48
  • vumbi
    #48
    Az a folyamat amirol beszelsz, nem levaltana hanem kiirtana az elovilagot. Vagyis megsem.
    Csak gondolj bele: adott egy feherje ami annyira altalanos mereg hogy az egesz elovilag minden fajara halalos, meg igen kis mennyisegben is (hiszen arrol beszelsz, hogy nem csak a noveny mergezo, hanem annak az allatnak a teteme is ami fogyasztott a novenybol).
    A foldi biologia nem annyira szerteagazo hogy talalj olyan anyagcsere utat, amit blokklva kiirthatsz allatokat, gondolom noveneyekre is gondoltal, gombakat bakteriumokat, MINDENT, kiveve egy valamilyen termeszetes, tehat nem manipulalt fajt. Milyen faj lenne az? KIzarhato hogy termesztebnen elofordul egy ennyire extrem eset. Max egy gen manipulalt valami, ami "ellen merget" termel, mert ugy van modositva. De ki az az orult aki ilyet tenne? Ez most nem naiv kerdes. Ehhez oriasi lovek, felszereles, es rengeteg munka kell, amit lenyegeben nincs ok elvegezni, es nincs miert fizetni erte.
    De tegyuk fel valaki megteszi, vagy elkovet valami hibat.
    Van egy mergezo fehrje ami mindent elpusztit maga korul, kiveve a hordozojat. Ez hasonlo egy virushoz (hiszen magatol nem szaporodik, gazdara es hordozora van szuksege) amely nem oli meg a gazdafajt, csak annak fogyasztojat.
    Mi az ami tortenne jeléen tudasunk szerint?
    Azok az allatok amelyek termeszetes fogyasztoi a novenynek, ill a lebonto szervezetek hamar elpusztulnanak a kornyekrol, plussz az o fogyasztoik. Osszeomlana a kozosseg, es egyetlen burjanzo terulette valtozna a hely. De megmaradnanak az ok a szervezetek, amelyek nem erintkeznek a novennyel, mert nem azt eszik, maguk is novenyek.
    Elobb utobb megjelennenek olyan bacik ameleyek lebontjak a karos feherjek, es igy hozzaferhetnek ahhoz az oriasi biomasszahoz ami ebben a populacioban felhalmozodott. Pusztan azert mert a biologia szintiszta kapitalimus. Minden megtortenik amire lehtseges es van ra kereslet....
    Sot ez valojaban a hordozo noveny erdeke is, hiszen ha az elpusztult noveneyeket nem bontja le semmi akkor felhalmozodik a talajon, nem jut vissz az humuszkent a szerves anyag a korforgasban, ellenben bazi nagy erdo tuzek varhatoak, es etc borul minden. Marpedig ha egy valami biztos a bioszban az az hogy minden mindennel osszefugg es a taplalek lancok, a kozzosseg elemei vegletekig fuggenek egymastol.
    Szoval vegletes esetben, nagyon hamar kialakulna a teruleten egy uszkosodo sebhez hasonlo terulet ahol semmi nem el, maga a korokozo sem. De egy uszkos labbal ellentetben ez a terulet nem pusztitana el mindent a folodon, izolalodna. Foldrajzilag, minimum. Lehet ezt a sort hosszan folytatni, de en szemelyesen nagyon valoszinutlennek tartok egy ilyen forgato konyvet. Loton nyerni vagy idegenekkel talalkozni meg az eletemben szinte tuitinak tunik ehhez kepest. :D
    Kar aggodni rajta.
    Viszont van globalis felmelegedesunk, olajvalsag, tulzott zsir es husfogyasztas, depresszio, alkoholizmus, stb ezek realis problemak, amiket surgosen meg kell oldani. erdemesebb ezekbe a problemakba olni az eszt.

