Mik okozzák a tömeges kihalásokat?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nincs kedvem "írni", amikor az emberek többsége (nem te) a törzsfejlõdéssel sincs tisztába, vagy a paleolitikumba képzel szuper fejlett civilizációkat (nyom nélkül)... Kezdjük talán azzal, hogy kik lehetnek egyáltalán jelöltek, és mikor, és miért? Azt se felejted el hogy egyedül egy viszonylag hosszú ideig (legalább pár 100 évig fejelt korszakig) létezett, Technikai civilizációnak megtalálására lenne némi esély, egy verseket író, teoretikus Dinófaj megtalálása lehetetlen.
Ha ezzel egyetértetek, akkor folytatom.
Mint ahogy a földmûvelés és letelepedés kezdete sem dátumhoz kötött a félholdban.
btw "Ha valaki érdekel leírhatom a szakemberek szerint mit lenne érdemes keresni, vagy megvizsgálni... "
kezdhetsz írni <#wink>#wink>
Talán olaj? Egyébként Anglia-Dánia közötti területen (a tenger alatt) több kõkorszaki közösség is létezett. Tudjuk, kutatják, pedig a tenger alatt van... Ami valóban nem jelenti az, hogy éppen a Perzsa-Öböl alatt nincs nem éltek a kõkorszakban emberek. Egyébként nem varázsütésre pont 10 000 éve ért véget a jégkorszak, ez fokozatos volt... ne csináld már.
Ezt a sztorit mindig szerettem 😊
Gaius Plinius Secundus (23 AD – August 25, 79)
"At the narrowest part of the Straits, there are mountains placed to form barriers to the entrance on either side, Abyla in Africa, and Calpe in Europe, the boundaries formerly of the Labours of Hercules. Hence it is that the inhabitants have called them the Columns of that god; they also believe that they were dug through by him; upon which the sea, which was before excluded, gained admission, and so changed the face of nature"
és: Zanclean flood
1+1=?
Vajon csak beletrafáltak, vagy mûködik a kollektív tudatalatti? <#hehe>#hehe>
Más, csak úgy:
15.000 évvel ezelõtt a jégkorszakban a tengerek vízszintje 120 méterrel volt alacsonyabb a mainál:
Külön felhívnám a figyelmet a Perzsa öbölre, mai átlagos mélysége 50 méter, a Perzsa öböl szárazföld volt akkoriban.
kb 10.000 évvel ezelõtt véget ért a jégkorszak, a Perzsa-öblöt elöntötte a tenger, a mélyebb részeket hamarabb, a magasabb részek mint szigetek egy ideig fenn maradtak...
Még egy kép, a félhold jobb szarva hiányzik 😊
Az egészben számomra az az izgalmas hogy a Perzsa-öböl lakhatatlanná válása és a termékeny félhold "beindulása" jó ezer évvel átfedik egymást, jó lenne körbe nézni hogy mik lehetnek az öböl alatt 😊
Ha az emberiség végsõ pusztulásáról van szó, akkor magának kell, hogy építsen elõre emléket, mert helyette senki sem fogja megtenni.
Téged nem zavarna, ha tudnád, hogy neked nem lesz emléked, ha meghalsz? Pár hónap múlva már a sírdombod sem látszana. Azt sem tudnák, hogy valaha léteztél, eszébe sem jutna senkinek, hogy keresse a nyomodat.
Akinek szeme van, az majd meglátja.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Kövületek azért biztos maradnak, de azzal még nem él túl a kultúránk. Lehet lesz néhány olyan kövület amelyen lesz mûtéti nyom, esetleg egy platina csípõprotézis...
Mondjuk ami nagyon érdekes volt, hogy a méz légmentesen lezárva akár több ezer évig fogyasztásra alkalmas állapotban fennmarad. Állítólag van ókori egyiptomi méz lelet, amit bevizsgáltak és ehetõ. Mondjuk ez inkább a méhek érdeme, nem az emberé.
Én a mai emberiségtõl valami olyasmit várnék, hogy egy esetleges katasztrófa után, ha minden ember elpusztul, és akár sok ezer év múlva idegenek megtalálnak egy "emlékmûvûnket" akkor tudják, hogy kik éltek itt.
