146
Power ledekkel kapcsolatos dolgok.
  • kjhun
    #146
    Megjöttek a marslakók.


    Ez távolról annak látszik.
  • fonak
    #145
  • kjhun
    #144
    40 féle LED 1 képen.


    Amit, látni az egyik sarokban, a GOLDEN DRAGON PLUS névre hallgatót. Nem, ez van a legolcsóbb kínai LED-lámpákban? (Az OSRAM-ot dobta ki gyártóként. Vagy, csak egy kínai klónja?)
    Utoljára szerkesztette: kjhun, 2015.03.17. 22:51:08
  • kjhun
    #143
    Bocs, a floodért.

    Az origo, majdnem ugyanazzal a címmel 2 cikket is írt róla. A másik: Nobel-díj a kék LED-ért

    Megsértődött a LED feltalálója a Nobel-díj miatt Valamennyire érthető a tudós sértődöttsége.
  • kjhun
    #142
    Nobel-díjat ért a kék LED
  • kjhun
    #141
    Nanotechnológiával 57%-al fényesebb/hatékonyabb LED(?)
  • kjhun
    #140
    Köszi. 100%-ig biztos vagy benne? A 0.2W-osban mekkora a LED-chip?
  • alexmuller
    #139
    0,5 w-os
  • kjhun
    #138
    Sziasztok

    Képről meg tudná valaki mondani, hogy 0.2W-os vagy 0.5W-os lehet-e eme superflux LED?
  • RelakS
    #137
    érdekes...

    Ha ebből tudnának megfelelő méretű és fényű H7-et csinálni, már dugnám is be a kocsiba :)
  • kjhun
    #136
    Újfajta LED kivitel: COG LED

    A többi kép és infó itt: Link

    Érdekes, de mi lesz a termelődő hővel? A foglalat nincs egálban egy hűtőbordával.
  • kjhun
    #135
    Ez érdekes: LED hatékonyság 100% fölött
  • kjhun
    #134
    Ez, már jobb az XM-L LED-nél, bár ez is csak ~210lm/W-onként 350mA-en, de csak 25fokos chiphőmérséklet mellett. Viszont, 85fokon csak 175-185lm/W-ot tud. Ez a 303W/lm-es LED, kb. 1750-1900lm-t kéne tudnia 3A-en. De, ha 1A-en tudná ezt 350mA helyett, akkor ~2050-2150lm lenne a fényáram. Vajon, hol a felső határ? 380-400lm/W-nál, esetleg igencsak hidegfényű LED esetén, akár 500lm/W is lehetséges?

    És, egy XP-L klón, XB-H LED (500lm 5W-on.)

    Ez, kissebb mint a másik, elvileg vakítóbb a másik LED-nél. És, ami fura ezekben a LED-ekben, hogy miért ilyen a lencse rajtuk? Matt, vagyis nem víztiszta és szögletes az aljánál.
  • RelakS
    #133
    ilyesmire gondolsz?

    Tudom, ez csak 200lm/W 1W-on. Sajna mindenhol a maximum teljesítmény van megadva, ami még ennél is 100lm/W: Up to 1079 lm @ 10 W, 85°C

    Viszont amiket kiadtak, azoknak szépen lement kb 3-2,9V körüli értékre a nyitófeszültsége.

    Hurrá a sokára szerkesztés miatti dupla posztért :D
  • RelakS
    #132
    ilyesmire gondolsz?

    Tudom, ez csak 200lm/W, de ahogy átnéztem az oldalt, szinte csak kb100lm/W ledeket találtam.
    Update: fene, ez is csak 100lm/W: Up to 1079 lm @ 10 W, 85°C
    Vagy én nem értek valamit, esetleg 1W-on mértek 200lm-t

    Viszont amiket kiadtak, azoknak szépen lement kb 3-2,9V körüli értékre a nyitófeszültsége.
  • kjhun
    #131
    Sziasztok

    A CREE belehúzhatna már, az igen hatékony fényhasznosítású LED-ek piacra dobására.

