23
  • MartonRoby
    Amit írtál az igaz, de nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy információkat gyűjtenek a tevékenységéről. Olyan információkat amiket ő közvetlenül nem írt le. Például, hogy naponta hányszor jelentkezik be, mikor a legaktívabb, milyen dolgok után érdeklődik. Ez alapján pedig egy profilt készítenek a felhasználóról. És az emberek azt nem szeretik valamilyen oknál fogva, hogy ha ehhez hasonló információkat tárolnak róluk.
    Engem az érdekelne, hogy egy átlagfelhasználó számára ez miért probléma?
  • sathinel
    mondjuk csatakrészegen bulizol az irodában, és a főnökök nem tudnak róla. de te vagy annyira marha hogy felrakod a facebookra. Gondolom így gyorsabban megtudhatja főleg egy barát, barátján keresztül aki láthatja, vagy ilyesmik. Ez mind user hiba nem a progi hibája.... De persze úgy állítják be hogy a progi a hibás. ha nem vagy tenorista leszarják hogy gizikével a hétvégi randit beszéled meg, vagy a haverokkal focizás, stb van fenn az senkit nem fog érdekelni. Rohadt izgalmas lehet mások ilyen fotóit nézegetni főleg ha vadidegen:D

Sok az üldözésimániás úgyérzem.
  • MartonRoby
    Mindenki úgy félti a magánszféráját, hogy jajj meg ne tudják, hogy mit csinál a neten. Adatokat gyűjtenek róla, és ez rossz, és csúnya nagy társaságok, stb...

Mégis mitől féltek? Te csak egy pont vagy a rendszerben... csak egy adat, egy SZÁM! A statisztika amit készítenek a felhasználók alapján az pedig azért lényeges, hogy hamar lehessen látni a tendenciákat, és fel lehessen készülni. Ha egy vállalat hosszú távra tervez bizony észben kell tartania ilyen dolgokat.

Mindenki szidja a Google-t, hogy a felhasználói kereséseket elraktározza, és profilt készít a felhasználókról annak érdekében, hogy a számára megfelelőbb keresési eredményeket tudja kidobni. Hát igen... ez aztán a köcsögség :D Erre a Google mit csinált? Nyilvánosságra hozta, hogy kiről milyen adatok vannak eltárolva, és bárki megváltoztathatja, vagy ki is törölheti.

Valaki kérem magyarázza el nekem, hogy milyen hátrányok érik abból, hogy többet tudnak róla, mint szeretné? Konkrétan!
  • sathinel
    oh család otthon, barátok szintén külföldön, és kapcsolattartásra majd minden nap levelezgetek, elküldöm a fotókat, stb. végülis minek a számítógép ja ha lehet levelet is írni. Vagy morze jelekkel is mehetne még mint régen mert az is jó volt.

Ha rád nézve marhaságot osztassz meg ami miatt aztán éghet a fejed akkor az max a te gondod hogy annyira marha voltál nem az oldal a hibás szerintem...
  • Rotyoka
    Azért eléggé el vagy tévedve, nem a plázapicsákat kéne alapul venni ilyenkor
  • opeca
    Nézd végig a napiszart, sok csíra gyerek össze-vissza megosztogat mindent, aztán kikerülnek a tartalmak, nevetség tárgyává válnak, utána meg őrjöngenek, hogy szedjék le:)

De persze ez csak egy kis szegmense az egésznek, viszont bizonyítja, hogy a kikerült tartalom bizony erősen szubjektív megítélés alá esik függően attól hogy éppen milyen közönség és hol nézi.

Amúgy a véleményem a facebook-ról, hogy egy ostoba, a primkóknak való kattogtatás. Tipikus, jó játék hülyegyerekeknek...
  • 82freddy
    Most akkor lesz egy újabb email címem: [email protected]@facebook.com ? LOL
  • Ferrer
    Nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani. Ez ilyen reflexszerű dolog lehet, hogy félünk az ÁVH-tól... Mindenki tudja, hogy a Facebook is csak egy vállalkozás, reklámokból él.
    Ha meg valaki valóban annyira félti a magánszféráját, ki se menjen az utcára, ennyi.
  • csulok0000 #15
    ---
    Egy általános jellegű személyi azonosító valóban jó ötlet, nem kellene fölöslegesen 50 különböző kártyát magadnál tartani meg ugyanennyi számot tudni.
    ---