5000 évet az ókori egyiptomiak is "túléltek", nem? Ettõl azért csak többre vagyunk képesek.
A koponyáink (megkövesedve?) még megvoltak.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
http://vakond.hu/
Ami engem meglepett, hogy a mai modern épületekre maximum 200-300 évet mondanak mielõtt teljesen összeomlana. Ez nem tûnik túl soknak, jó persze a filmben 0 karbantartás van, de akkor is.
Úgy 5000 év körül már szinte semmi nyoma nincs az emberiségnek.
Az hogy a vas/acél/beton szerkezetek elporladnak rendben van, de mi a helyzet az alumínium, réz, bronz, arany, ezüst, mûanyag tárgyakkal? Pont azért megy a nagy öko hiszti, mert a tesco szatyor öröké hirdetni fogja, hogy gazdaságos, nem bomlik le. Vagy mégis?
A mai ember elég sokat tesz azért, hogy a kultúráját megõrizze. Engem meglep, hogy pár száz, esetleg 1-2 ezer évnél tovább nem élne túl bennünket.
Szóval, atlantiszok megjelenése nem ment olyan könnyen.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
A kereket meg már elég korán felfedezték (érdekes mód nem az egész világon, csak itt Eurázsiában terjedt szét, ha jól tudom Amerikában az õslakosok nem ismerték).
Balumann: Atlantisz esetében a teljes pusztulás elég könnyen elképzelhetõ. Egy társadalom, annak ellenére, hogy fejlett, relatíve kis területre koncentrálódva (egy nagyobbacska sziget) egy komolyabb természeti katasztrófát, ami esetleg még figyelmeztetés nélkül is csap le, nem biztos, hogy sokan túlélnének. (Innen terjedt volna szét a Vízözön legendája?)
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Igazad van, az emberiség és a tudás halhatatlan. Elpusztíthatatlanok vagyunk, akár mi történjék is velünk, ripsz-ropsz, egy két generáció, és mintha mi sem történt volna. Mit nekünk atomháború, mit nekünk vírusok, mit nekünk aszteroidák, mit nekünk klímaváltozás... Konkrétan csomó dolgot el tudok képzelni, ami miatt összeomlik a társadalom, elõjönnek az elnyomott ösztönök, stb. Most komolyan, annyira elképzelhetetlen ez az egész?
"Lenyûgözõ, hogy miket hagytak hátra azok az emberek, de akkor is rengeteg minden ellent mond annak, hogy azok igazak legyenek, és akármilyen furcsa is, nincs olyan aminél az kizárható lenne, hogy mindezek a fantázia szüleményei.
Egyszerûen képtelenségeket állítasz, megszállottságod a témában jó nagy szemellenzõt tesz eléd, a legjobb magyarázatok meg bizonyítékok sem lennének elegendõek ahhoz, hogy elismerd, hogy tévedsz. Mert ugye "bármit meg lehet magyarázni" meg "bármire rá lehet fogni, hogy hamisítvány"..."
De most Te mirõl beszélsz? Az "rendben", hogy képtelenség, de most mi képtelenség? Az, hogy az õsi Indiában, Kínában, Afrikában, Amerikában talán nem hallucinálták azokat a tüzes szekereket, hanem olyan valamit írtak le saját szavaikkal, amit láttak, csak nem tudták, hogy mi az? Vagy az Atlantiszos verzió a képtelenség (amit nem én hoztam fel)? Ez az, hogy össze-vissza beszéltek, és Ti se tudjátok már, hogy mibe kössetek bele.
