1009
Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • molnibalage83
  #1009
  Mi a búbánat alapján képzeled el a folyamatos növekedést úgy, hogy a gridbe pakolhatóság gátolt a beépített teljes / csúcsigény aránya alapján?

  Tessék, a németeknél is látszik az, hogy kb. most ütköznek falba. Már régen ott lennének, ha nem paraziták az összes szomszédos állam hálózatán.  És ezt is csak a teljesen agyatlan támogatási rendszernek köszönhetően érték el. Ezzel van 9%-os éves termelési részarány. Úgy, hogy 75 GW csúcsnál már 25-26 GW-ot termel a naperőmű.

  A telepítési hullám gyak. lecsengett. Az eredmény kb. semmi az atomerőművek bezárása miatt. A német áram gyak semmivel sem lett tisztán 2008 óta, cserébe több, mint kétszer drágább lett.

  Mikor jutsz el oda, hogy a középiskolás matematikai és fizikát megérted? Hogy ebből 50%-ot csinálni fizikailag lehetetlen? Vagy olyan termelési szerkezettel lehetne, ahol az áram ára kb. 1,5 EUR/kWh lenne vagy még több?

  Neked hobbid orbitális baromságokat posztolni? Csak reménykedni tudom, hogy otromba propaganda tevékenységedet nem folytatod máshol is, mert ez már túl van az irritáló és ostoba szinten. Nagyon régen.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.03.14. 10:41:48
 • ManfredMacx
  #1008
  A terv.

  Hogyan fogjuk elérni a szoláris dominanciát?

  2018-ban a világtermelés 2,26%-a jött napenergiából. Bárki kiszámolhatja, hogy évi 20%-os aránynövekedéssel elérhető az 50%

  2019: 2,26*1,2 = 2,71%
  2020: 2,71*1,2 = 3,25%
  ...stb.

  Mennyire reális az évi 20%-os aránynövekedés?

  Nézzük meg az elmúlt 20 évet.


  Az átlagos növekedés 37% volt, a medián 32%. Tehát teljesen reális a 20% növekedés, még egy kiadós lassulás is belefér.
 • ManfredMacx
  #1007
  Azt gondolom, hogy a termelés szó elég egyértelműen jelzi, hogy melyikre gondoltam. Gy.k., nem a beépített kapacitásra.
 • gosub
  #1006
  Ha nem akarod megérteni akkor becsaphatod magad. Mindenkori részesedésről írtam, nem arról hogy nyáron délidőben vannak impozáns energia csúcsok.
  A linkelt táblázatodból is az látszik, hogy a beépített óriási (Paks méretű!) kapacitás ellenére éves szinten 3% a részesedése.

  Mennyi napelemet kellene beépíteni, hogy elérjük az 50%-os részesedését?
 • molnibalage83
  #1005
  Akkor én is teszek egy jóslatot. A hülyeség dominanciájának megvalósulását jósolom meg részedről. Bár ez inkább csak egy hagyomány folytatása lesz...

  Arra is kíváncsi leszek, hogy mostani hulladékkal mi lesz, mert terv, ötlet és pénz rá, na az nincs...

  Lebaszták őket a gridbe aztán "majdcsak lesz valahogy"..
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.03.10. 11:07:42
 • molnibalage83
  #1004
  Mafred hozza a szokásos formáját, de hát eddig is tudtuk, hogy a számokból és fizikából a lelkem nemhogy nulla, de inkább negatív értékű a tudása...

  Nézzük a német megvalósult és üzemelő rendszer adatait. Nem elmélet Manfredkám, ez a gyakorlat.
  Itt.

  49 GW naperőmű volt telepítve 2019-ben.
  Ez termelt összesen 46,5 TWh áramot.
  Ez 10,8% load factor. Ezzel sikerült elérni 9%-os éves termelési arányt.

  K-I-L-E-N-C.
  Ez kevesebb, mint ötöde a Manfred által megjósolt aránynak.

  Na, akkor lássuk realitását annak, mi történne, ha 50%-os lenne a napenergia aránya. Ehhez 250 GW telepített erőmű kéne úgy kb.

  Na az 49 GW-nál volt olyan, hogy hogy júliusban az éppen aktuális legnagyobb teremlési részarányt nézve teljesítményben kb. 1/3-ot tudtak elérni. Pillanatokra, úgy 24 órából kb. 2 órán keresztül. 70-80 GW-os csúcsnál 25 GW tája volt a termelés.

