28
  • Thaison
    2011 tény hogy az okostelefonok éve lesz, de leginkább a közép/felső kategóriában. Sorra fognak megjelenni a duplamagos telefonok, amik már egy teljesen más szintet fognak képviselni, tudásban. Mondjuk ebben most az LG lett az első a 2X-el. Látszik is hogy szépen fejlődik a cég. Ezt a telefon nagyon eltalálták, bár a többi telefonjuk is korrekt tudással rendelkezik. Az Optimus One egy jó ár/érték arányú készülék, azt kell még megvárni hogy kapható legyen a szolgáltatóknál. Utána nagyon megváltoznak majd az árak.

A végére még annyit hogy az Android elterjedése tényleg nagyban hozzájárult ahhoz hogy ennyire olcsók legyenek az okostelefonok, és ne a Nokia legyen egyeduralkodó....
  • masika
    Pontosan!:) Sőt, a kifejezetten olcsó felettiek, a középkategóriás mobilok sem olyan irtózatosan drágák. Jó, persze nyilván elgondolkodik az ember, mielőtt egy ilyet megvenne, de van, ami körülbelül egy tízessel drágább, és mégis jobb, emellett talán tovább is tart (hosszabb ideig nem avul el). Én most az LG Optimus One-t nézegettem, ami az elmúlt időszakban nagyon olcsó lett. De azért várok, mert a régi telefonomhoz még ragaszkodom, nem olyan régi.
  • JürgenKlinsmann
    Mondjuk ez is az Android érdeme. Mármint, hogy vannak kifejezetten olcsó okostelefonok (15-30 ezer Ft például). Ez már nem csak egy divathullám, ez már a mobiltelefonok (és úgy alapvetően a technika) fejlődése.
  • masika
    Mostanság már teljesen általános dolog a webkamerázás, szerintem, és ahogy a környzetemben élőkön látom, tapasztalom, úgy tűnik, ha nem is 2011-ben, de pár éven belül már gyakorlatilag mindenkinek lesz okostelefonja. Én is nézegettem neten mindenfelé, és úgy látom, már van olyan, ami anyagilag is jó befektetésnek tűnik, plusz örömmel tapasztalom, hogy már meglehetősen olcsó darabokat is kapni. Szóval ha megunom a mostanit, akkor okvetlenül váltok, hehe:)
  • kamilla6666
    Tök menőn hangzik.Hát igen, ilyenkor van az, hogy a fenntartásaim elhalványulnak, és átadnám magam a divatnak, a menőségnek. Amúgy a kezelést pikkpakk megtanultuk nővéremmel, olyan jó kis útmutató van hozzá:P
  • morleone

Erre nekem csak ez jutott eszembe. :D

• JürgenKlinsmann
    Használtam már iPhone 4-en a FaceTime-ot. Igazából pont olyan, mintha webkameráznál valakivel számítógépen. De azt sem tudom, hogy ezt most komolyan, vagy csak viccből írtad-e?

Apuskám: Ez már a 21. század, kinek újdonság még az ilyesmi? Szerintem te is ültél már legalább egyszer webkamera előtt, pont olyan ez is, csak a mobilodon...
  • gibbone
    Már láttam filmekben ezt a videohívást mobilról és nagyon vagány volt. Bár engem feszélyezne először, hogy kamerán keresztül beszélgessek valakivel, de biztosan hozzászoknék egy idő után. :) az új technika nem fog ki rajtam :D
  • morleone
    Lesz benne telefonálás is persze, meg videofonálni is lehet majd vele. :D Most miért? Manapság sem kell a telefont a füledhez tartani ha telefonálni akarsz, mivel vannak már léteznek ideje a headsetek is...