Én megmondom mi lessz itt pár ezer év mulva ha akkor még lessz emberiség. 3 kaszt lessz: férfiak, nõk és androidok akiket félig isten félig ember teremtett (vv szandika). Az androidoknál egy jelentõsebb evolúciós lépés is megfigyelhetõ lessz amit az válát majd ki hogy szájuk olyan méretûre nõ hogy egy kisebb esés esetén(pl ágyról, megbotlás stb) az ajkuk súlyánál fogva könnyen eltörheti a nyakukat. Emiatt a szexuális magatartáshoz tartozó emóciók illetve mozgások szervezése az agykéregbõl gerincvelõi szintre került át egy zárt reflexívbe. Ezen felül az említett népcsoport a technika fejlõdésével különbözõ elõnyöket érhet el pl: megfelelõ mikrokristályokat építve a mellbe/fenékbe ültetendõ szilikon implantátumokba majd a kristályokat egy határozott szorítással összezúzva abból hõ szabadul fel átmelegítve a vonatkozó területet. Ez télen igen praktikus tud lenni. Ezután nincs más feladatunk mint a vonatkozó testrészt vízbe lógatni majd 15-20 percig fõzni (ez az androidok számára fájdalommal nem jár) ezután ujra használhatjuk ezt a praktikus funkciót.
A latin speciel egy olyan nyelv, amelynek dallama, hanglejtése, sokmindene megmaradt az újlatin nyelvekben: franciában, olaszban...hadd ne soroljam. És ugye nem ez a lényeg, mert tökéletesen ismerjük a nyelvtanát, tudjuk pl. hogy nincsenek olyan csapdái, mint a sok hangsúllyal trükközõ kínainak. Latin, görög, de talán a héber is... ezek nyílt titkok, sima ügyek.
A gond, és ebben igazad van, - de miért nem ezzel hozakodtál elõ? - az olyan nyelvekkel van, mint az egyiptomi vagy a sumir.
De én fogadni mernék veled, hogy azok az egyipt-/sumerológusok, akik ezeket a nyelveket elég jól megismerték, feltalálnák magukat, ha egy idõgéppel visszalõnénk õket a múltba. Természetesen szükség lenne egy kis aklimatizációra... ez természetes.
De mondjuk ez nem is csoda; pl. egy székely atyafi is elég sokáig csak áll Budapesten, és néz, mint borjú az új kapu elõtt, de pár hónap múlva belerázódik. A probléma nem is a nyelvvel van, a probléma bent van a fejekben. Nem olyan könnyû alkalmazkodni azért.
Egyébként megsúgok neked egy nagy titkot: találtak valami sumér kottaszerûséget, tudod, amikor a zene hangjegyeit lejegyzik. A tudóstársak ezek alapján rekonstruáltak is sumér zenét, bele is hallgattam, de már nemtom hun van a link.
de Balumann felvetését megerõsítve:
Az emberiség egyik legnagyobb találmánya a kerék. Egy világégés után, nyilván az életben maradtak azonnal használták volna.
Ha pedig így történt volna, akkor a második legnagyobb találmányt is, a boltívet. Viszont a két dolog alkalmazása közt, több ezer év telt el…
Nem, nem elírás. A vízbõl való oxigénfelvétel felvetésed kisarkítva, kereszteztem az ebihalat korábbi neveddel, Epikurosszal. :-) Kérlek, ezt az egyszerû tréfát nézd el nekem. Nos, a felvetésedre válaszolva.
Minden írott szöveget elfogadhatunk egy kódolt adathalmaznak. Ez esetben a legkisebb egység, lehet betû, rovás, kép, vagy akár szíjra kötött csomó. Amíg nincs meg a kódhoz tartozó jelkulcs, addig a szöveg megfejthetetlen.
Ha sikerül felállítani egy jelkulcsot, (minél kevesebb nyelvemlék van az adott korból, annál könnyebb, hisz kisebb mintára kell alkalmazni), akkor megkaphatjuk a szavakat. A szöveg a szavak ismeretétõl még nem nyer értelmet. Szintén több olvasata létezhet.
Pares által felvetett õsi nyelvemlékek holtnyelveken íródtak. Olykor valaki átírta óegyiptomira, arról ógörögre, majd latinra. A latin szöveget valaki angolra fordította, más valaki pedig magyarra. Ennyi átírat következtében az amúgy sem feltétlenül valós tartalom valószínûleg erõsen sérült.
Talán, tényleg, nehezen érthetõ hozzászólásomban, arra kívántam utalni, hogy a korai írott emlékek visszafejtése számtalan csapdát rejt magában. A képírás esetén hiába sikerül az adott kép jelentését megfejteni, a képbetûk közötti összefüggés még akkor is több megfejtésre ad okot.
