22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• Atilorn
    Miért is? Mert mindkettő ázsiai? Te kis rasszista. Csak vicc volt.
  • Prince23
    A középső üt, illetve választási lehetőséget a legvégén hogy tudom elérni?

Mindent megcsináltam ami a galaxis tréképen villogott. csak azt nem mondjátok, hogy a Galaxis felfedezéssel, kutatással (üzemanyag pótlás, kincsek) nyílik meg.

Mert arra ráuntam :D

Na majd a második végigjátszáskor. :D remélem
  • Atilorn
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Egyébként meg kellett volna neki csinálni egy küldetést. Végig kell járni a fellegvárat, feltörni néhány terminált, hogy lebuktassatok egy becsavarodott áruló hanart. Ezután beszervezheted, hogy dolgozzon a Cruciblen.
  • Bullitt
    Olvastam a bioware fórumon ezt a halucinálós topikot, és kezdenek engem is meggyőzni egyre jobban. A "Shep alive" videóban meg van is valami egészen ép izé a romok között, meg nem mondom mi lehet, de kábelek is mennek itt-ott...

Másrészt meg van egy csapat logikai hiba, amelyek akkorák, hogy nem tudom elképzelni, ne vegyék észre az írók: Joker az életben nem ment volna el, ráadásul a Relay nem is épp közel van a Hold mellett, hanem a Plútónál. Még FTL-be is sokáig tart odaérni. Az meg megint érdekes, hogy azok a csapattagok is rajta csücsülnek a Normandyn, akiket én levittem a Földre. Szintén baki ez a végső videó, ahol fellélegzik Shep. Ha a Citadel elpusztul (és hát ez történik a videóban), az űrben vákuum van, cafatokra tépné, már csak a robbanás is, egy zuhanást a Földre meg még úgy se bírna ki.

Bioware fórum páran a gyerkőcöt is egy Reaper-hallucinációnak tartják (mivel senki nem veszi tulképp észre Shepen kívül, ami viszont már elég erőltetett bemagyarázás...

Pedig engem nem is zavart a befejezés, de most, hogy ennyi teóriát meg magyarázatot olvasok, mostmár én is kezdek kételkedni. Olyan plothole-ok vannak, amiket tuti észrevettek volna az írók, még ha nem is Drew-ról van szó.
  • Animefox
    Nekem ez az első Mass Effect játékom és tapasztalnom kellett mit jelent egy igényes és nem összecsapott játék... Maga a világ kicsit bejön de ilyen kivitelben egyáltalán nem, mégis valami hajt előre hogy játszak vele mert rém lebilincselő. Sok párbeszéd tetszik, meg hogy nem folyosó szerű a bázis, szabadon lehet mozogni mint valami MMOPRG-ben... nincs rám kényszerítve hogy mit milyen módon vigyem véghez. Kiváncsiság meglepően hajt előre. Ez nem az én játékom de mégis megérdemli a maximális pontot, valahogy nem találok hibát benne... Azt leszámítva hogy a társaim néha ide oda teleportálódnak és rájuk lövök mert az előbb még mögöttem voltak és hirtelen az ellenség vonalaitól futnak felém mintha meg akarnának ölni... meg ők néha nem ugornak át, hanem simán eltűnnek és feltűnnek mellettem...
  • Prince23
    Gondoltam ismeri vagy valami
  • Atilorn
    Semmi. Ez egyenesen sértés neki.
  • RAMyMamy
    semmi
  • Prince23
    Ja még valami Kasumi kapcsáN

Kasuminak esetleg köze van Kai Linghez?
  • JethroHUN
    Asari kommandós kicsodát? A Feros-i Zhu Hope kolóniáról? Vagy kigondolsz? Samarára? Ő Justicar (igazság osztó szektatagja)
  • RAMyMamy
    hm, én csak egyszer találkoztam vele, akkor is valamit magyarázott, amire már nem emlékszem, aztán átkapcsolt lopakodó üzemmódra
  • Prince23
    Akkor
    csak gratulálni tudok Casey Hudson csapatának :) Neki(k) köszönhetően ME hónapom lesz úgy tűnik. Akkor gondolom aki a ME 2 öngyilkos, végső küldetését túlélte, azok mind felbukkanak a ME3-ban, beleértve Legiont, meg az asszári kommandós nőt is.
  • Seven
    Nincs ötletetek arra, miért olyan halk a játék? Xonar DS hangkari vab, win7 alatt, minden feltekerve.. Más műkszik rendesen.
  • Atilorn
    Igen.
  • MerlinW
    Többször is.
  • Prince23
    Aki importált mentéssel tolja, azoknak :