    Mivelhogy átlépték a 300lm/W-os határt.

    Cikk
  • kjhun
    #130
    Áááááhhh, ez kéne a bicajra. XD

    Lézerfényszóró.

    Szerintem, nem kell sokat várni a kínai verziókra. Vajon, ki lesz az az elvetemült gyártó/modder, aki ezt legyártja bicajra való lámpa formájában.:D (Hátsó lámpaként, már gondoltam rá, DVD-íróból való vörös lézert felhasználni. Csak, hogy nem bír annyit, mint a LED, kényes egy cucc.)

    Ha, jól sejtem. kék lézerek vannak benne, és sárga foszfort gerjesztenek benne, mint a LED-ekben.


    Ennek, az elrendezésnek egy részét, már hasznosította egy pár gyártó a LED-es bicajlámpákban. Vagyis, hogy felülről világítsuk meg a tükröt.
  • Kalash17
    #129
    Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy cree Led fényében mennyi infra van, illetve a fény miylen hullámhosszú?Infra fényforrást szeretnék az éjjellátómnak, és van egy fókuszálható fényű lámpám.Úgy képzeltem hogy veszek egy fényképezőgépekhez gyártott infra szűrőt, és egyszerűen elé rakom.Mit gondoltok, ez így működne?előre is köszönöm a választ
  • RelakS
    #128
    Valahol a neten mintha azt emlegették volna, hogy ez tuladjonképpen XP-E2, csak kis tokban. Mindenesetre így még inkább pontszerű a fényforrás, tükörnek is jobbat tesz szerintem. Meg így talán kisebb tükrök/lencsék is jók neki, ennyire nem vágom az optikát.
  • kjhun
    #127


    Ez, már veszettül apró, amit linkeltem XQ-D/B LED-eket, ahhoz képest ez még kissebb. (1.6*1.6mm) Akkora, mint egy cerka hegye. Ez, lesz az új "XR-E" LED??? (XR-E LED-ekkel csináltak jó thrower (messzirehordó) lámpákat.) Mivel relatíve, ennek a LED-nek a legnagyobb az egységnyi területre kiszámítható relatív cd-ban mért fényerőssége. Bár, az XM-L/XP-G se nagyon marad el tőle.

    Kicsit nagyobb méretben:
  • RelakS
    #126
    Azt néztétek már, hogy a Cree milyen kis pörsenéssel is megjelent?
  • Kalash17
    #125
    Sziasztok!Vettem egy jobb fajta 2000 w-os fókuszálható lámpát.Viszont zavar, hogy a nyomógomb 3 funkciót kapcsol.100 %, 50% fényerő, illetve villogás...Nem lehet az utóbbi kettőt valamilyen módon kiiktatni, hogy csak ki be kapcsolódjon?Előre is köszönöm a választ
  • RelakS
    #124
    Foton hajtóművet valaki?
  • RelakS
    #123
    a gáz az, hogy 15 ilyen ledet ahhoz, hogy ledenként 500 lumen kijöjjön, kb 1,5-1,8A-el kell hajtani. Ez barátok között is 22,5-27 amper. Egy jobbféle védett LiIon akku 5A körül azt mondja, hogy \'nyádpics\', és lekapcsol :) Nagyon jók 10-15A-ig elmennek, de az átlag kínaigagyi 1-2A-nél megadja magát.

    Másik, hogy 2000mAh szokott lenni egy ilyen akku kb, a ráírt szép nagy számok ellenére is. Ez 8000 négy akkura vetítve. Ha 24A-es fogyasztásra egyszerűsítünk, akkor is 20 perc alatt megette az akkukat a lámpa...
  • kjhun
    #122


    Annyi LED-el, illene már legalább 1-2km-re elvilágítania, nem 200m-re. XD

    Akksik? Az nálam, nem lenne most gond. :D #119 -nél linkeltem 8db-ot. És, tegnap kaptam fél szatyorral ismét. Így van kb. 40db.