A latin holt nyelv. Ergo, nem ismerjük sem a dallamát, sem a ritmikáját. Az, hogy a szókincsét és nyelvtanát, amit ismerünk, elsajátítod, nem jelenti azt, hogy képes lennél az adott nyelven beszélni. Gondolj csak azokra a rádiós játékokra, amikor egy külföldivel olvastatnak fel magyar szavakat, még ha megfelelõen, a nyelvtani szabályok szerint ejti ki, gyakran, akkor is érthetetlen. Másrészrõl a hiányozna az a háttéranyag, ami nyelv használójának megvan.
Küszködésedre a római csak annyit mondana: Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus. :-)
(arról meg már nem is beszélek, hogy honnan teremne ide akkora vízözön, hogy pl. elárasszon mindent, még a többezer méter magasan fekvõ területeket is). És továbbra is, mennyi a valószínûsége, hogy az mindent elpusztít, és semmi sem konzerválódna meg a jövõ számára, ami alapján beazonosíthatnák milyen technológiával rendelkeztük. Akár 7-10 ezer évre, de akár évszázmilliókra is.
Lenyûgözõ, hogy miket hagytak hátra azok az emberek, de akkor is rengeteg minden ellent mond annak, hogy azok igazak legyenek, és akármilyen furcsa is, nincs olyan aminél az kizárható lenne, hogy mindezek a fantázia szüleményei.
Egyszerûen képtelenségeket állítasz, megszállottságod a témában jó nagy szemellenzõt tesz eléd, a legjobb magyarázatok meg bizonyítékok sem lennének elegendõek ahhoz, hogy elismerd, hogy tévedsz. Mert ugye "bármit meg lehet magyarázni" meg "bármire rá lehet fogni, hogy hamisítvány"...
1. Milliárd évvel ezelõtti földi civilizációk
2. Az "õsemberek" idejében ("csak" százezer évekkel ezelõtti) létezõ fejlett emberi civilizáció
3. A régi legendákban, eposzokban, iratokban leírt jelenségek (idegenek vagy nem, most lényegtelen)
Az elsõ esetre írtam azt, hogy kötve hiszem, hogy bármilyen nyomát is találhatnánk, hiszen milliárd éves távlatokban, változó környezetben nem sok dolog képes fennmaradni.
A második esetrõl speciel én nem beszéltem, azt más hozta fel. Gondolom ez az "Atlantisz" tematikája...
A harmadikról beszéltem én az utóbbi néhány posztomban. Mindez az emberi civilizációk kialakulásának kezdetén játszódhatott, innen a fennmaradt emlékek. Ez esetben, már mint amikor egy "idegen" civilizáció látogatott ide, nem tudom, milyen tárgyi bizonyíték maradhatott volna utánuk, a számtalan szöveges és nyelvi emléket leszámítva.
Szóval válasszatok egy témát, mert így csak elbeszélünk egymás mellett.
"Akármennyire is gyõzködöd, elsõsorban magadat errõl, nincs igazad."
Értem. <#zavart2>#zavart2>
"7000 év múltán is találnának egyértelmû bizonyítékot pl. arra, hogy használtunk áramot, elektromos árammal mûködõ készülékeket, valószínûleg jármûroncsokat is találnának, beazonosítható alkatrészekkel például. Rengeteg dolog maradna."
Ez attól függ, hogy hogyan telne el az a 7000 év. Ha a társadalom és a civilizációnk folyamatosan fejlõdne a mostani állapotától kezdõdõen akkor igen, valószínûleg tudnák, hogy mi is volt mostanában. Viszont ha történne valami, ami vissza taszítaná az egész civilizációt a kõkorszakba és jól megcsapná az emberi populációt is (Vízözön?), akkor ez már nem olyan biztos... (ez a második verzió egyébként).
"Nem az iratokból tudjuk, hogy milyen eszközöket használtak az õsemberek, vagy a késõbbi népek... Tudod egy eszköz, egy épület, vagy éppen az étkezési szokások, stb. sokat elárul a készítõjének tudásáról."
