Nem egységesek a gyártók az SSD jövőjét illetően
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tudom-tudom az ára, meg hogy hamar nem fogja leváltani a HDD-ket.Ez igaz, de egy 64Gb-os már 30k-ét megkapható, és a gép "pörgését" illetõen kb. 10-20x nagyob sebességnövekedést érezhetünk. Akinek nincs, az el se tudja képzelni mirõl marad le. A nagy fájlokhoz meg marad a HDD.
A cikk is hülységet beszél,hogy az olcsóbbak még a 100mb/sec-et sem érik el. Szekvenciális olvaasásban lehet, de ez kb. utolsó utáni szempont.
4kb-os Random olvasásban(ami jellemzõen a programbetöltés, win használat) egy átlag HDD 0,2-0,5Mb/sec-et olvas, míg a legolcsóbb SSD is tud 10mb/sec-et.
Egy mai középkategóriás SSD-nél nem az adatra kell várni, mint BÁRMILYEN HDD esetén, hanem a procira(még egy i7-es esetén is)
Egyszerûen felemelõ érzés, hogy egy egyszerû Core2-es egy SSD-vel kb. úgy mûködik,hogy bootnál megjelenik az asztal, feldobálja az MSN-t Skpe-ot, de net még nincs..homokórád nincs, dolgozik a gép, de KÖZBEN már indíthatsz is BÁRMIT, és arra sem kell várni. Photoshop megnyitása közel 10000 brushal vinyóval kb 1 perc, addig meg malmozol. SSD-vel fél perc, de közben ugyanolyan gyorsan reagál. Opera, TC, Media player, Foobar, utorrent, Acrobat reader egyszerre kb 3-4mp alatt indul a PS töltése közben. Nem háttértárolóként kell rá tekinteni, hanem sebességet növelõ alkatrészként.
Összegezve ezerszer többet ér sebességben, mint egy új proci 40-50k-ért. Akkor mi is a drága?
ui: 10000 írásnyi várható élettartam,kb ez a reális. Van bennük egy algoritmus, ami segít a terhelést egyenletesen elosztani, így nem darabokban használódik el, és lesz egyre kisebb a meghajtó,hanem egyszerre válik használhatatlanná. Ez egy 64gb-os SSD-nél 625Tb adat. Még ha a lapozófájl, és a böngészõ cache is erre kerül, napi 50gb(brutálisan sok) írással is 35 évrõl beszélünk. Tegyük fel,hogy a várható élettartam csak a fele lesz. Ki a tökömet érdekel?
de ti vegyetek es porgessetek a piacot, hogy legyen verseny es innovacio 😊
nagyobb memoria kell, es akkor bent marad a memoriaban ha kilepsz belole
amugy nem irtak, de biztos hogy SLC flash memoria lesz azokban a seagate hibridekben azok birni fogjak jobban
Jó, tudom, Notebookba nem fér 16G, de hát arról én nem tehetek, hogy neked ilyen perverzióid vannak, hogy nem asztali gépen játszol. Sok sikert és örömet arra a 2 hónapra, ami alatt eléri az memóriaként használt SSD meghajtód az 1 millió írást, és elkezdi hányni a badsectorokat.
OCZ Vertex2 120GB 3,5"
Érdemes ennél a cégnél szétnézni. Nagyon jók az áraik, és mivel az EU-ban vannak nem kell vámmal és ÁFA-val foglalkozni. Nekem legutóbb 1 nap alatt leszállították a rendelésemet.