Kasumi valóban felbukkan egy küldetésben?
  • RAMyMamy
    ezen mi nem felismerhető? :S
  • MerlinW
    Nézd meg jobban, páncél van rajta, csak megégve, hiányosan. Elég csak a hátát nézni ott a "protektor"
  • Masakari
    Minden van rajta csak páncél nem,legalábbis se az N7 logó se a piros/fehéz szín nem látszódik a jobb kezén.Engem inkább melegítő trikóra emlékeztet ami rajta van.És nekem meg furcsa is volt az hogy nem látni semmi felismerhető részt a páncélból rajta.
  • Atilorn
    A szabad akarat megint relatív, mert egyedül Shepard dönt, nem kérdezi ki a többiek véleményét, hogy szeretnének egy hibridek lenni, szóval senki sem szabad akaratából változik meg.De végül is igazad van. A magam részéről akkor is csalódott vagyok, mert nincs happy end, pedig annyi mindent elterveztek kedvenc szereplőink, legfőképpen a én Shepardom, hogy boldogan él Liarával.Szomorú.
  • SZEG007
    Aki multizik annak fontos info: Ne lépjetek váletlenül se a store-ba ha már mindenki ready, mert az összes unlockolt karakteretek, fegyveretek, fegyverupgradeket elvesztitek....
  • mkfdd
    Én meg azt ismerem el, hogy így hogy 3 részen keresztül a döntéseink pusztán egy számot táplálnak az olyan befejezés érdekében, ami kevesebb áldozattal jár és ez tényleg kicsit csalódást okozó volt számomra is (a második rész felépítése tetszett a legjobban nekem is), viszont ha minden egyes döntés hatással lenne a végkifejletre, olyan sok befejezést meg kellett volna írniuk, hogy a játék meg sem állt volna 100 gigabyte alatt :D Így viszont a játékosok fantáziájára bízták a dolgokat. A credit utáni kis beszélgetés a bizonyíték, hogy Shepard akárhogy is döntött, az végül jól sült el hosszútávon. Ha elpusztította az összes AI-t akkor esélyt adott az organikus létformák számára, hogy bizonyítsanak, ha átvette az uralmat a reaperek felett, akkor meg a mesterséges létformák oldaláról erőszakolt ki békés együttélést. A szintézis meg huszárvágással intézte el a dolgokat. Nem hiszem hogy az ugyanaz lenne mint a reaperek tevékenysége. Shepard is mondta hogy a reaperek tevékenysége elveszi a szabad akaratot tőlük, és az olyan mintha gépekké változtatnák őket is. :D Az igaz hogy a békés együttélés lehetősége be lett bizonyítva, de a Catalyst is mondta, hogy a Crucible oly mértékben módosította őt, hogy nem képes a döntés meghozására.
  • olymind1
    még lemaradt:

Egy epikus Singe Player RPG trilógiát lezáró részben, ahol kaphattunk volna szerteágazó történetet, döntéseken alapuló különböző befejezéseket, ehelyett mit kaptunk?

Számokon alapuló 3 szín variációjú befejezést(!) ahol döntések következménye szinte 0 és multi playert, hurrá. :(

Inkább dolgozott volna a többjátékos csapat a játék utolsó fél óráján, akkor talán változatosabb lett volna és kevésbé irritáló.

Azt még megérteném, ha ez a súlykolós befejezés 1 lenne a többi közül, mert valamilyen rossz döntést vagy döntéseket hoztunk volna a játékban, vagy az előző részekben, de ez így... már leírtam.
  • Atilorn
    Elismerem, hogy sok dologban igazad van, csak ezekkel a lehetőségekkel a 3-rész néhány döntése teljesen értelmét veszti, ami nem tetszik nekem. 3 részen keresztül küzdünk valamiért, hogy elpusztítsuk a reapereket, rossz döntés. Az irányítás ellen megint küzdöttünk a Cerberussal. Az egyesülés pedig az, amit a reaperek is akartak, szóval végül mégis az ő akaratuk érvényesül? A catalystnak épp bebizonyítottuk, hogy lehet béke, és egymás mellett(nem egymás tstében)élés, lásd: quarian/geth, Joker/EDI. A vége néhol akkor is teljesen logikátlannak tűnik.
  • penge96
    Nálatok is beszaggat egy kicsit a játék, ha beléptek egy új szobába és körbenéztek? Gondolom ez a textúra betöltés miatt van, de érdekelne, hogy másnál is ilyen-e.
  • olymind1
    Pedig mekkor véget tudtak volna csinálnia a trilogiának....