    Szep napot!
  • Doktor Kotász
    #47
    Az elkerülte a figyelmedet, hogy növényekről beszéltem, nem baktériumokról.
    Mérgező, onkompatibilis fehérjéket termelő növényekről. Kiszabadul a természetbe... Bármi is eszi meg, az meghal. Így nincs természetes ellensége, ami elfogyaszthatná. Aki eszik belőle, az meghal. De utána aki abból eszik, aki evett belőle az is. A terjedésének semmi nem áll ellen, de aki fogyaszt belőle, az elpusztul. Elterjedne az egész földön, és leváltaná az állati élővilágot.
  • vumbi
    #46
    Hat elni elkepesztoen veszelyes dolog am!!! Nem is tudom miert vallalkozik ra ennyi jelentkezo. Elvegre koztudott, hogy MINDENKI belehal. Pech.
    Amugy mindennap 40000 potencialisan rakkelto mutacio keletkezik egy emberi testben, sot a legtobb oreg ember boncolasakot talalnak rakos daganatot, pusztan azert nem abba halt bele az illeto, mert nem tudott a daganat annyi eroforrast talalni egy gyenge testben hogy kifejlodjon. Pech.
    A legtobb megtertmekenyult petesejtbol nem lesz gyerek, mert genetikailag nem hibas. Pech.
    Sorolhatnam.
    Elni csoda, meghalni kihalni termeszetes.
    Mellesleg csak az gondolja a biologia barmely reszerol hogy magatol ertetodo, aki nem ismeri...
    Az egesz egy keselen tancolo folyamat, olyan mint egy fust karika a levegoben, es szet is foszlik elobb utobb, ekkor halunk meg.
    Respect az eletnek.

    Masreszt viszont az emeberi kepessegekhez kepest egy eletkepes biologia szervezet, vagy faj, populacio, elekesztoen robosztus. Lehet hogy kiirtottunk fajokat, de ez hihjetetlenul nehez volt am. Csak azert tortenhetett latszolag konnyen, mert nem azt akartuk, hanem foldet, fat erceket, stb. Ha mindezt a pusztitast, dierekte sajat penzbol kellett volna finansziroznia az emeberisegnek, ertsd felfogadni munkasokat hogy vagjank ki kontinensnyi tereuéeten fakat, halasszanak le oceanokat, es egessenek el annyi szenet hogy a Fold felforrjon, nos abba belerokkana a civilizacio. Mi megtettuk konnyeden mert nem a fajokra figyeltunk, hanem a nyersanyagra. De pl a malaria, vagy virusos fertozesek tomkelege rohogi korbe az emberiseget, pusztan azert mert nem kifizetodo az emberisegnek fionanszirozni azokat a gyogyszereket amiket mar ismerunk. Mert nme tul hatekonyak. Vagy inkabb a korokozo elkepesztoen fifikas...

    Na mindezek utan azt feltetelezni, hogy egy ember alkotta kis feherje ize kiirtja, ill lecsereli az elet jelen ismert formajan az egesz bolygon, nos az HIZELGOOOOO. Pont annyira mint azt feltetelezni, hogy mar letezik gyogyszer a rak ellen, meg egyeb ilyenek.
  • Alfa Of NS
    #45
    Hát a genetikához jobban ért, mint a divathoz
  • jaspercry
    #44
  • philcsy
    #43
    Egy olyan űber-prion ami minden fehérjét átcsavargat mi? Na nemár.
  • philcsy
    #42
    Akkor ugye azt is tudod hogy a szervezet a fehérjék gyártása során sokszor elcseszi és hibás fehérjéket gyárt, amelyeket a sejt csak később bont le. De amíg ott vannak addig bármelyik fehérjédet átcsavargathatják. :) Ettől nem félsz?


    Ha valamelyik mesterséges fehérje ilyen lenne akkor egyszerűen nem használnánk azt. Ha a laborból kitörve megállíthatatlanul elszaporodna a természetben (?), akkor egyszerűen nem ennénk meg azokat a növényeket. Ha pedig annyira brutális módon agresszív (??), hogy minden élőlénybe bekerül, akkor majd minden kajánkat alaposan megfőzzük. :)


    Miért van az, hogy az emberek csak addig jutnak, hogy:
    természetes = jó
    mesterséges = rossz
  • Doktor Kotász
    #41
    Igen, erre gondoltam...
  • Doktor Kotász
    #40
    Ez egy alternatív élővilágot teremthet, ami akár a teljes biológiai törzsünket kiszoríthatja. És százmillió év múlva nem fogják érteni a nagy kihalást...
  • Doktor Kotász
    #39
    "Miután megemésztette a fehérjét utána tökmindegy miből származott. Ha meg nem tudta megemészteni akkor meg kifossa"

    Talán utána kellene nézned, hogy mi a prionbetegség, (kergemarhakór, alcheimer-kór).

