56
  • duke
    Az embereknek szar az eletuk boldogtalanok, es targyak birtoklasaban, szerzeseben szeretnek megtalalni a boldogsagot. Megveszi az uj mobilt, es akkor ket hetig elegedett, de utanna pont olyan uresnek erzi magat mint elotte, es mar keresi az uj targyat amivel majd par napra megint feldobhatja magat. Mint a kabitoszer, egyre tobbet egyre gyakrabban.
  • RecoPhile
    Ezt a gondot meglehetne változtatni, ha MINDEN anyagot, amit felhasználnak gyártás során újra hasznosítható, de legalábbis 90%-ban. Ma nem ez van. Pl. okáét elektronikai cikkek. Annak max 50%-át tudjuk újra hasznosítani. Ezt kellene megváltoztatni és akkor tök mindegy, hogy most 2-3 évente újat veszel... Amíg ez nincs megoldva addig marad a környezet rombolás...
  • Reg5
    Még szeptemberben vettem magamnak új mobilt, az akkuja 2 hét után bedöglött. Oké, hogy rövid élettartam, de ennyire? :)
  • joebacsi
    greed is good
  • torreadorz
    A régi cuccok sokkal kevésbé voltak kihasználva, vagy másképpen fogalmazva "volt bennük anyag".

Ennek van pozitivuma is meg negativuma is.
    Pozitivum: sokkal tovább birja, mivel nincs annyira túlterhelve arányában nézve.
    Hátránya: sokkal drágábba került.

Konkrét példánál maradva: az első 486-os gépemen a processzor hütő egy kb. 3 centiméteres ventillátor volt és gyakorlatilag hütés nélkül is tudott müködni. Ja és 100 MHz-es volt a proci.

A mai gépem processzora majdnem ugyanakkora méretü, viszont 2 GHz-en megy, a hütöventillátor kb. 10 centis és hütés nélkül egy pillanat alatt elfüstölne.

Tehát miközben a processzor fizikai mérete alig változott, teljesitményben 20x a változás (ha csak a megaherzeket vesszük, a többiről nem is beszélve).

Vajon melyik fog hamarabb tönkremenni? Viszont a 486-os a többszörösébe került mint a mai gépem.
  • tmisi
    AGP-re is van erősebb kari, pl. HD3650, igaz PCIE-s társánál valamivel drágábban.

Egyébként ez ellen tök egyszerű védekezni, nem kell megvenni a sok szart, amit le akarnak nyomni a torkunkon. De sajnos néha muszáj. Pl. irodába kellett vennem monitort, hát nemhogy 4:3-as sincs már, de még 16:10-es sem, a szar SIS integrált VGA pedig baszik vinni az 1920x1080-at.

Ajánlom az ürgének, magyarázza ezt be a sok tizenéves kis pöcsnek, hogy ne cserélgesse a hülye telóját évente. De ha a padtársának már új van, neki is kell. Én sosem voltam "majmoló" típus, nekem SE K750 van, másnak LG Optimus, és mégis ki a **** érdekel??? Nekem elég ez. Unokaöcsém is múltkor leszarozta a netünket, mert csak 4 Mbites, neki meg 15. Ja de nekem legalább játékra alkalmas a gépem (pedig nem csúcstechnika), nekik meg egy régi P4-es + egy új 120 ezres notebook van csak, és utóbbin akad a FIFA11, a másikon meg be sem indul, hehe...

• Zolorado
    Teljesen igaza van. Ajánlom Végh László műveit (a Debreceni egyetemen tanít). Ő sem "magasan az átlag színvonal fölött él". A fogyasztói társadalom az, ami miatt fenntarthatatlan a jelenlegi életvitel. Mert évente kell jobb-és-jobb mobilt venned, mert ha a régi elromlik (ami 2-3 év alatt maximum be is következik), akkor nem tudsz olyat venni, csak nagyobb tudásút, még akkor is, ha fogalmad sincs róla, mi a bluoetooth, vagy wap. A régi dolgokat használatra tervezték, akár évtizedekig működtek a régi TV-k, hűtők, stb, a maiak 2-3-4 év után elromlanak, vehetsz újat, jobbat, szebbet, mert javítani már meg sem éri, többe kerülne.

Példaként: ősrégi számítógépeket használnak (talán 2.86-t, de nem akarok hazudni) idősárásmegfigyelő állomásokkként, a szabadban vannak, és már 2-3 évtizede működnek folyamatosan, megállás nélkül! Egy mai PC meddig bírná?
  • zola2000
    "Jó példa erre, hogy az okostelefonok esetében az egy évvel ezelőtti készülékeken futó szoftvereket a gyártók már nem frissítik, hanem inkább új modelleket dobnak piacra helyettük. "

Hát az annyira nem érdekes, hogy nem nagyon frissítik, de amíg van rá igény, addig a külsős cégek támogatják, de most mire is kell az embereknek okostelefon (mivel magyarázzák?), legyen rajta internetböngésző, lehessen rajta e-maileket olvasni stb, erre tökéletesen megfelel egy sok éve is 10k alatt dobált alaptelefon is (www.youtube.com/watch?v=ZhCVeUlJHls) akinek ennél évről-évre több kell, az tényleg luxus/pazerlás kategória. Mellesleg még magyar fizetésből sem nagy pénz egy komolyabb androidos mobil, és akinek tényleg igénye van rá, az vesz egy komolyabbat, csak ebből gyakran az lesz, hogy évente vesznek új telefont, kétévente új netbookot, kétévente új asztali gépet, három évente új TVt generációnként két asztali konzolt és egy handheldet (nyugaton erre jut) és ez a nem mindegy.
  • Cat #8
    "ne csak a 720p, hanem fullhd filmet is tudjak nézni"

Azért ez nem egy olyan igény, aminek teljesülése nélkül ne tudnál élni.
  • halgatyó
    Ennek az öreg Braunnak egyébként 99%-ban igaza van.

