Pure Audio, az elfeledett audioformátum
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Én nem úgy hallom, hogy elvérezne.... de ez a DVD-A vs SACD egy meddõ téma már.
Több tucat külföldi fórumon kiveszekedték a legjobbnak az egyiket, azután 2 évre rá a másikat.
Az SACD szimpatikus a Hi-Fi gyártóknak, hiszen mindegyik nagyobb név tart sztereó SACD játszót, és ezt a Delta Sigma modulációt többnyire már kijavították.... A lényeg, hogy jobb mint a CD mindenképp.
drágább DVD és BluRay lejátszók eszik mind a kettõt..... és mind a kettõ nagyon jó :-)
Az SACD-vel nem a fázispontosság a baj, az jobb, mint a CD, de a delta-szigma jel nem képes lekövetni a gyors amplitudóváltozást (ezen a bitfrekvencián), ezért lágyabban szól. Klasszikus zenére kb. jó, de a karcos elektronikus hangokon elvérzik.
Amiket írtam külsõ HW azok valóban studio munkákra valók, de tisztán dinamikusan szólnak !
Megfizethetõ szempont volt a lényeg !
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
60 ezerert egy tobbemenetes kartya nem lehet olyan komoly minoseg, mint egy 2 bemenetes, ugye, ha az arres meg a marketingkoltseg hasonlo.
Az ASUSnak erdemes megnezni a jel/zaj viszonyat. ;)
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Bár valóban választhatod, hogy egy HDMI kimenetes Video kártya küldje ki a jelet mondjuk egy HDMI -vel rendelkezõ házimozi erõsítõ felé, majd annak a DSP processzora és DAC-ja oldja ezt meg.... és onnan a füles..... Egy ismerõsöm is ezt teszi a Rotel házimozi erõsítõjével, igaz az nem 2 Forintos cucc.... valóban kiváló lehet ez is. Az olcsóbb házimozi erölködõk áramkörei eléggé zajosak lehetnek az olcsó kategóriában.... A 100 HUF kategóriában a Harman/Kardon , Yamaha, Onkyo kifejezetten jó hangúak szerintem, de ez lehet szubjektív....
Ennyit a technikáról és ZENÉRE FEL :-) Jó zenehallgatást mindenkinek ! :-)
A hangkártya nem egy hülyeség. Ahogy coolbboy83 írta többször is, egy jó minõségû DA processzorral jó dolgokat lehet csinálni. Azért van! Többre mész vele, mint egy hifi hdmi kódolóval. A másik, hogy a hangkártya procija ugye programozható, nem véletlenül vannak pár jó dolgok, amik megfelelõ emulációval (pl.: ASIO), tökéletesíteni lehet a hangképet. Bizonyos szituációkban jól jöhet egy compressor. A másik, hogy egy hangkártya univerzális. Nem csak ki menete van, hanem létezik rajta bemenet is.
Ennyit a hangkártyáról, meg a technikáról. (Csak nem a zenérõl szól ez az egész lassan)
Firewire és USB-s hangkártyák ráadásul mindezt 60 ezerért ? oO
Kb 60e környékén egyébként én vennék is valamit csak nem tudom, hogy mit. Annyi biztos, hogy csak hdmi-ben gondolkodok és csak fejhallgatóval használnám.
https://twitter.com/foodlfg
PSN ID: jay-jupiter
E-Mu az rendben az Asus-t az ne erõltessük, bár már egészen jók azok is :-) inkább TC Electronic, Yamaha vagy Focusraite , Apogee..... M-Audio.. és lehetõleg FireWire inkább
ez a 50 - 100 ezer közötti kategória - és erõsítõre kivitt jele nagyon jó, már azt mondom tud dinamikusabb lenni, mint egy 20 éves CD játszó.... :-)
Egy a lényeg, hogy külsõ legyen - mert az sokat számít az interferenciazaj szempontjából...
Meg is lesem milyen DAC-ok vannak ezekben. :-)
Pl. E-MU, ASUS, ha jol tudom.