    Ott egy a biológiánkkal kompatibilis fehérje, térbeli felcsavarodással lasabban emészthető fehérjévé alakul az idegsejtben, de a felcsavarodott molekuláknak az az egyik tulajdonsága, hogy a többi azonos molekulát is felcsavarják, így okozzák az adott sejt éhhalálát, és kialakul a szivacsos agyhalál. Ez pedig a teljesen inkompatibilis fehéjék megjelenését okozzhatja. A sejtek elraktározzák, hogy tápanyag, de valójában nem lesz az. Olyan, mint egy romlott élelmiszerekkel felhalmozott bunkerben a túlélés. Ezek a kísérletek a teljes ökoszisztéma törzsszintű lecserélődéséhez vezethet.
  • bladesoft
    #38
    Nem probléma addig nincs baj míg ki nem szabadul és mindenki zombi nem lesz.
    Utána pedig a jelszavunk: Brain! Brain!
  • jaspercry
    #37
    "Az evolúcióhoz lassan csatlakozni a revolúció. :) "
    nem értem a törzsfejlődés=evolúció
    forradalom= revolúció?
    A visszafejlődés az talán más latin szó,de lehet hogy csak benéztem az írásod és nem az akar lenni,amit kihámoztam belölle.
  • Alfa Of NS
    #36
    "Miután megemésztette a fehérjét utána tökmindegy miből származott."

    Ha megemésztette. De ha teszem azt az a fehérje a kergemarhakór kórokozója, akkor lehet hogy ő emészt meg minket
  • Alfa Of NS
    #35
    Nem olyan egyszerű mindent kinyíró kórokozót csinálni. Eleve a természet szó szerint milliárdszámra gyártja az újabb és újabb förmedvényeket, mégsem sikerült még neki kiírtani mindenkit Ehhez képest az emberi próbálkozás elhanyagolható.
  • Kara kán
    #34
    Hú, mekkora leégés!
    Egyébként ezt is én találtam ki, csak nem akartam mondani.

    Annyit azért visszavettem, hogy nem mindegy, hogy gyümit eszel, vagy C-vitamint zabálsz.
  • Alfa Of NS
    #33
    Hát azért csoda itt nem történt. Az élőlények biológiai gépek. Az hogy létezik más alkatrész is, amivel helyettesíthető egy fehérje az gyakorlatilag természetes. A kémiai-fizikai tulajdonság az ami számít a kompatibilitásban. Az hogy a mai fehérjék hasonlítanak egymásnak az is evidens, mivel nem teljesen véletlenszerűen keletkeznek. De továbbmenve, akár nem a mostani aminosav alapokon nyugvó molekula is képes lenne akár helyettesítő feladatot ellátni. Ezért várható volt hogy ilyen eredményt ad a kisérlet. Inkább egyfajta megerősítő kisérlet volt, ami azért lehet hasznos.
  • EnxTheOne
    #32
    Szerintem a "génmanipulált" növények nem fognak elszaporodni, mintha ugy emlékeznék hogy kasztrálják öket. :D
    Az evolúcióhoz lassan csatlakozni a revolúció. :)
  • vumbi
    #31
    ezek a feherjek kompatibilisek a biologiankkal. ugyanazokbol az aminosavakbol allnak mint a mi testunk is. Az emesztes soran pedig epitokovekre hullnak ezek is, es akkor mar regen mindegy hogy milyen volt a feherje aminosorrendje, ill. h. laborban vagy termeszetben alakult-e ki.
  • philcsy
    #30
    "az azt lelegelésző állatok elpusztulhatnak a biológiánkkal inkompatibilis fehérjék miatt"
    Miután megemésztette a fehérjét utána tökmindegy miből származott. Ha meg nem tudta megemészteni akkor meg kifossa.
  • Doktor Kotász
    #29
    Ez nagyon veszélyes.
    Nagyon, de nagyon.
    Ha kiszabadul egy új biológiai törzs, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Ha ezt tovább folytatják később növényekkel, az el is szaporodhat, és az azt lelegelésző állatok elpusztulhatnak a biológiánkkal inkompatibilis fehérjék miatt, és végigmérgezhetik az egész bioszférát...
  • vumbi
    #28
    Tagadhatatlanul. :)
  • Kara kán
    #27
    Bűnrossz a helyesírásod. beee.
  • philcsy
    #26
    Evolution 2.0
  • Ronny
    #25
    Es az a szomoru hogy mikozben mindez a sok fasza dolog megtortenik, egy rakat emerber csak arra figyel hogy mibe tud belekotni, mert csak iugy tud megnyilvanulni. Es lenyegeben elbasszak az eleteuket, mert ahelyett hogy alkotnanak, megh alkotnak a sajat eletsztorijukt, csak megoregednek, es panaszkodnak, panaszkodnak....