Én nem õsemberekrõl beszéltem! Keverednek a témák...
"Mi az ami megmaradna a mai korból nem 7000 hanem millió év múlva? Pl.: az idõkapszulák, de ismerünk 7000 éves, üveg, fa, márvány, gránit eszközöket is, sõt szövet darabok is konzerválódtak, az épületek maradványanyai teljesen jól kivehetõk, a hulladékgödrök "ételmaradványairól nem beszélve". Az meg ne felejtsd el, hogy ezek megtalálása igen nehéz mert kevesen éltek 7000 éve, és kevés tárgyat használtak ma viszont tonna számra telemerünk, nem csak lebomló anyagokat... (Ja, hogy ezt elfejetjük ugye? A nem lebomló mûanyagok százezer tonnáit, az elhasznált fûtõelemek millió évekig sugároznak tele mesterséges elemekkel... és ezek nem 7000 év múlva is meglesznek.)"
Valóban vannak dolgok, amiknek 7000 év múlva is fenn kéne maradnia, ideális körülmények közt. Csak valószínûleg az a bizonyos mûanyagdoboz nem egy ideális helyen fogja eltölteni azt a 7000 évet. Meg ha nem történik semmi a civilizációval 7000 évig, fejlõdünk tovább, akkor az egésznek semmi értelme.
Igen, például a Holdra küldött szondák is, mûhold maradványok amik akkorra már valószínûleg csak ûrszemetek lesznek, de akkor is.
De ez is csak egy a döntõ érvek közül, sok más dolog is ellentmond azok valóságtartalmának...
Mi az ami megmaradna a mai korból nem 7000 hanem millió év múlva? Pl.: az idõkapszulák, de ismerünk 7000 éves, üveg, fa, márvány, gránit eszközöket is, sõt szövet darabok is konzerválódtak, az épületek maradványanyai teljesen jól kivehetõk, a hulladékgödrök "ételmaradványairól nem beszélve". Az meg ne felejtsd el, hogy ezek megtalálása igen nehéz mert kevesen éltek 7000 éve, és kevés tárgyat használtak ma viszont tonna számra telemerünk, nem csak lebomló anyagokat... (Ja, hogy ezt elfejetjük ugye? A nem lebomló mûanyagok százezer tonnáit, az elhasznált fûtõelemek millió évekig sugároznak tele mesterséges elemekkel... és ezek nem 7000 év múlva is meglesznek.)
Ami jelentheti:
Isten szemével látta a szekeret.
Isten szeme akkora mint a szekér.
Isten szeme, nehéz, mint egy szekér.
A szekérre isten szeme volt ráfestve.
Isten szemmel tartotta a szekeret.
Isten…"
Attól függetlenül, hogy nem ilyen értelmetlen szóhantokról van szó, értem mire célzol. Mindenhogy lehet értelmezni, csak "úgy" nem...
Jó ég, Te mirõl beszélsz? Senki nem beszéli a latint? Senki nem tudja elolvasni a védákat? Senki nem tudja elolvasni az egyiptomi/maja/azték hieroglifákat? Az õsi kínai iratokat sem tudja senki elolvasni?
A többihez:
Félrebeszélés. Egészen biztosan nem tudnád magad könnyen megértetni, de ez abból adódna, hogy máshogy használták a szavakat, de biztosan meg tudnád magad értetni, és megértenének téged is.
A kitalált hasonlataidra nem térnék ki bõvebben, de legyen itt egy pár részlet az "olvashatatlan" Rámájanából (a kalkuttai Szanszkrit Egyetem tudósai által összeállított szövegkivonat):
"Kharával együtt szállt be a repülõ jármûbe, amely ékszerekkel és a démonok képeivel volt díszítve, Olyan nagy zajt csapott, mint a felhõkbõl jövõ dörgés." (3.35.6-7.)
"Ez a kitûnõ légi jármû, amelyet Puspakának neveznek, és amely mint a Nap, ragyog." (4.121.10-30.)
"A repülõ tárgy, mely hattyúval volt díszítve, nagy zajjal a levegõbe emelkedett." (4.123.1.)
