30713
TES
  • Seth
    Box verziót én is teszteltem az éjszaka.2 órát kolbászoltam benne. A hangulata hamar beszippantott, alig akaródzott abbahagyni :D
    DE. 3, 8 GB a játék, nem vicc,ennyit telepít fel és a lemezhez ezekután hozzá sem nyúl. És ez sajna durván meg is látszik a grafikán. A főbb karakterek, fegyverek jól néznek ki, a táj , ha mint egészet nézzük nagyon impresszív, de közelről kilóg a lóláb, főleg külső tereken, ahol hó van, na azt a felületet nem tudom melyik fejlesztőnek a porontya csinálta, de olyan mintha paintben átszinezték volna fehérre a felületeket, ocsmány. A barlangrendszereknél nem találtam kivetnivalót, nagyon szépek a fényeffektusok, a bevilágítás.Nem értem ezt a spórolást, az engine szerintem elbírta volna, a lemezen meg bőven volt még hely, hisz az egész játék 2x ráfért volna. Kiváncsi vagyok a pc verzióra
  • Although
    Ez így igaz ott van a 2177-ben is :)
  • yesname #2182
    Miért menne rá, nem kötelező hires packot használni. Te mondod a grafika másodlagos, használd majd konzol módban ;)
  • Although
    Ok van benne valami. A Fallout new vegasra is igaz. Volt viszont hi-res packkal meg eszméletlenül le tud lassulni. Gondolom a Skyrimhez is vagy gyárilag lesz vagy a moderek csinálnak csak félek tőle teljes megtakarításom rámenne a gépre ami kell hozzá :)
  • Although
    Ok puding próbája az evés :) Majd ha kijött ráhajolok a monitorra és megnézem közelről :))
  • lwb
    Azon a videon pont nem látszanak a textúrák közelről. Egyébként mozgásban boxon is így néz ki, csak ha ráközelítesz valamire, akkor látszik az alacsony felbontás.
  • sanyiiiii
    Az általad alkalmazott megközelítés elég limitált képet ad. A PC gaming nem haldoklik, de egyre inkább eltolódik a fókusz. A konzolos játékokkal való keresztmetszet csökken, ezért egyre nehezebb összehasonlítani őket és lassan már inkább a tableteket/okostelefonokat kell a PC játékpiac konkurenciájának tekinteni...
  • Although
    Tényleg nem értem ezt a az egészet. ha 2085-ben belinket Gt4-es grafika gyenge??? Az agyam eldobom. :) Épp hogy meg nem szólal. Igen kicsit a Fallout new Vegas stílus grafikában. Csak annyi különbség hogy attól ezerszer szebb. :) De tényleg nem ez az elsődleges egy ilyen játéknál. Ha fullra nyomnák a akkor tartalom meg a grafika miatt csak NASA gépeken futna. Amit eddig láttam pc-s videokat megállapítható 100x szebb mint a konzolos. De nagyjából ez lesz az összes különbség. Meg nyilván a pc-s játszható billentyűzettel.
  • Magiszter
    Lehet PC-re majd várhatunk egy HD textúra pack-ot. Ami volt 25 perces videó abban is szemet szúrt hogy néhány textúra nagyon gagyi hatást kelt.

A Falloutos grafikáról nem tudok mit mondani mert anno a 3-ba csak belekezdtem, már nem rémlik ott mi volt. A hangulatos résznek viszont örülök. Ha magába szippant a világ akkor jó, akkor már elérte a célját a játék. Remélem Bug-ok nem maradnak benne, mint ahogy szokás PC-s változatot bugosan kiadni.
    A mágia dolog engem nem zavar úgyis máguspárti szoktam lenni :)
  • lwb
    Megnéztem az leakelt xboxos verziót. Leírok pár benyomást, spoiler nélkül.

