDket?
  • Borg
    Nézz meg egy neopdp plazmát, ha akarod se tudod már beégetni szinte. Órákon át otthagyhatod a statikus tartalmat, akkor sem fog meglátszani.

A legtöbb ember az 5-10 évvel ezelőtti plazmákból indul ki, holott ma már szinte minden tekintetben jobbak az LCD-nél. 2 kivétel van: a fogyasztás, ami egy 30%-kal még mindig magasabb, 100 vs 130W átlagosan, illetve ha monitornak akarja használni valaki, állóképpel, arra jobb egy LCD. (hogy most LED a háttérvilágítása vagy sem, az nem oszt nem szoroz)

Arról nem is beszélve, hogy 3D-ben is a plazma nyújtja a legnézhetőbb minőséget jelenleg...
  • MikX
    Azért a beégéssel vitatkoznék... csodát nem tudnak müvelni a technológiával továbbra sem...
  • bon
    Betekintés szöge korlátlan minden irányból, így bárhol is ülsz (na jó a tv mögött nem) optimális a kép minősége. Után úszás (szellemkép) nincs. A beégéstől már nem probléma a mai körszerű plazmatévéknél.
  • Gurren
    mert egyszer fog
  • Csirke4
    Engem érdekelne egy atomreaktor mert nagy már a fűtésszámla.
  • Csirke4
    Perszehogy értem.

De amúgy mérjó a plazmaTV? (a fekete színen kívűl) Nemúgyvolt hogy ha sokáig nemváltozik a kép akkor beég? Pl csatornák logója.
  • VRSDM
    szerintem nem az a baj ha valaki vesz egy ilyen készüléket (lévén nincs más)
    a baj akkor van ha nem tudja mit vett meg. (akkor minek is?)
    ha meg nem értek hozzá akkor nem okoskodok. bekapcsolom és nyomkodom a csatornákat körbe-körbe mint előtte :)
  • arty
    mert nincs más
  • bon
    Én tuti plazmát vettem volna, nekem nagyon bevált (3 éves tapasztalat)
  • sapkafej
    aki nem konzolozik/néz hd filmeket, az mi a fasznak vesz hdtv-t? ráadásul full hd-t
  • arty
    hdmin se lesz jobb

thome sattvm van, hdmis beltérivel (1080it tud max) = kanapéról ZÉRÓ különbség van a scarthoz képest

az SD fosnak olyanmindegy...
  • arty
    nyissál még "fekete keretes tévé" meg "falra akasztható tv" meg "nagy távirányitos tv" topikot is

idióta :(
  • stp4trick
    mert még nem volt analóg szolgáltatód ezek szerint
  • stp4trick
    de minek...
  • VRSDM
    röviden. plazmánk van. csak 720p. és mégis szebb mint sok bereklámozott csodamasina.
    talán mert tudtuk mire költünk el x ezer forintot. nem csak leemeltük azt ami jól mutat a polcon...

/arról nem is beszélve, hogy az üzletekben úgy világítják (irányok,fényerő,szín(!) hogy ott a kirakatban jobban mutasson. otthon meg észreveszed hogy nem is annyira :/
  • VRSDM
    vagy mielőtt megveszek valamit legalább utánanézek?
    tévé és tévé között is van különbség.
    ahogy "fullhdledtv" és "fullhdledtv" között is.

édesapám sem mai róka már, felnevelt három gyermeket, teljes családban élünk salalalaaalaaa mégis vette a fáradtságot mikor...

nyáron vettük a "fullhdledtv"-t és előtte egy hétig bújta a fórumokat, olvasta a teszteket hogy a tudja mire ad ki x ezer forintot.

nem is érte meglepetés mikor konstatálta hogy a barátokközt még szemcsésebb is lett mint előtte, torzabb is...

én értem mire szeretnél rámutatni. nyílván te is érted én miről beszélek.

amúgy trollkodhatunk :D
  • Borg
    Ott a plazma is.
  • Csirke4
    Mondjuk megmagyarázhatnátok, hogy miért ne FullHD Led TV-t venne ma valaki. Mégis mit vegyen? Katódsugarast? Vagy ha nemért hozzá rögtön vegye a szarabbat?
  • bakkerman
    kajak azt hitted,hogy a HD-s csatornákon kívül a többi csatorna lényegesen szebb lesz a megszokottól? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd ráérek akkor venni lcd/led tv-t,ha a lényegesebb csatornáim full hd-ban fognak sugározni,addig marad a gépen 1080p-s filmnézés
  • TomBond
    Te most miről is beszélsz? Ki mondta, hogy analógon jobb lesz? Mert én tuti nem!
  • byzhouse
    OFF: Tirexi Full HD Gameplay videóit nézd meg rajta!

ON: Azért körbekérdezgethettél volna,hogy mi merre meddig, mert így nem sok értelme volt az új TV vásárlásnak. :S
  • VRSDM
    ha felmerül egy kérdés le kell ülni
    internet csoda tele van információkkal.
    elolvasni - értelmezni - leszűrni a lényeget.
    végül.
    alkalmazni :)

/páran panaszkodtak hogy " túlfekete-túlzöld-túl " ... nem feltétlen kell a reklámokban szajkózott ultra-mega-giga kontrasztot meg szaturációt rákapcsolni a supermegasharpen szűrő mellé. és még csodálkoztok.

/megsúgom igen nagypofával hogy egy élethű kép is lehet szép.

• MaxPayne
    Nos először is köszönöm hogy kitart 1-2 ember mellettem nos igez az a helyzet hogy én megdolgoztam érte mert kp-ban vettem a tv-t és gondoltam legalább ennyi pénzért jó is lessz de most hogy volt 1-2 ember aki normálissan tudott segíteni és leírni mi a gond, így tudom hogy mit kell tennem hogy jó legyen a tv, köszönöm a helpet.
  • Klemice
    irigy vagy
  • Fülüke
    vaszki, legközelebb már belelehet bújni a tv-be is! :D
  • Gurren
    itt: irigy faszok gyülekeznek, akik mindenhez értenek, de pénzük nincs megvenni semmit brühű.
  • Hegi90
    Most mit kell szivatni szegényt? Tele van a kirakat FullHD tévékkel, és látja, hogy nagyon szép rajta a kép, meg is van már rá a pénze, hát megveszi. Nem igazán tudja összerakni, és? Ti mindenhez értetek, sose kértetek még segítséget semmiből?
  • Klemice
    vettél drága trendi tv-t, a lényeg hogy fullhd legyen, aztán hazavitted és brühű 16:9en nagy felbontásban szarul néz ki a 4:3mas sd adás
    ez van
  • matyi0323
    Tegnap a szomszédom vett egy atomreaktort, igaz használni nem tudja, meg semmit nem ér vele, de van neki. Esetleg megkérdezzem hol vette? Gondolom érdekel... Már van vagy 3 embernek, legyél Te a 4.
    -.-"
  • passatgt
    de ha mindenki használja, te is megérted, sőt leírni is sikerült, akkor miért mondod azt, hogy nem létezik?:)
  • passatgt
    legeslegjobb, tehát túlzófok
  • Fresh Duke
    Olyan szó, hogy "legoptimálisabbat" nem létezik.

Optimális = Legjobb
    Legoptimálisabbat = Leglegjobbabbat ?
  • Büdös Bohóc
    lol és már hogy is gondoltad az elején egyáltalán, hogy analógon ok lenne, látszik tényleg csak veszitek kilóra a tévét és azt se tudjátok, hogy 1x1.