174
-
RecoPhile #54 Óóó, ez azért nem teljesen igaz, hogy kapitalizmusban nem lényeges a munkamorál, illetve hogy mennyire "boldog" a dolgozó.
Példa okáét: (egy 1900-as évekbeli példa) Van egy munkahely, ahol nincs normális villany fény, illetve egyéb dolgok. Na már most ott a dolgozók nem igen tudják normálisan végezni a munkájukat. Egy másik cégben minden megadnak a dolgozóknak, hogy jobb teljesítményt tudjanak produkálni. Nos szerinted melyik munkahely lesz sikeresebb? Vagy ott van a pénz: egy napi munka mondjuk 12 óra keresnek 10ezer huf-ot. Ennyiért nem nagyon erőltetik meg magukat. De aztán fogja a munkáltató és megnöveli a fizetést, mondjuk 15ezer huf 14-15 óra munkáért. Kérdés, szerinted jobban fognak dolgozni a munkások 15ezer hufért vagy 10ezerért? :)
Ez csak példa, nem mutatja a teljes, pontos valóságot! -
Szefmester #53 Ismerős ez a nem látott gépet, jó neki a linux is.. egy ismerősöm a windowst 3 havont ahozta hogy csinálja meg mert már a gépet is csak nehezen tudja bekapcsolni, és elveszett ez meg az. Raktam rá egy haver féle linux disztribet, és láss csodát.. 5 hónapja nem is hallottam az emberkéről számítóép téren.
A rendszergazdáknak valóban jobban kell érteni a winhez is, de sajnos láttam olyat amikor 2 emberke fél órát szerencsétlenkedett egy nyomtatóval, én meg csak azért voltam ott mert egy haverral akartam találkozni, és dumálgatni. A végén csak megkérdeztem tőlük egy alap dolgot, és láss csodát. Utána hirtelen megoldották a problémát. Én meg nem tudtam hogy kínomban sírjak vagy nevessek. Ilyeneket alkalmaznak mint rendszergazda, én meg el vagyok zavarva mert nincs a tudásomról ECDL-nél magasabb papír. Röhej... -
sanyicks #52 Ezek rossz példák. Semmiségekről, filléres, vagy így is úgy is ki kell adni tételekről beszélsz. De egy másik programcsomagra állás már nem filléres. -
lopbisz #51 Evvel a szemlélettel nincs baj. Csak a nagy többség máshogy csinálja.. -
sanyicks #50 Hát ha erről a kommunizmus jut neked eszedbe akkor nézz kicsit utána a fogalomnak. Egyébként mo egy ex szoci ország még mindig kemény szoci működéssel, vállalatoknál is. -
#49 "jah költenek rá, fél órás ebéd időt kap a rabszolga... "
Erre egy példa jut eszembe, a cafeteria. Én kiküldtem az emailt, hogy 3 féle cafeteria közül lehet választani de amire a többség szavaz az lesz mindenkinek. Nekem szinte semmibe nem kerül, hogy melyiket választják, de az alkalmazottak elégedettségét növeli. Akkor miért ne kérdezném meg? -
#48 Akkor lehet hogy csak én vagyok jó partnerekkel kapcsolatban. Végülis ez előfordulhat, mert faszokkal amúgy is ritkán üzletelek. (És megint nem azt mondom, hogy az alkalmazott seggét nyalni kell, mert ezt én sem teszem, de vannak dolgok amikben érdemes rájuk hallgatni, és a megfontolt döntés esetleg több bevételt eredményez, ergo hülye lennék nem hallgatni rájuk) -
lopbisz #47 jah költenek rá, fél órás ebéd időt kap a rabszolga...
Maximum a játékfejlesztő cégeknél kényeztetik a munkaerőt meg egy két managert, cégvezetőt. De az átlag irodai rabszolgáknál nincsenek luxus szolgáltatások.. álomvilágba éltek. -
#46 "Nemtudom hol élsz te, de kapitalizmusban senkit sem érdekel ki hogy érzi magát a munkahelyén, a lényeg az hogy hozzon pénzt és rá minél kevesebbet kelljen költeni.."