A grafika - legalábbis boxon - engem a Rage-re emlékeztetett. Messziről minden nagyon szép, közelről azért látszanak a lowres textúrák. Az biztos, hogy ez idén nem fog legszebb grafika díjat nyerni, mint anno az Oblivion. Nem a fejlesztők hibája - a vas maradt ugyanaz. PC-n persze lehet, hogy más lesz. Az egész engine engem a Fallout 3-ra emlékeztetett. Egy picit szebb annál, de alapvetően olyan Fallout 3-as benyomása van az egésznek. Akinek az bejött, ez is be fog.

Viszont ilyen játéknál a grafika nem sokat számít, a hangulat fontos. Az viszont nagyon bejövős egyelőre. Az Oblivion velünk együtt fejlődő világát remélem véglegesen kiirtották (túl az elején vagyok, hogy megállapítsam). Ami még külön pozitívum: a játék hangulatilag inkább Morrowind, mint Oblivion, ami hatalmas plusz. A birodalom is inkább Római Birodalmas, mint az a Gondor-koppintás, ami az Oblivionban volt. És ez jó. A harc OK, a mágia viszont picit OP-nek tűnik a visszatöltődő manával.

Többet nem írok, ha kijön eredetiben, akkor megveszem. Persze nem boxra, azt pont ilyen tesztelésre tarom.
  • Magiszter
    Ha már ennyire offolunk én is belefolyok kicsit:
    Warez: Régen nem volt jellemző a már felsorolt okokból kifolyólag. Azért nem lehet összehasonlítani a mai szinttel. Ráadásul régen nem volt annyi konzol sem, tehát az hogy 10 évvel ezelőtt hol mennyi eladás volt, nem releváns.

A másik hogy ha magyarországi viszonyokat nézünk. Elhanyagolható. Amíg a 80 nettóból 10 nettó a játék ára, addig kevesen fogják vásárolni. Konzolokon meg ugye inkább 12 az. Persze hogy flash-elik meg letöltik a havi 3000-es nettel. Amíg nálunk a fizetések nem, csak az árak követik az EU-s viszonyokat addig Magyarország 0 a kiadók szemszögéből. Meg alakosságunk is egyre kevesebb. (Te is szívesebben vennél 10 ezerért játékot, ha 300 nettót keresnél és minden hó végén maradna 60-70 ezred zsebben).
    Az meg hogy a kiadók szívesebben fejlesztenek konzolra? Egyértelmű. Fix hardver, egyszerű irányítás, alacsony igények. Lényegében 7 évvel ezelőtti jól bejáratott eszközökre kell programozniuk. Én is szívesen írnék olyan platformra játékot ahol a felét Copy/Paste-el meg tudom oldani, illetve tudom hogy csak azokra az alkatrészekre kell figyelnem, nincs az mint PC-n. Hogy ha nem megfelelő a Windows felépítése, nincs minden program úgy telepítve ahogy, ha a driverek régiek, ha az alkatrészek nem teljesen elvárásszerű kombinációban vannak, ha nincs elég Hz, vagy MB, ha ez, ha az. PC-re írni nehéz, rizikós vállalkozás. Persze hogy már nem az az elsődleges platform.
    Amúgy meg az hogy ki milyen forrásból jut hozzá a dolgokhoz. Szegény országban szerintem tökmindegy amíg nem más kezéből húzod ki az utcán. Amíg klonozod a külföldi terméket addig nem látok problémát. Hiszen szegény vagy, de szórakozni szeretnél a napi 12 órás munka után és nem a Való Világon vagy a Maonika Shown. De ha jól keresel, gazdag országban laksz, és úgy töltesz le valamit (és nem csak kipróbálás céljából), akkor az már erkölcsileg megkérdőjelezhető cselekedet. Hiszen pénzed volna annyi hogy akár 10 példányban veszed meg és szétosztod az utcán....
    Szóval felesleges a vita.