Én is így álltam a dologhoz, de aztán 2-3 nap után rendesen belejön az ember az érintőképernyős gépelésbe, szal így nem szabad hozzáállni. Vegyél egyet, rájössz: ahol "Isten becsuk egy kaput, kinyit egy másikat." :D:D
  • metropoltopotlo
    A tablet az nekem is rejtély. Úgy néz, ki mint egy érintőképernyős okostelefon óriásoknak Csak pont telefonálásra nem jó éppen (vagy igen? nem találkoztam még vele, de viccces lehet, ha valaki olyanon próbálna telefonálni, oldalról úgy nézne ki, mintha egy nagy kocka lenne a feje helyén
    Mondjuk azt is nehezen tudom elképzelni, hogy miként lehet olyan nagyon pici mobilokon, amit néha látni, rendesen írni a billentyűkkel, én biztos melléütnék a melák kezeimmel
  • Mickeycreep
    Ja, az okostelefonok tényleg üstökösként törnek előre a mobilkommunikáció egén, ha már valamelyik platform előretöréséről beszélhetünk az az Android (hogy a gyártók hogy állnak, nem tudom) Elég rendesen odatettek - főleg - a Symbiannak, Nokia igen nagy gondban lesz, ha kitart a rendszere mellett, de ez legyen az ő bajuk.
    Amúgy nem kell aggódni, mindig fognak találni valami olyat, amit még bele lehet zsúfolni egy telefonba, ha nem, akkor meg a meglévő eszközöket tuningolják tovább, a határ a csillagos ég - a kérdés, hogy mennyi értelme van...
  • asterix100
    Nem lehet eléggé kiokosítani egy mobilt én úgy gondolom, és az embereknek pont az a motivációja, hogy semmit se kelljen csinálnia csak kimondja, hogy kit akar felhívni és a kisokoska már hívja is neki ha ki se kell mondania csak kigondolja az meg még jobb 2011 egyértelmű, hogy az okostelók éve lesz, mert már elég baráti áron hozzá lehet jutni egy androidos mobilhoz, ami azért elég nagy szó. Az LG csillaga meg úgy ível felfelé, hogy a végén még mindegyik versenytársát lekörözi
  • manoszey
    Szerintem már ez is túl sok... Úgy értem, hogy például tabletekre semmi szükség. Nekem halvány fogalmam sincs, hogy miért annyira jó azok. De ha jók is, nem olyan jók, mint amilyen drágák... Egy okostelefon simán tudja, amit azok tudnak, de olcsóbb és kisebb, használhatóbb - úgyhogy én a tableteket egy egyszerű divathullámnak tartom, mert nem látom, hogy hova tart az egész, és mitől lesznek jobbak, mint egy okostelefon vagy egy laptop. Max a kijelzőtaperolás-fétis szerelmeseinek nyújthat extra méretű élvezetet
    A gondolatirányítástól pedig isten mentsen minket - mit fogunk akkor majd csinálni, ha semmit nem kell majd csinálnunk!
  • Thaison
    Az tény hogy már 2010-ben is olyan mobiltelefonos újdonságok voltak amik alapján azt lehetett mondani hogy ez az okostelefonok éve de a nagy újítások a kétmagos processzorok azok ebben az évben várhatóak. LG-é lesz az első ilyen,nagyon kíváncsi vagyok rá hogy hozzánk mikor fog eljutni, elvileg kint januárban mutatják be, hozzánk akkor február,március környékén érkezik. Az Android meg biztos hogy ismételten nagy eladásokat fog produkálni. Két magos processzor kíváncsi vagyok hogy mire lesz képes. Így is gyors rendszer...!
  • JürgenKlinsmann
    Nem a hardveres követkelmény a WP7 baja, az egy nagyon logikus és mondhatni értelmes lépés. Android platformon épp elég gondot okoz az, hogy nem elég erős telefonkészülékre teszik fel a rendszert, majd a mélyen tisztelt vásárló otthon meglepve tapasztalja, hogy még a menü is szaggat, belassul, eldobja a futó alkalmazásokat, stb... Persze ez inkább csak a 20-30 ezres low-end készülékekre igaz, de a közép és felsőkategória már jól alakul ilyen téren.

A Microsoft meg csak annak akarta elejét venni, hogy ez bekövetkezzen. De a probléma az, hogy az ő platformjukra való fejlesztés sokkal zártabb keretek között zajlik, mint az Android és az iOS esetében. Értsd: Az egyszerű, kis költségvetéssel dolgozó garázsfejlesztők és az esetlegesen ingyenes alkalmazások ki vannak zárva.