  • Julius Caesar
    #24
    Jaj....
  • Rotyoka
    #23
    gyááá a fotel tudósok
  • vumbi
    #22
    csak ezt en nem tudom megerteni. telleg egy olyan korban elunk amikor naprol napra tudunk meg uj dolgokat, meg hozza nagyon durvan dogma dontogetoket. Lehet h millio univerzum van, es talan mar jovore lesz ra kezel foghato bizonyitek, de akkor egyuttal lesz bizonyitek a hur elmeletre is, vagy lesz egybol 11 dimenzionk.
    Kezdjuk megsejteni mibol all az univerzum masik 25%, vagyis mi a sotet anyag, vagy mi alkotja azt az energiat ami miatt szet pukkanhat az univerzum.
    Bolygokat fedezunk fel, 100 szamra. mar ismerunk olyant is amin lehet foldi tipusu elet is akar (jo ez mondjuk vitatot).
    10 eve alatt vett az olaj dicsosege fordulatot, es dol mindenhonnan az energiatakarekeskodasra felszolitas, a gyarak annyi penzt olnek orok elete szuperaksikra, hogy el sem tudjuk kepzelni. a napelemek hatasfoka 10 alatt cirka meg tizszerezodott.... robotika, quantum szamitogep. az elefantok, delfinek, egyes varjak tudattal birnak. az allatok gyaszolnak........

    Olyan hosszu a sor hogy be se lehet fejezni.

    Es az a szomoru hogy mikozben mindez a sok fasza dolog megtortenik, egy rakat emerber csak arra figyel hogy mibe tud belekotni, mert csak iugy tud megnyilvanulni. Es lenyegeben elbasszak az eleteuket, mert ahelyett hogy alkotnanak, megh alkotnak a sajat eletsztorijukt, csak megoregednek, es panaszkodnak, panaszkodnak....