A modiknak meg üzenem, hogy 11-e előtt tartasanak egy Format C:-t a topikon mert az utolsó 500 hsz-ből 300 biztosan OFF.
  • Although
    Persze az is igaz a játékosok összetétele is nagyon megváltozott a mostani főleg at új tinédzserekkel igazából nincs már különbség a pc-s meg a konzolos játékos között mint akár az Oblivion idején amikor óriási számban leszarozták a pc-sek meg szimplán konzolos szarnak nevezték. Így ez is egy meddő vita szerintem. :)
  • Although
    Ezen lehet vitatkozni de nem érdemes, ezt bármelyik értelmesebb eladó vagy pc piacon élő elárulja neked. Alapvetően az élet a pénzről szól, a nyereségről amiből magas jutalék fizethető minél több annál inkább főleg tőlünk nyugatra ahol a korrupció nem ennyire erős mint akár Magyarországon, ahol a pénznek tényleges értéke van. Ha figyeled a metacriticet vagy más forumokat mindenek konkrét értéket adnak teljesen másképp állnak hozzá. És igen alapvetően a konzolon elérhető magasabb nyereség miatt váltottak és még mindig nem a pc-re gyártanak elsősorban sőt a reklám se arra megy mint másodlagos bevételi forrás megvan és kiadják. De pont mint a skyrimet ez egy ízig- vérig konzolos játék. Már az oblivion is félig az volt. tudod mi volt az utolsó pc az Elder Scrollan? A Morrowind, nem véletlen hogy elsöprő százalékban jobbnak tartják a pc-sek mint az Obliviont. De figyeled a reklámokat? Szinte egytől egyig konzolra megy a pcsek teljesen kimaradnak belőle. Illetve nézhetik a konzolost mert teljesen ugyanazt kapják. ugyanazt a gamepadra egyszerűsített játékot. De ha emlékszel anno a lengyel gyerekek is nagyon dühősek voltak, Ők a Witcher 2 még pc-re fejlesztették bár az is félig konzolos már. De ha jól tudom akkor a harmadik rész már konzolra fog menni elsődlegesen. Alapvetően egy két cég maradt akik pc-n maradtak mint a paradox mert azt a műfajt végképp nem lehet konzolosítani. Nézd meg még az rpg-t is lehet sajnos. Lásd Skyrim meg Dragon Age 2.Ettől persze jó játék lesz a Skyrim csak lehetne jobb is, ha pc-nek készülne és nem a konzolosoknak. De jelenleg hiába van Dx11 nem nagyon érdekli a gyártókat. Legfeljebb néhányan fognak kiadni extra HD pakokat a pchhez mint a Bioware is. És igen ez még durvább lesz a jövőben ha kijön az új box vagy következő generációs konzol. És ha figyelted láthattad hogy anno a Microsoft fizetett a Bethesdának hogy a első dlc-t xboxra adja ki a Fallout New vegashoz. Ennyi szerintem. És igen megérdemeljük. Bár valószínű mindenképp ebbe az irányba ment volna a dolog csak az nem biztos hogy ennyire leépítették volna a pc-s szekciót. De sajna az internet erősödésével rosszabb lett a helyzet. A letöltések mindent visznek pláne most már látom nagyon erős lett a torrent és gyors nagyon pár óra alatt lent van az új játék, szép kilátások. Próbának egyet leszedtem én is mennyire működőképesek és bizony sokkal jobb minöségű törések vannak mint régen. Szóval nagy a kísértés. Egy dolog játékot leszedni meg egy dolog gépet babráli amivel ugrik a garancia gondolom.
  • Kly
    Mostantól elkezdek törölgetni...
  • shaddam
    Hogy mit csinál a microsoft?Inkább tabletokra gyúrnak..
  • deniro2
    Én nem tudom, hogy mik a trendek, nem látok a pc-s eladások mögé, viszont van egy személyes tapasztalatom, mégpedig, hogy amikor még csak 256kb-os netem volt, akkor vettem a játékokat, mert esélytelen volt, hogy több gigát belátható időn belül letöltsek, amióta viszont 15 megás netem van azóta kipróbálom a játékokat és valamiért mégsem veszem meg őket, vagy csak elenyésző százalékban... Szerintem baromira nem állja meg a helyét az az érv, hogy aki letölt az úgysem játszana, mert mindenki játszik valamivel. Régebben ezt a valamit vagy megvetted a boltban, vagy valami illegális eladótól, de én azt gondolom, hogy még az utóbbi esetben is többen vásároltak eredeti játékot, mint manapság, mikor mindenki hozzáfér mindenhez.
    A konzolos eladásokkal kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy annak ellenére, hogy sok a mókolt gép, még mindig komoly százalékban vannak olyanok, akik a live és/vagy a multi miatt inkább nem piszkálnak a géphez és eredeti játékokkal játszanak. Valaki írta, hogy az ő környezetében mindeni mókolt géppel nyomja, na, az enyémben meg mindenki eredeti játékokat vesz a live miatt... Ennyit számít, hogy ki milyen környezetben próbál objektívnek tünő, de ezek szerint meglehetősen szubjektív véleményt alkotni....
  • yesname #2168
    Azért csak sikerült megint olyan neveket felhoznod, amiket éppen a netes játék miattt vettek meg olyan sokan. Legalább is nagyban ez jáérult hozzá a sikerükhöz... Ezért mondtam már előtte is, hogy gondolkodni kéne. Olyanokat soroljatok, amik csak PC-re jelentek meg (vagy ha nem, akkor PC-n is eladtak annyit, mint konzolon), nincs semmiféle netes tartalma és kirobbanó siker. Ne 1-1 kiemelt példát, hanem felsorolást, amit szembe lehet állítani a többivel. Nem fog menni. Mikor nem volt ilyen mértékű a warez, simán ment. PC-re az általam említett játékokból jóval többet adtak el, mint konzolos játékokból. (Igen volt konzol már nagyon régen is.)
  • r4pt0r
    OFF