Hmmm, erről nekem a kommunizmus jut eszembe.
Persze a kapitalizmusban is igaz, de mivel a kettő összefügg. (munkateljesítmény a heppiséggel, így azért szoktak rá költeni) -
lopbisz #45 Minek erőltetni? Mert olcsóbb azért... képzeld egy közigazgatási intézményben az adóból fizetik a sok marhaságot, mint a windowst is. -
Hungarikum #44 Igazad van, nem tudjuk mi volt a pontos probléma, lehet nem lehet normálisan dolgozni vele. De feltételezem sanyicks által említett start menü hiánya volt a legtöbb probléma. ez persze csak feltételezés, de ha ismertségi körömet veszem alapból nagyjából helyes is. -
Zolorado #43 Pl? -
sanyicks #42 Csak hogy arra a "nem tudásra" soha semmilyen bizonyítékot nem látunk, csak azt hogy rossz a doc ami helyett már ms officen is docx-et kéne használni. És valahogy mindig csak azt látni hogy az átlagos irodista néhány formázás, grafikon, és néhány egyszerű képleten kívül mást nem használ amire nem hogy az openoffice sok, de még talán a google docs is... -
sanyicks #41 Nemtudom hol élsz te, de kapitalizmusban senkit sem érdekel ki hogy érzi magát a munkahelyén, a lényeg az hogy hozzon pénzt és rá minél kevesebbet kelljen költeni...
Ennél a linux példánál meg mint mondtam nem volt semmi féle probléma csak az hogy meglátták hogy nincs startmenü, elkönyvelték hogy szar nemkell, és bebootolták a wint. 100% hogy nagy része 1 órát sem ismerkedett vele, mert ilyenek az 1bites userek egyébként mindenben, ha tv-t kell cserélni az sem tetszik mert máshogy kell irányítani, semmiféle változás nem tetszik nekik. -
#40 "lenne megtanulni egy o_office csomagot windows alatt. Én egy árva petákot sem fizetnék államigazgatásban v. oktatásban szoftverekért, amig van alapjaiba véve normális, alternatív"
Abszolút igazad van, csak nem tudjuk hogy jelen pillanatban volt e alternatíva. Az open office ugyanis maximum OTTHON alternatívája az Officenak, cégeknél már rengeteg dolog előjön amit nem tud. -
lopbisz #39 "Még valószínűbb hogy a politika ugyanolyan mint itt. Látták hogy közeleg a teljes átállás ideje, amikor megcsappannak a kiadások (kevesebbet tudnak a korrupt politikusok/hivatalnokok lecsippenteni) így visszacsinálják az egészet, majd 5 év múlva újrapróbálják és mindig jól megszedik magukat."
pontosan, ezt írtam én is -
#38 Oké itt nekünk ebből a nyúlfarknyi hírből ennyi jött le. De azért ne gondoljuk már, hogy az volt, hogy Jürgen ül a gépe előtt és basszus nincs starmenü ez szar cseréljünk, és a vezetők meg; jé tényleg nincs ez szar cseréljünk. Azért ennél komolyabb lehetett a dolog főleg hogy adtak neki 1-2 évet. -
Hungarikum #37 Jó bizonyára az is fontos h. a dolgozó normálisan tudjon bánni az új "rendszerrel", idővel belejön mindenki. Ha az én munkahelyemre hoznak egy új gépet [akár a régi helyére] én sem nyávogok h. "jajarégi jobbvolt" hanem bele rázodnom - persze leszámítva az extrém eseteket - egy idő után, úgy bánok vele mint a "jajarégijobbvolt" géppel/szoftverrel.
