Dwarf Fortress

Oldal 1 / 26Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Terawatt
//www.youtube.com/embed/ytWz0qVvBZ0

lirikTENK |XMG Neo 17 (M21), RTX 3080(16GB), i7-11800H, 64GB ram

Terawatt
Érdemes kezdőként olyan helyre menni ahol nincs aquafer, én se nagyon merek egyelőre olyanra települni.

Ezt hogy kifolyik a víz a pálya szélén majd kipróbálom.
Sajna újra kell kezdenem a gamet mert az egész pálya tele van vizzel, akár hol akarok bányászni pillanatok alatt megtelik vízzel.
Ha a pálya széléig elvezeted a vizet, kifolyik, amennyiben a föld alatt vagy, akkor előtte el kell simitni és utána kifurhatod erődtésnek, a nyílásokon kifolyik a víz (vagy akár a láva) és a térképen túl mér nem a mi problémánk.

Ha meg van már barlangi folyód, akkor csak árassz el egy alkalmas szintet, amikor felszáad a víz, srat hagy hátra, azon tudsz farmot létrehozni (amennyiben nem simítottad el a padlót előtte), ez egyébként jobb is termesztésre, mint a normál talaj a felszín közelében, így akkor is érdemes megtenni, ha egyébként van elég hely a felszín közelében termeszteni.
Terawatt
Jól össze szedted az infókat :)

Nekem most a vízzel egy olyan esetem volt, hogy:
-Hegyvidékes terület, hegy mélyében megy a folyó. Téli időjárás miatt be volt fagyva: kifúrtam, hogy legyen még egy ága, ha esetleg vízre lenne szükség.
-Elkezdte elárasztani a hegy alját és csak imádkozok azért, hogy a pálya szélén kimenjen vagy valami, mert ha nem akkor csak idő kérdése hogy megtelik a fort szintjéig (hacsak nem csinálok valami ellene ofc)

Már csak azt kéne kitalálnom, hogy fogok farmolni. Nem szívesen fúrnám le magam egyelőre barlangrendszerig, mert eléggé MÓKA lenne.

Imádom ezt a játékot. <3

Aquifer-t találtál, ami végtelen vízforrás és fun. Van belőle light és heavy verzió. A light lassan adja a vizet, könnyű kezelni, a heavy gyorsan adja a vizet, cserébe el is nyeli a vizet, amit máshonnan bele pumpálsz.

Ha komplett receptet akarsz, akkor javaslom a DF wiki tanulmányozását. Ha magadtól akarsz rájönni, hogy mit kell csinálni, akkor néhány irányadó:

- Meg lehet próbálni megkerülni a réteget, nem mindig takarja be az egész pályát.
- Alacsony vízben tudnak dolgozni a törpök, így valahogy el kell tüntetni a beszivárgó víz nagy részét. Vagy pumpálva, vagy alacsonyabban levő rétegbe eresztve.
- Sokat kell használni a pause gomobot. Amikor a víz elér egy szintet, a kijelölt munkát felfüggesztik, újra kell indítani állandóan.
- Az elfalazott vagy simára csiszolt tile nem ad tovább vizet, ezt kell valahogy elérni, hogy lejjebb tudj menni.
- Light aquifer vizét egy nagyobb területre engedve elég gyorsan elpárolog, és elég lassan adja a vizet, hogy elvileg könnyű legyen elfalazni.
- A heavy aquifer nem könnyű, és nagyon melós, folyamatosan pumpálva kell eltüntetni a vizét, és úgy dolgozni.
Azt nem tudja valaki azzal mit lehet csinálni hogy elkezdek lefele ásni lépcsőket és elárasztja öket a víz és nem tudok lejebb ásni mert a törpék nem hajlandóak vízben dolgozni.
Terawatt
Ne engedd, hogy álmaid útjába bárki álljon!