    Kép:


    A jobboldali pakkot, már szétkaptam, volt bennük ~2.5V, 5 percig ráeresztettem 12V-ot az egészre, így felszaladt ~3.3V-ra. 1-et kikaptam belőle fel is töltöttem külön. Ezek 2000mAh-sak. A felső keskeny 2200-as, 6 cellás pakk. A kobb oldali bontatlan a leggyengyébb, azok 1800-asok, elvileg 8db. A középsők is 2000mAh-ás, ez is 8db. Míg a baloldali pakk, meg 2200-as, ez is 8db kell hogy legyen. Így van elviekben 42db, majd kiderül mind jó-e. A lámpát se ártana befejezni, az XM-L-t is felrakni bordára. Kapcsoló kéne dögivel, meg váz/tartó akksik/kapcsolók, és a komplett lámpa felrögzítésére.
  • RelakS
    #121
    hmm... 15 led ... de legalább négy akku kell bele :]
  • Kalash17
    #120
    Sziasztok!Kis szakmai segítséget igényelnék!Egy PNV-57 es éjjellátóm van, ehhez szeretnék infra megvilágítást az alábbi kritériumokkal:

    -Kompakt méret
    -12 v, vagy kisebbről üzemeljen
    -legalább 50, de még jobb ha 100 m hatótávú legyen.
    -Minél olcsóbb

    Hallottam ilyen power infra ledekről, amik jóval erősebbek a normál infra ledeknél.Ilyet hol lehet kapni?Egy hasonló szerkezetet kellene öszerakni ebből, mint amit pár sorral lejjebb Kjhun mutatott be, de ez pontosan hogy áll össze?

    vagy

    Van hozzá infralencsém, de sajnos csak hagyományos izzós lámpával üzemel, Leddel nem!Tudtok olyan lámpát ami hagyományos izzó ellenére nagy hatótávval világít és tudom mondjuk sisakra rögzíteni?(tehát nem túl méretes darab).Vagy kapható olyan infraszűrő, ami leddel működik?

    Esetleg ha bármilyen más megoldás létezik az is érdekelne...Aki tud egyet azt kérem ne fogja vissza magát! :) Előre is köszi a válaszokat, Üdv!
  • kjhun
    #119
    Sziasztok

    Kaptam egy ilyen laptop akku pakkot.

    Szétbontva így néz ki:
    [img=http://www.kephost.com/thumb/2013/7/31/a1_2013_7_31_khklomgb13_tn.jpg]

    Ha, mégse jó a link, akkor a kép itt:


    3.86V-ot mértem mind a négy pakknál, kettesével vannak párhuzamosan kötve és úgy sorban. 4Ah-ás a pakk. Ha, valamelyik aksi párja döglött lennw, akkor gondolom nem ugyanakkora lenne a feszültség a többihez viszonyítva, és a párját is magával rántotta volna. Ebből gondolom, hogy mind a 8 cella jó. Bő 1 hete vettem egy XM-L T6-os LED-et is, a vásárban. Volt, ott mindenféle kacat az árusnál. És Li-os akkutöltőt is, 1 akksihoz, egy ezres volt, a LED meg 1500Ft. Itt a megyében aligha juthatnék hozzá ilyen cucchoz máshol, még az elektro-s boltban se nagyon vagy drágán. Például a 10W-as 3*3 chipes LED 3300Ft, igaz van rá ragasztva aszférikus lencse, ami máshol feleannyi, igaz lencsével vagy anélkül.

    Az XM-L LED, meg pont így néz ki (ott meg 1.5* annyiba kerül):


    Az akksik meg mikori gyártásúak lehetnek?
  • kjhun
    #118
    Sziasztok

    A LED-lámpa projekt csigalassan, de halad. XD

    Összetevők: Kisméretű alu-hűtőborda, CREE XR-E LED, 2 db lencse, a kissebbik segédlencse ebből belezve, a kereső részéből.

