New Wave 2.0 (by: Tyia)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bigivan
Szevasztok Tagok !
Hoztam egy remek zenét, ami mind zenéjéban, mind szövegében a legjobbak közül való! Föleg ebben a verzióban, az eredeti ugyanis Ricse és Feró!
De ez a verzió vmiért jobban bejön nekem !
Itt nyomd, ha ahllani akarnád !!!

Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !

Nem vagyok nagy MR2 (Petõfi) rádió hallgató, bár 7 évig dolgozója voltam a MR-nak, pont akkor az idõben amikor a Csillag átvette a hatalmat, és felfuttatta a csatornát, de nem is ez a lényeg.
Egy nagyon érdekes dalra lettem figyelmes pár napja, és rögtön rámentem:
(majdnem) horse with no name!
Az eredeti dal is nagyon nagy kedvencem, és nem is gondoltam volna MJ-ról, hogy egy ilyen klasszikushoz is hozzányúl. ÉS MILYEN ZSENIÁLISAN!
Kérdés: Mikor csinálta? Miért csak halála után került elõ? Miért nem hallani sehol sem? Vélemények?
Ez jó. Köszönöm.
(Kicsit elfogult vagyok a DM-al kapcsolatosan, összességében az egész pályafutásukat figyelembe véve Õket tartom a világ egyik legjobb (legprofesszionálisabb) zenekarának.)
Külön fejezet a DM, itt most nem is szeretnék bõvebben errõl írni, nagyon sok topik foglalkozik a zenekarral, inkább majd ott. Bár nem vagyok fanatikus DM fan, "csak" nagyon elismerem a pályafutásukat, munkásságukat.
És szeretem amit csinal(t)nak.
Musachy
Egy interjú Alan Wilderrel magyarul.

imo :) science fiction is science fact

Musachy
Az elveszett, de szerencsére megkerült korai Depeche Mode demókazetta!

Tyia
A Queen? Nem már.
Õsi ellenségem😊...az Omegával együtt.
U2, Jim Kerr(S.M.), INSX glam rock?
POST PUNK!!!!; ezt akartad írni, ugye?

A Piramis (ami nekem nem annyira "korosztályos zeném") számomra a Révésztõl volt az ami. Az Õ pályáját jobban követtem (már amennyire lehetett), mint mondjuk a Gallaiét, vagy a Somét.

Schuszter, nem jól látja (de szerencsére a gyilkosság megtörtént). A Punk ölte meg, a New Wave csak folytatta, legalábbis a lázadóbb szekciója.
A Korál, a Dinamit, Karthágó, az Edda meg a Mobil csak címkét viseltek egy ideig a hanglemezgyár "jóvoltából".
Soha semmilyen közük nem volt az új hullámhoz.
(közhely puffogás
Menj tovább, Apáink útján, Aluljárók fia, Indulj tovább, Homok a szélben... ezek zeneileg is és szövegileg is viccek, nem méltóak a New Wave hagyományokhoz!

A New Wave-nek volt hova "evolulálódni", ha már ez a mûfaj eleve összegereblyézett vonulatokból képzõdött, és gyakorlatilag kitalált név, iltetve hozott név.
A glam rock szerintem soha többé nem volt jelentõs.
(magyar kísérletezõk is akadtak: Kanguru, Fix...
(Érdekes, hogy éppen e két zenekar tagjai adták a NKOTB-másolat, Manhattan felét)
A 90-es években az ún. rock zene még mindig a Punkból építkezik!
Oasis, Nirvana, Green Day, Blur, talán a Catatonia....mind mind post punk-punk rock egyéb punk behatású zenekarok. Az európai elektronikus zene, pedig csak a New Wave, synth vonalának egyenes irányú fejlõdése!

Ráadásul a New Wave, mint stílus ma reneszánszát éli, a Synth-poppal egyetemben. Tehát nem szûnt meg, csak átalakult, az más kérdés, hogy egy mai Duran Duran, Kajagoogoo, Tears For Fears, Level 42, Sommerville, Cure, Madness album/dal mennyire hoz lázba...

Forrás anyagnak a "Rock zene története" címû, 4 részes filmet is megjelölöm.

New Wave 2.0 / Oldies Music 1.0

Tyia
<#eljen>

Tyia
Igen.
Majd megkóstolom.