  Apró hiba, hogy ha 250 GW lenne lent, akkor a hálózat összeomlana, mert egy nyári napon a szükséges áramnál többet termelnének, és olyan gradiens lenne, hogy az semmi nem tudná kézben tartani. Nem lehet olyan hálózatot üzemeltetni, ahol nem szabályozható kapacitás meghaladja a csúcsigényt.

  Nem tűnik fel, hogy a jelenlegi állapotban is negatív áramár és kényszerexport van? Nem 250 GW naperőműnél, hanem 50 GW nap és 60 GW szélerőműnél. Ezt nem tudják már kiszabályozni saját erőből... De majd a 250 GW nem szabályozható kapacitást, azt bezzeg igen... Ja, nem...


  Aztán télen, amikor meg szart sem termelnek ezek az erőművek, akkor persze majd a gáz és szénerőmű fog termelni, mert más nem képes ilyen változásokat lekövetni.
  Tessék. Olyan, mintha ott sem lenne.

  Szóval Manfréd eltakarodhatna az ordras hülyeségeivel, mert kb. középiskolás matekkal látható, hogy ez a cél lehetetlen. A matek és a fizika ellenkezik.

  Ha meg azzal jön, hogy majd leszabályozzák majd a naőerőművet, akkor milyen drága lesz 1 kWh ára? 1,5 EURO/kWh? Mert kb. ezt hozza ki ez a faszság. Mert, ha felhúznak majd naperőművet és nincs kötelező átvét és a load facort a szabályozás miatt lerontjuk csak 10,8-ról mondjuk 8%-ra, akkor az erőmű megtérülési ideje 30 centes áramárral is 30 év felett lesz, ami persze azt jelenti, hogy ökörség az egész.

  Nagyon elegem van abból az ökobarom ámokfutásból, amit egyesek képesek leművelni.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.03.10. 10:54:05
 • Xsillione #1003
  "2035-re a világ, Kína, India, az USA, az Eu (vagy jogutóda) és Magyarország áramtermelésében, külön-külön és együttesen is, a fotovoltaikus termelés meg fogja haladni az 50%-os arányt. Röviden, megvalósul a szoláris dominancia."

  Bármelyiknél kétségeim támadnának ezzel kapcsolatban, ám a magyart picit jobban ismerjük, mint a többit. Ehhez az értékhez az kell, hogy a két (4+2 blokk) atomerőmű legalább egyike ne termeljen (hiszen egyenként 30%-40% környékén szolgálnak ki most illetve majd), és a meglévő nem nap alapú megújulót jelentősen csökkentjuk, hiszen az 20% környéki.
  Persze ha a szokásos csúcsteljesítmény kontra valós teljesítményt játszuk, akkor nincs miről beszélni, hiszen csak a szokásos hazudozást böfögöd etéren. Mivel valóban lesz 7 GW tervezett napelem (csúcs)kapacitás, ám ez 1 GW egyenteljesítményt, az új atomerőmű képességeinek kevesebb, mint felét fogja adni. Vagy a fene nagy zöldség keretében azzal számolsz (nem feltétlen alaptalan), hogy az igények két-háromszorosára nőnek, és így a mostani rendszer mindegy is, a kérdés, hogy az a képzeletbeli hálozat miről megy, és akkor ott szabad a gazda, hiszen senki nem tudja, már ha elfeledjuk, hogy kellő sebességgel egyedül szénerőművet, netán más fosszilist lehet építeni
 • molnibalage83
  #1002
  Röhögök, erősen. A szél + nap alig 30% a németeknél. A napenergia alig 10%. És a hálózat instabil. És drága
  Megkérhetnék, hogy a balfasz agyatlan propagandát fejezzed már be?
 • ManfredMacx
  #1001
  Az 1000 GWh-t (vagy 1 TWh-t) már tavaly nyáron elértük, de erről majd részletesebben a Magyarországról szóló résznél.
  Nem kell aggódni, nem zavarodtam össze.
 • ManfredMacx
  #1000
  Lassan befut az összes releváns statisztika 2019-ről, így megkezdhetjük a tavalyi év feldolgozását. Egy éve tettem néhány jóslatot is, megnézzük azokat is, hogyan teljesültek, és megteszem tétjeimet 2020-ra is. Teljesen transzparens és számonkérhető módon itt lesznek.

  Kihasználva az alkalmat, hogy ez kereken az ezredik hozzészólás, itt fejteném ki a végső nagy jóslatomat, amire már utaltam korábban, de most leírom részletesebben is:

  2035-re a világ, Kína, India, az USA, az Eu (vagy jogutóda) és Magyarország áramtermelésében, külön-külön és együttesen is, a fotovoltaikus termelés meg fogja haladni az 50%-os arányt. Röviden, megvalósul a szoláris dominancia.
 • molnibalage83
  #999
  Ilyenekkel ne zavard össze...
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.02.11. 17:33:13
 • gosub
  #998
  Érdekes látni, hogy a napenergia termelés a legingadozóbb, 6-szörös a kilengése, mindegyik másik megújuló ennél jóval kevésbé hektikus. Meglepő, hogy még a szél is 'csak' 3-szoros.
  Ha azt szeretnénk, hogy legalább 1000GWh-ra nőjön a mindenkori felhasznált energiatermelésben a részesedése akkor a meglévő napelemeknek a kb 30-szorosát kéne telepíteni. Ez persze nyáron nappal gigantikus felesleges többletet termelne. Pont a decemberi, januári fogyasztási csúcsokon termelne a legkevesebbet, ekkor jelenleg irtó kevés 0,7% a részesedése, szemben a nyári 4,7-el.
 • ManfredMacx
  #997
  A javát a végére hagytam.

  Magyarország, harmadik negyedév:

  120%-os növekedéssel világszinten is éllovasok voltunk és szeptember végére elértük a 3,79%-os arányt.

  Végre valami, amiben Magyarország is az élmezőnyben van!
 • gosub
  #996
  Egy műszak? Hazai Zöldjeink még egy szimpla vasárnapi boltzárba is majdnem belepusztultak, még az utcára is kimentek miatta. Képzelem mi lenne ha a romkocsmáik éjjel bezárna. Mikor meg tüntettek a rabszolgatörvény ellen utánna rugdosták a Spar ajtaját, hogy miért van zárva, 7végén este miért nem túlóráznak az ott dolgozók, hisz a nagy tüntikézésben megéheztek, szomjaztak.
 • gafzhu
  #995
  Oké, értem amit mondasz, egyet is értek. Durván csak annyit akartam mondani, hogy "termeljünk áramot időjárásfüggő megújulóval" még reménytelenebb "váltsunk életritmust" nélkül, a gazdaságosságot teljesen figyelmen kívül hagyva. Bár az éjszakai műszakok leállításával még a nyugdíjjra is többet kéne költeni, mert tovább élnének az eberek... :)
  Utoljára szerkesztette: gafzhu, 2020.01.28. 19:19:46
 • molnibalage83
  #994
  Ne haragudj, de nettó hülyeség, amit leírsz.

  Ezt pontosan azt mutatja, hogy lehetetlen feladat. Ha az egész emberiség életmódot váltanak, akkor sem menni.
  Nem csak összeszerelő üzemek fogyasztanak áramot. A nagy ipari üzemek 0-24 órában mennek hónapokig is leállás nélkül. Nincs az az ipari termelés vagy bármilyen tevékenység, amit az időjáráshoz lehetne igazítani. Bp-n jan 18 óta kettő kibaszott napon volt napsütés. KETTŐN.

  Akkor mikor dolgozott volna bárki? Vagy élt volna?

  Egyszer és mindenkorra le kellene számolni ezzel a megújulós bohóckodással. A német példa tökéletesen megmutatja, hogy mire képesek ezek a szarok. Drágán szinte semmire, ha kilövik mellőlük az atomot. A gáz és szén aránya csökkenthető vele, de nem váltható ki. Éppenséggel, ha kilövöd az atomot, akkor ezek használatát még növeli is.
 • gafzhu
  #993
  Nem lenne lehetetlen, szinte teljesen megújulókkal ellátni az igényeget, de pl. le kéne állítani az éjszakai műszakokat, 1xgép 3x munkaidő helyett 3x gép 1x munkaidő módon termelni, télen meg lenne gázerűmű vagy leállás. Amit nem lehet szakaszosan működtetni, arra meg termelne gáz vagy valami korlátozott tároló. Otthon meg mindenkinek kéne napelem+tároló és a nagyobb fogyasztókat (pl. mosógép vagy autótöltés) csak nappal üzemeltetni. A zsinóráramot meg termelnék vízerőművekkel európai rendszerben. Oké, sok-sok pénz, meg Co2 kibocsátás, de ez csak amatőr elmélkedés.
  Na meg lehetne mozdony, ami megy felsővezetékről, akkumulátorról vagy dízelmotorral. Ha elmeny az áram, mert beborult, nincs probléma. Oké, 3x ár+CO2 lábnyom meg egyebek.
  Magyarán radikálisan át kéne alakítani a fogysztási szokásokat is.
  Utoljára szerkesztette: gafzhu, 2020.01.28. 15:08:08
 • molnibalage83
  #992
  Tökéletesen látszik ezen is, hogy ha bármilyen energiatárolás kellene, ha országos szinten így viszonyulna a termelés a fogyasztáshoz.
  Ráadásul ez már olyan helyzetet modellez, ahol a te 5 kW beépített teljesítményed az a napi csúcstelj. igény felett van. Bőven.