A Mahábháratából:
"Emberek is mozogtak az égben a repülõgépeken, amelyek hattyúkkal voltak díszítve, és olyan kényelmesek voltak, mint valami palota." (Vana Parva 14, 15-22.)
"A nagy úr egy önállóan mozgó légi jármûvet adott neki." (Vana Parva 207, Vss. 6-9.)
Van még jó pár ilyen, csak nincs kedvem mindet leírni. De egyébként is tök mindegy, mert tutira jöttök valami kifogással.
<#unalmas>#unalmas>
Én tudom mik maradtak 100-200 ezer évvel ezelõttrõl, hiszen a töri könyvek segítségével mindenkibe belesulykolják ezeket. Ennek kb. semmi köze a mostani témához, vagy akkor egymás mellett elbeszélünk. De ha már így szóba hoztad, akkor ismered-e azokat az anomáliákat, amik akkoriból vannak, vagy még korábbról?
Te csak ennyit tudsz a múltról és a kihalt nyelvekrûl?
Ha visszamennél mondjuk 1000 évet, lehet, hogy kelekótyának néznének õseink, de kis idõ után, ha jól viselkednél, tökéletesen meg tud értetni magad velük.
Tovább megyek: ha 2000 évet mennél vissza az ókori Rómába úgy, hogy megtanultad a latint, velük is megértetnéd magad.
De persze tárgytalan a dolog, mert te nem tudsz és nem is fogsz tudni latinul.
Kylstra = Kara Kán!
Lelepleztem! Az már mellékes, hogy Epikurosz úr lehetett vagy 5 éves <#ravasz1>#ravasz1>
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Pares! Azok az õsi szövegek, amelyekre Te hivatkozol kihalt nyelvek. SENKI NEM BESZÉLI ÕKET!
Fikció: megtanulsz latinul, és egy idõgép segítségével a ókori Rómába térsz vissza. Bár a szavak alakja meg fog egyezni, de se Te nem fogod érteni õket, se õk Téged.
Ha csak a honfoglalás korába utaznál vissza, akkor magyar testvéreinket nem értenéd, az azóta nyelvünkben kikopott mély i-velnem tudnál mit kezdeni.
A legõsibb eposzok szavai leginkább mind-mind egy fogalmat jelölnek. Például:
Isten szem szekér.
Ami jelentheti:
Isten szemével látta a szekeret.
Isten szeme akkora mint a szekér.
Isten szeme, nehéz, mint egy szekér.
A szekérre isten szeme volt ráfestve.
Isten szemmel tartotta a szekeret.
Isten…
A régészek/nyelvészek ezeket a jeleket megvizsgálják több szövegkörnyezetben, és abból leszûrve próbálják a legvalószínûbb következtetést levonni. Amennyiben nem ponyvát olvasol, hanem szakemberek tudományos munkáit, nem lelsz olyan munkára, amikrõl ufókról írnak. A szárny, Isten fogalmakat a régész szárnyas istenként rakja össze, ami nem feltétlenül E.T., hanem akár lehet egy totem állat, mint a magyarok turul madara.
Igazad van abban, jócskán akadnak dolgok a múltból, amikre a tudomány mai állása szerint nem ismerünk magyarázatot, de a régészeti leletek alapján, és csak erre hagyatkozhatunk, az istenek nem szórták egymást a csészealjaikról atommal…
Hogy miert nem lepnek velunk kapcsolatba ? Hat egyszeru a valasz : olyan fejlettek vagyunk hozzajuk kepest mint az amobak hozzank kepest.
Persze ez nem valoszinu..😊 de minden lehet csak vannak dolgok amiknek eleg kicsi az eselye.
De sorolhatnám még, és igazán nincs kedvem hozzá..."
Akármilyen furcsa is, nem találtunk olyat, amiben kizárható az emberi fantázia. Nem kell sorolnod, én is hittem ilyenekben egy darabig, a "döntõbb bizonyítékokat" én is ismerem.
"Miért lenne nagyon kevés a valószínûsége? Szerinted valamelyik ûrsiklónkból vagy vadászgépünkbõl mennyi maradna meg úgy 7000 ezer év múltán? Különben is, mi lenne elég jó bizonyíték? Mindenre rá lehet fogni, hogy hamisítvány, vagy belemagyarázni hogy minden más, csak az nem."