Ez pedig komoly előny az Android és az iOS platformnak, hogy ők pont ellenkezőleg gondolják (és az ő üzleti modelljük mint létszik igencsak működik).
  • makekx
    Szerintem a cikk írónak nincs teljesen igaza, vagy inkább ez a jóslat már nekem "elavult" egy kicsit. Szvsz már 2010-et is lehetne az okostelefonok évének nevezni, hisz a napokban jelentették be pl. a Microsoft 1,5 millió darabot adott el a WP7-es telefonjaiból, az LG az Optimus One-jából 2 milliót adott el 2 hónap alatt, az iPhone4-ből 1,5 milliót vettek már az első napon. Egész évre vonatkozó adat talán az hogy a Nokia 10,7 millió darab készüléket adott el, a Samsung meg 18 millióról 25 millióra emelte az előirányzott eladásokat.
    A számokból ítélve, szerintem már rég itt van az okostelefonok kora, nem hiszem hogy 2011-re kellene prognosztizálni ezt, mert már most is tömegcikk.
  • Megtörhetetlen
    Én simán el tudom képzelni hogyan tovább: Az első mondjuk egy szemüveg ami a fejedhez csatlakozva mondjuk úgy gondolatolvasó... Simán elképzelhető és az már tényleg nagyon hightech lenne ami tény hogy innen már csak a bio.... felé van tovább... Hacsak nem találnak fel/ki valami új nagyon durva eljárást amire nem látok túl sok esélyt...
  • morleone
    És mi a következő? Vannak már tabletek, notebookok, okostelefonok, mindenféle méretben készülékek, melyekkel információhoz juthatunk hozzá. Nincs a szemem előtt semmilyen forma vagy "készülékterv" amire tippelhetnék hogy "majd ez jön" az okostelefonok után. :D Belebújnék egy ilyen designer fejébe, hogy ugyan most mire gondol. Szerintem az most a cél, hogy minél erősebb és gyorsabb legyenek az okostelefonok, és hogy ugyanazokat a funkciókat lássa el mint mondjuk egy számítógép. Mondjuk ez is csak pár év, és meg lesz ilyen tempóban.
  • kamilla6666
    Lehet, hogy szörnyű, de ez van. :)
    Én is akármerre olvasok, tájékozódok azt látom, hogy az eszmefuttatás végén az android áll.

Hastetheday, igazad van, az okostelefon-mánia is csak egy állomás vagy lépcső, és nem félek, hogy ne lenne tovább..
  • morleone
    Még nem halt ki, bár idén februárban tették nyílttá a forráskódot, és semmi hatása sem volt eddig szerintem.
    Az új wp7 ha olyan jó lesz mint a win7 sikeredett, akkor talán van esélye visszaszedni magának valamennyi szeletett a tortából, de mondjuk amilyen hardwares követelményeket támasztott az oprendszere futtatásához, biztos hogy nagyon borsos lesz az ára.
    Szörnyű amúgy, hogy mindig arra jutunk, hogy android. :D
  • hastetheday
    Szerintem a Symbian nem fog kihalni. Igaz, elismerem, hogy mélyrepülésben van, igazolják ezt a statisztikák is, DE azért még messze van a kihalástól. A windowst sajnos sohasem fogják letörölni a világról. Igaz sok microsoft hardware termékek eltörpülnek más gyártók mellett, de például a microsoft egerei igen figyelemreméltóak. Nade vissza a telefonokhoz: okostelefonok éve, ez kb úgy igaz, mint ahogy az, hogy az elmúlt 10 év a mobiltelefonok éve volt. Mindig volt valami új falat, amire rákapott a nép: 10 éve az OPlogok kaszáltak milliókat, utána a letölthető csengőhangok. Megjelentek a színes telefonok, majd a zene telefonok. Nemsokára a Bluetooth, majd jöttek a netes készülékek, később a 3G. Minden egyes évnek megvolt a maga mániája, az okostelefon is egy egy ilyen lépés. Egy újabb év. Se több, se kevesebb.
  • morleone
    ugyanígy látom a helyzetet, bár én úgy hallottam hogy a WM7 egész jóra sikerült, az eddigiekhez képest. továbbra is az android és ios között megy majd a verseny, bár már a legújabb kimutatások alapján, az android OS részesedése elérte az iOS -ét, szal lassan kimondhatjuk, hogy az android a top1. :) (ami szerintem nem is baj, unszimpatikus nekem az Apple sznob hozzáállása)
  • JürgenKlinsmann
    Szerintem nem fog számottevően átrendeződni a verseny, az Android és az iOS stabilan az első helyen tartja magát, a Symbian és a Windows Mobile tovább folytatja mélyrepülését és a piacról ki fog halni. Ami még érdekes az a Windows Mobile rendszereket leváltó Windows Phone, amiről még nehéz megmondani mi lesz belőle... hiszen a BadaOS is szépreményű volt, aztán valahogy mégiscsak kiesett a körből és nem várható, hogy újra labdába fog rúgni.