Én vettem egy Corsair Force 60-at. 285 megát olvas, 275-öt ír, 20 sec Windows töltés (50-60-ról), természetesen kb. 8-12 trayfoglalóval együtt. SC2-ben amikor elindul a játék (Ultra beállításokkal, tehát a leghosszabb töltési idõvel) nem kell izgulnom a drone-ok szétválasztásánál, mert nincs semmi szaggatás. Nem azért félelmetesek az SSD-k, mert gyorsak, hanem mert gyakorlatilag 0. hozzáférési idõvel hozzák be a memóriába az adatot. Én ajánlom mindenkinek. Photoshop 10 CS3 töltése 2-2,5 sec, de ha közben gyorsan kattintasz Firefox-ra, Thunderbird-re, akkor felmegy 2-2,5 sec-re 😄
Corei9-9700K, Giga Z390M Gaming, 32GB DDR4, GeForce RTX 3090
anno, lehet vagy 10 éve is, olvastam egy cikket, miben az állt, hogy létezett egy prototipus HDD, amelyett egy kristály alkotott és lézerrel irtak bele, asszem 3v4 db kellett. Nos az akkori HDD-khez képest a gyorsaság sokszorosát haladta meg, árban nem lett volna sokkal frágább mint a klasszikus HDD.
A lényeg az, hogy nem dobták piacra, mert az akkori vinnyók ára szinte a 0,- ra csökkent volna 😊ki tudja már holl lenne a hardware, ha nem a pénz húzná vissza a fejlõdést 😊 az autó ipar hasonló cipõkben jár..
A hibrid megoldások véleményem szerint arra lehetnek jók, hogy a fájlrendszer adatait (hogy mi hol van a lemezen: FAT tábla, MFT) kellene az SSD részbe tenni, mert a legtöbb olvasás onnan történik, sokat gyorsítana szerintem. Az írás csak töredezettség-mentesítéskor lenne jelentõs...
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Phenom II BE 955 3,20 GHz @ 3,82 GHz O.C.
4x Kingston HyperX DDR2 1066 MHz
HD4850 1 GB Vapor-X
A windows élményindex a merevlemez kivételével 7,3-mat ad mindenre a max 7,9-bõl. A merevlemezem 5,5 körüli, amivel a World of Warcraft Ultra grafikán griffen repülve - vagy éppen BG-n -, úgy szaggatott, hogy volt hogy másodpercekig fagyott, ha éppen nem repültem, akkor meg a 112 FPS-t még Dalaranban is vitte, ami egy tipikusan olyan hely, hogy a legjobban laggol az egész játékban. Desktopon ezt a problémát megoldottam Raid0-val, de notin nem tudom, szóval jön az SSD, aminek biztos vagyok benne, hogy amellett, hogy gyorsabban fut a WoW, más elõnye is lesz!
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
2. Amíg játszottam WoWot (mondjuk kb 1 éve abbahagytam), addig abszolúte nem érdekelt hogy hogy villog a vinyó lámpája. Meg nem akadt emiatt sose. De ha te villogásmentesítésre kidobsz mondjuk 50-100eFt-t az ablakon, ám tedd.
3. 320G diskemen van 40G hely. Megnéztem csak a work mappámat, 200G. Megjegyzem windowst 1x bootolok 1 nap, viszont pl a work mappába folyamatosan írok-olvasok, szóval kíváncsi vagyok a seagate vinyó mit cachelne be a 4G-ba, de esélyes hogy nem a windows meg a WoW mappáját.
Ez pedig egy idejétmúlt mantra: "Amúgy a Winfos swap fájlja javasoltan 1,5-szerese a tényleges fizikai memóriának". 2G memóriával is simán ki lehet kapcsolni XP alatt, és semmi baj se lesz, nem lesz semmi se lassabb. Linux szerverünkben (régi darab) 2G memória van, és swap használat nulla. Szóval ott pl abszolúte nem érné meg pont a swapet kirakni SSD-re, mert azok a szektorok (swap partíció szektorai) pont nincsenek használva a disken.
Én azt mondom, hogy a memória az dram modulokból van, nem pedig pörgõ korongokból. Ha kevés, kell bele tenni több dram modult - de én swap fájl méretet emiatt már nagyon rég nem emelek.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Na most akkor ha 3 év múlva ki kell kukáznom, akkor kurvára nem éri, akármilyen gyors, vagy csendes.
2: Tudod mi nem fér fel 4 gigára? Mondjuk az a 16 gigányi MPQ fájl amibõl a World of Warcraft folyamatosan olvassa a textúrákat, és emiatt nem villog, hanem _világít_ a HDD LED, fél órával azután hogy már réges-rég tudja hogy melyik szektorokon van!!!
