53
kint élő magyarok gyertek!
 • mila69en
  #53
  ez mondjuk jogos, marbella-ra nem éppen dolgozni kell menni:D nekem ami még nagyon tetszett az Alicante
 • hunbasser
  #52
  a spanyol gyesről tudsz nekem valamit mondani?
 • haraposlo
  #51
  Persze! Nem is azt írtam, hogy dél rossz lenne, csak észak jobb módú.
  Marbellában is jártam, tudom, hogy gazdag hely, de ezt elsősorban a turizmusának köszönhető. Szóval lehet, hogy gazdag, de a befolyt összeg 90 %-t a turisták hagyják ott.
  Ha valaki dolgozni szeretne, jobban jár egy északabbra fekvő, vagy egy nagyobb városban.
 • mila69en
  #50
  azért dél sem rossz:) Malaga, Murcia, Marbella nem a szegénységről híresek:) marbella talán a leggazdagabb:D
 • haraposlo
  #49
  Nagyon sok mindent tudnék mesélni. Éltem kint egy hosszabb időt. Egészen pontosan Bilbaoban, ami még a jobb résznek számít, már ami a megélhetést illeti. Az északi régió ugyanis sokkal jobb módú, mint a déli.
  Ennek ellenére nem mondhatok túl sok jót. Az nagyon nagy előnyöd, hogy beszéled a spanyolt, anélkül szinte nulla az esély bármire is.
  Viszont most minden eddiginél nagyobb kint a munkanélküliség, sajnos.
  Ami a kultúrát, az embereket illeti: a legjobb hely a világon. Annyira segítőkészek, barátságosak, hogy elég megszokni. :D Komolyan, nekem az első pár hétben nagyon fura volt. De a jóhoz könnyen hozzá lehet szokni.
  Szóval, én azt javaslom, ha elfogadsz egy tanácsot, hogy mindenképpen északabbra gondolkodj, vagy a nagyon nagy városokban, mint Barcelona, Madrid.
  Nagyon jó utat és sok sikert kívánok!!! Imádni fogod!
 • IXEMGabeo
  #48
  szóval odakint sok a Chiquita:D
 • RaZoK
  #47
  ismerős volt kint narancsotszedni egy hónapig, és télleg sokat lehetett szieztázni :D

  mondta, hogy mindig hozták nekik a kaját...és, hogy nagyon sok a prosti kb ennyi :D

  de a nyelv azt tényleg kul
 • shumika
  #46
  Itt meg M.O-n meg Orbán Viktatúra van -.-
 • IXEMGabeo
  #45
  Franco diktatúra volt egészen a hetvenes évekig. Jobb oldali (szélsőséges) hatalom volt ebben ez az érdekes...
 • IXEMGabeo
  #44
  én mondjuk úgy vagyok vele, ha sikerül itt egy jó állást kifognom, akkor lehetséges maradok, attól függ mennyire lesz elég a keresetem...
 • hunbasser
  #43
  Az élelmiszerek ára: a kenyér ára 0,7€ körül mozog , a tej ára 0,65€ egy literért, ásványvíz 0,3€ egy literért, vaj 1€, sajt 2,5€. Egy üveg asztali bor ára 1 - 2€ körül mozog, egy üveg minőségibb bor ára pedig 3€-tól.A sör körülbelül 1€-ba kerül, egy jobb márkájú sörért néha elkérhetnek 3€-t is. A zöldség átlagosan 1€ -ba kerül kilogramonként. Képeslapra bélyeg az EU országaiba 0,57€. Üzemanyag jelenleg 1 és 1,5€ körül mozognak egy literért. A szigeteken az üzemanyagok ára valamivel magasabb.

  és #41-ben a linket megnéztem,átszámolva 200k a minimálbér,tehát ha kimennék dolgozni,akkor is a legrosszabb esetben 200-at keresnék és az árak ugyanolyan magasságokban vannak mint nálunk kb.
 • Tigristank
  #42
  Kommunista diktatúra valóban nem, de volt helyette más. :)
 • Tigristank
  #41
  Nyilván többet keresnek ott az emberek és könnyebben megy nekik, mint itt, de valószínűleg az élet is drágább, legalábbis én nem tudom elképzelni, hogy ugyanannyiba kerülne odakint mondjuk 1 kg kenyér, mint itt...