Nagyon kevés a valószínûsége annak, hogy nem találnának 7000 év múltán arra BIZONYÍTÉKOT, hogy milyen fejledtségû technológiával rendelkeztünk, csak 1-2 iratot, ami utalna úgy körülbelül ilyesmire. Tudod, hogy milyen eszközöket megtalálunk 100-200ezer évvel ezelõtt élõ emberektõl is? Valószínûleg igen, csak ilyenkor szándékosan nem akarod elõkaparni...
Ha egyszer minden más ellentmond annak, hogy ilyesmi létezett, akkor hogy a fenébe lehet így hinni ezekben?
Például a scientológia a Xenu ûrhadvezérrel, aki valami lélekgépbe porszívózott minket, és nincs is ez a világ, csak a lélekgépben hisszük azt. Vagy mittudom én milyen baromságokban hisznek ezek pontosan.
Szóval azért, mert istenek háborújáról írtak az indiaiak évezredekkel ezelõtt, az nem jelenti azt, hogy itt UFO-k ölték egymást atommal.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Százmillió évek távolából?
Ha nem potyognának le valami csoda folytán, akkor az a köbkilométerenként egy porszem 20 km/s sebességgel, elkoptatná, mint egy homokfúvó gép.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Mint majdnem mindenki itt.
A film az Abyss volt, a folyadék pedig a perfluorkarbon (ami egy létezõ folyadék, a filmben ábrázolt tulajdonságokkal.)
Részlet a filmbõl.
Úgyahogy te képes vagy elhinni, hogy ezek megalapozottak, õk méginkább elhihették ha ezeket valaki jól kitalálta meg még rajzolt is hozzá."
Nem tudom mi a furcsább: Ha egy ûrkorszaki ember álmodozik ûrállomásokról, vagy ha egy kõkorszaki. Egy pilóta álmodik álcázott repülõgépekrõl, vagy egy ezer évekkel elõtte lévõ ember írja le annak a gépnek a látványát (a saját szókincsével).
De sorolhatnám még, és igazán nincs kedvem hozzá...
"kisemlõs csak egy példát írt, a válaszodat nem igazán értem. Egy nagyon jó példa, hogy mik vezethették félre a régebben élõ embereket, de nem csak ez az egyetlen magyarázat lehet (ezt hogy sikerült ennyire félreértened?)."
Semmit se értettem félre. Tökéletesen értem, hogy ezen a pár példán keresztül (amik teljesen más jellegû hiedelmek) próbálta bizonyítani, hogy az õsi legendákat, mítoszokat, hiedelmeket, vallásalapozó írásokat nem kell komolyan venni...
"Jóval több legendáról, eposzról, mítoszról, akármirõl tudjuk, hogy mik szolgáltak alapjául vagy mi vezetett addig, meg ilyenek. Minden nem lehet igaz, ha már meg egy ilyen nem igaz, akkor elég erõs indokot ad arra, hogy a többinek is kétsége vonjuk az olyan tartalmát, ami jelenlegi álláspontunk szerint nem létezhetett."
Bocs, no offense, de ez olyan általános szöveg, hogy nem tudom, mit is reagáljak rá. Nem lehet minden igaz, hát persze hogy nem. Nem mondom, hogy minden legenda mögött mást kell érteni, sõt, kifejezetten állítom, hogy nem. De ha tetszik, ha nem, van jó pár dolog a történelemben (és a világon), amit a régészek és történészek a mai napig kerülgetnek, mint a forró kását, mert zavarba ejtõ.
"És mindehhez hozzáadódik, hogy nagyon kevés a valószínûsége, hogy NE KERÜLJÖN ELÕ olyan lelet, ami bizonyítaná ezeknek a létezését."
Miért lenne nagyon kevés a valószínûsége? Szerinted valamelyik ûrsiklónkból vagy vadászgépünkbõl mennyi maradna meg úgy 7000 ezer év múltán? Különben is, mi lenne elég jó bizonyíték? Mindenre rá lehet fogni, hogy hamisítvány, vagy belemagyarázni hogy minden más, csak az nem.
Istenek háborúi meg puszta kitaláció, ugyanmár, ki is gondolhatna ilyen hülyeségre, ez triviális... XD
<#ticking>#ticking>
Bajtársak kitartás! - Jogos Önvédelem, youtube
Úgyahogy te képes vagy elhinni, hogy ezek megalapozottak, õk méginkább elhihették ha ezeket valaki jól kitalálta meg még rajzolt is hozzá.
kisemlõs csak egy példát írt, a válaszodat nem igazán értem. Egy nagyon jó példa, hogy mik vezethették félre a régebben élõ embereket, de nem csak ez az egyetlen magyarázat lehet (ezt hogy sikerült ennyire félreértened?). Jóval több legendáról, eposzról, mítoszról, akármirõl tudjuk, hogy mik szolgáltak alapjául vagy mi vezetett addig, meg ilyenek. Minden nem lehet igaz, ha már meg egy ilyen nem igaz, akkor elég erõs indokot ad arra, hogy a többinek is kétsége vonjuk az olyan tartalmát, ami jelenlegi álláspontunk szerint nem létezhetett.
És mindehhez hozzáadódik, hogy nagyon kevés a valószínûsége, hogy NE KERÜLJÖN ELÕ olyan lelet, ami bizonyítaná ezeknek a létezését.
Istenek háborúi meg puszta kitaláció, ugyanmár, ki is gondolhatna ilyen hülyeségre, ez triviális... XD
Vegyünk alapul a „közelmúltban” megtörtént csodákat. Magyarország, törökkor.
A busók (állatbõrbe öltözött emberek) ijesztõ mivoltukkal megfutamították a török sereget.
Kõszeg ostromakor pedig a templomban angyalok (a halálra rémült nõk) kezdtek el hisztérikusan sikongatni.
Ha ez 5000 évvel ezelõtt történik, akkor képírással rögzítették volna. A busók szarvas, félig állat, félig embernek (faun), míg az angyalok valami szárnyas lénynek (hárpia) lennének ábrázolva. Az írást dekódoló régész pedig számodra úgy fordítaná, hogy a kecske, vagy épp sólyom isten seregei lerohanták a gaz ellent.
Tehát helytelen korabeli dokumentumokra hivatkoznod. A régészek is csak feltételezik a jelentésüket. (persze, akadnak aki folyékonyan beszélnek ezeken a holt nyelveken, de mindez feltételezés!)
<#falbav>#falbav>
Gondolom az õsi Kínában is vízilovaktól rettegtek, meg víziló-királyokat tiszteltek istenként. Érdekes vízilovak lehettek ezek, hiszen egyenesen a csillagokból jöttek! Indiában több mint 5000 éve Föld körül repkedõ, Istenek lakhelyéül szolgáló erõdítményekrõl volt divat írni több százezer verset, sõt egy egész kultúrát alapoztak humbugokra. A Vimánák meg a tüzes szekerek is csak kitalációk. Ezek biztos valami jól megtermett madarak voltak, akik a madárszarukkal romboltak porig városokat. Az Istenek háborúi meg puszta kitaláció. Õskori Star Wars, csak több benne a sci-fi és szebben van megfogalmazva. Igazad van, régen mindenki olyan buta volt, mint ez a Te európai lovagod.
Abban is igazad van, hogy a mondáknak van valóságalapja. Példának okáért: nyolcszáz évvel ezelõtt sárkányokban hittek, valós fenyegetésként kezelték. Máltán õriznek is egy keresztes hadjárat során elejtett sárkány koponyát, melyrõl idõközben kiderült, hogy jobb sorsra érdemes víziló volt a tulajdonosa egykor. Egy európai lovagnak a víziló a sárkány tökéletes megtestesülése: hatalmas száj, méretes agyarak, bûzhödt lehelet, elképesztõ termet, sebezhetetlen vastagságú bõr, és ráadásul még agresszív is! Persze, mi már csak mosolygunk a lovag együgyûségén, de ne feledd nyolcszáz év múlva rajtunk kacagnak majd önfeledten, hogy ûrlényekben hittünk! ;-)