11
 • niof
  #11
  A Li-Pol akksiknak meg saját töltésvezérlő elektronikájuk van, mivel nem szívlelik a túltöltést, a megfelelő feszültségszintet elérve automatikusan lekapcsolják a töltést. Legalábbis amikkel eddig én találkoztam, amiket szétberheltem.
 • Tetsuo
  #10
  HTC mar legalabb 5 eve errol tolt, nekem ez eleg. ;)
 • Zolorado
  #9
  Lehet hogy én vagyok hülye, de olyan töltőt, ami a mellékelt adapterarzenállal mindent tölt, már régóta lehet kapni! Sőt, olyat is, ami napelemről tölt mindenfélét... vagy azok csak bóvlik?

  De ami biztos, hogy a töltéshez csak megfelelő áramerősségű és feszültségű egyenáramra van szükség, az akkumulátorok már csak így működnek, nem tudom mi okozta azt a nagy fejtörést...
 • Jonah
  #8
  Az egységes mobiltöltő megalkotása egyébként közel sem volt egyszerű feladat, a gyártóknak számos technikai akadályt le kellett küzdeniük. Az egyik az volt, hogy az akkumulátorok technológiailag különböztek egymástól, az elektrokémiai felépítésük nagyon eltérő volt. Emellett az egyes telefonok különböző feszültségű és kapacitású akkumulátorokat használtak. Éppen ezért úgy tűnt, hogy szinte lehetetlen egy egységes töltő megalkotása. Manapság már azonban a mobilok szinte kizárólag lítium-ionos akkumulátorokat alkalmaznak és ez megteremtette az univerzális töltő kifejlesztésének lehetőségét.


  Aki ezt így leírta, semmit nem ért sem az akkumulátorokhoz, sem az elektronikához. Már régóta DC-DC kapcsolású töltők vannak a mobilokban (kb. mióta létezik), tehát a lehetőség mindig is adott volt. Pusztán nem volt érdek. Mert jó reklámnak, amúgy meg a kb. 600 forintos töltőért elkérhettek még pár ezrest.


  A megállapodás az Apple, az Emblaze Mobile, a Huawei Technologies, az LGE, a Motorola Mobility, a NEC, a Nokia, a Qualcomm, Ra esearch in Motion (RIM), a Samsung, a Sony Ericsson, a TCT Mobile (ALCATEL), a Texas Instruments és az Atmel készülékgyártók között jött létre.

  A Texas Instruments és az Atmel SOHA nem gyártott mobil készüléket. Pusztán alkatrészeket gyárt, akár mobilokba is, utóbbi pedig tisztán félvezetőgyártó.

 • andersh
  #7
  adatperrel?
  az komoly lehet ha már a rohadt töltőt is perelni kell h működésre bírjuk :D
 • carville
  #6
  Nézz meg egy átlagos akksi töltő árát, durván 4000 ft amit így is sokallok, maximum ennyivel lehetnek olcsóbbak. Ami egy 120 ezres készüléknél közel semmit nem jelent.

  A legtöbb okostelefon pedig már most is microUSB-ről töltődik, úgy tudom már a Nokia is régen megoldotta, hogy arról (is) töltsön. Bár nekem még N82-öm van, az nem töltődik MicroUSB-n, szóval ezt csak hallottam.
  Úgyhogy szerintem a bejelentéssel is csak azért vártak ennyit, hogy addig is terjedjen a dolog.


  Én amúgy arra leszek kíváncsi, vajon az Apple is dobja-e a dokkolóját, vagy adnak inkább egy bumfordi átalakítot.
 • tricky
  #5
  én arra leszek kíváncsi, hogy ettől valóban olcsóbbak lesznek a mobilok?
  és gondolom az univerzális töltőkkel csak a legújabb mobilokat lehet majd tölteni...
 • NEXUS6
  #4
  Nem baj, majd a drótos mellé jön az indukciós töltő. Na majd azzal trükköznek a gyátók, hogy sajna nem kompatibilis a teknológiájuk, mera zövék a legtutibb és a többi megegy xar.
 • Mat666
  #3
  Már ideje volt.
 • darnold
  #2
  Ez nagyon szép, de én úgy emlékszem, hogy a kínai állami mobilszolgáltató kezde az egészet még 2008-ban azzal, hogy attól nem rendel telefont aki nem hajlandó az egységes szabvány szerint gyártani. Sajnos az eredeti hírt nem találtam meg, de itt egy másik: http://terminal.hu/Hirek/Biztonsag/Bejegyzes/53838/Magyarorszag-evente-4-millio-mobiltolto--ketyeg-az-e-hulladek-bomba

  Mindennek ellenére nagyon hasznos a dolog. Jó lenne ha laptop töltőknél is megtennék.
 • immovable
  #1