23
 • Szeevee
  #23

  A lényeg az, hogy egy képmegosztó portáltól azt várod el, hogy biztonságban tartja az adataidat, ha már otthon sérülékeny adathordozón tárolod. Elvileg biztonsági másolatot kellene készíteniük! De mivel idióták gyülekezete a világ, ezt nem teszik. Én is most felháborodtam egy 2 napja kapott hírlevélen. Megszűnik a tar.hu, vele együtt a kep.tar.hu is!!!! Ezen a kep.tar.hu helyen, nekem 3 éves feltöltött képeim vannak! Azaz voltak, mert a 2009-es képeim mind letörlődtek!!!! Egy hónapra rá válaszoltak csak már vagy a harmadik levelemre, amin leírták, hogy szervermeghibásodás történt, elvittéék adatmentésre. nah ez volt már egy éve és egy hónapja kb... Sza*tak visszíaírni, vagy felkeresni. Még mindig siratom a képeimet! És nem tettem feljelentést, mert nem tudom ez ügyben mi az eljárás.. Nem minőségi képek voltak, hanem családiak, tájképek, vegyesen, nekem számítottak, be tudtam linkelni az ország másik végén lakó rokonoknak a képeket.. Ennyi....
  Azért tiszteletet vártam volna kep.tar.hu-tól.. Nem pedig ezt a enm válaszolunk, nemérdekelsz hozzáállást...... az biztos, hogy én többet nem bízok meg ilyesmiben.. De ha a flickr-nél bevezetik az adatmentést, akkor lehet, oda teszem fel a képeimet...
 • slickboy
  #22
  Azóta visszaállították szőröstül-bőröstül az összes képet: Origo
 • bakagaijin
  #21
  A Flickr PRO apróbetűs része úgy kezdődik, hogy a sima TOS (apróbetűs rész) érvényes rá, hacsak mást nem írnak. Archiválásról a kiegészítőben szó nincs, alapvetően a fizetési rész és az ezzel kapcsolatos dolgok ami plusz (korhatár, stb.)

  Mondjuk ha viszont tényleg úgy reklámozzák, hogy van archiválás, akkor meg lehet támadni fogyasztóvédelemnél, hogy az ÁSZF és a reklám mást állít.

  Nem mondom, hogy ez így jó, egyáltalán nincs így jól, csak látni kéne hogy a webes cégek baromira bevédték magukat apróbetűs részekkel amiket "valós" cégeknél egyszerűbben lehet támadni/számonkérni egy adott országban ahol a szolgáltatás hozzáférhető.
 • e57
  #20
  Ebbe is van igazság. A tavaly őszi kalózellenes rendőrségi akcióról készült felvételeken tisztán látszik, hogy még működő szerverekből csupálják ki a kábelokat a rendőrök, és hordják egy kupacba (szerverpark). Szerintem semmi nyilvántartás nem készült, hogy mit honnan vettek el. Gondolom a vizsgálat végeztével visszaadták amit visszaadtak, és mindenki válogassa ki a magáét.

  Amúgy meg valóban... mentés, mentés, mentés.
 • Petka
  #19
  Látom azért rendesen megoszlik a vélemény a témáról. Na de kérdem én, ha már Pro tagsága van, akkor az nem egyfajta szerződéssel jár? Végülis fizet a szolgáltatásért, ergo elvárja, hogy a szerződésben meghatározott dolgokat betartsa a szolgáltató. Na most egy átlag szolgáltató, legyen mondjuk internet szolgáltató, ha nem fizet neki a user, akkor kiszámláz egy baszottnagy kötbért. Ha jól tudom ez fordítva is igaz lehet. A Flickr esetében a usernek teljesen jogos a felháborodása és a követelése is. Nem tudom mit szólna egy netszolgáltató, ha kötbér helyett inkább bevinnék 2 üveg sört...
 • Komolytalan
  #18
  Aztán valaki beszól a szolgáltatónak hogy pedofil náci-e vagy, az meg pánikjában belevágja a jégcsákányt a szerveredbe.
 • opeca
  #17
  Erre csak egyet lehet mondani. Ha valamiben biztos akarsz lenni, akkor csináld magad. Ha te fasza gyerek vagy és portfóliózni akarsz, akkor csinálj magadnak honlapot és portfóliózzál ott.
 • boond
  #16
  Ezért nem tetszik nekem ez az online vonal, online mentés szerverre -egy-egy játéknál (már létezik, csak szerverre lehet menteni) És jön már az oprendszer is lásd Win8...

  Egyáltalán nem tartom ezt jó ötletnek bármikor megsérülhet vmi, elveszhetnek, hozzáférhetetlenek lesznek az adatok.

  Sokkal jobb ha nálam vannak, ellenőrizni, archiválni tudom a dolgaimat.
 • archrodney
  #15
  Igazából nem az a problémája hogy elvesztek a képei...