Engem nem zavar ha egy cég tudja hogy kik az ismerőseim vagy hogy mikor látogattam meg az oldalát. De az igen ha közben személyes infókat gyűjtöget, ráadásul olyanokat melyeket én "szándékosan" sehol sem adtam meg. Ezzel nem az a bajom hogy most pénzt csinálnak belőle, hanem az hogy akik ezeket felügyelik szintén emberek. Sokan pedig megbíznak az oldalba és szinte minden infót megadnak, feltöltenek magukról, úgy hogy közben azt szeretnék hogy azt mások ne láthassák, csak ők, de a háttérben valaki nagyon is hozzáfér az adatokhoz és visszaélhet vele. (lsd: Google alkalmazott)
  • shaark
    karesz6: Sok országban egyetlen egy száma van az embernek, ami a személyi száma és azt használják mindenhol úgy az egészségügyben, mint a közigazgatásban. Érdekes módon hátránya nem nagyon származott az embereknek belőle és egyáltalán nem biztonságtalabb, mintha több különböző számmal azonosítanák az embereket. Az viszont teljesen igaz, hogy a FB és társasága a felhasználói szokásokat "adják el".
  • polanyin
    Szefmester!

"1. A facebookon ugyonolyan gyorsan veszem fel a kapcsolatot a barátaimmal mint pl iwiw-en vagy a myvipen." - igen valószínű álltalában kattintani kell hozzá hogy ezt meg tedd mindenhol min.2x sajnos még rágondolással nem működik... Értelmetlen megnyilvánulás...

"2. Egy frissen létrehozott e-mail címmel beregisztrálva kamu adatokkal is a valódi ismerőseim adta be mint lehetséges ismerősöket. (ez több mint fura)" 2ok lehetséges = ipcím.. ami mondható ugye azonosításnak vagy teljesen véletlen.. Ami azt illeti mikor én regisztráltam nekem is ismerősöket dobált ki.. Szerintem ez korrekt. De kiváncsi volnék mivel játszol ha iylen okosságokat teszel..

"3. Az adatvédelmi nyilatkozatukat elolvasva rájöttem, hogy nem csak a belépés idejét, de az IP-címem és a látogatott weboldalaim is menteni szeretnék, a levelezéssel és a kapcsolataimmal együtt is. (amiket ha jól tudok te soha nem törölhetsz teljesen véglegesen, max azt hiszed. De náluk megvan minden)" - ez Facebookon belül történik és ezt minden más oldal is megtesz, természetesen csak egy bizonyos ideig.. Értelmetlen megnyilvánulás...

"4. Ha a barátaimmal viccelődni akarok, vagy beszélgetni akkor felkeresem őket, és valami valósidejű kommunikációt lehetővé tevő eszközzel veszem fel a kapcsolatot." - Ezt most nemtudom hogy tényleg ennyire .. vagy vagy csak csinálod?? a nehezen elérhető ismerősökkel többnyire ez a legjobb megoldás a kapcsolattartásra mint például ha én Mo-n vagyok ő pedig USAba.. Értelmezd.. Ha neked nincs távoli ismerősöd és nem kívánsz megosztani semmit, mert hát ugye ez a célja az oldalnak akkor minek regisztrálsz.. Nem kötelező

"5. Nem igazán akarok minden élményt mindenkivel megosztani... vagy legközelebb kiírjak személyes dolgokat is amik talán mások számára rosszul eshetnek? (pl miért nem szóltunk nekik is a buliról, stb.)" - Ez a hozzászólás meg aztán kész katasztrófa...:D nem nagyon értesz dolgokat...:D ki mondta hogy olyat ossz meg amit nem akarsz?? hát ez vicces komolyan:D Ha nem akarsz megbántani valakit vele akkor nem írod ki ennyi a történet...