Boy George új albumán lévõ reggae dalok jók. És a hangja és jó.
Idén újra összeáll a Culture Club is (állítólag). Lesz új album, koncert.
Kíváncsian várom mit fognak összehozni a fiúk.
A L-42 - Retroglide albumára gondolsz?
Az tényleg nem sikerült túl jól, de ezt az új 6 számot érdemes meghallgatni. 1 kísérletet megér. Hátha.
A Queen-re gondoltam amikor glam rockot írtam. És talán egy kicsit a U2, Simple Minds, INXS, õk is (glam)rock zenekarként kezdték. Vagy a Doctor and the Medics is.
De az Omega is keményen belevágott a Fekete pillangóval a szinti pop hangzásba, az "ûrrock" után.

(Persze jogosan mondod, hogy ez így nagyon-nagyon-nagyon sarkos példák, és én a Piramis Pluszt sem tartom annyira rossz lemeznek, sõt igazából nagy kedvencem a 70's évek rock zenéje (is), de a két korszakot nem szabad összemosni.)
Talán Schuszter Lóri nyilatkozta, hogy a rock zenét a new wave ölte meg. Olyan klasszikus rock bandák álltak le egy idõre, mint a Korál, P.Mobil, Dinamit, Karthagó.
A Piramis tudott tovább lépni, csináltak egy "Plusz" lemezt. Ki mertek állni ezzel. Egyáltalán nem hiányzott nekem belõle a Révész.
De a 90's évek a rock zenészeket igazolta, õk(túl)élték a 80's éveket hibernálásban, a new wave kimúlt.
Tyia
Boy George új albumát már korábban hallottam.
Zeneileg messze van tõlem, de szerintem élete során talán most énekelt a legjobban.

A Level 42 egyel korábbi lemezét hallottam, de az rém rossz volt, úgy hogy letettem róluk.

Tyia
Mondasz nekem egy glam rockos new wave zenekart 1985!!! elõttrõl?

A Piramis egy nagyon-nagyon-nagyon sarkos példa.
A "Plusz" az egy vicc. Nem tekintem "a mi zenénknek".

Én azt gondolom, hogy az Igazi New Wave zenekarok a main stream közelében sem voltak.
Max. 1-1 Top 100-as daluk volt és inkább a chart vége felé helyezkedtek el. Persze az új romantikus és synth oldalhajtások populárisabbak voltak.
Õk könnyebben lehettek a main stream fõ(bb) tényezõi.

Azt gondolom, hogy az Information Society, a Fixx, a Psyché, a Bolshoi, a Chrome, a Killing Joke, a Cabaret Voltaire, a Cocteau Twins, az Ebn Ozn duó, a Modern English, a New Musik, a Naked Eyes, az Adolphson & Falk duó és még bazi sokan, nem képezték a main stream gyakorlatilag semmilyen részét.

Kilehetne ezt vesézni még jobban...(végül is ezt csinálom 2011-óta.)

A Soft Cell.
Sokkal több Volt...de késõbb már semmi...nekem biztosan.😊

Meghallgattátok az új Boy George, és Level 42 albumokat?
Kinek hogy tetszett?
Amiket leírtál nagyjából egyet is értek, de a new wave egy igen tág kategória amibe beletartozott a 80's évek "main steram" zenekarok többsége a szinti poptól, egészen a glam rockig minden.
Nagyon sokan voltak, olyan (pl: rock, pop, funky, soul) elõadók abban az idõben, amik egyszerûen elnewwave-esedtek. (Micsoda hülye szó!)
Egy nagyon sarkos példa pl: a Piramis együttes utolsó "Plusz" címû albuma:
plusz

A Soft Cell sokkal több volt, mint egy slágeres szinti pop duo, és ezt a késõbbi lemezeik, szóló albumaik, mixeik, is bizonyították. Legalábbis nekem biztosan.
V43 1105

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Tyia

Tyia
A Flying Lizardsról még...

1985-ben Top Ten címmel jelent meg utolsó 80-as évekbeli albumuk.
A cím alapján akár egy Best of...-ra is gondolhatnánk.
Nem az.
Ez egy paródialemez.
10 darab korabeli brutálsláger totális, már-már felismerhetetlen, amolyan "Flying Lizards-os" értelmezése.
Pl: Tutti-Frutti, Sex Machine...