    Es rohadtul szanom oket.
  • vumbi
    #21
    A kiserletnek "csupan" ennyi a hozadeka.
    Ha elegendoen hosszu syekvenciabol elegendo kombinaciot hozol ki akkor lesz kozte biologiailag aktiv feherje. Amugy ez irto nagy dolog.
    Ugyanis a ha megnezed a feherjeket, szinte nem talalsz ket olyan szekvenciat ami kozott ne lenne 10% hasonlosag. Mindenki rokon mindenkivel. Ezert is gondolta eddig mindenki hogy amukodo kepes feherje az maga a csoda, esd a termeszet kenytelen egy meglehetoesen veges szamu kombinaciobol megoldani az osszes feladatot. Egyebkent lehet hogy azok a feherjek amik kepesek voltak avenni a kiutott genek funkcioit, pont beletrafaltak egy egy ilyen "csoda szekvenciaba".
    Ami szeretnek meg tudni az az hogy milyen tipusu feherejekrol van szo. Az enzimek sokkal bonyolultabbak, katalitikus centrummal stb, ezek nagyon erzekenyek. ha egy aminosavat megvaltoztatsz akkor mar oda a funkcio.
    Nekem telleg csodaszamba megy.
  • Molnibalage
    #20
    :)
  • karesz6
    #19
    Nem vagyok tudós és ahogy az alattam lévő (18.) hozzászólás írja én is hajlamos vagyok megváltani a világot olyan témákból amikről az ég világon semmit sem tudok de ti pont belenyúltatok a kivételbe. Nem vagyok tudós nem vagyok szakértő de a fehérjék kémiájában és biológiájában is eligazodok. Sőt már csináltam is hasonlót csak természetes alkotókkal (nem ez nem tudományos munka hanem genetika gyakorlat volt). Ezenkívül félre is értettetek. Én nem a kísérlet jelentősségét vitatom hanem azt mondom hogy ez a cikk van szarul megírva. A kísérlet pedig nem az a jelentőssége hogy bemutatja hogy a különböző fehérjéknek lehet alternatívája mert az nem nagy újdonság. Az viszont sokkal jelentősebb hogy a kísérlet egyáltalán megvalósulhatott (képesek voltunk ennyi és ilyen hosszú dns láncot legyártani belátható időn belül). Arra a kérdésre mennyire volt irányított a dolog azért érdekes a válasz mert ha pl egyáltalán nem volt az csak legyártottak 1 millió dns szekvenciát és abból akár 1 is jó lett akkor az azt mutatja hogy jóval több a biológiailag működőképes szekvencia mint az sejthető ami elég érdekes kérdéseket vet fel. Ha pedig irányított volt akkor azt meg kelett tervezni kellett legyen legalább alapszintű elképzelésnek arról mit akarnak csinálni ez esetben pedig a kísérlet sokkal nagyobb jeletntősségű mint ahogy az a cikkből kitűnik. Nem a professzort minősítettem hanem a cikk íróját.
    Arra a kérdésre pedig hogy én hogy kezdenék bele. Hát pont így.:) Ezzel a kysérlettel már van is több alternatív fehérje ugyanarra a funkcióra jelentős szekvencia beli eltéréssel már mehet is az összehasonlítás és lehet hogy a következő kísérlet ennél kevesebb alternatív szekvenciával is sikerrel jár.
  • gulyasandras
    #18
    Ez az esgé (volt supergamez). Itt teljesen megszokott, hogy egyes fórumozók a magfizika rejtelmeiről 500 hozzászólást eresztenek el, de nyüszítenek, hogy a házira kapott másodfokú egyenletet nem oldjuk meg nekik, pedig holnapra kellene.

    Különös ismertetőjelük: ha valami nincs fenn a magyar wikin, akkor az nem létezik.

    Persze az eredményeket is el kell ismerni. Két világhírű találmánnyal is büszkélkedhet ez a közösség:

    1. 5 ellenállásból jobb processzort állítottunk elő az Intelnél.

    2. A leghatékonyabb tömörítőalgoritmus fejlesztése is itt, a hozzászólások között zajlott.
  • MacropusRufus
    #17
    Régebben olvastam, (valahol még meg van a link), hogy az izraeliek kisérleteztek olyan vírusokkal, amik csak egy adott genetikai specifikációval rendelkező egyedet pusztít el. Gy.k. lepermetezik pl. Gázát és csak a plaesztínok fognak meghalni. A cikk szerint találtak jó pár eltérést a palesztín és a zsidó nép genetiája közt, annak ellenére, hogy mind a két nép a semita raszba tartozik. Csak aztán abba hagyták a fejlesztést, mert valaki feldobta a terroristás labdád: csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön, ami egy ilyen fegyvernél 100%-ban jogos félelem, ui. ez simán vissza tud nyalni.
    Szóval projekt elvetve.
    Ez valamikor 20 éve volt.
    Véleményem szerint a biológiai hadviselés eljutott már arra a szintre, hogy programozott harcivírusokat gyártsanak, amik csak egy adott népcsoportot pusztítanak, könnyen lehet, hogy lesz majd 1 bizonyos emberre szabott vírus is.
    Sztem amikor a hír megjelenik, hogy xy tudós mesterséges sejteket hozott létre, akkor már a hadiipar ezen régen túl ment már.

  • iambg
    #16
    Karesz várjuk a témában elért eredményeidről szóló cikk linkjét. Addig talán az akadékoskodást beszüntetheted.