Nah egy utolsó OFF tőlem ebben a témában, nagyon eltértünk a témától.
    Ezek csak az én gondolataim, nem kell velük egyetérteni. (elég kusza lett, meg összecsapott, ilyenkor már többre nem telik. :D)

Igen nem véletlen jön ki előbb minden nagy cím mint régen. Manapság bárki fel tud tölteni pár gigát órák alatt, régen amikor megjelentek a cdk, még a piacon vetted a játékot, vagy átmentél a haverhoz, csak úgy mint régen c64es időkben. Aki akar az mindig tud warezolni.

Abban igazad van hogy ma már egyszerűbb, de a jó dolgokat meg fogják venni. Ha egy játék bukik nem a warez miatt fog hanem mert szar, hiába mondja a kiadó ők nem tehetnek a bukásról. Csak ők tehetnek róla.

Nézd meg a Blizzardot, nem véletlen marad ki a Lan opció az SC2-ből meg, Dio3-ból, pont a warez miatt, de ezen felül nem alkalmaznak olyan védelmeket amik szopatják a játékosokat, és köszönik szépen megvannak a PCs piacon a pár millás eladásokkal.
    De lehet még mondani példákat, Egosoft, Valve, rengeteg indi játékfejlesztő, stb.

Igen nyitnak ők is a konzol felé, mert ha többet eltudnak adni, akkor el is akarnak.

Bárki bármit mond, egy örök igazság van, a jó dolgokért az emberek fizetnek, legalábbis a többségük. És ez már több mint ami kell. (megjegyezném én pl szánalmasnak tartom az EA féle tömeggyártást, vagy az COD féle dobjuk ki évente ugyanazt, de mégis vigyorogva megélnek belőle. Ezek után hiába sírnak nekem, nem fogom sajnálni, hogy pár millióan leszedik a játékot.)