  Minimálbérek összehasonlítása
 • IXEMGabeo
  #40
  nálunk nagyon adtak a sportra a szocialisták. Rendszerváltás óta szépen romlik, évről évre. Én úgy tudom "ingyenes" volt akkoriban, most pedig épülnek le a sportpályák a legtöbb helyen és bizony fizetni kell egy egy edzésért... Spanyolországban pedig nem uralkodott kommunista diktatúra tudtommal a VH után...
 • Tigristank
  #39
  Aha, és ugyanabban az időkben a szocialista államok pedig a világ élvonalában voltak, pedig azok se a gazdagságukról voltak híresek. :)
 • IXEMGabeo
  #38
  összolimpiai táblázaton tán azért állnak hátul, mert régebben mielőtt beléptek volna az unioba 1986-ban olyan szegénység övezte az országot, hogy szinte éhezés volt és a sportra se nagyon volt pénze az államnak, akkoriban valóban 1-2 sportág volt amiben ki tudtak tűnni...Manapság ez megváltozott picit most szinte sportparadicsom lett
 • IXEMGabeo
  #37
  dehogynem a legjobb 20-ban ott vannak.

  kerékpárban, autó-motor sportban, teniszben, futballban, kézilabdában (női, férfi), vízilabdában, kosárlabdában...stb is erősek, világszínvonalon mozognak!
 • IXEMGabeo
  #36
  csodálkozol? minimális fizetésért élni, miközben mondjuk szét tanultad az agyad évekig, aztán szereztél egy diplomát és sehova nem vesznek fel, csodáloda, ha sok tehetséges fiatal elmegy innen?
 • Tigristank
  #35
  Ezzel se feltétlenül értenék egyet. Tény, hogy van 1-2 sportág, amiben kiemelkedőek + van néhány sportolójuk, akik világhírűek pl. Alonso vagy Nadal, de ha megnézek mondjuk 1 összolimpiai éremtáblázatot, akkor nem éppen jó helyen állnak rajta. :))
 • Tigristank
  #34
  Az a baj, hogy Magyarországgal kapcsolatban sok ember úgy gondolkodik, hogy itt szar élni, és inkább kimegy 1 nyugati országba, mert ott jobb az élet, de az, hogy Mo.-t jobbá tegye, az már meg se fordul a fejében...
 • IXEMGabeo
  #33
  családiasabbak, félreteszik a munkát és a hajtást is:)

  ugyanez van Dalmáciában, Olaszban és akár Görögben is...
 • Unreal1942
  #32
  3 alkalommal jártam már Spanyolországban.
  Remek hely. El is tudnám, képzelni, hogy ott van nyaralóm.
  Dolgozni ott se szeretnék :)
 • bakkerman
  #31
  de az se,hogy itthon nálunk minden a béka segge alatt van,egy helyben áll az ország,szakadunk le nyugat európától(eredetileg azért csatlakoztunk az EU-hoz,hogy közelebb kerüljön nyugat és kelet...),és ma már kitörölhetjük a seggünket azzal a ténnyel,hogy régen volt Ady Endrénk,Vörösmartynk,Kölcseynk stb...
 • mila69en
  #30
  és ami még elég érdekes.... elmentem boltba kollégámmal, megyek a pénztár felé hosszú sor tolong, előre nézek mondom mi a búbánat van már, hogy nem megy a sor. már kezdtem halkan jó magyar módjára anyázni:D mert látom a pénztáros éppen beszélget valakivel az helyett, hogy végezné a dolgát...spanyolok tök nyugisan állnak és várnak dumálgatnak, mintha ez egy tök normális dolog lenne, kicsit kezdtem már pipa lenni:D erre odaszól kollégám(már ott kint élt 5 éve mikor én kimentem) nyugi majd megszokod ezt itt egy tök normális dolog ha a pénztárosnak éppen rokonjai vagy barátai jönnek a boltba látogatni akkor dumcsiznak kicsit:XD ez kb félóra volt! eltelt egy kis idő 2-3 hónap, már kezdtem felvenni a spanyol mentalitást:D(nem nehéz hamar megszokható:XD) megyek bankba bankos csajszinak éppen a 2 éves unokaöccse meg az anyukája tette tiszteletét a bankban, kb háromnegyed órát vártam tök nyugisan mire mindent megdumáltak és foglalkozott velem mint ügyféllel:DDDD
 • mila69en
  #29
  azt még tegyük hozzá, hogy rengeteg ünnepnap van náluk:D és ha mondjuk csütörtökre esik egy ünnep, akkor már pénteken sem dolgoznak hosszú hétvége, ha keddi napra akkor meg hétfőn nem dolgoznak mert nehogy már kedden nem kell dolgozni hétfőn meg igen, az úgy nem okés, így hétfőn sem dolgoznak hosszú hétvége ismét megoldva:D
 • LasDen #28
  ezek után megyek spanyolba.....:D
 • IXEMGabeo
  #27
  széleskörű kultúrával rendelkeznek, csak éppen nem a tudományok szakágán erősek...valóban kevés a spanyol szakorvos, fizikus, de pl már a humán dolgokban a művészetekben, építészetben simán ott vannak. És akkor még nem kevertük ide a keveredett mór (arab) kultúrát se...
 • hunbasser
  #26
  inkább mondjuk azt,hogy ott áldoznak a sportra :) áldoznak a tehetségkutatásra,a nevelésre,az edzésre,a feltételekre. és ez nem csak a sportra igaz,meg lehet nézni a nevesebb városokat meg persze milyen Spanyolország turizmusa. és butaság lenne kijelenteni,hogy csak a tengerparti turizmusból élnének
 • IXEMGabeo
  #25
  Szerintem az ő embertípusukból adódóan kevesebb ember hajlamos a tudományra. Nem mondom, hogy butábbak, mint más európai nép, csak éppen sokkal szabadabb rendszertelenebb gondolkodásmóddal rendelkeznek, az ő agyukban sosincs nyugi, mert temperamentumosabb nép. Mellesleg nézd meg a sportéletet náluk milyen fejlett. Sporthoz szinte született zsenik, majdnem minden sportágban és ott is kell bőven alázatosság és munka.
 • flashpointer
  #24
  nem a szép képek viszik előrébb a világot
 • IXEMGabeo
  #23
  amúgy a képzőművészetben jobbnál jobb spanyol festőik vannak a múltjukban elég Dalíra, Picassora, Lorcára gondolni...
 • IXEMGabeo
  #22
  oktatás még mindig valamilyen szinten nálunk színvonalasabb...