  Ez olyan, mintha itthon lenne 7-10 GWe napelem. Szart sem termelne legalább 3,5-4 hónapig az igényekhez mérten. Tehát ennyi áramot + veszteséget konverzióval kéne tárolni. Ez még szénhidrogénnal is sok millió tonna anyag lenne? Töltésben?

  Áh, vicc az egész. És ma divat ilyen baromságban HINNI.
 • SZUsszan
  #991
  Tudom, hogy nem mérvadó, meg átveszi kötelezően a túltermelést a szolgáltató és nem vagyok akksikra kényszerítve télen, de bedobom az én 5kw-os rendszerem tavalyi termelését a fogyasztásommal egybevetve:

 • molnibalage83
  #990
  Pécsen, egy 20,5 kW-os rendszer idei termelése. Vicc az egész...

  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.01.28. 13:07:21
 • molnibalage83
  #989
  Beépített teljesítményre gondolsz? Mert termelésben ezt elérni fizikailag lehetetlen ma. Nem tudsz ilyet csinálni. A német számokkal már elmagyaráztam.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.01.26. 00:00:13
 • gosub
  #988
  Milyen lesz ha egyszer eljön ManfredMacx álma és az egyszerűen megállíthatatlan naperőművek energiarészesedése Mo-on legalább 70-80% lesz?
 • molnibalage83
  #987
  Az hagyján, de jan 11. óta kb. 1,5 napon volt valamiféle értelmezhető napsütés Bp és táján. 14 szájbavert nap alatt.
 • SZUsszan
  #986
  Követem! =D
 • gafzhu
  #985
  Egyszerű, 700.000 MW kapacitást kell telepíteni. Vagy többet.
 • gosub
  #984
  Úgy látszik soha sem kapjuk meg a választ, hogy ebben a szép januári szélcsendes országos ködben -2°C-ban honnan lesz 7000MW napenergiánk?
 • molnibalage83
  #983
  Köszönjük a napi propagandát. Nagyon hiányoztál már.
 • ManfredMacx
  #982
  Ausztrália, harmadik negyedév:

  25%-os növekedéssel 5,31%-os részarányt ért el a napenergia. Egyszerűen megállíthatatlan.

  A kis országok sorában Chilét Spanyolországra cseréljük, hiszen számunkra mégis csak érdekesebb, és kezdenek ott is beindulni a dolgok:

  A harmadik negyedévben 18%-ot nőtt a napenergia, aránya pedig 5,3%-ra ugrott (2018-ban ez még csak 4,6% volt)
  A Don Rodrigo szépen tolja fel a hálózatra a támogatás nélküli delejt. És azóta már megépült a Don Rodrigo 2 is, szintén piaci alapon.

  Idézném a Baywa igazgatóját:
  “With Don Rodrigo 2 we continue to forge ahead with subsidy-free solar in Europe”, says Benedikt Ortmann, Global Director of Solar Projects at BayWa r.e. “... But this is just beginning. We are proactively looking for other projects and developers to work with in Spain and Portugal and are excited about further opportunities for subsidy free projects in Europe – solar power has truly come of age.”

  Pedig a balázsista vallás felkent pápája megmondta, hogy támogatás nélkül sehol nem épülnek naperőművek. Pont. Így a végén kiírva betűkkel, hogy pont, mert akkor komolyabbnak tűnik.
  Utoljára szerkesztette: ManfredMacx, 2020.01.22. 20:40:55
 • ManfredMacx
  #981
  Nem is csoda, hogy a gáz jelentősége alacsony Kínában, hiszen szinte nem is lehet drágábban áramot előállítani, mint gáz égetésével:

 • ximix #980
  13:46

  Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.01.17. 09:30:12
 • molnibalage83
  #979
  Nos, szerintem a töltés alapú tárolás fizikai képtelenség. Grid szintű energia tárolás a XXI. század 2. legnagyobb bullshitje, amit az elsővel, a "zöld" szél- és napárammal fonódik össze.

  A jelenlegi Li-ion akksik energiasűrűsége kb. 0,16 kWh/kg.
  A dízelolaj és erőművi tüzelőolajé kg. 12 kWh/kg a földgázé 14 kWh/kg. Ezek elég jól tárolhatóak és erőmű típustól függően 35-63%-kal (hagyományos - CCTG erőművek a skála szélei) hatásfokkal alakítható árammá.

  Az akksik töltése legjobb esetben is 95% táján van, de a nagyon gyorsan pakolja be az ember, akkor akár 80% alá is esik. A kivételnek is van vesztesége. Még így is majdnem 100-szoros difi van köztük energiasűrűségben. Az, hogy kétszer kell szállítani az áramot, mert töltéshez is és onnan kinyerve is, az most hanyagoljuk el. (Ez még átlagosan 8% hatásfok rontás.)

  Namármost nézzük kis hazánkat. Mo éves fogyasztása kb. 45 TWh. Ez 45000 GWh.
  Ha valaki kitalálja azt a marhaságot, hogy embertelen sok, drága és kis energiasűrűségű szél- és naperőművet tesz le és mondjuk 1 hétig nem fúj a szél és felhős idő van - pont mint most a hidegpárna idején - akkor ezek termelése kvázi nulla.

  Átlagolva az éves fogyasztást 7 napra kell 45000 GWh/365*7 = 863 GWh = 863*10^6 kWh.

  Ha a legmagasabb hatásfokú CCGT erőműben 60% hatásfokkal lesz ebből áram, akkor 1438 GWh fűtőértékű anyagot kell tárolni, ami 1438*10^6 kWh.

  Ehhez tehát akkor 1438*10^6 kWh/13 kWh* = 110*10^6 kg = 110 ezer tonna tüzelőanyagot kell tárolni.

  HÉT NAPRA.

  *Átlaga a ETO és földgáznak
  A bibi az, hogy télen gyakorlatilag 2-3 hetes időszak is lehet, amikor szürke az ég és kvázi 1-2-3%-ot termelnek a naperőművek. Ez kb. 0. A szélerőműveknél is több napos léptékben lehet 10-20%-os lötyögés és aztán vicces csúcsok, de alapvetően kis load factor.

  Ez németeknél a szárazföldi erőművek nyáron.
  https://www.energy-charts.de/power.htm?source=wind-onshore&year=2019&month=7

  Ez meg télen. Feb. 18 után 1+ hetes lötyögés...
  https://www.energy-charts.de/power.htm?source=wind-onshore&year=2019&month=1

  Na, akkor akkuból kellene enné kb. 70-szer több tömegű. Persze elhanyagolva még a grid veszteségét is, mert a töltéskor és kinyeréskor is szállítódik az áram. Ja, és a magyar GDP és a 1 USD GDP/energia aránya kisebb a fejlett országoknál. Ebből látszik az, hogy:

  Vicc az egész ötlet. Bár az őrület jobb szó rá.

  Ki szerint jó ötlet az , hogy a legdrágábban termelő erőművekkel termelünk intermittensen áramot, tároljuk, ami azt jelenti, hogy szándékosan hatásfokot rontnk pénzért.).
  Úgy, hogy a fenti technológiai sarokkövek vannak? Erre az huncut garast sem szabadna költeni.

  Mert eleve baromság az ötlet, mert a teljes infrastruktúra lábnyoma akkora, hogy ennél az is olcsóbb, ha szuperkritikus szénerőművet építünk, amivel 45-48% hatásfok is elérhető és a közvetlen CO2 emisszió régi és új szénerőmű között 33-45%-kal is csökkenhet. Vagy szén helyett gázra áll át, aki csak tud. Ez a költséghatékony emisszió csökkentés, amit taglal a fenti videó. Nem az, hogy szutyok alacsony teljesítménysűrűségű intermittens erőműveket erőltetjük, amik a németeknél látott módon semmire sem jók.

  Ez nem elmélet. Ez a gyakorlat.

  A németek a világ legdrágább (500-1000 mrd EUR +) és leghosszabb (15+ év) műszaki-gazdasági kísérletével bizonyították be. Csak a közvetlen támogatási pénz 2009-2017 óta 166 mrd EUR volt a németeknél, 2020-ig nézve 200 mrd az előadás diagramja szerint, úgy hogy akkuk nélkül is embertelen drága. A nuki energia kilövésével gyakorlatilag egy centit nem lehet előre haladni.
 • ToxiMaxi
  #978
  "várható áttörés" rengeteg ilyen hírt lehet olvasni, de a probléma szerintem az is, hogy a tömeggyártás nem egyik napról a másikra áll át egy új termékre és éppen ezért nagyon lassú a fejlődés.
 • realcsabi
  #977
  "Grid szintű energiatárolás nem lesz akkukval. Pont"

  Ezt egy percig sem kétlem, de így, hogy ettől messze is vagyunk, a probléma akkor is adott.
  Az igény egyre nagyobb lesz a lítiumra, tekintettel arra hogy elektromos autóiparban még a boom ezután várható...

  Nem érzi senki, hogy egész egyszerűen nyersanyag híján sem fenntartható az a jövőkép, amire a jelenlegi napenergia fokozódó népszerűsége enged következtetni? Még ha csak háztartások szintjén is képzeljük el az energiatárolást... Több évtizedes távlatban könnyen lehet akkora igény az lítium-ion akkumukátorokra, amit egyszerűen képtelenség lesz ellátni.

  Bár olvastam, hogy várható áttörés, újfajta akksikkal, talán egy nagyságrenddel lesznek képesek nagyobb kapacitásra... De ha klappol is minden, annak is a kén mellett a lítium lesz a bázisa, tehát a probléma ugyanúgy fennáll.
 • molnibalage83
  #976
  Grid szintű energiatárolás nem lesz akkukval. Pont. Soha. Ha kémiai kötések szintjét tudná a történet, akkor is az jönne ki, hogy ha csak néhány napos áthidalást akarnál néhány GW kapacitásban, akkor tízezer tonnás nagyságrendekről beszélgetünk. Na, ettől vannak az akkuk lentebb, két nagyságrenddel...

  Li-ion akksi 0,15 kWh/kg.
  Gázolaj 12 kWh/kg.
 • realcsabi
  #975
  Felmerült bennem egy kérdés. Napjainkban az akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen a lítium.
  Ugyan nem értek hozzá, de eddigi olvasmányaim szerint a lítium nagyon nehezen bányászható, és korlátozott mennyiségben elérhető.
  Tekintettel arra, hogy a jelenlegi trendek alapján egyre fokozottabb igény várható az akkumulátorokra (napenergiatárolás, elektromos autók), szerintetek mennyire szabhat gátat az egésznek, hogy egyszerűen nem lesz elég lítium?
 • ToxiMaxi
  #974
  "annyit ér mint szarnak a pofon"

  Szerinted mi lenne a megoldás?
 • SZUsszan
  #973
  Ha a gazdag minden pénzét a szegényeknek adja, akkor a szegények nagy része ideiglenesen megszűnne szegény lenni, majd jól elbaszná a pénzt és újra szegény lenne.

  A hajléktalan kérdés dettó ilyen. Adhatsz te heti százezret is egy hajléktalannak. A többségtől ellopná a többi hajléktalan, illetve elvedelné, drogozná és kajálná. De munkát nem keresnének, mert úgysem akarna dolgozni. Amelyik meg igen, azt nem vennék fel állandó lakcím, bankszámla szám nélkül, fosszagú ruhában.
 • repvez
  #972
  Ez mind szép és jó, de mig csak ilyen helyi műkedvelőknek lép fel és magyaráz addig annyit ér mint szarnak a pofon.
  Hiába érti a kisember, hogy mi lenne a jó irány ha a nagy gazdag országok és embereknek ez nem érdeke. Meg ameddig az ilyen hasznos tudást átadó videok alig generálnak nézettséget ,de a legnagyobb ökörségek meg milliós van napokon belül , addig nem is lesz változás

  Ennyi erővel azt is mondhatná, ha a leggazdagabb emberek a földön a pénzét odaadná a szegényeknek akkor negszüne a szegénység a földön. ami igaz és mindenki szerint egyértelmü, de sose fog megvalósulni.
 • molnibalage83
  #971
 • ManfredMacx
  #970
  Tudod te, hogy mekkor a gáz szerepe a kínai VÁ termelésben?
  Kb. egy ligában játszik a napenergiával, még szélből is több áramot termelnek. India detto.