A másik pont hogy csökken a pcs játékipar, nem véletlen, hiszen a legtöbb játék kijön konzolon, vagy csak ott jön ki, ezért ott veszik meg többen. Ha kijön a következő konzol generáció akkor én is így fogok tenni, és a pct meghagyom a stratégia/szimulátor/mmo-s gépnek.
    És még arra is válaszolnék mi lenne ha nem lenne warez. Akkor lehet növekedne egy kicsit az eladott játékok száma de nem olyan mértékben mint ahogy a kiadók mondják. Ha valamiért pénzt kell költeni 2x meggondolja az ember hogy megvegyen e valami tucat átlagos játékot vagy inkább ne.

OFF vége
  • Seth
    10 millás piacból szerintem van kb fél millió potenciális vásárló, nem több
  • yesname #2165
    Igen, nézzél csak utána hány játék vold ilyen módon védett C64-en? Talán 1 ezrelék. Amikor pedig CD-s trükköket kezdtek alkalmazni, alig voltak törések, ami volt annak is fele selejt volt. Akkoriban a scene még hátrébb járt, mint a kiadók. Mostanra már előrébb járnak: sorban megjelenés előtt jönnek ki a nagy címek :D
  • yesname #2164
    Na most szépen felsoroltál csupa olyan címet, melyek konzolon is megjelentek és ott többszörösét tették ki a PC-s eladásoknak...
    Az egész mondandódból annyi igaz csak, hogy ha jót csinálsz veszik, ha szart nem veszik (legalábbis nem annyian). Csak éppen az eladási adatok konzol/PC aránya egy az egyben visszatükrözi a warez arányát is.
  • r4pt0r
    Crack C64 óta folyamatosan van, sok csapat még azóta is létezik. Volt is, meg lesz is.
  • yesname #2162
    Túl fiatal vagy még ahhoz, hogy nagyon soknak mondhasd. Nem volt az olyan nagyon sok. Az akkori írók ráadásul a védelmeket sem tudták átírni sok esetben és crack sem nagyon létezett még.
  • ratgab
    Ha a pc-s piacra gondolsz, akkor elárulok egy tényt! Játékgyártás üzlet, ergó, ha nincs benne profit nem csinálják, nem csinálnák. Érdekes módon még mindig van, aki lát benne fantáziát (Microsoft is újra nyit a pc-s piac felé).

Ennek megvannak a különböző okai (elsősorban a Steam, ahol konstans 3,5 millió ember van fent kb. állandó jelleggel!... És ez nem állandóan ugyanaz a 3 millió ), de most ebbe ne menjünk bele, mert nagyon off.

• jarlaxxe
    Fene tudja, hogy baj e ha csak azzal foglalkozom amiröl tapasztalatom van és biztos vagyok benne...
    A külföldi helyzetröl természetesen gözöm sincs max csak elképzeléseim mint valszeg mindenkinek aki itt él de biztos, hogy ott is van erösen warez mint ahogy van turkáló meg filléres bolt is tehát ott is szeretik olcsó dolgokat .
  • Laza
    Hagyd, van még aki abban a tudatban él, hogy számít ez a max 10 millás piac :)

A kutyát nem érdekli, hogy itt mennyi az átlag fizu, és hogy telik e vagy sem játékra. Ez a piac semmiben sem mérvadó. Ha nem telik nem kell játszani, ez sem jár alanyi jogon, mint sok minden más sem.
  • ratgab
    2 dolognak semmi köze egymáshoz. Mikor hallottad a Bioware-t (pl.: Dragon Age Origins vagy a Bethesda-t (Fallout 3, Fallout New Vegas Obsidiannal koprodukcióban), [vagy akár Rocksteady-t (Batman játékaik) és Rockstart is emlegethetném] sírni a warez miatt? ...Na látod!

Jót csinálsz veszik, szart csinálsz nem veszik ez ilyen baromi egyszerű.