  mentalitásuk nekik alapból olyan, a latin, déli emberek sokkal ráérősebbek, lustábbak, hangosabbak, bulizósabbak és általában szaporábbak is, mint mondjuk a Kelet, észak, vagy középeurópai ember
 • flashpointer
  #21
  meg is van a mentalitás eredménye. Hány portugál vagy spanyol nobel-díjas van (aki nem író vagy költő szóval amihez ész is kéne (kb 2) és vesd össze hány magyar, pedig sokszorosan többen vannak mint mi.
 • IXEMGabeo
  #20
  én úgy tudom Görögországban a legrosszabb, ott már szinte államcsőd van..na most akkor melyik az igaz érted
 • IXEMGabeo
  #19
  csak az idősebb generációé...fiatalabb generáció haszonszerzési vágya, eltiporni a másik embert, nulla tisztelet, tolerancia, no segítőkészség vagy csak elvétve, pénzért mindent bevállalunk féle módszer se jobb...de ez most a Spanyol honban élő Magyarokra vonatkozik ez a topik:)
 • hunbasser
  #18
  meg az is lehet,hogy rengetegen feketén vannak bejelentve. meg pl lehet,hogy a munkanélküli segély nagy náluk és inkább nem mennek el dolgozni. kényelmes nép a spanyol,mindig is az volt. itt is nagy a munkanélküliség,mégis el tudtam helyezkedni. aki keres,talál.
 • hunbasser
  #17
  igen és miért? lehet,hogy azért,mert nincs sok munkahely,de az véletlenül nem lehetséges,hogy a spanyol cégek igenis keresik az alkalmazottakat,csak sok spanyol nem akar dolgozni?
 • hunbasser
  #16
  hola :) ?hablas espanol?
 • Ronny
  #15
  Negyven év szocializmus után ez nem is olyan meglepő. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az emberek fejében tovább él a kádári idők gondolkodásmódja.
 • IXEMGabeo
  #14
  sokkal többen élnek ott, mint itt, nagy ország sok elégedett, sok elégedetlen emberrel az ország különböző részein...tengerparti üdülővárosban nehezen hiszem, hogy oly magas lenne a tüntetések aránya:D Ott is vannak gondok, de sztem nálunk sokkal rosszabb a helyzet. Mi valahogy nehezebben tudjuk kezelni a kapitalizmust...