31
  • wavrekordz
    #31
    30 szoros zoom átfogás mióta jelent 30 szoros nagyítást?!?! Szégyen ez a tudatlanság...
  • Lateralus
    #30
    Kötekedő hozzáállás? Hát ez attól azért messze van. Csak kérdezek.

    A választ pedig mindenki tudja, aki látott már digitális fotót:
    A megapixel IS számít.
  • barnie1990
    #29
    Ámen. :)
  • narumon
    #28
    A világért sem szeretném megszakítani a csodálatos eszmecseréteket, de én úgy gondolom, hogy mindkettőtöknek igaza van csak elbeszéltek egymás mellett.
    Szóval a megapixel számít, kibaszottul számít csak nem mindegy hogy mi van elé téve. 10Mpixel komoly fényképező komoly objektívvel sokkal jobb képet fog csinálni mint egy 20mpixeles kompakt, viszont lényegesen gyengébbet mint egy 20Mpixeles komoly fényképező komoly objektívvel. Ennyire egyszerű.
  • barnie1990
    #27
    Nem de azt a 2000x2000-es portrét nem mindegy, hogy milyen géppel csinálod. Szerintem te is tudod jól, miről van szó, kár folytatnod ezt a kötekedő hozzáállást.
  • Lateralus
    #26
    Felbontásban igen? Tehát akkor mégis csak számít valamiben.
    És a felbontás semmiképpen nem tényező a képminőségben? Mi a képminőség, mitől függ?

    2000x2000 pixeles portré csak nagyobb felbontású, de nem jobb képminőségű mint egy 2x2 pixeles?
  • barnie1990
    #25
    Felbontásban igen, de minőségben nem. Ez már lerágott csont.
  • Lateralus
    #24
    Az az, hogy a "megapixel nem számít", kicsit sarkos megfogalmazás. Hogyne számítana?!

    Nem csak az számít.
  • barnie1990
    #23
    Mikor meglátják a dslr-m, és elcsodálkoznak, hogy csak 1O megapixeles képet tud csinálni, akkor érzem úgy, hogy lekaparnám a festéket a falról. Meg a fa**om fogja minden embernek elmagyarázni már, hogy nem az számít. Ilyenkor nagyon le tudom nézni az embert, mert akit kicsit is érdekel a fotózás, az utánaolvas, nem csak baromságokat kérdez.
  • Thaison
    #22
    Nekem nagyon bejön ez a gép, elfogadnám ...és annyira nem is vészesen drágák. Legalábbis szerintem. itthon mondjuk biztosan jóval drágábbak lesznek....
  • enkido
    #21
    Nem fogod, kurvára mindegy, hogy hány megagigapixel a kép. Van szerencsém kipróbálni, használni 14mp bridge fujit és 5mp nikon dslrt. A bridge gép még csak a közelében sincs az ősrégi nikonomnak. Mint azt már sokan mondták előttem az egész az objektíven és a szenzoron múlik. De ha neked nem mindegy, akkor vegyed a 100mp gépeket. Egészségedre.
  • sonance
    #20
    A parasztnak a megapixel mond valamit, mert jól hangzik. Nem érti a CMOS-t, CCD-t, APS-C-t vagy Full Frame-et.

    Akinek a megapixel jelenti a képminőséget, az menjen inkább kapálni, ne is vegyen gépet.
  • narumon
    #19
    Jah és ami a lényeg, pont ezt írtam én is, hogy miért zavarja, hogy a pénzéért 16MP-t kap amikor ha nincs szüksége ennyire akkor kisebb méretben fotóz és kész. Viszont én majd minden képemet cropolom... oda meg muszáj minél több MP
  • narumon
    #18
    Lehet, hogy kipróbálom, de ez meg annyiból sántit, hogy van az objektiv mögött egy kretén nagy szenzor, amit nyilvánvalóan egy max 6mp-t tudó gépbe nem raktak volna bele. Az eredeti hozzászólás meg arra vonatkozott, hogy minek csinálnak ekkora gépeket amikor elég a 6Mpixel is. (azok mögött viszont nyilván nem lenne egy full frame de még APS-C szenzor sem)
  • jaspercry
    #17
    Ez nem jó példa!
    Lőjj egy képet 6Mpixelbe (a 16mp-s gépeddel)és ugyanaszt fotózd le 16-ba.
    ugyanazon obival,fényviszonnyal.
    És azt tedd ki légyszives nagyba 2mp monitorodra,így fer a játék....
    :)
    OFF
  • narumon
    #16
    "És ténleg nem mondod meg ,hogy 8-16Mpixel egy kép a monitorodon, ami max csak max. 2-2.5Mpixel.(persze ugyanolyan "full" méretbe)"