A felesleges fogyasztás egyik paradoxona egyébként az is, hogy akik a CO2 kibocsátás csökkentéséről papolnak (és közben az atomenergia ellenes terroristaszervezeteket is támogatják a háttérből)
    ugyanazok, akik a tényleg teljesen felesleges fogyasztásból a legnagyobb profitokat zsebelik be.

Egy rakás ember meg fátyolos szemmel és tudattal hisz nekik
  • daniferi
    Az informatikában látni a legjobban a profit alapú fejlődést. Új foglalatok, amik nem kompatibilisek visszafelé. Nekem van egy AGP-s rendszerem, de ha kicsit gyorsítani akarnék, hogy ne csak a 720p, hanem fullhd filmet is tudjak nézni, ott kezdődik, hogy akkor új alaplap, proci, amibe viszont a régi videokari nem megy bele, se a memória. Persze ha kicserélem egy vagyonért az egész gépet, akkor meg ott vagyok, hogy ki se használnám szerintem. Úgyhogy számomra az luxus lesz :)
  • halgatyó
    Az egyik nagyon nagy baj (talán a legnagyobb) az az, hogy az ilyen véleményeket,
    mint "de szemetek és elpuhultak vagyunk, mert luxuskörülmények között akarunk élni"
    OLYAN EMBEREK B***ÁK A POFÁNKBA NAP MINT NAP, AKIK MAGUK MÁR MOST IS MAGASAN AZ ÁTLAG FELETTI SZÍNVONALON ÉLNEK

Azt én is visszataszítónak érzem, amikor feleslegesen vásárolunk félévente új és új még csillogóbb szarokat.

Csakhogy az emberek TÖBBSÉGE -- a normális többsége -- nem felesleges luxusra költ.
    (Én például szeretném befejezni a garázst, hogy a 7 éves astrám ne a szabad ég alatt rohadjon, meg de jó lenne, ha az egész házat fűtenénk, és gázzal, és nem spórolnánk, mert akkor -- többek között -- nem kellene naponta megágyazni reggel és este....
    szóval ez csak konkrét példa akart lenni, hogy hogyan alakul ki a valós igény... NEM a reklámokból!!)
  • Sir Quno Jedi
    Jelesül fel tudnám hozni a németjuhász kutyáimat:

A jeges-fagyott betonon is elfexenek ha kell, havas-esőben és szélviharban, kibírják... DE ha tehetik rohannak be a meleg szobába és alszanak puha paplanon, párnákkal, ágyon, vagy kanapén. Képesek órákat dögleni így és láthatóan baromira élvezik. Ha egy ÁLLAT, aki nem ember, nem "vezették meg", képes így élvezni a luxust, fenntartások nélkül, akkor kár is vitázni arról, hogy milyen genyák vagyunk mi emberek, hogy luxusra költjük kicsinke vagyonkánkat.
  • Sir Quno Jedi
    Nodekérem! Az alapigényeinket ma már nem probléma kielégíteni. HA van mit ennünk-innunk (és már ezen a téren sem szorulunk spórolásra), télen nem fázunk, van hol aludnunk, van angol-wc, tudunk tisztálkodni és van világítás, ha sötét van, akkor mi jöhet még?! Ezenfelül minden luxus és maximum a szintjét lehet megkérdőjelezni, de ez baromira viszonylagos. Jómagam pl. hájtekre nem sajnálom a pénzt, de pl. ruhára, drága ételre, utazásra, sportra, "élményekre" igen. Van aki meg másra szórja el a pénzét, pl. extrém sportokra.

Evvan, az ember szereti a luxust és aki mégsem vágyik rá (így-, vagy úgy), azzal valami nincs rendben már.

Az tény, hogy nyilván a fejlődést erőszakkal tolják előre a cégek, node ezzel egyben munkát is adnak a nyomorult embereknek, akik ebből élnek. Persze ez egy értelmetlen mókuskerék, de a fogyasztói társadalomból már nem lehet csak úgy kiszállni. Túl mélyen belénk kondícionálták a fogyasztás-hitet. :D

Jó lenne egy új, szabad világ (lásd. Star Trek csillagflotta elvei), de az emberek nagyon nem így működnek perpé...
  • IMYke2.0.0.0
    Nem véletlenül nem használok okostelefont - megvagyok a "régi" Nokia 1100-asommal. A RZR meg ott maradt a szekrényben. Nekem csak telefonálásra, (ébresztő)óraként, és néha SMS-re kell a telefon.
    Játszani, internetezni, zenét hallgatni, videót nézni stb. nem telefonon akarok.
    Fényképezéshez meg vettem egy 12 megapixeles középszar Olympust, ami funkcióiban valóban a fényképezést szolgálja.
  • gemihu
    Isten hozott a fogyasztói társadalomban:)
    Egyébként egyet kell értenem. Gyakran gond az,hogy az adott termék mindenféle dolgot tud,amire nincs szükség viszont azt a funkciót ,amire kitalálták és a neve is utal semmivel se tudja jobban,mint elődjei, esetleg még el is marad tőlük..