  Ezt írják neki a blogjába: "You're an IT guy and you didn't back up your stuff? Have we learned a lesson?"
  És erre a válasza: "Yes I do have a backup... and I never uploaded any original images to Flickr, so I can recreate the albums, but not the links to the images."
 • Cat #14
  És ez a Pro felhasználónál is így van? Azzal reklámozzák, hogy

  "Archiving of High Resolution Images – Flickr Pro Account enables Archiving of all your High Resolution Images"
 • bakagaijin
  #13
  EXIF + IPTC-vel együtt a képbe magába bele lehet menteni tag-eket, kategóriákat, saját megjegyzést. Persze ez sem teljes megoldás, mert csak a _saját_ kommentjeid írhatod bele, a máséit ugye nem tudod, de még mindig több mint a semmi, ha valahol újra fel kell húzni egy gyűjteményt nulláról.
 • bakagaijin
  #12
  Apróbetűs részből idézet:

  You agree that Yahoo! has no responsibility or liability for the deletion or failure to store any messages and other communications or other Content maintained or transmitted by the Yahoo! Services.

  A Content definíciója ugyanebben a doksiban:
  ...all information, data, text, software, music, sound, photographs, graphics, video, messages, tags, or other materials ("Content")...

  Magyarul örülhet, hogy felajánlottak neki 70 eur-t, mert jogilag arra sem kötelezettek.
 • bfoto
  #11
  A Flickr es mas kepmegoszto szolgaltatasok eseten en nagy gondnak tartom azt is, hogy a nagy raforditassal felepitett adatbazist (cimek, leirasok, kategoriak, cimkek, hozzaszolasok stb.) nem lehet szabvanyos formatumban exportalni es igy lementeni, esetleg atvinni mashova (vagy sajat alkalmazast irni hozza). Egyedi keptar eseten ez mar konnyebben megoldhato, csak ott nehezebb latogatottsagot generalni..
 • opeca
  #10
  Miért? Hiszen ez a nagyszerű a felhőbizniszben...Valahol a felhőben eltűnik a képed.
 • opeca
  #9
  De nem bírom a fotósokat. Elvont művészb.zi szinte az összes. Ezekért a képekért meg nem is kár. Agyonshoppozott giccsek...
 • torzsvendeg
  #8
  Na most kaptatok egy kis ízelítőt a felhő alapú biz-baszból.
 • slickboy
  #7
  No meg nem a feltöltés a munkaigényes, hanem a tagelés, helymegadás, leírás készítése, stb.
 • Komolytalan
  #6
  Minden normális szolgáltató készít _teljes_ mentést a szerverein tárolt értékes adatokról részéről. Eleve a bérelt szerverekhez szokott járni (akár napi több) backup mentés, sőt időszakosan másik adatparkban lévő szerverekre backup mentés (hogy ha mondjuk leég a szerverterem, 1 héttel azelőtti állapotot akkor is vissza lehessen állítani). A friss (utolsó) mentés általában disken van tárolva, a "régiek" (akár évekre visszamenőleg) streameren.

  Kérdem én: hol vannak ezek a mentések? Mert ha nincsenek, akkor a Filckrnek most kell konkurenciát állítani azzal a szlogennel, hogy nálunk visszaállíthatóak törölt adatai is.
 • bunny
  #5
  Szerintem nem arról van szó, hogy ne lennének meg a képei eredetiben. A flickr-en összeállított set-eket, voltak kommentek, linkelték itt-ott, értékelték, kedvelték, stb, tehát nyomult gondolom a közösségi szokásos platformokon, ami neki hírverés, reklám, portfólió, tehát ÉRTÉK. Erre fogták, és a sok évnyi munkáját amit ebbe belefektetett egy laza mozdulattal bekukázták. Egy fotós számára ilyen esetben nem csak a fotó a lényeg, hanem amit képvisel, rangot, kapcsolatokat, stb.
  Én tuti kisajtolnék egy igen komoly kártérítést akár visszaállítják akár nem, és gyanítom a manus is ezt fogja tenni. Igaza is van, bezzeg ahonnan meg tényleg szeretne az ember letörlődni, onnan aztán lehetetlen :D
 • fkomment
  #4
  Én azért sajnálnám..
  Ha én egy naív fotós lennék és a szolgáltatóra bíznám a tárolást, akkor egyetlen kép elvesztése is nagyon fájna, hiszen az pótolhatatlan és újraalkothatatlan pillanatfelvétel. Akárhogy is sikerültek a képek tutira megérdemelne egy jó pár milliós kártérítést és nem csak egy 420 euro körülit.. Ráadásul ők hibáztak!! Szándékosan törölték a fizető ügyfél dolgait..
 • Citrooom
  #3
  Bárhol, bármikor előfordulhat, hogy az adatok megsérülnek, elvesznek. Az, hogy itt emberi tévedés is történt, szinte lényegtelen. Manapság már tényleg szinte fillérekből megoldható az archiválás.
  Aki meg csak és kizárólag egy online szolgáltatóra bízza a pótolhatatlan fényképeit, felelőtlen.
 • Zolorado
  #2
  Azért jól járt, mert 25 évnyi pró tagságot kisírt a hírveréssel, és a végén még vissza is állítják azt, aminek nagy része megvan. De elnézve a linket nem nagy kár érte amúgy sem
 • Lost Lont
  #1
  Nem tudom, hogy a Flickr-nél konkrétan ez hogy van benne a szerződésben, főleg a pro-tagok számára, de a legtöbb ilyen lap írja, hogy jobb, ha magad is tárolod a képeidet, mert nem igazán vállalnak felelősséget a spontán adatpárolgásra.
  4k kép még 20 megás rawban is "csak" 80 giga, ez simán elfér vinyón, főleg, ha valaki ilyennel foglalkozik, akkor azért adhatna valamit a biztonságra is.