    Próbáld ki! Ne egy mesterséges 2Mpixel képet nézzél hanem fényképezz egy 5Mpixel fényképezővel egy képet majd egy 16Mpixel fényképezővel majd nézd meg ugyanazon a monitoron. Félszemmel is ki fogod szúrnia különbséget....
  • narumon
    #15
    Okés nyilván ne lőjünk ágyúval verébre, dehát ezért lehet ennyi gépet kapni. És ebbe a kis kompaktba is nyilván be lehet állítani, hogy most csak 8Mpixellel lőjön. A hardvert azt nem érzem problémának, mert azért manapság szinte mindenkinek olyan gépei vannak amivel egy 20Mp kép feldolgozása sem jelent semmilyen kihívást. (Nyilván esetleg egy óvodai gép ami x éves ott már lehet gond, ezt nem tudom). Én egyébként jobbára amúgy is videózásra használom a gépet, de mondjuk hétvégén is sikerült azért a video mellett eldurrantani egy 120db képet.
  • jaspercry
    #14
    "Elég jó képet csinál hidd el és 18Mpixel az nem olyan kurvanagy fájlméret, hogy ne lehetne vele mit kezdeni."
    de viszont nehézkes,a barátnöm munkája,hogy ovodai (rendezvények)fotózásával foglalkozik.Nincs rá lehetőség,és igény se,hogy 5-6Mpixelnél többet használjon fel.
    prószáltál 1000képet retusálni egy délelött alatt(ahhoz viszont már kell hardware nem mindegy 4Mega egy kép vagy csak 1.....,de egyébként teljesen igazad van...
  • jaspercry
    #13
    jó képet lehet 6Mp is csinálni,és szarat is lehet 18-ba.
    az a canon "kis" gép az sem compact ,összehasonlítatlan egy ilyen Sony-val.
    Azzal ténleg lehet "buzulni" gyüjtök egy középkategóriás"középfelső" 7D-re.
    csak hát lehet 60D-lesz belölle....azok a fránya anyagiak
  • jaspercry
    #12
    8-10Mpixel felett,már obi,is kell,mert ezzel,nem mondod meg a kép minőségén ,hogy 10Mp vagy 16Mp(meg a szenzor sem árt ,hogyha egy kicsit nagyobb a kelleténél C-mos,nem hiába hogy egy profi gép az 1.000.000 Ft.)Még használtan is 250.000-300.000ft pedig csak 8Mpixel canon eos 1 pl.
    És ténleg nem mondod meg ,hogy 8-16Mpixel egy kép a monitorodon, ami max csak max. 2-2.5Mpixel.(persze ugyanolyan "full" méretbe)
  • Lateralus
    #11
    A 3D Sonynál újabban azt jelenti, hogy egy gombnyomással két eltérő fókuszbeállítású felvételt csinál és ezekből összerak egy 3D képet. Nem kell odébb tenned a gépet és kettő exponálni.
    Ezt a felvételt képes MPO-ban tárolni és 3D megjelenítőre küldeni (pl. 3D TV). A hátsó monitor sima 2D-s LCD, de van egy egyedi 3D módjuk, aminél ha mozgatod a 2D kijelzőt a 3D kép is "mozog" és valamennyire térbeli hatású. Még van mit faragni rajta, de érdekes.
  • narumon
    #10
    Mhm senki nem mondja hogy egy 16Mpixel géppel nem csinálhatsz kisebb gépet. Nekem 18Mpixeles gépem van. Tudod hol jön az nagyon jól? Amikor kivágsz belőle. Még mindig marad egy pl 10Mpixeles képed, míg ha eleve ekkorával (vagy a felével) fotózol akkor már semmit nem tudsz kezdeni vele. Egyébként meg ugyanaz igaz rá mint bármilyen digitalizálásra, minél több az információ annál jobb lesz a minőség. Ha ezt a 18Mp képet utólag szofverrel veszed kisebbre az sokkal jobb mintőségű lesz mint ha eleve olyan kicsit képet készítettél volna. Persze ekkora MP számokhoz kell egy megfelelő szenzor is (ezért baromság ugyanez pl a telefonoknál), de nekem pl egy Canon DSLR-em van. Elég jó képet csinál hidd el és 18Mpixel az nem olyan kurvanagy fájlméret, hogy ne lehetne vele mit kezdeni.
  • narumon
    #9
    Mivan? Mielőtt írsz akkor szedd szépen össze a gondolataidat.
  • sanyicks
    #7
    peeersze mert a drága montitoron 1 pixel az igazából 2 ugye? :D sőt 8
  • TeszteloPontHu
    #6
    Nem, de van rá lehetőséged... :)
    Egyébként is, miből élnének meg a memóriakártya-gyártók, ha minden gép most is 4-6 megapixeles lenne, és egy 1 gigás kártya bőven elég lenne.
  • ZeemanX
    #5
    Remek komment! :-)


    Egyébként miazhogy "háromdé" felvétel? Ez mit takar? Egy ultrahótbuta fapad géppel is lehet "3d képet" készíteni, ez program kérdése, nem gépé. Vagy nem értem... :-)

    Alapjában véve komolyabb újításokat már egy ideje nem igazán tudnak kitalálni, igaz, ez a képstabilizálás még elmegy, nade amúgy csak a paraméter számokat emelgetik. Ez a background defocus is, ez, ez, ez... pfff. Kicsit sincs túlnyomatva az utóbbi években mindenhol ez az ultraextrém-sekély mélységélesség, most már még józsika is default mókázhat vele rövid gyújtótávú beállításoknál is. Nagyszerű. :-)
  • barret
    #4
    Na lassan én is veszek gépet:)Alakulnak a paraméterek:)
    Úgy terveztem hogy 1 fénykép 1 cd lemezen fér el,akkor már elégséges lesz a megapixel szám számomra.Még egy kicsit várnom kell,de már látszik az alagút végén a fény!
  • narumon
    #3
    Azért ez igy nem fedi a valóságot. Egy gyenge (értsd olcsó) HD monitoron is egyetlen pillantásra megmondod, hogy az a fénykép 2Mpixel vagy 10. Azt már nyilván nem hogy 14 v 16, de az utólagos munkához még ez is jól jön.
  • gosub
    #2
    De ha 8 Mp-es lenne a kutyának se kéne. Jövőre már csak a 24Mp-nél nagyobbat lehet eladni. Ja és persze a 40X-es zoom is alap lesz:) Ez szín tiszta marketing.
  • jaspercry
    #1
    Nekem az a problémám ezzel a 16Mpixellel,hogy sehol sem tudom megnézni a vele készült képet,a monitorok még mindig csak 2Mpixelesek(óriásplakátot meg nem nyomtatunk .ugye?