Mivel most az okostelefonos trendeket erősen meghatározza az elérhető alkalmazások száma, minősége és fejleszthetősége, illetve az ehhez tartozó alkalmazásbolt kezessége, ezért a Windows Phone erős veszélyben van a Microsoft jelenlegi üzletpolitikáját tekintve... nem hiszem, hogy hosszútávon esélyes lesz, ha nem engedik be a garázsfejlesztőket a piactérre, mert jelenleg csak a Microsofttal szerződött fejlesztők alkalmazásai kerülhetnek fel a Marketplace-re.
  • manoszey
    Azért arra kíváncsi leszek, hogy a nagy okostelefon versenyben melyik rendszer fog az élen végezni, mert bár a régi típusok kiszorulnak lassan, azért az újak között is igen komoly verseny van kialakulóban, hogy lassan minden gyártó bedobja már a közepes árkategóriába is a maga készülékét.
    Mondjuk az okostelefonok elterjedésének vannak, ha úgy tetszik negatív következményei is, például én tökre sajnálom, hogy már szinte mindegyik okostelefon ugyanúgy néz ki... Azzal, hogy eltűnnek a billentyűk, eltűnik a formatervezésben tapasztalható egyediség is, mert egyre kisebb terük van alakítgatni a lényegében lassan már csak egyetlen érintőképrenyőre zsugorodó készülékeket...
  • kalaposkan
    Igen, a generációváltás tulajdonképpen most kezdődik, mert már a harmincezres tartományba is megérkeztek az okostelefonok, úgyhogy valamikor mostanában lehet az áttörés, de ez majd nyilván jövőre fog kiteljesedni - meg ahogy Te is mondod, még az árzuhanás az, ami majd az igazán nagy felhasználói tömegek előtt megnyitja ezt a szegmenst.
  • bakosla24
    Szerintem, nem 2011. lesz az okostelefonok éve, hanem már a 2010-es is az.
    Szinte mindenhol ezeket reklámozzák. Ha megfigyelitek, a tv-ben nincs is már szinte nyomógombos telefonreklám.
    Meg is értem, hiszen ötvöznek egy csomó funkciót. Kamera, wifi, gps. Nem kell külön fényképezőgépet, avgy gps-t venni. És az áraik meg annyira nem vészesek.
    Meg gondolom, ezeknél is úgy fog működni, mint minden elektronikai cucc esetében, hogy egyre olcsóbban lehet majd hozzájutni.
    Ebből a szempontból tényleg 2011. lesz az okostelefonok éve, mert akkor majd többen veszik az ára miatt.
  • kamilla6666
    Én is most jutottam el oda, hogy a wapos is telefonkám már vacak, rendesen szeretnék facebookozni :D

Tényleg megdöbbentő, hogy pár éve még a Németországban élő unokatesóm meglepődve kérdezte, hogy miért nem wifizünk, ő még soha nem fizetett internetért, és akkor azt se tudtuk miről beszél. Szerintem hamarosan kénytelenek lesznek a mobilszolgáltatók csökkenteni az áraikat.
  • kalaposkan
    Ez a tendencia már nálunk is eléggé érződik, hihetetlen, hogy 7-8 éve még a színeskijelzős telefon volt a nagy dolog, most meg már lassan az lesz meglepő, ha valakinek olyan telefonja van, amivel nem lehet internetezni. Ráadásul most karácsonykor a sok akció miatt alighanem ugrásszerűen megnő nálunk is az okostelefonok aránya, így, hogy sok szolgáltató már 0 forintért kínálja őket. Már csak a mobilnettarifáknak kéne meredeken zuhannia, és akkor tényleg eljönne a szép új világ