Krogan, turián, szalári, aszári, geth, kvári, rakni, Aria bandái, Jack és tanítványai és még sorolhatnám a csomó asset-et akiket/amiket beszerveztünk... és mi lett velük? Egy szám a terminálon... Reménykedtem benne, hogy mutatnak róluk valamit a végső csata folyamán, vagy menedzselhetjük őket mint pl a ME2-ben a begyűjtő bázison a társakat, csak nagyobb méretben, végülis csak ez a jelenlegi cikulus utolsó háborúja, ha győzünk, ha nem...

Olyan érzést kelt bennem, mintha hiába csináltam volna akármit is a 3-ban, vagy akár a 3 játék alatt. Élmény helyett, inkább csak keserű szájízt hagy maga után, illetve vágyat a felejetés képessége után, mert amilyen játékélményet biztosított folyamatosan mind a 40+ óra, ahol soha sem unatkoztam: voltak boldog, szomorú, izgalmas, vicces, keserű, akciódús pillanatok, a vége legalább annyira élményromboló és idegesítő volt. Illusive Man a végén például egy vicc volt, lehet annak is szánták, mert nem bírtam abbahagyni rajta a röhögést.

Nincs tipikus főellenség, se párbeszéd, se magyarázat, se semmi. Ez nem lezárás. De úgy éreztem a játéknak bevezetése sincs. Az álmok szerintem feleslegesek bele, mert nem egy Silent Hill psziho sorozattal akartam játszani, hanem egy briliáns science fiction befejező részével, erre kaptunk egy "nesze semmi fogd meg jól" típusú befejezést.

Úgy fogok emlékezni erre a játékra, hogy az utolsó 15 percig azt hittem sikerült egy szinte tökéletes trilógiát alkotniuk, mert a végét leszámítva, majdnem mindenben felűlmúlja elődeit, de a végén olyan hatalmasat hibáztak, mely szerintem gyalázat a Mass Effect névre nézve és ott bemocskolja be azt, ahol tudja.
  • mkfdd
    Sikerült annyira beleélnem magam Shepard helyzetébe, hogy megértsem, hogy az egyéni szoc problémák mennyire eltörpülnek az egész galaxis jövőjének kérdése mellett. Egyébként mindaz amit leírtál simán elképzelhető a reaper elpusztítós befejezésből. Simán csak nincs szájba rágva, hanem mindenkinek a saját fantáziájára van bízva. Ha ilyen vég miatt akarják egyesek újrairatni az egészet, az teljesen felesleges, elég továbbgondolni azt ahogy Shepard túléli a dolgot. Nem biztos hogy Londonban tér magához mert nem látni égboltot hanem csak romokat. Lehet hogy a citadella nem robbant fel teljesen és Shepard beszorult egy oxigénbuborékba ahol kihúzhatja elég ideig. Ami a relék felrobbanmását illeti, a galaxis összes tájáról összegyűltek a tudósok egy helyre, hogy a Crucible-ön dolgozzanak. Nem hiszem hogy túl sokáig tartana kisütniük valamit, hogy hogyan tudna mindenki hazatérni. Ha viszont ezt az egészet meg nem történté tennék, és beraknának egy olyan befejezést, ahol minden tökéletes, az értelmetlenné tenné a választási lehetőségeket, mert mindenki erre törekedne. Lenne egy "jó" befejezés, és az összes többi pedig rosszabb annál. Így a legjobb befejezés mindenki számára az, amit annak gondol.
  • Atilorn
    Végre valaki! Köszönöm!
  • Cápafogxy
    Csinálom de nem megy.
  • Renjike
    olvad végig a metacrit cuccokat , a D1 dlc miatt , meg a meleg aktus miatt fikázta mindenki ...
  • RAMyMamy
    teljes mértékben egyetértek veled
  • Prince23
    Egy tag a Bioware egyik youtube csatornáján azt írta hogy az Álom rész ugyanolyan bosszantó volt, mint a befejezés. lehet ezek miatt áll szarul a játék a metacriticen. Ezek a vélemények többségben rajongók által íródtak. Szóval meg lehet érteni őket. és a befejezés meg a londoni küldetések valóban gyengére sikeredtek.

Mi az hogy nem volt a végén bossfight, csak beletettek 6 dögöt, meg 4 sikoltozót? :S Itt tényleg bajok vannak az epilógus résszel :P

9.2/10 pontot ezek ellenére simán ér.
  • Atilorn
    Szóval sántít az egész, vagy a írok szúrták el, de nagyon, és nem esett le nekik, vagy elsumákolnak valamit. Én én az utóbbiban szeretnék hinni.
  • Prince23
    Mondasz valamit, a befejezés nem lett nagyszerű, bár mindezek ellenére, biztos ez a játék lesz az ÉV akció rpg-je, függetlenül a rossz befejezéstől.
  • JethroHUN
    Ami még nagyon sántít, de ez is csak spekuláció rszéemről
    Amikor futunk a sugár felé, és Harbringer sorra lövik ki a tankjainkat, meg ez embereket is. Shepardot eltalálják, biztos kiüti egy kis időre. Felkel, megyünk a sugár felé. Aztán feljutunk a citadelre. Anderson azonnal kapcsolatba lép velünk. 1 ha totál káros a páncél a rádió sem működik, még a füléhez sem nyúlt, pedig minden rádióbeszélgetésnél odateszi a kezét. Anderson azt mondja utánunk jött, de mégis előttünk van. Most vagy feküdtünk még egy kicsit a padlón és Anderson ott hagyott és tovább ment. Másik, semmi baja nincs a ruhájának, se szakadás se semmi. Csak kicsit koszos. Ha Shepardot így elintézte a Reaper lézer, Anderson hogy volt ilyen szerencsés? Ha nekünk játékosoknak ennyire feltűnnek ilyesmik, akkor az íróknak biztosan. Szóval egyre valószerűbb a halucináció elémelet számomra.
  • Prince23
    Az EA most nagyon boldog lehet:

több, mint 70 millió eurót kaszáltak le a ME 3 megjelenés óta

50 millió eu már biztosan meg van az amerikai premier óta!
  • Atilorn
    Miért hiszi azt mindenki, hogy a happy end csak pónikból, meg szivárványból áll? Nem igaz, hogy egy ilyen történet nem fejeződhet be jól. Nem hiszem el, hogy vannak emberek, akik azért fújolnak, hogy nehogy már Shepard életben maradjon, nehogy már megkapja a jól megérdemelt békés, boldog életet, nehogy már haza tudjon menni Tali, Wrex, Garrus, nehogy már beteljesíthessék a vágyaikat. Az egész egy giccses nyáltenger lenne, igaz? Nem igaz! Esélyt kell adni a jó befejezésnek is.Miért akarja annyi ember, hogy feltétlenül szarul fejeződjön be? Te mégis mit szeretnél hasonló helyzetben? Nem happy endet? A játékok egyik legfőbb eleme a beleélés.
  • ratgab
    Vagy ha véletlenül tört, akkor miután vége a videónak és elkezd Liara beszélni bőszen nyomogatod az Esc-et (kilép a menübe, majd onnan vissza és akkor nem fagy, játszhatsz tovább)
  • Masakari
    Az hogy nincs epilógus teljesen logikus ha tényleg az az "átbaszás" van amit írt:) mert akkor ugye le lenne lőve 1 csomó poén ami most erősen kérdőjeles. Nagyon kíváncsi vagyok hogy mi az igazság,de ezeket a "spekulációkat" olvasva már nincs nagyon bajom a végével,nem happy end(ezt nem is bánom) de másra számítottam,kicsit lostos.elüt attól amit megszoktunk a játék alatt és vártunk a végétől,de gondolkodós( mint a BSG vége)ami főként azoknál veri ki a biztosítékot akik lusták gondolkozni
  • SZEG007
    kitalálom From Ashes DlC, és a megoldás hogy frissited a játékot, ugyanis kijött rá egy patch.