    Képek:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    A segédlencse, a tükörrel együtt. (RLT-klón, de nem a legjobb.)


    Ugyanez, alulról, beragasztva az lencsetartóba.


    Ugyanez, felülnézetből. Látszik az eleje szélessebb, ahová a nagyobbik lencse kerül.


    A nagyobbik, bikonvex főlencse.


    Az egész lámpa, kábé hogy nézne ki, mindenféle tartókonzol, egyebek nélkül. Hogyan lesz az megoldva, az jó kérdés még. A kapcsoló(k)nak, akksinak is kéne valami tok/doboz, amiben legalább por/vízállóan lenne elszigetelve. És az egészet kormányra/valamire felfogatni.

    Az optika tartó alatt, 1mm vastag bicikligumi van, bár gyári gumigyűrű jobb lenne. Ragasztás mennyire szigetelne? Bár gondoltam fémragasztóra is, így talán csavarok sem kellettek volna. (Ahány darab annyiféle. XD) Kérdés, hogy a fémgyűrű nélkül (Ami a főlencse felett van.) hogy, miként fogassam fel a lencsét/ragasszam bele? A pillanatragasztó az nem lenne jó, az erős párolgása miatt, de még a tizenX-éves Techonokol is párolog. Amint látható a képen, a harmadik képen a fémcsőnek, a belső részét, ha kikenném a ragasztóval, akkor talán megfogná a lencsét, de jól szigetelne-e? Tömítőgumik lennének oda jók a főlencse alá és fölé szigetelésnek, és úgy belefogatni valahogy. Ahogy a távcsövekben/optikákban, vannak a lencsék, egy keskeny menetes fémgyűrűvel belefogatva, úgy lenne a jó. Körmöskulccsal szerelik őket.


    A lámpa fénye, az 1W-os LED-el szerelt lámpához képest. 1A-on hajtva, 3m-ről. Kicsit alulexponálva.


    És, a 60W-os izzóhoz viszonyítva, ugyanúgy 3m-ről világítva a falra. A sugárzási szög az 13fok.



    Talán valamikor kész lesz.
  • kjhun
    #117
    Cree-éknél kijött 2 fajta új "kocka" LED. Olyan picik, hogy ezt már aligha forrasztaná meg az ember házilag bármire.

    XQ-D LED

    XQ-B LED
  • kjhun
    #116
    Na, akkor linkben.
  • kjhun
    #115
    Sebességkijelzős bicajlámpa.



    Képek itt

    Origós cikk

    A fénye nem rossz, bár kicsi területet világít be. Sac per kábé 1-3W-nyi lehet a projektorban lévő LED fénye.
  • kjhun
    #114
    Cree-ék, már megint alkottak a laborban: CREE: Újabb rekord 276lm/W!! (4401K, 350mA)
  • RelakS
    #113
    bézbólütő
    hormonzavaros kukorica
    a lenti tüskés buzogány
    másik tüskés buzogány
    Szóval, ha el akarsz valakit kalapálni, és közben "rá akarsz világítani" az okokra, van miből válogatni :)
  • kjhun
    #112
    Egy, másik lámpás és késes topikból:

    Botond Special Buzogany Edition!