3: 80 GB-ra mi fér fel? Nálam 72 GB-on - jelenleg 160 gigás HDD - van egy abnormálisan nagy méretû, streamelés által elcseszett 27 gigás world of warcraft mappám, aminek 22,5-nek kellene lennie, egy windows xp home, windows 7 home premium, mindkettõn egyenként másfél gigás program files mappa, ugyanazokkal a felhasználói programokkal, külön page file-al, engedélyezett hibernálással - 2 giga RAM - meg egy Ubuntu.
Egyéb?
A cache-elés tényleg dilemma, bár ugye ez kikapcsolható Windowsban, és szerintem egy nagyobb SSD-t tartalmazó, ügyes algoritmussal felszerelt vinyónál már lehet meg is érné kikapcsolni. Bár ez így csak félmegoldás, de lehet, hogy Winfosban egy service pack-kel utólag is pótolható lenne a hozzáférés mérése alapján történõ cache-elés.
g73jh, sapphire 6970, amd 1090t, crosshair 4 formula, vertex 2 120gb, 8gb corsair 1600mhz
Nyilván a 4GB egyrészt azért 4GB, mert ennyi ami olcsó, másrészt viszont azért, mert ennyi amivel lehet valamit kezdeni, és nincs akkora difi 4G és 8G között, mint amit ez árban jelentene. Pl: 1TBs disk durván 1/4Gdb szektorból áll (4k-s szektor méret esetén, 2011-tõl már nem is lesz más). Ha minden szektorhoz társítanak egy 32 bites számlálót, hogy hányszor volt használva, az pont 1GByte. Ezt nyilván érdemes SSDben tárolni, mert az a leggyorsabb. 3GByte marad arra, hogy a gyakran használt szektorokat ebben tárolja. Nyilván jobb lenne, ha ez nem 3GB, hanem 7GB lenne, de 3GB-ba már elfér egy komplett fájlrendszer tokkal-vonóval, a 7G-be max bekerülne pluszban a swap, és annyi. Az SSD ugye jóval gyorsabb fájl hozzáférést jelent - szektor hozzáférés 1ms alatti, szemben a HDD 8-10msel, és ugye 1 fájl olvasásnál ilyenbõl inkább 10 van mint 1 (direktori struktura, fragmentáció, stb). Ami egyelõre nem túl jó, hogy az oprendszerek nem kezelik, hogy a drive SSD részét ne cacheljék, csak a hagyományost (a cache rendszernek mérnie kellene a disk hozzáférések idejét, nem pedig azt feltételezni, hogy a lemez bármely szektora nagyjából ugyanolyan gyors).
SLC-re felesleges egyenlõre várni mert brutálisan drágák, holott egy 30 GB-os MLC-t megkapsz már 16.000-ért is, ha jó helyen keresed. Ez mellesleg nekem BÕVEN elég. Felteszem a Win7-em ( 10 GB ) minden programom ( +10 ) és még van 10 GB szabadon. 😉
Az MLC pedig elég gyors, nézz YouTube videókat róla. Karácsonyra ezzel lepem meg magam.
Nyilván ha valakinek végtelen sok elpazarolható pénze van, az vegyen 80-120G SSD-t, és legyen boldog vele. De azért a Seagete se hülyék gyülekezete. És ne felejtsük el, hogy nekik megvan a HDD és SSD gyártási technológiájuk is, míg a Sandisknek spec HDD technológiája nincs, így a Sandisk nyilván az SSD-t fogja favorizálni.
80G-ra meg mi fér fel? Felraksz rá 1 windowst, meg mondjuk 2 felhasználói programot, és tele van. A hibrid módszerrel meg akár terrabyteos vinyónál is gyorsul a fájl elérés.
SLC -re lehet varni vagy nem?
a kovetkezo 1-2 generacio mit jelent? evekben
A zseni nem lehet tekintettel az egyszerü emberekre!