1995-ben pedig egy olyan albummal jelentkeztek, melyhez hasonlót csak 5-10 év múlva csinált az over stream.
A Thompson Twins utódának nevezhetõ International Observer is ilyesmi zenét gyártott 2000 után egy kicsivel...

Musachy
Én meg a zenét szeretem, nem a pukkasztást... ez van.
Az említett dupla lemezemen pont a Sex Dwarf van.

Tyia
Természetesen megengedett ez a fajta önfeladás...
A punk/new wave sajnos, vagy hál' Istennek egy olyan "speciális ellenkulturális tényezõ, ahol szerintem ez elkerülendõ, hiszen pont az ilyen gyomorforgató tartalmatlan szarok ellen léptek fel anno a Hõskor nagyjai.

(Bigivan biztosan tuja, hogy Hendrix használt-e "idegen kliséket". Én magam meglepõdnék ha igen...)

Ha olyan eszközöket vetünk be a polgárpukkasztásba, amelyek a pukkasztandóknak is tetszenek...az árulás.

Továbbra is azt mondom, hogy a Soft Cell remek zenekar (volt)...a Sex törpe meg a többiekkel...

Musachy
Sok zenész/zenekar nyúl régebbi dalokhoz, amikor úgy érzik, hogy az õ értelmezésükben is meg kéne szólaltatni egy általuk is kedvelt zenét. De ETTÕL még nem biztos, hogy csökken az értékük...

Tyia
Nem sok esetben, k*rva sokszor...

Tyia
Talán a régen látott John Lennon ajánlotta egyszer Alexander Veljanov egyik dalát.
Schiller, 10 évvel ezelõtti "Leben" albumán (is) megtalálható "Desire" címû számát.
Ez a Veljanov akkoriban felkeltette az érdeklõdésemet, beszereztem egy albumot is tõle. Szép volt, jó volt.
Néha kotorászok, bolyongok a neten (soha senki ilyet nem tesz), egyszer csak egy Deine Lakaien nevû zenekarba botlok. A nevébõl akár még finnek is lehetnének. Nem azok.
1985-1986 körül kezdtek, a New Wave utolsó indulói közül az egyik. Inkább Dark Wave. Hihetetlen módon ennek a zenekarnak az egyik fele éppen Alexander Veljanov! Õ macedón származású német. A duó is ott vert tanyát.
A két korai albumukat (Deine Lakaien - 1986, 2nd Star - 1991 Mini LP) "magamévá tettem". Rettenetesen jó zene.
Veljanov Elvis közeli hangja brutál. Kellemes középtempójú, néhol lassabb zenérõl van szó. Rengeteg elektronikával. Mondhatnám korai downtempo, de nem mondom.
(Lennon remélem olvasod e sorokat!)

Tyia
Érdekesek lehetnek...

Tyia
A New Wave alkotások sok esetben kikönyökölnek a main stream ablakán, hogy ezzel a képzavarral éljek.
A dal 1979-es.
Szerintem ha kicsit jobban figyelve meghallgatod egy csomó érdekességet észre vehetsz. Szerintem ez a szám a 10 évvel késõbb ébredõ acid-house hullámaiban sem süllyedt volna el...de a zenekar az 1985-ös esztendõt sem nagyon érte meg...több kortársához hasonlóan!

Tyia
A Soft Cell más kategória szerintem.
Marc Almond (segítõivel) visszanyúlt a múltba, talált egy - megint csak szerintem - rémes nótát és azóta is ezt módszert követi, talán önálló ötletek híján...
"Tanácsadói" folyamatosan rugdosták hõsünket a popszakma rögös útján.
Mondjak példákat?
Mondok.
Ám elõbb még valami/valaki: van egy hasonszõrû legény, a mi fejhangú Jimmynk. (persze nem a Zámbó).
Õ is ezt a módszert alkalmazta/követte/ajánlották (nem tudom, valamelyik jó lesz).
A két muki 1984-ben a Giorgio Moroder/Donna Summer féle "I Feel Love"-ot követte el a Bronski Beat kötelékein belül.
A híres Soft Cell dal (Tainted Love) nem más, mint egy "több száz" éves Gloria Jones mû.
Ezt a borzalmat szerintem évente kiadták, de lehet, hogy nem😊
Jimmy BB-je még egy feldolgozást szerepeltetett a "The Age Of Consent" lemezen: az "It Ain't Necessarily So".