    Ezzel, aztán le lehet csapni valakit, ha rosszban sántikál.
  • RelakS
    #111
    A helyzetjelzőket kb 80mA-re lőttem be, azokat ugyebár elég látni, de ha spúr vagyok, már ez is világít, de legalább nem fűt. Így belegondolva, hirtelen nem is tudom, miért külön fény... lehet, hogy meg fogom nézni közelebbről az áramkört O_o
    A tompítottat és a reflektort változtathatóra csinálom: 250-500-1000mA-es lépésekben. Évekkel ezelőtt Skori és Zorko csináltak egy áramgenerátort, azt fogom használni.
    Az XP-C-k meg pirosak, szóval nem színszűrő kell, hanem ha elrontasz valamit, akkor napszemüveg :D Meg akartam mérni multiméterrel, hogy honnan-hova vezet (anód-katód-ot soha nem fogom megtanulni). A fehér ledek halványan világítanak ilyenkor. A piros led villant egy ökörnagyot, és utána fél másodpercig nem láttam A led köszöni, jól van :)
  • kjhun
    #110
    Kábé, azt írtam én is, előtte megnéztem hogy számolják.

    ISO1000-nél 1/90s, ez ISO100-nál írtam ~1/10-sec (1/9sec), ezt az 1/9sec-et nem biztos hogy tudná a gép, és csak közelítő értéknek adtam meg, és F2.8-ra. Egy kép F5.2-vel készült, vagyis, ami F2.8-nál (ISO100) ~1/10(1/9) sec, az F5.2-nél lenne ~1/3sec (0.4sec)

    Csak nem néztem rá a fényképezőre, a kép készültekor, hogy mennyin volt az ISO beállítva, a fájlok megnézésekor derült ki.

    Bicajfény:
    Összesen 12 vagy 16db XP-G lesz az első fény akkor? Az kb.: ~5000-8000lm lenne, ha az összes ledet 1.5A-on járatod.

    4db XP-C meg hátra, piros színszűrővel? Mert annak nem lesz jó az optikai hatásfoka, hiába a sok száz lumen. Jobb lenne eleve piros fényű ledek hátulra.
  • RelakS
    #109
    Nem biztos.

    Fény értékekben szokás számolni fényképezésnél. 1FÉ+ az ISO esetén duplázás, fényképezési idő esetén szintén. Rekesz értéknél kicsit bonyolultabb, mert ott a blende területe a mérvadó, ezért gyökkettővel kell, ráadásul osztani.
    Tehát ha 0FÉ-n vagy, ISO200 1/60s f4 esetén, akkor 1FÉ-d lesz, ha ISO400, 1/30s, f2,8 közül választod valamelyiket.
    Tehát: ISO1000->ISO100 setén 1/90s->1/9s kell a fényképezéshez. F2.8->f5.6 esetén pedig mivel két FÉ-t lépsz, ezért 1/10s (0,1s)->0,4s-ra növekszik a fényképezés ideje. ... szóval ahogy nézem, majdnem stimmelsz, csak ugye a fotómasináknál vannak kerekítések

    Amúgy érdemesebb egész értékekkel számolni, mert pl ISO1000 nem minden gépen lesz, de ISO800 vagy 1600 lesz azokon, amik el tudnak idáig menni.

    A 4+4+4+4 ledes (helyzetjelző, tompított, reflektor, hátsó fény) XP-G-kből lesz összetákolva, a hátsó fény XP-C.
  • kjhun
    #108
    Ami a képeimnél ISO1000 esetén 1/90sec, az ISO100-nál, ~1/10sec lenne? És, ha F2.8 helyett F5.2 (majdnem 5.6) esetén meg ~1/10sec helyett ~1/3 sec körül lenne? Jól számolom? (A viszonyítás végett, hogy a többi lámpa hogy világít.)

    Például:

    #51 -nél a 4.-dik (sötétben) és 5.dik (konyha) képnél: ISO200, F2.8, 1/11sec, a 6.-diknál meg: ISO200, F4, 1/4sec
    #67 -nél az utolsó: ISO200, F3.7, 1/11sec

    RelakS: A 4+4 ledes lámpa, az milyen ledekből lenne összerakva?
  • RelakS
    #107
    1: azt a 6000 lument majd meglátom. Megmérem, mit eszik az akkukról, abból egy felülbecslést lehet csinálni.
    2: nem feltétlenül főrefinek, de pl megállok, előkapom, szétnézek.