    Egyébként meg örüljetek annak hogy vannak olyan elvetemültek akik kutatni és fejleszteni akarnak (igen, sokszor csak próbálkoznak nektek van jobb ötletetek?), mert ennek köszönhető az a sok eredmény aminek köszönhetően most éltek és virultok, nem haltok meg egy szaros influenzában, világításotok van, interneten fórumoztok, autóval jártok, stb stb stb.

    Vajon hogy nézne ki a világ NEXUS6 ha pl az elektromosságot száműzte volna az ember azért, mert "majd az ellenség elektromos fegyvereket fog gyártani"?

    Ne legyünk már ilyen korlátoltak
  • hangulati
    #15
    ugy gondolom, hatalmas felfedezes. lehet benne egy-ket olyan lehetoseg, melyekrol nem is almodtunk volna. es van is.
    masreszrol viszont, a probat mindig megelozi egy otlet. es lehet, hogy az a lenyeg!
  • vumbi
    #14
    Es te ennek hogy allnal neki?
    Barmi otlet? Hasonlo munkassag?
    Fogalom az semmi hozza ugye?
    Pedig barki megtanulhatja meg a Wikipediabol is hogy hogyan viselkednek a feherjek, milyen funkciokat toltenek be a sejt eleteben.
    Az a baj a hozzad hasonlokkal hogy szereten okosnak tunni, de tanulni lusta, es elete vegeig csak ugatni fogja a tudomanyt, mig azok akik kritizalas helyett tanulnak a nagy oregektol, szep lassan a nyomaikba lephetnek, es olyan dolgokat vihetnek vegbe, amit az emberiseg minden pillanatban meghalalhat.
    Jobb eletet, hosszabbat embersegesebbet teszunk lehetove... neked is.
    Respect
  • vumbi
    #13
    Attol tartasz talalgatunk?
    Bingo!
    Igy halad elore az emberiseg. Valami csokanak eszebe jut egy otlet, és kiprobalja mukodik e. Otletel, nagyon figyel, jegyzetel, vegtelen kor.
    De ami a vegen kijon az kb mindaz a plusz amivel az emberiseg rendelkezik egy csipanzhoz kepest. Eszkozok, tudas, villany, szamitogep, urhajo, ketyerek és orvossagok tomkelege...

    Jo dolgok ezek... jo dolog a talalgatas vegso soron nem?
  • vumbi
    #12
    Az aminosavak sosem erik el azt a nagysagrendet amit a hozzaszolasodba almodtal (10 atom nagysag renduek). kevered a szezont a fazonnal. A feherjek valoban lehtnek jo nagyok, de nem allnak millo atombol (max ezres nagysagrend).

    A prof mas terten alkotott nagyot: szerenyen generalt 1000.000 random DNS kodot 100 aminosav hosszusagu feherjekhez (ez 1000000 * 300 nukleinsav ) majd bejutatta oket egy adott genmanipulalt baciba, es varta hogy valamelyik random feherje kepes felulirni a nyomorek baciban gen kiutesel letrehozott anyegcsere hianyt.
    Kb olyan mint egy programbol kitorolni egy 300 karaktert, majd oda ultetni egy gyereket hogy potyogjon be 1000000 alkalmommal 300-300 karaktert. aztan elinditani a programot. És döbbenet egy ket verzio elindult!! ez a nem kis miska!!

    Most ertekeld ujra amit gondolsz a prof eredmenyeirol. Mellesleg ez irto nagy munka, a probalkozas pedig zsenialis. Es hidd el sokat kockaztatott a ficko, mert rengeteg penzebe kerult a labornak, amivel el kell szamolni, akkor is ha nem jon ki semmi.

    Szoval Tisztelet az oregnek. Jo tudos, nem semmi amit talalt.
  • RecoPhile
    #11
    Kukorica gyermekei :D:D
  • pasi29uk
    #9
    És majd néhány tíz éven belül megszületnek a mutáns gyerekek is és amikor már pont nem élek megkezdődik a trancsír
  • Nailyenugysincs
    #8
    Hát ha a magyarokat akarnák kinyírni akk én megúsznám mert soha nem járok mekibe:D