A legtobb embernek tenyleg nincs igenye a magas minosegre, nem csak zenehallgatasban, hanem masban sem; De igazan a zenet elemezve hallgatni, elmelyedni benne, eggyevalni vele csak jo korulmenyek kozott lehet, aminek resze a komoly hangzas.
Alapvetoen egy atlagos koncert dinamikajat sem nagyon kepes visszaadni a legtobb formatum, zajokrol (analog es digitalis) nem is beszelnek.
Az atlagos hangsugarzo-rendszerek is messze vannak a jatszott valodi hangtol.
Pl. egy durva melyet a labaddal es melkasoddal is erezned kell ugy, hogy linearis frekigorbeju legyen a zajtalan es torzitatlan atvitel, (Ilyen hangfal jelenleg nincs, viszont erre torekedni kene..) es ez allitolag ultrahangig, a lehallgatas akusztikajaban hallhato harmonikusok miatt.
Dolgok, amikre az ember talan nem is figyel, de tudat alatt, pszichikailag nagyon is hatnak ra.
Ha már így szóba került, nemrég került elõ a Renaissance 1977-es Sight & Sound BBC-s felvétele, meg lehet nézni hogy kb 1 napos munkával és ingyenes videofilterekkel mit lehet csinálni. Ljerk a channel nevem a YouTube-on,az eredeti verziót 2old2Rock töltötte fel.
HP+
Az lényegesen jobb D/A konvertert tartalmaz általában, mint az integrált vacakok.....
Sajnos nem Burr Brown vagy Cirrus Logic..... vagy Volfson... De elõfordulhat, hogy komoly DAC kerül beléjük.... azt a 60 ezer környékét még meg is érheti, ha szeretsz zenét hallgatni..... és az egy jó hangú hangsugárzó, ami neked van a kora ellenére !
Azt a mai technológiával csinálták, és más lesz a hangkép.
Az új hangkép pedig egyszerûen jobban tetszik neked, de valószínû jobb is lehet.
Szerencsére az AAC jobb lehetõséget rejt, mint az MP3 szabvány... azonos tömörítés mellett jobb hangot eredményez valamivel.
Ez lehet a logikus magyarázat... noha itt már tömörített, de más a hangkép - mert remasterelt anyag.
Denon, Marantz, Yamaha, Onkyo...... és akinek neve van a szakmában, és nem csak High End, de megfizethetõt is gyárt :-)
192khz meg mi a faxnak? denevéreknek szól a zene vagy mi?
Valami elõretörés a Flac formátum, de ez HD szempontból egy vicc.....
Az SACD (Direrct Stream Digital) eljárással rögzít a CD mintavételezésének 64x -vel, viszont 1 bitre írja fel a hullámokat, az analoghoz nagyon közeli eredményt lehet kapni, a mastere (DSD master) megesik, hogy 128x magasabb mint a CD... DE EZ DSD jelfolyam NEM PCM !! A számítógép nem ismeri fel, csak egy spéci Sony által gyártott meghajtóval és software + DSD hangkártya.......
A DVD Audio-val ellentétben a 2.8224 Mhz mintavételi frekit nemcsak Stereo, de 5.1-ben is tudja !! 5.1-ben egy Philips által fejlesztett veszteségmentes tömörítéssel (Direct Stream Transfer).
192 Khz / 24 bit a DVD-A csak Stereo tudja..... PCM.. (Pulse Code Modulation)
Mindkét szabvány elõnye, hogy nem a CIRC hibajavítást használja már. (Cross Interleaved Reed Solomon Code) mint a CD.
Másik tulajdonságuk, hogy nem tudod valóban lemásolni, hiszen pl az SACD egy digitális vízjelet és a legtöbb egy láthatót is tartalmaz, az elõbbi a TOC elõtt van a lemezen - és ha a lejátszó nem találja meg az eredmény (INVALID DISC) nem játssza le.
SACD stereo térérzete is fenomenális, DVD Audio kiválo dinamikával bír - tiszta PCM hangzás mellett.
SACD átviteli frekvenciája 2 Hz - 100 Khz ( 1 bit/ 2.8224) DSD jelfolyam
DVD audio: 2 Hz - 88 Khz (24 bit / 192 Khz) PCM jelfolyam.
