Dwarf Fortress
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
lirikTENK |XMG Neo 17 (M21), RTX 3080(16GB), i7-11800H, 64GB ram
Ha meg van már barlangi folyód, akkor csak árassz el egy alkalmas szintet, amikor felszáad a víz, srat hagy hátra, azon tudsz farmot létrehozni (amennyiben nem simítottad el a padlót előtte), ez egyébként jobb is termesztésre, mint a normál talaj a felszín közelében, így akkor is érdemes megtenni, ha egyébként van elég hely a felszín közelében termeszteni.
Nekem most a vízzel egy olyan esetem volt, hogy:
-Hegyvidékes terület, hegy mélyében megy a folyó. Téli időjárás miatt be volt fagyva: kifúrtam, hogy legyen még egy ága, ha esetleg vízre lenne szükség.
-Elkezdte elárasztani a hegy alját és csak imádkozok azért, hogy a pálya szélén kimenjen vagy valami, mert ha nem akkor csak idő kérdése hogy megtelik a fort szintjéig (hacsak nem csinálok valami ellene ofc)
Már csak azt kéne kitalálnom, hogy fogok farmolni. Nem szívesen fúrnám le magam egyelőre barlangrendszerig, mert eléggé MÓKA lenne.
Imádom ezt a játékot. <3
Ha komplett receptet akarsz, akkor javaslom a DF wiki tanulmányozását. Ha magadtól akarsz rájönni, hogy mit kell csinálni, akkor néhány irányadó:
- Meg lehet próbálni megkerülni a réteget, nem mindig takarja be az egész pályát.
- Alacsony vízben tudnak dolgozni a törpök, így valahogy el kell tüntetni a beszivárgó víz nagy részét. Vagy pumpálva, vagy alacsonyabban levő rétegbe eresztve.
- Sokat kell használni a pause gomobot. Amikor a víz elér egy szintet, a kijelölt munkát felfüggesztik, újra kell indítani állandóan.
- Az elfalazott vagy simára csiszolt tile nem ad tovább vizet, ezt kell valahogy elérni, hogy lejjebb tudj menni.
- Light aquifer vizét egy nagyobb területre engedve elég gyorsan elpárolog, és elég lassan adja a vizet, hogy elvileg könnyű legyen elfalazni.
- A heavy aquifer nem könnyű, és nagyon melós, folyamatosan pumpálva kell eltüntetni a vizét, és úgy dolgozni.

Kezdtem egy fortot, kezdésnek csatlakozott is hozzám két szörnyvadász akik halomra öltek minden szörnyet a barlang rendszerben amit találtam. Cserébe kapnak sört meg törp nőket. :D

How much can you take,before you snap?
Rimworldöt tudom ajánlani az is kellően complex lett már, de még mindig sehol sincs a DFhez képest.
igen, már régóta
nem, és nem is lesz még sokáig
:D
Mindig van valami kis infó amit csepegtetnek és a dwarf talkos podcastok is jópofák hivatalos oldalon podcast formában.
Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2020.11.06. 09:56:22
Nekem kimaradt az utóbbi pár hónapban, de tervezem, hogy csinálok egy fortot megint, valamikor közeljövőben.
Annak ellenére, hogy nekem semmi gondom nincs az ascii graphics és keyboard control-lal.
yep, egyik legjobb DF tutorial jelenleg, Krugg nagyon minőségi tartalmakat csinál és egyre csak jobbak lesznek az idő haladtával.
igen, a legutóbbi egy nagyobb feature patchset volt (a kruggsmash féle videó tényleg jól összefoglalja), úgyhogy érdemes lenne azzal játszanod.
on: leszedtem a Meph féle pakkot - hogy tudnál felupgradelni a legutóbbira? Gondolom a rengeteg addon miatt pl a dwarf therapist és társai miatt nem igazán fog menni - megtörné ezt a pakkot.
Szerk.: Nem zavar ha picit régebbi a verzióm, de a legutóbb valami nagy ficsőr upgrade volt nem?
Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2020.02.29. 20:40:08
amúgy új PoE ligát elkezded majd?
vagy csak szimplán a rimworld és sima játékok között akkora a különbség, mint lego technic és duplo között ;)
@Tera:
jaja, erre gondoltam. kiveszel egy részt a játékból és olyan mélységű, hogy elsőre fel sem tűnik. pl sokan bele sem kezdenek rendes military felállításába, csak a nagyon sokadik játék után. holott az még mindig csak a jéghegy csúcs a raid-ekkel, rescue mission-ökkel és a többi... :)
A törpök is kicsit a szívedhez nőnek. Amikor pedig beüt a para szépen látszik szerencsétlennek mi karmolta ki a szemét, ette meg a lábát stb és velük eggyütt sírsz. :D
https://dwarffortresswiki.org/images/e/e6/FlowchartDF.png
Link alatt giga chart, ami alapján haladtam - jól érzékelteti mi minden van csak az építkezési részben.
félreértés ne essék, nem azért mondom, mert a Rimworld annyira egyszerű lenne, vagy rossz, vagy ilyesmi, hanem a DF egyszerűen sokkal, de sokkal nagyobb mélységű, lásd pl a most kijött villain patch-et.
Míg a Rimworld egyetlen síkbann játszható, a DF bír mélységgel, azaz a síkok közt tudsz le és felfele haladni. A DF szinte minden pontban sokkal részletesebb, cserébe sokkal aprólékosabb és szöszölősebb is. Ellenben a Rimworld grafikailag messze többet ad alapesetben, és igazából a grafikai csomagok után is. A DF ezen túl ingyenes, míg a Rimworld nem, bár persze virágbolt akad, ám akkor a modokkal megküzdhetsz.
Mèg csak most ismerkedem a műfajjal de mi a különbsèg a Dwarf Fortess illetve a Rimworld között?
elég jó kis update lett megint, hétvégén elszórakozok majd vele én is,azon belül is leginkább a guild-ekkel elsőre.
Utoljára szerkesztette: sirdond, 2020.02.07. 14:28:46
Hamar lehet stabil bázist alkotni, az első nagyobb támadásig, meg persze egyéb random események is rendesen bekavarnak, és maguktól nem oldják meg ezeket.
Más: megvettem a Rimworldöt is, hogy megnézzem milyen. Egyelőre még „funosabb”, mint a DF. Ebben pár nap alatt ki tud halni a brigád a leghülyébb okokból, ha egy kicsit is félrenézek, úgy tűnik, nem lehet őket egy percre se magukra hagyni. A DF-ben, ha beáll a kaja-, pia-, szerszám- és egyéb szükséges anyagok termelésének egyensúlya, már szinte keresni kell az új kihívást, a Rimworldben meg nincs olyan, hogy beáll az egyensúly. Valami mindig hiányzik vagy túl hamar elfogy…
Bejárat: érdemes kialakítani egy killzone részt, érdemben egy nem elzárt folyósó, ahol bejönnek, mert nincs ajtó vagy ilyesmi, néme csapdával megtoldható, bár akkor elhet, hogy keresnek másik utat és esetleg a falnak álnak neki lebontani, így általában hagyom üresen, a feladata, hogy az ellent egy helyyre terelje. majd egy nagyobb terület, aminek a saját (belső) felén homozsákok mögött állnak az emberek, esetleg tornyok a maguzk kis fészkében (a négy oldalsó sarokból háromban (ahova nem lő) fal, hogy amikor robban, ne vigyen magával semmit. Előtte csapda, hogy aki rámozdul az kicsit szívjon, a homokzsákok előtt lehet a kőtároló, azon lasabban mozognak, így a közelharcosok később érik el az embereid. Elég nagyra kell alkotni, hogy a legtöbb távolsági fegyveres kénytelen legyen kiállni a placc közepére, nem pedig a terelő cső végén megállni a fal fedezékében.
vagy csak egy sima sor homokzsák és kész, némi toronnyal meghintve (vagy extrém mélybarlangi halálkigyó, amit korában itt is említettek már.)
/on
Hétvégén megint játszottam RW-t és ahogy egyre jobban kiismerem, annál jobban tetszik.
Aktuális meglepetés: Overhead mountains. Mivel nincs vizuális feedback így nem is nagyon merült fel bennem, hogy a kibányászott sziklák felett még lehet egy réteg (dombos vidéken kezdtem és a szabadban építkeztem, úgyhogy alig vannak ilyen sziklás részek) és azok be is omolhatnak LOL.
Másik: Components, nem tudtam, hogy egy bizonyos research után simán lehet tömegszámban gyártani, ez jó.
Illetve, ti hogy szoktátok megoldani a bejárat részt? Csapdákkal és/vagy turret-ekkel telepakolt útvonal? Van valami jól bevált módszer?