Aki meg letölti az meg úgyse venné, ergó ő nem potenciális vásárló, hanem tolvaj... Így az ő elmaradt vásárlásával nem lehet számolni, mert ez soha nem történt volna meg, akár hogy alakult volna az anyagi helyzete, akár mennyire olcsóan lennének a játékok és akármennyire jó lett az adott játék!
  • Laza
    Ez a baj ... egyébként akkor miért beszélsz 50 milla gépről? Minden ismerősödnek van min 5db? ;)
  • Ari18
    "Régen, mikor egy CD író 200 ezerbe került és átlagfizu 50 ezer körül volt, nem volt szélessáv, csak 38kb modem szakadozva stb. óriási eladásokat csináltak PC-n is a játékokból"

Erre, csak annyit reagálnék, hogy akkortájt nagyon sokan éltek abból, hogy "írott" játékokat árultak, manapság már rájuk sincsen szükség. Mindenkinek elérhető a szélessáv szinte fillérekért. Pár kattintás és ott a játék, mindenféle szarakodás nélkül. (DRM meg hasonló ) pl BF3
  • yesname #2155
    Na ez baj. Mikor a kiadokról, szoftverfejlesztőkről stb. beszélnek az emberek, hogy így meg úgy, akkor nagoybb léptékekben is kéne gondolkodni.

ON: Néztem ezt a Skyrim streamet. Igaz, hogy csak alacsony sávszélű videó, de sajnos eddig nem hozza amit reméltem tőle. EL van maradva nagyon (grafika, textúrák) és Although félelmei látszódnak igazolódni számomra: történetesen az, hogy nagyon leegyszerűsödik. Teljesen csihi-puhi hack and slashnek látom egy Morrowindhez képest. Persze majd kiderül, meg megkóstolom én azt a pudingot.
  • jarlaxxe
    Mivel itt élek itteni viszonyok szerint gondolkozok, sorry...
  • yesname #2153
    1. Te csak az ismerőseidről/magyarországról beszélsz és 2. számítógépből sokkal többet adtak el és ott meg kb. 99%-os a warez aránya.
    Csak a csóró magyarok és egyéb nemzetek flasheltetik a konzolt és mondanak le cserébe sok dologról. Nyugaton, amerikában, japánban és hasonló helyeken ennek aránya elég kevés.
  • Seth
    Magyarországon kívül gondolkodj.
  • jarlaxxe
    Az xbox warez az eladott gépek arányában / kb 50 milla / oriási, nekem is szinte minden ismerösöm akinek van mind flashelte a konzolját sőt amióta a ps3 feltörték abbol is egyre több van.
  • yesname #2150
    Aham, na akkor neked nagyon gondolkodnod kell, hogy megértsd. Nem arról van szó, hogy nincs olyan amit nem vesznek meg sokan PC-n. (Ja mellékesen Obliviont is konzolon vették olyan sokan...)
    Elég idős vagyok, hogy tapasztalatból beszéljek. Régen, mikor egy CD író 200 ezerbe került és átlagfizu 50 ezer körül volt, nem volt szélessáv, csak 38kb modem szakadozva stb. óriási eladásokat csináltak PC-n is a játékokból. Aztán ahogy fejlődtek a CD írók, a szélessáv stb. szépen csökkent. (Mozi nézőszám ugyanez a tészta.) És ne hogy most meg Online móddal rendelkező játékokat hozz fel a mai világban, mert az más kategória.
    Ha nem lenne warez PC-n, akkor az emberek nem csak azt vennék meg, ami a top 10-ben ott van, hanem azt is amivel ezeken kívül csak szimplán játszanának.
    Konozol warez azért nem akkora, mert annak azért elég durva hátrányai vannak. Én sem flashelném a konzolomat.
  • Voyager5
    facepalm
  • MaRee
    Én az életben nem vettem még single gamet, ha szégyen, ha nem. Ez talán az első lesz amit megfogok :)
  • Ari18
    Erre csak annyit mondok, hogy az Oblivionon még védelem sem volt, és mégis vették, nem is kevesen.
  • yesname #2146
    Nem megyek bele OFF-ba, de óriási tévedésben vagytok. Csak kicsit gondolkodjatok.
  • grebber
    Csávó streameli a game-et! Akit érdekel csekkolja!