Jó munkához nem feltétlen kell iroda
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- bemegyek idõre
- netezek 1-2 órát
- kéne kaja kimegyek
- eszem
-net 1-2 órát
-fú már csak 2 óra
-3 kor munkázom kicsi
-4kor fáradt vagyok még indulás elõtt netezek
-5kor megyek
Behelyettesíthetõ a fenti teendõk közé még:
-trécselek a kollégákkal
-jön a kolléga valami poénosat mutatni
-bullshittelõ meeting van
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Az egy dolog, hogy az emberek többsége jó dolognak tartja a távmunkát, de ettõl még a munkafegyelem rovására megy a dolog.
"I am a leaf in the wind! Watch how i soar..." Wash from Serenity
Mondok egy negativ példát:
a mi cégünknél volt egy távmunkás fejlesztõ. A saját beosztása szerint a következõ volt a munkarendje:
-Kelés 11kor
-Saját ügyintézés, bevásárlás, ez az amaz, ebéd délután 3-ig.
-Délután 4-kor kegyeskedett nekilátni fejleszteni, igaz ekkor hajnalig nyomta.
Csakhogy mindenki más meg 9-5ig dolgozott, ergó l.fasz nem volt nem teammunka, és mindenki szivott miatt (javitott egyet, tesztelõ reggel 10kor letesztelte, nem jó, lehetett várni délután 6ig a javitásra, ekkorra a tesztelõ már hazament, közben egész nap "malmozott").
Én magam is volt hogy távmunkáztam, sokkal nagyobb önfegyelmet igényel mint az irodában dolgozás. Mert ilyenkor az ember hajlamos késõbb kellni (úgyse kell munkába sietnem), hajlamos egy kicsit netezni, egy kicsit tévézni, egy kicsit bevásárlni dolgozás elõtt/közben (mondván majd tovább dolgozok kicsit), és végül tényleg nem tudsz kikapcsolódni a munkából mert a laptop mindig be van kapcsolva és nincs éles határ hogy akkor most kicsit dolgozok vagy tényleg valami mással foglalkozok. És végül, tényleg nincs hová menekülnöd a munkából.
Szóval, szerintem magyarországon a munkavállalók jó része nem alkalmas folyamatos távmunkára, pont az önfegyelem hiánya miatt.
A fûtés már érdekesebb téma, de havi 40eFt-t kb napi 8 órás alacsonyabb hõmérséklet, majd újra felfûtöd módon nem spórolsz meg. Viszont ez a hõmérséklettel való játék eleve nem is opció sokaknak, mert ha van háziállatod, virágod, gyereked akkor nem teheted meg.
Szerintem ami munka távmunkában végezhetõ, ott a munka elõl hazamenekülés amúgy sem mûködik. Az ilyen problémák fejben mennek az emberrel együtt, én legalábbis ha valami probléma van, akkor azt nem tudom kikapcsolni, épp rohadt mindegy, hogy melóból hazajöttem, vagy eleve itthon dolgoztam.
"Ezen kívül a család sem nagyon látja be, hogy most éppen a munkahelyeden ülsz, és koncentrálnod kell a munkádra."
Ez már inkább probléma, és egyáltalán nincs gyerekre korlátozva.
A magánélet és a munkahelyi élet teljesen összemosódik. Egyszerûen nem marad hely ahová "menekülni" lehet a munkahelyi gondok elõl.
Ezen kívül a család sem nagyon látja be, hogy most éppen a munkahelyeden ülsz, és koncentrálnod kell a munkádra. A gyerek ugyan úgy nyaggat, hogy elromlott a játékom, javítsd meg. Neki hiába mondod, hogy most nem otthon, hanem a munkahelyen vagy, nem érti, nem értheti.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Viszont iszonyat pénzeket spórol a munkáltató azzal, hogy nem kell akkora irodát fentartania/bérelnie, fûtenie stb.
Minek kell relayed kapcsolat, mire jó? Egyébként az sima ip alapon is erõs ping növeketéssel jár, hamachi meg amúgy is úgy viselkedik mint egy rendes háló, peer to peerben megy (ha a tûzfal engedi).
egyébként meg ha õszinte vagyok nehéz az embernek rávennie magát, hogy rendesen lenyomja az idõt. ha projekt cucu van, akkor oké, de nem minden területen lehet feketén-fehéren kimutatni, hogy megcsinálta-e az ember a melót. szóval ezt egy átlag irodista melónál nehéz normálisan kivitelezni.
egyébként a távmunka szuper, és nem látom a marha nagy biztonsági küzdelmet se. ellopják / elveszik - betelefonál - tiltják az accountot - bódottá.
1. mert mivel beteg emberek, hiányozna nekik a dolgozók napközbeni személyes baszogatása
2. mivel semmihez sem értenek, a távmunka dolgaihoz sem, félnek tõle.
Persze van a távmunkával macera, mert sosem látja az ember, hogy az illetõ dolgozik-e vagy pasziánszozik, esetleg munkaidõben az asszonyt reszeli a heverõn. Éppen ezért teljesítmény alapú elszámolás kell, ami egyébként is sokkal jobban kalkulálható, mint az idõ alapú, szóval nekem spec eleve szimpatikusabb.
Múlt héten ajánlottak egy bent ülõs melót. Aztán meglepõdtek, amikor azt mondtam, hogy szó se lehet róla. Elkezdtek dobálózni szép nagy összegekkel, én meg mondtam, hogy ha ennyi pénzetek van, majd emelem az óradíjam a project alapú melóknál:-D Aztán felfogták, hogy elég nehéz olyasvalakit irodába csábítani, aki már hozzászokott a távmunka kötetlenségéhez.
Ha meg a biztonság számít, akkor Total Commander FTP SSL-lel, Checkpoint VPN (vagy bármi más elismertebb VPN, Virtual desktop, sandbox, terminal server-ek) tokenkártyával, vagy smartkártyával (nálunk épp mindkettõ él még) és kész. Fegyelem kérdése minden.
Kell egy munkaszoba az embernek, csak otthon 1xûbb és nem utazol feleslegesen napi 2-3-4 órékat, addig is dolgozhatsz és megspórold a benzint, az autó amortizcióját.
A környezetszennyezés jó része a dolgozók munkábajutásából származik. Ha az adminisztratív munkakörüek és az IT-sok otthon maradnának, az csoda lenne a károsanyagkibocsátásban.
engem. remelem, masokat is.