pár elefánt besétált az erőd területére, vadász törpénk ezt kihívásnak tekintetette, és ment is levadászni őket, majd jött a jelentés a harcol: az elefánt elugrott a repülő lövedék elöl. oké, erre nem voltam teljesen felkészülve...
Terawatt
Első lövésre már nyakon lőtte a trollt :D

Terawatt
Egész szépen fogy a játék, aminek baromira örülök :)

Kezdtem egy fortot, kezdésnek csatlakozott is hozzám két szörnyvadász akik halomra öltek minden szörnyet a barlang rendszerben amit találtam. Cserébe kapnak sört meg törp nőket. :D

Terawatt
The day has come.

lolwut <#wow3>

How much can you take,before you snap?

Terawatt
Csak várj amíg rájön, hogy eredetileg ascii artos a game.

Rimworldöt tudom ajánlani az is kellően complex lett már, de még mindig sehol sincs a DFhez képest.

készíthetnének, csak akkor a komplexitás zuhanna a béka segge alá.
Azért 2022-ben készíthetnének jobb grafikájú játékot is. Mondjuk ettől lehet ez egy jó játék, de amilyen videokártyák vannak mostanság...
Terawatt
//www.youtube.com/embed/2K7T5LXQPJI

erre igazából két válasz van egyszerre:
igen, már régóta
nem, és nem is lesz még sokáig
:D

Terawatt

Terawatt
https://store.steampowered.com/newshub/app/975370/view/2922234420229173815

Mindig van valami kis infó amit csepegtetnek és a dwarf talkos podcastok is jópofák hivatalos oldalon podcast formában.
Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2020.11.06. 09:56:22

Mivel munka közben is azokat bújom, így már megszoktam :)
Nekem kimaradt az utóbbi pár hónapban, de tervezem, hogy csinálok egy fortot megint, valamikor közeljövőben.

Terawatt
Hát az az ASCII elég hardcore, nekem konkrétan a szemem kifolyik. Időről időre neki megyek 1-1 kampánynak, de néha úgy érzem jobban élvezem a guideok bújását :D

Teljesen használható mouse control, jól kinéző interface, sosem gondoltam volna, hogy megélem ezt a napot :D
Annak ellenére, hogy nekem semmi gondom nincs az ascii graphics és keyboard control-lal.
//www.youtube.com/embed/uYS-kNvgXR8

Terawatt
Cool :) Kíváncsian várom.

//www.youtube.com/embed/pp7DEUzWOfo

Terawatt

<#hehe>

<#eljen>
yep, egyik legjobb DF tutorial jelenleg, Krugg nagyon minőségi tartalmakat csinál és egyre csak jobbak lesznek az idő haladtával.

Terawatt
//www.youtube.com/embed/eTeQJOC1H38

v0.47.03 PyLNP müxik mindennel aminek szem száj ingere.

passz, de ahogy látom nincs upgrade-elve és nem is nagyon lesz mostanában.
igen, a legutóbbi egy nagyobb feature patchset volt (a kruggsmash féle videó tényleg jól összefoglalja), úgyhogy érdemes lenne azzal játszanod.

Terawatt
off: majd csak poe2-re jövök vissza

on: leszedtem a Meph féle pakkot - hogy tudnál felupgradelni a legutóbbira? Gondolom a rengeteg addon miatt pl a dwarf therapist és társai miatt nem igazán fog menni - megtörné ezt a pakkot.

Szerk.: Nem zavar ha picit régebbi a verzióm, de a legutóbb valami nagy ficsőr upgrade volt nem?

Utoljára szerkesztette: Terawatt, 2020.02.29. 20:40:08

/off
amúgy új PoE ligát elkezded majd?

kifestő? gyurma? :)

vagy csak szimplán a rimworld és sima játékok között akkora a különbség, mint lego technic és duplo között ;)

@Tera:
jaja, erre gondoltam. kiveszel egy részt a játékból és olyan mélységű, hogy elsőre fel sem tűnik. pl sokan bele sem kezdenek rendes military felállításába, csak a nagyon sokadik játék után. holott az még mindig csak a jéghegy csúcs a raid-ekkel, rescue mission-ökkel és a többi... :)

Terawatt
Plusz a DF mindenről annyi leírást generál neked, karakter, történet stb téren, hogy egész jól bele lehet képzelni magad az adott városkádba. Mostanában kezdem unni a sok gagyiságot, tempóból úgyis vissza vettem és nagyon jó kis kikapcsolódós játék.

A törpök is kicsit a szívedhez nőnek. Amikor pedig beüt a para szépen látszik szerencsétlennek mi karmolta ki a szemét, ette meg a lábát stb és velük eggyütt sírsz. :D

https://dwarffortresswiki.org/images/e/e6/FlowchartDF.png

Link alatt giga chart, ami alapján haladtam - jól érzékelteti mi minden van csak az építkezési részben.

Elsőnek magam is valami ilyesmit akartam írni, csak akkor minek nevezük a tömegben érkező gány kolóniaépítőket, amikhez képest a rimworld egy alig érthető szuperkomplex játék
szerintem inkább duplo vs lego technic a különbség :)
félreértés ne essék, nem azért mondom, mert a Rimworld annyira egyszerű lenne, vagy rossz, vagy ilyesmi, hanem a DF egyszerűen sokkal, de sokkal nagyobb mélységű, lásd pl a most kijött villain patch-et.

Amennyire tudom a terv az volt, hogy kap egy viszonylag szép grafikát, és azzal együtt fizetős lesz (vagy csak a grafikai elem lesz pénzes a steamen), ám ez vagy elhalt, vagy a szokásos hamarosan (tm) időben fog érkezni.
Szuper! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! DF viszont fent van steamen is, igaz ott nem vásárolható meg viszont egész szép grafikája van. Ez egy jövőben megvásárolható dolog lesz, vagy valami closed vip dolog egyelőre?
Technic lego és normál lego lenne talán a legegyszerűbb haosnlat.

Míg a Rimworld egyetlen síkbann játszható, a DF bír mélységgel, azaz a síkok közt tudsz le és felfele haladni. A DF szinte minden pontban sokkal részletesebb, cserébe sokkal aprólékosabb és szöszölősebb is. Ellenben a Rimworld grafikailag messze többet ad alapesetben, és igazából a grafikai csomagok után is. A DF ezen túl ingyenes, míg a Rimworld nem, bár persze virágbolt akad, ám akkor a modokkal megküzdhetsz.
Sziasztok!

Mèg csak most ismerkedem a műfajjal de mi a különbsèg a Dwarf Fortess illetve a Rimworld között?
Láttátok az új "villain" patch-et? itt egy tl;dr összefoglaló Kruggsmash-től:
//www.youtube.com/embed/j05mr5F69H0

elég jó kis update lett megint, hétvégén elszórakozok majd vele én is,azon belül is leginkább a guild-ekkel elsőre.
Utoljára szerkesztette: sirdond, 2020.02.07. 14:28:46

Bizony, nem isznak vizet, csak sört ha épp akad, ám a nem függők megvannak nélküle.

Hamar lehet stabil bázist alkotni, az első nagyobb támadásig, meg persze egyéb random események is rendesen bekavarnak, és maguktól nem oldják meg ezeket.
Bizonyára. Amit még nem értek (rimworld): ezek nem isznak sose, nem kell vízlelőhelyet kijelölni?

Azért gyanítom hogyha annyi órát beleteszel a rimworldbe is mint a DFbe, akkor azért majd ott is be tudod állítani az egyensúlyt :D

Határozottan emlékszem, hogy hozzáadtam, de megnézem, köszönöm.

Terawatt
Üdv újra itt:) Add hozzá a wood cutting-et a labornél. Ha jól rémlik nincs külön favágó fejsze, kvázi bármelyik működik aminek van éle.

Sok év kihagyás után ismét előszedtem a DF-et és belefutottam valamibe, ami biztosan az én hibám, de nem jövök rá, mit szúrok el. Lerakom a csapatot, mindent csinálnak amit kell, csak fát nem akarnak vágni. Amikor összeraktam őket, „képeztem” favágót is. A szerszámok között nem volt favágó fejsze (nem vagyok biztos benne, de mintha a régi verziókban lett volna), adtam neki harcibaltát. Mondjuk már akkor kissé az is megzavart, hogy régen axedwarf, markdwarf és hasonló fegyveres nevek voltak, most meg axeman, crossbowman, de ez csak szépséghiba, ettől még működnie kellene. A masterwork verzióval megy a favágás is, de azt kicsit hanyagolnám, míg újra vissza nem rázódok a „fun” kezelésébe.

Más: megvettem a Rimworldöt is, hogy megnézzem milyen. Egyelőre még „funosabb”, mint a DF. Ebben pár nap alatt ki tud halni a brigád a leghülyébb okokból, ha egy kicsit is félrenézek, úgy tűnik, nem lehet őket egy percre se magukra hagyni. A DF-ben, ha beáll a kaja-, pia-, szerszám- és egyéb szükséges anyagok termelésének egyensúlya, már szinte keresni kell az új kihívást, a Rimworldben meg nincs olyan, hogy beáll az egyensúly. Valami mindig hiányzik vagy túl hamar elfogy…

Terawatt
Nem az én művem. <#idiota>

Jap, a hegy le tud omlani, egyébként van némi látható elem is (sötétebb, hiszen ott van "plafon.")

Bejárat: érdemes kialakítani egy killzone részt, érdemben egy nem elzárt folyósó, ahol bejönnek, mert nincs ajtó vagy ilyesmi, néme csapdával megtoldható, bár akkor elhet, hogy keresnek másik utat és esetleg a falnak álnak neki lebontani, így általában hagyom üresen, a feladata, hogy az ellent egy helyyre terelje. majd egy nagyobb terület, aminek a saját (belső) felén homozsákok mögött állnak az emberek, esetleg tornyok a maguzk kis fészkében (a négy oldalsó sarokból háromban (ahova nem lő) fal, hogy amikor robban, ne vigyen magával semmit. Előtte csapda, hogy aki rámozdul az kicsit szívjon, a homokzsákok előtt lehet a kőtároló, azon lasabban mozognak, így a közelharcosok később érik el az embereid. Elég nagyra kell alkotni, hogy a legtöbb távolsági fegyveres kénytelen legyen kiállni a placc közepére, nem pedig a terelő cső végén megállni a fal fedezékében.

vagy csak egy sima sor homokzsák és kész, némi toronnyal meghintve (vagy extrém mélybarlangi halálkigyó, amit korában itt is említettek már.)
Volt már rajtam VR, Occulus Rift-et próbáltam, így nem lenne új élmény. És alapvetően tetszett is, inkább az a bajom, hogy amiatt nem szeretném megvenni, hogy játszok vele egy pár órát és utána porosodik a sarokban. Na mindegy...

/on
Hétvégén megint játszottam RW-t és ahogy egyre jobban kiismerem, annál jobban tetszik.
Aktuális meglepetés: Overhead mountains. Mivel nincs vizuális feedback így nem is nagyon merült fel bennem, hogy a kibányászott sziklák felett még lehet egy réteg (dombos vidéken kezdtem és a szabadban építkeztem, úgyhogy alig vannak ilyen sziklás részek) és azok be is omolhatnak LOL.
Másik: Components, nem tudtam, hogy egy bizonyos research után simán lehet tömegszámban gyártani, ez jó.

Illetve, ti hogy szoktátok megoldani a bejárat részt? Csapdákkal és/vagy turret-ekkel telepakolt útvonal? Van valami jól bevált módszer?

Oldal 1 / 26Következő →