Mielõtt az MP3 és DOS arcúak tiltakoznának, miszerint nem hallani - akkor elárulom a turpisságot:-)
Egy hang attól élethû, hogy magasabb "tartalmasabb" a felhang spektruma..... ha 20 Khz felett kivesszük a felhangspektrumot, akkor torzulás következik be... és ettõl megy el a térérzeted.....
Ha földhöz vágsz egy százasszüget, az nem 20 Hz és 20 Khz között bocsájt ki hullámokat, hanem van egy rakat inharmonicitás és felhang felhang is.......
Persze ez nem a "tuctuctuc vagynemtuc tucutuc, jutkándeszkán jutkándeszkán, utcautca utcaházszám"
stílusú zenénél jön ki, hanem koncert felvételeken (kalsszikus/jazz/pop - rock) fõként.
A legjobb példa erre, hogyha leütsz egy mélyebb zongorahangot ( pl kis H) akkor az 1. felhang T5 vagyis a Fisz hallatszik benne (tiszta felhangként) de nagyon halkan...... ez folytatódik felfelé a végtelenségig.... ettõl élethû a hang !
Aki nem hiszi, keressen meg egy hangfizikust, aki hangmérnök is..... jó ha 3 van az országban, aki tudja ezeket átfogóan rendesen... az egyik tanítványa vagyok részben:-)
Ez a Blu cucc már nemtudom kell é...szerintem nem kell erõltetni.... meg az Opto lemezeket sem...
inkább memóriakártya (ROM ) alapon legyen HD felbontásban ha mindenáron médiumot akarnak a terjesztésre, de azt is elfogadnám, ha lenne HD Audio letöltés legálisan... nem Flac/ meg Mp3.
LZ forever
A SACD meglepõ dolgokat tud. Pl. sztereóban jobb térhangzást mint a 8.1-es akármik. Nézz utána, nagyon brutál formátum. Ami miatt nem terjed, az a másolásvédelme, illetve hogy minden fellelhetõ eszköz PCM.
Duke ezen a mobil recsegésen jót röhögtem, mivel én is nap mint nap szembesülök pár ilyen hogy is mondjam tahóval <#idiota>#idiota> , de mentségükre legyen mondva ez elõtt úgy kb 18 éve én meg a havorom a mégtahóbb kétkazis magnót vittük a vállunkon, mert azt hittük a tv-bõl, hogy az mekkora menõ <#nevetes1>#nevetes1>. Így visszagondolva belöktem volna magunkat az árokba, de hát ez van.
a legtöbb ember aki ezt hiszi azért hiszi ezt, mert amúgy nem ért a zenéhez, csak a hangminõséghez
Az viszont igaz, hogy már a sokadik szabvány ami a CD-nél jobb minõséget engedne meg, de ezt a hifisek már nem akarják követni. Egyetlen rendeset pl ezt a PureA-t kellett volna anno kitalálni ami legalább 20 évig jó.
Ilyen mûanyag korongokkal csak frizbizni lehet, másra nem jók.
https://twitter.com/foodlfg
Ez marketing baromsag. Az emberek 95 %-nak nincs olyan minosegu keszuleke, es olyan kifinomult hallasa, hogy eszrevenne a kulonbseget a 44 khz-es cd es a 192-es bluray kozott. Az embereknek a cd pont eleg jo minosegu, nincs szukseguk jobbra. Sot, sokaknak mar az is boven eleg, ha a mobiltelefonjat recsegteti az utcan. ( amiert nagyon pofan kene verni :) )
Kötsögök!
Na hát én az ilyen hozzáállás miatt hagytam abba a hifizést.
Nekem ne akarjanak itt rinyálni, ha egy szalmaszálat nem hajlandóak keresztbe tenni, ha nem hajlandóak a pénzért jobb minõségû tartalmat adni.
Utálom az egész MP3 "forradalmat", mert az igénytelenségrõl szól. De a magam részérõl nem jószántamból lettem igénytelen, még a net store-okban árult veszteségmentes kódolású anyagok is ugyan azt jelentik, mint a CD.
Akkor, mire fizessek?
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs