46
  • narumon
    #46
    Amit én írtam az abszolút megfizethető. Nem értem hol itt a gond.
  • Tetsuo
    #45
    100 HUF?? :)
  • coolbboy83
    #44
    ja... valóban, bocs elírtam :-)...

    Én nem úgy hallom, hogy elvérezne.... de ez a DVD-A vs SACD egy meddő téma már.
    Több tucat külföldi fórumon kiveszekedték a legjobbnak az egyiket, azután 2 évre rá a másikat.

    Az SACD szimpatikus a Hi-Fi gyártóknak, hiszen mindegyik nagyobb név tart sztereó SACD játszót, és ezt a Delta Sigma modulációt többnyire már kijavították.... A lényeg, hogy jobb mint a CD mindenképp.

    drágább DVD és BluRay lejátszók eszik mind a kettőt..... és mind a kettő nagyon jó :-)
  • TSL16b
    #43
    Azt az erősítőt Ongakunak hívják, nincs h.

    Az SACD-vel nem a fázispontosság a baj, az jobb, mint a CD, de a delta-szigma jel nem képes lekövetni a gyors amplitudóváltozást (ezen a bitfrekvencián), ezért lágyabban szól. Klasszikus zenére kb. jó, de a karcos elektronikus hangokon elvérzik.
  • coolbboy83
    #42
    Ha Cirrus Logic DAC van rajta, akkor azért az már nem lehet olyan rossz az tény :-).
    Amiket írtam külső HW azok valóban studio munkákra valók, de tisztán dinamikusan szólnak !

  • coolbboy83
    #41
    A csöves erősítőt azt most hagyjuk..... mert akkor elmehetünk a Hongaku-ig és az ezüsttel tekercselt dupla toroid tápig kettős monoblokk végfokokkal.

    Megfizethető szempont volt a lényeg !
  • Tetsuo
    #40
    A compressornak van magyar neve: kompresszor. :) Irjatok ki nyugodtan.
  • Tetsuo
    #39
    :) Amilyen markakrol irsz, azok inkabb tobbemenetes interfeszek tobbnyire studiomunkara valok (nekem is ilyen van), az ASUS meg kifejezetten zenehallgatasra szanta a kartyajat asszem Cirrus Logic DAC-val.
    60 ezerert egy tobbemenetes kartya nem lehet olyan komoly minoseg, mint egy 2 bemenetes, ugye, ha az arres meg a marketingkoltseg hasonlo.

    Az ASUSnak erdemes megnezni a jel/zaj viszonyat. ;)
  • narumon
    #38
    Nálam most egy Marantz 6004-es erősítő volt ez most asszem 250e forint. Sajnos a zenei hangzása (bár ebben a házimozi osztályban kiemelkedő) sehol nincs egy 150e forintos csöves erősítőhöz képest, pedig ezen utóbbin sem HDMI sem digital cucc nincs.
  • narumon
    #37
    Ennyiért kapsz pl egy jó kis DAC-ot amin van USB azzal tudod összekötni a számítógéppel. Egy nagyságrenddel jobban fog szólni mint ugyanilyen árkategóriában egy belső hangkártya.
  • Sir Cryalot
    #36
    Akartam audio hw-el foglalkozni, azóta is áldom a napot mikor letettem róla.
  • Sir Cryalot
    #35
    MEKKORA BULLSHIT !!!!!!!!!!! ATYAÚRISTEN
  • coolbboy83
    #34
    Nem nem..... HDMI az nincs hangkártyán!!!... Noha az 1.2 HDMI már szabvány sokmindent átvisz, ha fülessel halgatnád, akkor a legjobb egy FireWire hangkártya és onnan a fülesbe.... (ár/érték arány)
    Bár valóban választhatod, hogy egy HDMI kimenetes Video kártya küldje ki a jelet mondjuk egy HDMI -vel rendelkező házimozi erősítő felé, majd annak a DSP processzora és DAC-ja oldja ezt meg.... és onnan a füles..... Egy ismerősöm is ezt teszi a Rotel házimozi erősítőjével, igaz az nem 2 Forintos cucc.... valóban kiváló lehet ez is. Az olcsóbb házimozi erölködők áramkörei eléggé zajosak lehetnek az olcsó kategóriában.... A 100 HUF kategóriában a Harman/Kardon , Yamaha, Onkyo kifejezetten jó hangúak szerintem, de ez lehet szubjektív....

    Ennyit a technikáról és ZENÉRE FEL :-) Jó zenehallgatást mindenkinek ! :-)
  • HuMarci
    #33
    Na ne mond, hogy Hdmi-t használnál...
    A hangkártya nem egy hülyeség. Ahogy coolbboy83 írta többször is, egy jó minőségű DA processzorral jó dolgokat lehet csinálni. Azért van! Többre mész vele, mint egy hifi hdmi kódolóval. A másik, hogy a hangkártya procija ugye programozható, nem véletlenül vannak pár jó dolgok, amik megfelelő emulációval (pl.: ASIO), tökéletesíteni lehet a hangképet. Bizonyos szituációkban jól jöhet egy compressor. A másik, hogy egy hangkártya univerzális. Nem csak ki menete van, hanem létezik rajta bemenet is.
    Ennyit a hangkártyáról, meg a technikáról. (Csak nem a zenéről szól ez az egész lassan)
  • marcusletric
    #32
    A vállonmagnózás menő volt, a telefonrecsegtetés az tré..
  • FoodLFG
    #31
    Nem értem ezt a hangkártyás dolgot. Nem egyszerűbb hdmi-n keresztül kiküldeni a hangot digitálisan, aztán valami kifejezetten erre a célra készült cuccal (erősítő ?) kikódoltatni és ott analóg jellé alakítani ??

    Firewire és USB-s hangkártyák ráadásul mindezt 60 ezerért ? oO

    Kb 60e környékén egyébként én vennék is valamit csak nem tudom, hogy mit. Annyi biztos, hogy csak hdmi-ben gondolkodok és csak fejhallgatóval használnám.
  • stockhouse
    #30
    épp azért tolja a hangmérnök a félmillás generlec-en, hogy minden szaron elfogadhatóan és kiegyensúlyozottan szóljon és a jobb cuccokon meg igazán halld miről van szó, persze egy jó hangcuccal is lehet szart keverni, de nem fogsz egy hifivel egy olyan zenét kikeverni ami mindenhol normálisan szól, és egy hangmérnök sem, mert erre vannak kitalálva a lehallgató rendszerek.

  • coolbboy83
    #29
    Hála istennek én azt mondom - hogyha már vannak ilyen DAC-okkal 60 rugó körüli külső rendszerek...
    E-Mu az rendben az Asus-t az ne erőltessük, bár már egészen jók azok is :-) inkább TC Electronic, Yamaha vagy Focusraite , Apogee..... M-Audio.. és lehetőleg FireWire inkább

    ez a 50 - 100 ezer közötti kategória - és erősítőre kivitt jele nagyon jó, már azt mondom tud dinamikusabb lenni, mint egy 20 éves CD játszó.... :-)
    Egy a lényeg, hogy külső legyen - mert az sokat számít az interferenciazaj szempontjából...

    Meg is lesem milyen DAC-ok vannak ezekben. :-)
  • gosub
    #28
    Akkor téged elég lenne kenyéren és vizen tartani, a többi kaja csak vájtszájú sznoboknak van. Te vagy az aki 100ft-ért veszi az 5literes Budget málnaszörpöt és 1db 14 wattos kompakt fénycsövel sötétiti be a szobáját... vagyis az Igénytelen emberfajta.
  • hangulati
    #27
    egy zene vagy jo, vagy nem. ugyanez igaz egy filmre is. engem meg az sem erdekel, ha ugrik a tu. akit ezek a dolgok erdekelnek, azokat nem a tartalom erdekli. sokan vannak igy pl. az autokkal es a nokkel is. szegenyek...
  • Tetsuo
    #26
    Ebben az arban bizony mar lehet venni altalad emlitett DAC-os hangkarikat.
    Pl. E-MU, ASUS, ha jol tudom.
  • Tetsuo
    #25
    Sajnos te pedig egyikhez sem ertesz. ;)