Kb ennyi egy teljes felülbírálás és úgy hiszem teljesen igazam van!
  • hangulati
    igaz, nem mindenben ertek egyet az altalad leirtakkal, de szerintem Te erted, mirol probalok zagyvalni. kosz, hogy nem illettel jelzokkel:)
  • hangulati
    valami hasonlorol beszelek, legalabbis probalok. kar azt a latszatot kelteni, mintha hagynanak elbujni. ez mar ezer eve sem volt igy. gusztustalan az egesz. igenis legyen egyertelmu azonositas, es ez vonatkozzon mindenkire, kivetel nelkul. nem azt mondom, hogy ez a mai helyzetben lehetseges, de attol meg ez lenne a jo. beszelgessunk el majd errol a kovetkezo evezredben.
  • Szefmester
    gondolom egyfajta online azonosítóra gondolsz amik az ilyen nagy és hivatalos oldalakon a személyazonosságod igazolják. (Dél-Kóréában pl egy ilyen KSSN szám és a név kell a regisztrációkhoz hivatalos oldalakra, és a nagyobb közösségi oldalakra) S miért ne regisztrálnál be így? Talán olyasmit akarnál tenni ami mások vagy a törvény nemtetszését váltaná ki? Hát akkor ne tégy olyat.

Nem akarnák megfigyelni az embereket sem, ha azok nem akarnának mindenáron és szándékosan ártani másoknak.Ha a tenoristák nem csinálnák azt amit, akkor a mai napig egyszerűen és nyugodtan utazhatnál a világon bárhova, miközben a notidon játszol, vagy zenét hallgatsz egy mp3ason, és a saját üdítődet szürcsölgeted. A facebook egy tipikusan amerikai eszméket valló oldal. Mindent meg akarnak rólad tudni, még akkor is ha az neked nem tetszik.
  • Szefmester
    Amit eddig én tapasztaltam a facebook-kal kapcsolatban:
    1. A facebookon ugyonolyan gyorsan veszem fel a kapcsolatot a barátaimmal mint pl iwiw-en vagy a myvipen.
    2. Egy frissen létrehozott e-mail címmel beregisztrálva kamu adatokkal is a valódi ismerőseim adta be mint lehetséges ismerősöket. (ez több mint fura)
    3. Az adatvédelmi nyilatkozatukat elolvasva rájöttem, hogy nem csak a belépés idejét, de az IP-címem és a látogatott weboldalaim is menteni szeretnék, a levelezéssel és a kapcsolataimmal együtt is. (amiket ha jól tudok te soha nem törölhetsz teljesen véglegesen, max azt hiszed. De náluk megvan minden)
    4. Ha a barátaimmal viccelődni akarok, vagy beszélgetni akkor felkeresem őket, és valami valósidejű kommunikációt lehetővé tevő eszközzel veszem fel a kapcsolatot.
    5. Nem igazán akarok minden élményt mindenkivel megosztani... vagy legközelebb kiírjak személyes dolgokat is amik talán mások számára rosszul eshetnek? (pl miért nem szóltunk nekik is a buliról, stb.)
  • hangulati
    pont ezt gondolom. nem kell megosztani olyan dolgokat, amirol nem akarjuk, hogy mas is tudja. ennyire azonban ne legy naiv. en inkabb azt mondanam, hogy nem kell olyat tenni, amirol nem akarjuk, hogy mas is tudja. amit teszek, azt vallalom, de lehet, hogy ezzel csak en vagyok igy, a foldonkivuli. nem azt mondom, hogy minden lepesem megfelel a mai beteg torvenyeknek, de ezt is vallalom. mert hulye vagyok ocsem.
  • karesz6
    Miért nem lehet számot adni az embernek? Öcsém te nem tudom merre élsz de nem a földön az biztos.
    Személyi szám.
    TB azonosító
    Ezt a kettőt rögtön születésedkor vagy max kicsit utánna megkapod és nem véletlen hogy nem egy számot kapsz. Ezeket az adatbázisokat egészen kivételes esetektől eltekintve sohasem egyesítik mert akkor bárki bármikor megkaphat bárkiről bármiféle infót. A facebook ezeket az adatbázisokat akarja szépen felépíteni és nem azért hogy világuralomra törjön még csak nem is az egyes személyek adataiért hanem a belőle készíthető statisztikákért amit iszonyat drágán elad. Cserébe ezeknek az adatoknak a segítségével nagyon jó minőségű szolgáltatást nyújt ingyen )pontosabban addigra már megfizetted az árát) A wave akkor lett volna sikeres ha a microsoft csinálja és beleintegrálja a windows valamiféle folyamatosan szem előtt lévő helyre. Egyébként én pont leszarom hogy rólam mit gyűjtenek össze. Nem osztok meg olyan dolgokat amiről nem akarom hogy más tudjon. Ennek azért alapnak kéne lennie.
  • hangulati
    bocs. nem hiszem, hogy megprobaltad megerteni, amit mondani szeretnek. azert nem mondom hogy hulye vagy. inkabb probalj meg elgondolkozni a dolgon . az altalad emlitett szamoknak semmi jelentosege nincs. akkor lenne, ha a telefonszamod is az lenne. ha meg most sem erted, akkor nem tudok segiteni. nem lenne ebben semmi rossz, ha senki nem lehetne kivetel . es tudod mit? igazad van. a jelenlegi helyzetben valoban csak egy hulye kivanhat ilyet. vallalom. nekem is volt olyan (kezdeti) allapotom, amikor tobb nevet is hasznaltam. csak rajottem, hogy ez nekem nem jo. nem is lenne szabad lehetove tenni. pont. tudom... hulye vagyok, de mondtam mar, hogy vallalom.
  • MartonRoby
    OFF:

"addig nem is lenne szabad mukodni hagyni a dolgot."

Hát te aztán tudsz. Gondolom nem olvasol el semmilyen levelet legyen az e-mail, postai levél, netán SMS, hiszen honnan is tudhatnád, hogy tényleg az küldte, aki rá van írva? Nem az ujjlenyomatával azonosította. A legegyszerűbb ha egyből kidobod a fenébe... Sőt! A telefonos beszélgetés szintúgy mehet a kukába. De még az életben való találkozás is, mert lehet, hogy maszkot húzott az illető, és át akar verni...
    És miért kéne betiltani? Emberek milliói tökéletesen el vannak ezzel a rendszerrel, de mivel neked nem tetszik, így a megoldás egyből az, hogy tiltsák be?

"soha nem ertettem, miert nem lehet adni egy szamot az embernek, amikor megszuletik. elobb, vagy utobb ugyis ez lesz, es amikor ez bekovetkezik, az lesz az elso bevezeto lepes egy valodi demokraciaba."

Személyi szám, Taj szám, adó szám... hirtelen ennyi. És ha azt hiszed, hogy demokratikus dolog számokkal hivatkozni eberekre akkor hülyébb vagy mint a sok évi átlag...

ON:

Hogy MsUser-nek is válaszoljak. Lehet, hogy igazad van, és nem látom, hogy mi a valódi oka. (Bár gondolom az, mint minden cégnek, hogy meggazdagodjanak)
    Számomra a facebook azért jó mert:
    1. Kapcsolatban maradhatok olyan ismerősökkel akikkel ritkán vagy sajnos egyáltalán nem tudok találkozni.
    2. Megoszthatom az élményeimet, a poénjaimat a barátaimmal.
    3. Segíti az információk gyors elterjedését.

Én leszarom, hogy (szerinted) miért nem jó. Amíg én a saját szemszögemből nézve pozitív dolgokat tapasztalok addig használni fogom. Nem érdekel, hogy azért csinálják, hogy meggazdagodjanak. (Egyébként hülyék lennének ha nem ezért csinálnák.) Engem csak a saját érdekeim hajtanak. Ilyen kis önző vagyok. És mivel számomra hasznos, így használni is fogom.
    Peace

• MsUser
    Még egy ok hogy ne legyek FACEBOOKRATYI, nem hiszem el hogy a sok veréb nem látja a valódi okát az ilyen közösségi kupacoknak. A legjobb, a legnagyobb
  • hangulati
    ugy, de ugy orulok, hogy nem regeltem erre a kartekonysagra. szerintem egyebkent az ujjlenyomat-alapu bejelentkezes lenne fair. na itt aztan tenyleg, ha valaki irogat, az legyen o maga. de biztosan. addig nem is lenne szabad mukodni hagyni a dolgot. soha nem ertettem, miert nem lehet adni egy szamot az embernek, amikor megszuletik. elobb, vagy utobb ugyis ez lesz, es amikor ez bekovetkezik, az lesz az elso bevezeto lepes egy valodi demokraciaba. de liberalis eszmeket hirdetni, es kozben pokhalokat szovogetni enyhen szolva is gusztustalan.
  • Ferrer
    "Az 500 millió Facebook-használó a bejelentkezési névvel kezdődő és @facebook.com végződésű címet kap. "

Mi az, hogy bejelentkezési név? Az emaillel jelentkezünk be a Facebookra.
    Az eddig belső levelezés azért nem szűnik meg, ugye?
  • Sir Cryalot
    Jobs szindrómás a gyerek?