De könyörgöm, ez nem a FreeDOS vagy a 95, 2000 es évek eleje. Linuxhoz is vannak normális programok, s nem hinném bonyolult lenne megtanulni egy o_office csomagot windows alatt. Én egy árva petákot sem fizetnék államigazgatásban v. oktatásban szoftverekért, amig van alapjaiba véve normális, alternatíva.
Én speciel sose láttam Linuxot, 1-2 éve felraktam Linuxot egy gépre, és 1 nap alatt beállítottam rajta mindent, amit windowsban is be lehet, persze mivel nekem nem munkára kellett hanem otthonra háztartásba (Számítógépes játékok etc.)
Itt inkább vmi "boríték" v. "arégisokkaljobbvolt" probléma lehet. -
Zolorado #36 Egyetértek. -
#35 "Mármint a nagyobb vállalatok. Kisebbeknél még elképzelhető hogy azt használsz amit akarsz."
Várjál én egy szóval sem mondtam, hogy azt használsz amit akarsz. De eközött meg aközött, hogy valami szar és nem lehet vele dolgozni elég nagy szakadék van.
Példa az egyik cég: Valami elbaszott vállalat irányítási rendszert használtak, amit még a régi ügyvezető biznyákolt be mert abból ő kényelmesen látott mindent. Amikor átvettük a céget az átvilágítás során azt is megnéztük, hogy mit tud a szoftver és mit nem, illetve, hogy mit szólnak hozzá az azzal dolgozók. Villámgyorsan kiderült, hogy az ügyvezetői lekérdezéseken kívül szinte mindnenben szar. Egy bizonyos rendszeresen végzendő feladat elvégzése 15-20 perc volt benne, ami egy másik szoftverben (ami már most működik) 3-5 perc. Miután minden alkalmazott szídta, (és megvizsgálva kiderült, hogy jogosan), így kénytelenek voltunk beruházni egy új (nem olcsó mulatság) szoftverre. A hozadék viszont az, hogy nőtt a termelés, csökkentek a költségek, ugrásszerűen megnőtt a munkamorál. Ezek olyan dolgok ami miatt bőségesen megérte az egyébkén 4x-5x olyan drága szoftvert bevezetni a céghez.
Persze biztos van olyan cég ami a saját maga ellensége, és 100 emberből 100 utál ott dolgozni és szív a számítógépes rendszerrel, de azért a kapitalizmusban nem ez a jellemző. -
sanyicks #34 Ja ilyet bárhol lehet, de normális indokkal, amit egyébként vagy figyelembe vesznek, vagy nem... De ilyen hogy nem tetszik az os... hát ilyen nincs. -
sanyicks #33 Hát rendszergazdának winhez is jobban kell értenie :DD úgyhogy az sem különbség. Egyébként saját tapasztalat hogy aki nem látott wint semmi baja nincs a linux használatával, meg az is ha nincs más akkor egy idő után "jééé nem is olyan rossz ez ott van minden csak más menüben". -
#32 Azért ez nem teljesen így van. Nem kell jótékonykodni a munkáltatónak jól felfogott érdeke hogy az egységnyi user jól végezze a munkáját, mitöbb esetleg még happi is legyen.
Régen dolgoztam egy olyan cégnél ahol egyedi fejlesztésű szoftver futott, de még ott is lehetett a működés javítására irányuló észrevételeket tenni egy nagy globál xls-ben, amit utána az info vezető (és gondolom az ő fölöttiek) értékeltek. -
jeti00 #31 ez egy külügyminisztérium nem egy játékfejlesztő részleg, ha mindenhol windows-t látnak minek a linuxot erőltetni? ezt szokta meg az ember és kész -
Zolorado #30 Linuxon alapból nincs msn és nem mennek a windows játékok, más a böngésző. És a dolgozók 90%-nak ez már elég nagy akadály.
Igaz hogy le LEHET tiltani ezek win alatt, de nem teszik meg a rendszergazdák. Ha meg alapból nincs, akkor zúgolódnak az alkalmazottak.
Tényleg sokaknak az internet = kék e-betű...