    A legtobb embernek tenyleg nincs igenye a magas minosegre, nem csak zenehallgatasban, hanem masban sem; De igazan a zenet elemezve hallgatni, elmelyedni benne, eggyevalni vele csak jo korulmenyek kozott lehet, aminek resze a komoly hangzas.

    Alapvetoen egy atlagos koncert dinamikajat sem nagyon kepes visszaadni a legtobb formatum, zajokrol (analog es digitalis) nem is beszelnek.
    Az atlagos hangsugarzo-rendszerek is messze vannak a jatszott valodi hangtol.
    Pl. egy durva melyet a labaddal es melkasoddal is erezned kell ugy, hogy linearis frekigorbeju legyen a zajtalan es torzitatlan atvitel, (Ilyen hangfal jelenleg nincs, viszont erre torekedni kene..) es ez allitolag ultrahangig, a lehallgatas akusztikajaban hallhato harmonikusok miatt.
    Dolgok, amikre az ember talan nem is figyel, de tudat alatt, pszichikailag nagyon is hatnak ra.

  • ljerk
    #24
    Márha a garfikus "pöcsöl" vele egyáltalán. Hihetetlen ami folyik a DVD kiadásoknál, főleg az archív rockzenei felvételeknél. Megfakult videókat dobnak piacra. Ott van a teljes színkavalkád a felvételen, erre kiadják egy az egyben ahogy elöregedett a polcon, pedig nem lenne ördöngösség elővarázsolni a színeket. Ingyenes ffdshow -s postprocessinget vagyok kénytelen állandóan használni hogy az eredeti szín és kontraszt visszajöjjön. Ugye az átlagos felhasználó ilyet meg nem használ, megveszi 2-3 ezer forintért a DVD-t és képben megkapja az mp3 szintüt.
    Ha már így szóba került, nemrég került elő a Renaissance 1977-es Sight & Sound BBC-s felvétele, meg lehet nézni hogy kb 1 napos munkával és ingyenes videofilterekkel mit lehet csinálni. Ljerk a channel nevem a YouTube-on,az eredeti verziót 2old2Rock töltötte fel.
  • ljerk
    #23
    Köszönöm a választ. Valóban szép hangja van ennek a 33 éves böhöm hangfalnak, azt mondják hogy az akkori másik magyar gyártmánynak az Orionnak még szebb. A válaszod többi részét meg elrakom a "jővőbeni szebb napokra".
  • atomkrumpli
    #22
    Ok hogy a hangmester/mérnök beállítja a fél millás genelec stb... studio monitoron a muzsikát de a jónép meg filléres hangfalakon tolja akkor mit ér az egész művelet ? vagy amikor a grafikus napokat pöcsöl azzal hogy beállítsa a legjobb színeket a super ips monitorán, az egyszeri józsi meg az olcsó TN monitoron fogja nézni.
  • coolbboy83
    #21
    Sokat dob a dolgon, ha egy külső FireWire vagy USB (inkább az előbbi) hangkártyád van.
    Az lényegesen jobb D/A konvertert tartalmaz általában, mint az integrált vacakok.....
    Sajnos nem Burr Brown vagy Cirrus Logic..... vagy Volfson... De előfordulhat, hogy komoly DAC kerül beléjük.... azt a 60 ezer környékét még meg is érheti, ha szeretsz zenét hallgatni..... és az egy jó hangú hangsugárzó, ami neked van a kora ellenére !
  • coolbboy83
    #20
    Ha egy remasterelt változatot hallgatsz, ott az már nem teljesen az lesz, amit a CD-re rámoltak rá anno.
    Azt a mai technológiával csinálták, és más lesz a hangkép.
    Az új hangkép pedig egyszerűen jobban tetszik neked, de valószínű jobb is lehet.
    Szerencsére az AAC jobb lehetőséget rejt, mint az MP3 szabvány... azonos tömörítés mellett jobb hangot eredményez valamivel.