Marc Almond énekelt korabeli dalt Gene Pitney-vel, koncepciólemez Trevorn Horn segedelmével, 1993-ban pedig egy Charles Aznavour dallal lesz ismét reflektorfényben.
Jimmy A BB-bõl való kiûzetése után szinte kizárólag mások korábbi számaival sikeres, hiszen a Communards duó sem a saját marha nagy szellemi és zenei tõkéjét kovácsolta sikerré.
A "Don't Leave Me This Way" egy Harold Melvin átirat, míg a "Never Can Say Goodbye" egy Jacksons dal.
A Communard bukása után szólózott a drága, természetesen feldolgozásokkal próbálkozott: "Comment Te Dire Adieu", "You Make Me Feel"(AIDS ellenes dal) stb...
Nekem nincs bajom a Soft Cell-el, de a New Wave nem ezekrõl az átiratoktól A NEW WAVE...
Jimmyt pedig CSAK a Bronski Beat-es dalok miatt kedvelem. A "Junk", a "Screaming", vagy a "Why" remek dalok (még ha nem is értek maradéktalanul egyet a mondanivalóikkal).
A Soft Cell korai munkássága pedig tele van/volna jobbnál jobb dalokkal...csak hát...

A zenei közízlés ellen (is) fellépõ punk/new wave bandák végül is nem, vagy csak részben érték el céljukat...Kisebb sikerek természetesen voltak, fõleg a punk fénykorában...2014 elejérõl nézve csak a kortársak értékelik a punk hatását.
Ma már nem születnek még "Marc Almondok" sem!
SAJNOS.
Apám a minap Nashville Teens-szel kínzott. Õ a Kajagoogog-tól tudott volna falra mászni, érthetetlen😊
Lehet, hogy meg kellene érteni a mai zenét? Lehet. De nem akarom!

ezek bizony jó zenék<#eljen><#taps>
Musachy
A Soft Cell pedig abszolút nem az, az bizti. Ja, épp mostanában jött egy dupla lemez Angliából, amin van egy jó kis Soft Cell remix. Meg Talk Talk és Art Of Noise is, többek közt.

Musachy
Nekem ez sem említésre méltó, sõt kifejezetten idegesítõ.

Nem Õk az egyetlenek...
1 slágeres elõadók voltak bõven ebbõl az idõbõl.
Sajnos a Soft Cell-t is ilyennek ismerték el...
Tyia
Most egy kicsit benéztem...majd még jövök.
Kitartás!

Tyia
Megvagyok...

Musachy
...már azt hittem elvesztettünk... <#lookaround>

Tyia
A Flying Lizzard az a zenekar, melynek sem az alant elhelyezett dal elõtt, sem utána nem volt említésre méltó cselekedete.

Talán az egyik tag, David Cunningham produkált valamit - 5-6 évvel késõbb.

Tyia
Egy kis kedvenc

Bár eléggé korai (nekem)....

Tyia
Asszem vagyunk még így egypáran...

Tyia
Nálam a "Hot Water" és a "Love Games" a top(s).

Tyia
Az elsõ helyezett kilétével maximálisan egyetértek!!!

Tyia
Ez is...

Tyia
Ez azért messze van A hõskortól, minden szempontból...

Tyia
BOLDOG KARÁCSONYT!

Musachy
Ez nagy:

30Y - Öltöztetnéd megint (AdrenAlin Studio Remix)

Musachy
Valahol már idéztem, de nem ezzel a hivatalos videóval. Jó zene.

Musachy
érdekes

uv
2013. Darkpunk (vagy mifene lehetne)

- A Google a barátod! - Anyád meg a barátnőm.....

uv
jóak!

az Indie meg az Alterock magazinok szerintem még meg is vannak valahol anyáméknál, ha szét nem porladtak az elmúlt 20-25 évben (A Lyuk-ságokkal együtt)

- A Google a barátod! - Anyád meg a barátnőm.....

Musachy
Igencsak szép korszak volt az nekem is.

Bár nekem a Running in the family utáni Staring at the sun, az abszolut kedvencem, talán azért is, mert 1988 (amikor megjelent)eddigi életem legjobb idõszaka volt. sok minden kapcsolódik ehhez az évhez, zenében melóban, buliban, nõkben, mindenben. Egy évvel késõbb bevonultam katonának, és leszerelésem után sok minden megváltozott (nem csak az országban)