Hallottam már én is olyanról, hogy "segíts, letöröltem az internetet!"... linuxot nekik! -
Szefmester #29 Hát igen, én ezt rég mondogatom, hogy Magyarországon informatika címén nem windowst és office-t kellene oktatni, meg esetleg megemlíteni hogy van más is. Persze hogy idegenkednek a linux rendszertől ha nem is hallottak róla szinte sehol, max azt hogy bonyolult és nagyon kell hozzá érteni. Holott az egyszeri felhasználónak nem kell jobban érteni hozzá mint a winhez. A rendszergazdának kell! Nem igazán láttam olyan céget ahol az egyszeri Micike drága nekiállt volna telepítgetni a gépekre ezt vagy azt. Többnyire le vannak tiltva ezek a jogok, és a rendszergazdák munkája karban tartani a gépet. -
sanyicks #28 Mármint a nagyobb vállalatok. Kisebbeknél még elképzelhető hogy azt használsz amit akarsz. -
sanyicks #27 kapaszkodj meg de a munkahelyek 99%-a ilyen, nem jótékonysági intézmény... -
sanyicks #26 Egyébként tudni kell hogy csak a klienseken cseréli, szerveren marad a linux, sőt a csere sem biztos mert valamelyik szerv nem fogadja el az (egyébként tényleg nevetséges) indokokat.
A másik meg nem kéne hogy válogatni lehessen, persze hogy nem használja a linuxot, megnézi hogy nincs startmenü és ki is lép mondván hogy "szar". Egy os lenne a linux, aztán ha nem tetszik így jártál (de úgy is megszokják egy idő után). -
#25 "Az én munkahelyemen nekifutásból szarnak rá hogy nekem alkalmazottként tetszik-e a szoftver vagy nem."
Elég szar munkahely lehet. -
#24 "Egy olyan cégnél, ahol termelés folyik, nem kell windows. Olyan cégnek kell windows, ahol facebook, msn, meg játék folyik munkaidőben."
Ezt nem teljesen értem, pontosan ugyanannyira be lehet állítani, hogy mi fusson a win-en mint linuxnál. Ha nem engedélyezi az info osztály, hogy ilyenek fussanak akkor nem is fognak. -
alippai #23 Te most ugye viccelsz, van egy olyan érzésem, hogy még az info érettségit sem tudnád letenni, ha ennyi különbséget látsz a két rendszer közt.
Ekkora cégeknél szokás, hogy teljes alkalmazások futnak Excelben, makrók és egyebek előre megírva, azt is jó szórakozás lehet migrálni.
OO-t MSOfficehoz hasonlítani, kb olyan mint Google Docsot OO-hoz. Nyilván nincs mindenkinek szüksége MSOfficera.
Tippelj mennyibe kerül egy ember csupán egy heti képzése, majd nézd meg az árakat az oktatóközpontokban és számold hozzá a kiesett munkaórákat. -
sanyicks #22 mer ha 26 ms office van nyitva akkor nem lassul be a gép mi? LOL
Ha egy user nem képes használni, kis ismerkedés után akkor ott a képzéssel vannak komoly problémák, mert nem irodai programcsomagozni tud, hanem ofiszozni.
Nagy valószínűséggel a legnagyobb gondot azon kívül hogy a grafikon 3 pixellel odébb lévő menüben van, az okozta hogy nincs meg a passziánsz, meg nincs internet (nincs kék e betű). -
Zolorado #21 Árgép
Innen néztem az árakat, a hivataloknál mivel sok számítógépet használnak, vélhetőleg szükségük lesz a professional funcióira. A business 50-ért is sokkal több, mint az ingyen! A home meg szóba sem jöhet náluk.
Egy olyan cégnél, ahol termelés folyik, nem kell windows. Olyan cégnek kell windows, ahol facebook, msn, meg játék folyik munkaidőben.