    Ez lehet a logikus magyarázat... noha itt már tömörített, de más a hangkép - mert remasterelt anyag.
  • ljerk
    #19
    Kérdésem lenne, ha már egy ilyen szép cikket írtál. Nincs lehetőségem audiofil zenére pénzügyi okokból, de van egy érdekes dolog amit nem értek. Ha a YouTube-ra feltesznek egy 24/192 -es "remasterelt" zenét, amit ugye az oldal tömörítője újrakódol kb 140 kbit/sec -el AAC formátumba, igen szép hangzást produkál a régi Videoton Cleopátrámon. Most vagy a régi CD-k nem voltak jók, vagy mitől hangzik sokkal jobban mintha ugyanazt CD-n hallgatnám ?
  • coolbboy83
    #18
    Ami tény, hogy ha zenehallgatás - akkor kerülni kell a Fingshung DVD játszókat és a tejfölös doboz hangsugárzós ultrakompakt házimozikat :-)

    Denon, Marantz, Yamaha, Onkyo...... és akinek neve van a szakmában, és nem csak High End, de megfizethetőt is gyárt :-)
  • coolbboy83
    #17
    De szerencsére mégis?? :-D Helyes !
  • coolbboy83
    #16
    Hiába, ha nem olvassák....... :-) és persze nem is értik meg...
  • andersh
    #15
    ja #12-ben látom leírta valaki
  • andersh
    #14
    én pl 8 bites zenéket hallgatok szal még a 16bit-es ábrázolás is bőven sok

    192khz meg mi a faxnak? denevéreknek szól a zene vagy mi?
  • coolbboy83
    #13
    Ezek a zeneletöltések valóban eligénytelenedtek minőségileg, de a nagy többségnek nincs amúgy sem füle az ilyesmihez.... azok csak úsznak az árral, és semmit nem hallanak....
    Valami előretörés a Flac formátum, de ez HD szempontból egy vicc.....
  • coolbboy83
    #12
    Az SACD szabvány (1999-ben Sony + Philips) jól sikerült. És a CD réteget Hibrid lemeznél lejátszák a CD játszók, még a régiek is....de az 44.1 Khz 16 bit PCM.
    Az SACD (Direrct Stream Digital) eljárással rögzít a CD mintavételezésének 64x -vel, viszont 1 bitre írja fel a hullámokat, az analoghoz nagyon közeli eredményt lehet kapni, a mastere (DSD master) megesik, hogy 128x magasabb mint a CD... DE EZ DSD jelfolyam NEM PCM !! A számítógép nem ismeri fel, csak egy spéci Sony által gyártott meghajtóval és software + DSD hangkártya.......

    A DVD Audio-val ellentétben a 2.8224 Mhz mintavételi frekit nemcsak Stereo, de 5.1-ben is tudja !! 5.1-ben egy Philips által fejlesztett veszteségmentes tömörítéssel (Direct Stream Transfer).

    192 Khz / 24 bit a DVD-A csak Stereo tudja..... PCM.. (Pulse Code Modulation)

    Mindkét szabvány előnye, hogy nem a CIRC hibajavítást használja már. (Cross Interleaved Reed Solomon Code) mint a CD.

    Másik tulajdonságuk, hogy nem tudod valóban lemásolni, hiszen pl az SACD egy digitális vízjelet és a legtöbb egy láthatót is tartalmaz, az előbbi a TOC előtt van a lemezen - és ha a lejátszó nem találja meg az eredmény (INVALID DISC) nem játssza le.

    SACD stereo térérzete is fenomenális, DVD Audio kiválo dinamikával bír - tiszta PCM hangzás mellett.

    SACD átviteli frekvenciája 2 Hz - 100 Khz ( 1 bit/ 2.8224) DSD jelfolyam
    DVD audio: 2 Hz - 88 Khz (24 bit / 192 Khz) PCM jelfolyam.

    Mielőtt az MP3 és DOS arcúak tiltakoznának, miszerint nem hallani - akkor elárulom a turpisságot:-)
    Egy hang attól élethű, hogy magasabb "tartalmasabb" a felhang spektruma..... ha 20 Khz felett kivesszük a felhangspektrumot, akkor torzulás következik be... és ettől megy el a térérzeted.....

    Ha földhöz vágsz egy százasszüget, az nem 20 Hz és 20 Khz között bocsájt ki hullámokat, hanem van egy rakat inharmonicitás és felhang felhang is.......

    Persze ez nem a "tuctuctuc vagynemtuc tucutuc, jutkándeszkán jutkándeszkán, utcautca utcaházszám"
    stílusú zenénél jön ki, hanem koncert felvételeken (kalsszikus/jazz/pop - rock) főként.

    A legjobb példa erre, hogyha leütsz egy mélyebb zongorahangot ( pl kis H) akkor az 1. felhang T5 vagyis a Fisz hallatszik benne (tiszta felhangként) de nagyon halkan...... ez folytatódik felfelé a végtelenségig.... ettől élethű a hang !

    Aki nem hiszi, keressen meg egy hangfizikust, aki hangmérnök is..... jó ha 3 van az országban, aki tudja ezeket átfogóan rendesen... az egyik tanítványa vagyok részben:-)

    Ez a Blu cucc már nemtudom kell é...szerintem nem kell erőltetni.... meg az Opto lemezeket sem...
    inkább memóriakártya (ROM ) alapon legyen HD felbontásban ha mindenáron médiumot akarnak a terjesztésre, de azt is elfogadnám, ha lenne HD Audio letöltés legálisan... nem Flac/ meg Mp3.
  • Ferrer
    #11
    Wav?
  • T0nk
    #10
    "A DVD Audio csak sztereóban tudja a 24bit/192kHz, ez viszont 5.1-ben. Az SACD sem tud ilyet."

    A SACD meglepő dolgokat tud. Pl. sztereóban jobb térhangzást mint a 8.1-es akármik. Nézz utána, nagyon brutál formátum. Ami miatt nem terjed, az a másolásvédelme, illetve hogy minden fellelhető eszköz PCM.
  • lamer the true
    #9
    Gombabácsi igazad is van meg nem is. Én pl. szívesen meghallgatnék pár szép kedvenc zenémet ilyen csúcsminőségben, bár nem biztos hogy valaha is beruháznék egy komoly audió cuccba. Másrészt tényleg fontosabb a zene lényege.

    Duke ezen a mobil recsegésen jót röhögtem, mivel én is nap mint nap szembesülök pár ilyen hogy is mondjam tahóval , de mentségükre legyen mondva ez előtt úgy kb 18 éve én meg a havorom a mégtahóbb kétkazis magnót vittük a vállunkon, mert azt hittük a tv-ből, hogy az mekkora menő . Így visszagondolva belöktem volna magunkat az árokba, de hát ez van.
  • gombabácsi
    #8
    szerencsére a zenének nem a hangminőség a lényege, sőt fontos része sem

    a legtöbb ember aki ezt hiszi azért hiszi ezt, mert amúgy nem ért a zenéhez, csak a hangminőséghez
  • gosub
    #7
    A DVD Audio csak sztereóban tudja a 24bit/192kHz, ez viszont 5.1-ben. Az SACD sem tud ilyet.
    Az viszont igaz, hogy már a sokadik szabvány ami a CD-nél jobb minőséget engedne meg, de ezt a hifisek már nem akarják követni. Egyetlen rendeset pl ezt a PureA-t kellett volna anno kitalálni ami legalább 20 évig jó.