27
  • licencepro
    #27
    Software licencek (és most főleg Microssoft lic.ekről írnák) alapvetően transzferálhatóak.
    Átruházható Licence fajták:
    FPP (dobozos)
    OEM (igen oem is ....!!!!)
    Select
    Open vol.lic. (nem subscription)
    EA (nem subscription és nem SA)

    amit nem lehet! .... ne dobt fel a vaterára ... ez nem elég ... végre kell hajtani egy "licence tranzfer protokollt" (hasonlóan az autó átíráshóz)... ezt a helyi "software remarketer-ed" szívesen elintézi neked (lsd. pld. www.licencepro.hu)

    ezen az úton pld. office 2003 / 2007 még mindig elérhető, lényeges árelőnnyel (kb 40 - 60%) - vagy op rendszer (oem ben) mint pld. XP (pro vagy home) .... ne downgradeljél .... vásárold meg használtan.
  • M2 #26
    Tehát a lényeg:
    - licenszeket lehet venni majd azokat továbbadni, a tőzsdén nagyban multiknak
    - megvásárolt licenszeket NEM szabad továbbadni a kisembereknek, cégeknek

    - mikor megveszed az 30 forint költséggel előállított műanyag korongon a szoftvert, az azért több tíz ezer forint, mert az érték maga a szoftver
    - ha a korong elromlik, nem tudod új darabra lecserélni, még a 30 forint befizetésével sem, így jártál
  • MrImy
    #25
    Remélem megtiltják és akkor minden használt szoftver nulla értékűvé válik.
    Ennek a következménye az lesz, hogy az emberek inkább a folyamatosan frissített, nyílt forráskódú szoftverekhez kapnak kedvet, amely ezáltal értékesebbekké válnak hosszabb távon mint a méregdrága fizetős társaik.
  • laszilo
    #24
    Érdekes probléma.
    Mikortól használt egy program? Ha originál gépet/programot vesz valaki másodkézből, ami még nem volt használva az már használtnak számít?

    Ha veszel egy HW-t előre telepített programokkal, akkor a kettőt együtt továbbadhatod, vagy a használt számítógép továbbértékesítése esetén megszűnik a licensz, le kell törölni az előre telepített programot?

    Ki a licensztulajdonos, a HW, vagy a felhasználó?
    Ha a felhasználó, akkor miért kötik a HW-hez, miért nem lehet átvinni másik gépre?
    Ha a HW, akkor ugyanazt a szoftvert amit dobozban nem értékesíthetek tovább, eladhatom feltelepítve?
    Mi történik, ha megveszem a vevő gépét 1 Ft-ért. Feltelepítem rá a szoftvert és eladom neki az egészet 100 000 Ft-ért?
  • DontKillMe
    #23
    Az EULA szabályozza, hogy mit hányszor és milyen formában lehet megtenni. Ezt a használatbavétel előtt el lehet (vagy nem) fogadni, de mindenképpen le kell okézni. Erre szokott mindenki next..next..next-et nyomni, anélkül, hogy elolvasná, utána meg néz hülyén, ha szétrúgjak a seggét.
  • DontKillMe
    #22
    Kizárólag azért megy a hiszti, mert a használt szoftver eladásából befolyt összeg nem közvetlenül a gyártónak folyik be, mint alapesetben. Abban a pillanatban, amikor ebből százalékos arányban részesedés ütné a markukat, kuss lenne.
  • Zolorado
    #21
    Ha egyszer aktiváltad, nem aktiválhatod mégegyszer! (Vagy de?)
  • vato loco
    #20
    Akár kotont is. ^^
  • perempe
    #19
    Kottát vehetek használtan?
  • Yv@n
    #18
    Használni épp használhatod, de ha az eredeti license már nem a te tulajdonod, akkor ugyanaz a jogi helyzet, mintha warezben leszedted volna, és sosem fizettél volna érte, a másik személy akinek eladtad pedig a gyártótól vette volna meg.
  • netperformer
    #17
    A crysis példa szerintem elég egyedi. Én nem ismerem az EA rendszerét, de ha pl a steamet veszem alapul, akkor nyilvánvaló, hogy ott egészen más a helyzet.

    De ha pl a GTA4-et veszem, ott nyugodtan hozzá lehet csatolni az aktiváló kódot is, és ezzel használhatja multiban is. Persze igényel némi erkölcsi tartást, hogy aki megszabadul a terméktől az ne használja többet a jelszót.
  • TreDoR
    #16
    Mi a garancia arra, hogy a könyvet nem scannelted be?
  • Zolorado
    #15
    Mert amint írtam, attól hogy a lemezt továbbadod, te még használhatod tovább.
    "Olyan, mintha eladnál egy könyvet, az neked is megmaradna."

    Mert mi rá a garancia, hogy a photoshopot letörlöd, miután továbbadtad a lemezd? Semmi. Persze vagy megteszed, vagy nem, ezért a kereskedők verik magukat.
  • Hungarikum
    #14
    Ennyi erővel a könyvkereskedők is verhetnék a lompost, h. egyénnek adják el a licencet CSAK olvasási jogra, aki nem adhatja tovább Vér Pistának, vagy meg ő is. Vagy a használtautó kereskedők vagy a - már kihalófélben lévő - CD/DVD lemez árusítók... vagy bárki aki használt cuccokkal kereskedik.

    Miért kivétel pont a szoftver?
  • Zolorado
    #13
    "Nem az a cél, hogy felesleges termékeket gyártsanak, és amennyiben tovább hasznosítható a régi termék, akkor ezt engedni kell"

    Igazad van, a helyes kifejezés: "fogyasztói társadalom". Elhitetik velünk, hogy szükségünk van az új dolgokra (marketing powa), tökéletlen termékeket készítenek, hogy azt hamarosan le kelljen cserélni, stb...

    A cikkben nem magának a programnak, hanem a liszensznek a sorsáról van szó. Azért egy program más tészta, mint egy könyv: amikor feltelepíted, akkor nem egyszerűen használod, hanem lemásolod azt a gépedre. Ezért a lemez eladásával neked is megmaradhat a szoftver, és más is használja. Olyan, mintha eladnál egy könyvet, az neked is megmaradna.

    De hiába veszel egy használt pl crysis játékot, mert a liszenszt nem tudják átruházni rád, nem tudsz beregisztrálni az EA-hoz, nem tudsz multizni, stb, esetleg még aktiválni sem tudod, mert egyszer már valaki aktiválta azt.

    Ha nem lenne ilyen cécó ezzel a kalózkodásvédelemmel, hogy online aktiváció, meg ilyesmi, akkor sima ügy lenne: adom a lemezd, adom a programot.
  • Sir Quno Jedi
    #12
    Arról nem szólva, hogy ha az Oracle nagyon erősködik (az egyik legmocskosabb licensz politikájú cég amúgy), akkor a licenszeket jelenleg birtokló céget magát vásásolják fel papíron (és rögtön újra is alapítják) és máris az új cég birtokába jutnak a licenszek is (de akár a hw is) és öröm és bódottá, az Oracle meg beszívta. Ez ellen ugyanis semmit sem tehet, ez a joggyakorlat. Mikor sokszázmilliós licenszekről van szó, ezt könnyednén meglépik cégek, hiszen annyit spórolnak ezen, amit nem szégyelnek.
  • Sir Quno Jedi
    #11
    Pontosan. Arról nem beszélve, hogy ha egy programot nem lehet már hivatalosan beszerezni a gyártótól/frorgalmazótól/kaidótól (sokuk meg is szűnik idővel) és nodepláne támogatás sincs már rá (lásd. a Microsoft baszakodását a Win XP-vel), akkor nem marad más beszerzési forrás, mint egy HASZNÁLT dobozos termék megvétele (az OEM más tészta, bár az is izgalmas kérdés). EZT aztán senki nem tilthatja meg. Azaz tilthatja, de ezzel nyíltan felkérik az emeberekt a awarezolásra, hiszen nem hagyak számukra más nyitott (és legális) lehetőséget az adott szoftver beszerzésére.
  • zboszor
    #10
    Szerintem egyértelmű. Mivel a programozói munka a szerzői jog alá esik, akkor a programok egyenrangúak a könyvekkel. Ki vitatja, hogy egy használt könyvet el lehet adni? Az antikváriumok semmiképp. A sokszorosítás módja ilyen szempontból mindegy kellene, hogy legyen. Akár kézzel fogható "dead tree edition", vagyis papírra nyomtatott könyv, akár letölthető program, amit kifizetsz a bankkártyáddal és számlád van róla.
  • zboszor
    #9
    Azért azzal, hogy a szerzőnek több hasznot hoz a zenéje, azzal lehet vitatkozni Courtney Love does the math
  • Narxis
    #8
    Aztán majd jön a karhatalom és beletörli az orrod a szabályaidba.
  • tmisi
    #7
    Egy szoftver nem lehet használt, max az adathordozó. FL Studio-ban sem kopnak ki a potméterek 2 év használat után. :D (Igaz ott csak licencet vettem, mert a program letölthető ingyen, csak aktiválni kell, miután kifizetted.)
  • buggyant
    #6
    asszem nekem nem fogják tudni megtiltani, hogy eladjam a kijátszott játékaimat.
    annyi szar szabály, törvény, rendelet van már, hogy én inkább sajátokat hoztam helyettük és azok szerint élek.
  • galocza
    #5
    és még ha ez lenne az egyetlen ellentmondás a szerzői jogtalanságok körül...
  • zedow
    #4
    Erdekes, hogy amikor szoftver masolasrol van szo, az lopas, mintha ellopnank valakinek valamilyen fizikai tulajdonat. De amikor eladasrol van szo, mintha eladnank barmilyen targyat, akkor azt mar nem szabad. Nem ertem ezek mit akarnak, csak a zsebuket akarjak tomni, felredobva minden esszeruseget.
  • netperformer
    #3
    A kapitalizmus alapján is tovább lehetne adni a használtat. Nem az a cél, hogy felesleges termékeket gyártsanak, és amennyiben tovább hasznosítható a régi termék, akkor ezt engedni kell. Amennyiben valamelyik cég jelentős bevételtől esik vissza emiatt, az meg húzza le a rolót. Na ilyenkor meg a cég mondaná, hogy a kapitalizmus dislike :D, de szerintem nem okozna problémát senkinek. Ennek bizonyítékául szolgáljon a kalózkodás... nem ment tönkre egyetlen cég sem miatta, mivel a szoftvert nem reálértékében árusítják. Egy szoftver, zene mindig drágább, több hasznot hoz a kiadónak, szerzőnek, mint amennyit megérdemelne. Na mindegy, majd még 200 év és ezt a kormányok is belátják.
  • Zolorado
    #2
    Szerintem ugyanaz a helyzet a szoftvernél, mint a hardvernél:
    Kijön az új verzió, vedd meg azonnal, a régit meg DOBD KI! Csakhogy a hardver elromlik magától, a szoftver meg nem. Nehogy már ha megvetted az újat, akkor más megkapja a régit és élete végéig használja, ahelyett hogy ő is megvenné az újat (amire amúgy nincs is szüksége).

    Kapitalizmus: dislike.
  • Zoli007
    #1
    Kíváncsi vagyok az ítéletre. A szerződésben ugye benne van, hogy az ember csak a használati jogot veszi meg, de a fejlesztőcégek sem gondolhatják komolyan, hogy pl. itt porosodjon nekem a Matlab ezeréves verziója a polcon, mikor nekem már nem elég és van újabb, de másnak tökéletes lehet. Érdekes mód a hardvernél ilyen gondja nincs a gyártóknak.