A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár gépein például linux van, és teljes mértékben használható, nincs nagy különbség a felhasználó számára a windowshoz képest. Aki tudja kezelni a windowst, ezt is fogja tudni, aki meg nem, annak ígyis-úgyis el kell magyarázni...
"A másik az, hogy míg az MS a domináns, addig a linuxoknak és alternatív office-oknak az MS újításokat kell majd követnie, tehát mindig le lesznek maradva, fícsörök fognak hiányozni, kompatibilitás nem lesz teljes."
Ez nem teljesen igaz, számos funkciót, ami a windows7-ben nagy újdonság, a linux rendszerek már évek óta tudtak. (pl ez a divatos 3D felület, minialkalmazások, stb...)
De az igaz, hogy egy linux rendszerpark karbantartásához lehet hogy nem elég a 2 féléves Rendszergazda OKJ tanfolyam elvégzése... -
sanyicks #20 Egyébként azt sem értem hogy miez. Az én munkahelyemen nekifutásból szarnak rá hogy nekem alkalmazottként tetszik-e a szoftver vagy nem.
A legvalószínűbb hogy a totális hozzá nem értés dolog van a pakliban, tehát azt várták hogy fúú most megmondjuk hogy linux lesz és rögtön olcsó lesz. Holott az m$ elintézte az inkompatibilis dolgaival, hogy ha meg akarunk szabadulni tőle, hosszú és nehéz folyamat legyen (sok gányolással). Akkor kellett volna megnézni a költségeket, amikor az átállásnak vége, kész minden. Akkor TUTI jóval olcsóbb, hiszen már nem kell fizetni az átgányoló tesztelgető személyzetet, sem pedig még mindig párhuzamosan meglévő ms szoftvereket.
Még valószínűbb hogy a politika ugyanolyan mint itt. Látták hogy közeleg a teljes átállás ideje, amikor megcsappannak a kiadások (kevesebbet tudnak a korrupt politikusok/hivatalnokok lecsippenteni) így visszacsinálják az egészet, majd 5 év múlva újrapróbálják és mindig jól megszedik magukat. -
sanyicks #19 átképezni? Hát inkább képezni. Mert aki rendes képzést kapott mintegy hogy oo vagy wörd, elboldogul bármelyikkel. Csak ők valszeg kattintódroid képzést kaptak, azt nem tudják valójában mint csinálnak. Fogadok hogy a ribbon felületnél is ott anyáztak mert más. -
#18 Nekünk is az a tapasztalatunk, hogy több cégnél jött hirtelen linux mánia, most szépen alakul vissza MS-é. Egy nagyobbacska cégnél alig lehet spórolni a linux-szal amint a TCO-t nézik, márpedig egy cégnél csak az számít. -
#17 Milyen 100e forint? Office 2010 Home 20e alatt, business 50 alatt. Ezek messze vannak a száztól. -
#16 Két féle véleményt látok itt, aki kocka és tökmindegy mit adnak alá, úgyis érti és aki soha nem dolgozott egy nagy munkaközösségben, ahol mindenféle ember van.
Egy 22 éves piszkos szőke lányt, akinek el kell magyarázni, hogy lelassul a gép, ha 26 open officet nyit meg egyszerre, nagyon nehéz egy linuxos munkaközösségbe integrálni.
Ahol igazi munka folyik és a produktivitás fontos, oda MS termékeket kell tenni, ahol van idő arra, hogy eljátszadozzanak oda meg mehet akármi más és igen ez személyes tapasztalat, sorba kellett nekünk is lecserélni az opensource megoldásokat.
Valaki azt írta itt, hogy kirúgnák ha idegenkedne, na az ilyen véleményeken mosolygom jókat. -
lopbisz #15 Tehát hosszabb távon jobban megéri a linux.
Csak hát az ms-nek biztos nem tetszett, hogy nem tudják lehúzni tovvábri a közigazgatást. Ezért lehetséges, hogy pár "boríték" csusszant egy két zsebbe, hogy újra win legyen az alap...