Az elsõ idõutazó?

Oldal 1 / 4Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
El ne ájulj azért magadtól... :P

Inkább az a helyzet, hogy ezt csak a leghülyébbek vették komolyan és szopták be.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

JürgenKlinsmann
Amúgy csak én vagyok annyira szemfüles, hogy a videót elsõre megnézve feltûnt, hogy a fickónak filmtrükköket készítõ cége van, ami pont ilyen filmes manipulációkkal foglalkozik?

Innentõl kezdve tök felesleges volt számomra bármi egyéb érvet olvasnom, hogy ez mi is akar lenni. A fickó jó reklámot csinált a saját cégének ezzel a videóval.

(Ja és az sem elhanyagolható, hogy másoknak, akiknek szintén megvan ez a DVD, nincs az extrák között olyan film amin rajta lenne egy a jelenet. Ezt többen is jelezték).

Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit

dronkZero
Nem baj, ha nem érted, de ezért ne a fizika legyen már a hibás!

Ha meg akarod érteni, akkor ahhoz viszont sajnos kellenek azok a csúnya képletek meg számok. Onnan érdemes elindulni egyébként, ezekkel a faszidióta analógiákkal, szemléletbõl soha a büdös életben nem fog összeállni a kép.

Na meg nem árt olyan fogalmakkal tisztában lenni, hogy mi az, hogy inerciarendszer, mi az, hogy megfigyelõ, stb.

Másrészt viszont ennek a témának van saját topikja.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

A példában a kislány akkor érné el a fény sebességét, ha annak 0,1%-val tudna haladni. Ez pedig nagyjából 300.000m/s. Nem semmi lehet a kiscsaj :)
Egyébként meg mihez képest halad a vonat ekkora sebességgel? A földhöz képest? A naphoz képest? Vagy van valami középpont az univerzumban, amihez képest van ez a sebességkorlát?

Azért lassul le az idõ, hogy a kislány ne tudjon fénysebességgel menni? Ez alapján a kislány sebessége befolyásolná azt, hogy mennyire kell lelassítani az idõt. Egy másik hasonló vonaton lõnek egyet pisztollyal. A golyó gyorsabb, mint a kislány, tehát itt jobban le kell lassítani az idõt, hogy ne érje el a golyó a fény sebességét. Akkor ezen a másik vonaton jobban lelassul az idõ?
ZilogR
Ha lehet tömeget visszajuttatni idõben, akkor el tudok képzelni egy olyan technológiát, hogy egy anyagra van szükség valaminek az elõállításához, és ezt a segédanyagot jelenleg nem tudjuk elõállítani.
Ezért a jövõbõl a mostani technológia bemenõ oldalához odajuttatjuk azt az anyagot, amivel elõ lehet állítani azt a bizonyos terméket, a mellékterméket pedig szépen eltesszük, hogy a jövõben majd azt vissza lehessen nyerni és újból visszajuttassák a technológiai folyamat elejére.

Én ilyesmire tudom elképzelni az idõutazást, mint technológiát elõrelendítõ folyamatot.

Egyébként hihetetlen fejlõdést jelentett a fizikai modellek egyre pontosabb kidolgozása az 1800-as évek végétõl napjainkig vagy inkább az 1980-90-es évekig - nameg ennek tényleges alkalmazása az iparban.
Még akár arra is tudnék gondolni, voltak, akik kicsit súgtak a tudós bácsiknak és mérnököknek egy idõben távoli korból...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Grove4
Igen, ezt én is így tudom, hogy a fény sebességét egy tárgy csak megközelíteni tudja/tudná, de elérni vagy meghaladni soha, mert ezt az univerzum úgy kompenzálja, hogy a tárgy számára lassabban telik az idõ.

Azt hiszem a Discovery-n láttam, hogy ezt úgy vezették le - talán épp Hawking mûsora volt -, hogy tételezzünk fel egy vonatot, ami a fénysebesség 99,9%-val halad, a vonaton egy kislány elõre akar szaladni az anyukájához, ekkor elvileg a kislány elérné, vagy meghaladná a fénysebességet, mivel a vonat sebességéhez hozzáadódik az õ sebessége, de ez nem lehetséges, ezért a vonaton lelassúl az idõ.

2 szó, mindig és soha.Juventus mindig és más csapat soha. \"Juve, storia di un grande amore... \"

ZilogR
Volt olyan kísérlet (a guruk majd kiigazítanak, h ez csak egy CERN-es hoax vagy mégsem - aztán flamewarolnak egy jót, haha), ahol egy részecskepárnál(???) vizsgálták, hogy egy tulajdonságát megváltoztatva az egyiknek, az a másiknál az "ellentett irányba változott", gyorsabban, mintha fénysebességgel történt volna a változás.

Ebbõl arra lehet következtetni, hogy lehetséges idõben utazni, ugyanis egy hatás gyorsabban megvalósulhat, mint fizikailag odaérni és megvalósítani.

Ezt úgy próbálom értelmezni én, kis laikus, hogy egy autópályán haladok egy társammal, aki ugyanerre jön, csak le van hozzám képest maradva egy másik autóval. Elhaladok egy baleset mellett és szólok neki mobilon, hogy a te jövõdben egy balesettel fogsz találkozni. Amit én elmondok neki, az az õ jövõjében történik majd meg, hozzá képest az én információm egy idõbeni visszautazást jelent, mert hamarabb tudott meg egy jövõbeli dolgot.

Csak részben értem a dolgot.
És nem értem, h ez fizikailag tömegek múltba való visszajuttatását hogyan jelenti...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ez nagyon komoly... nem tudom mit higyjek, de elméletben az idõutazás lehetséges. Én mondjuk a fekete lyukas megoldásról hallottam, ám ott arról írtak, hogy nincs visszaút az idõben, és, hogy határozatlan térbe, idõbe kerülhet az illetõ, aki feltételezve átmegy a fekete lyukon...

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéb?l csúszott ki, mint valami szépséges medúza. De a bajnokok tudják, hogy az apjuk tökéb?l jöttek.

pyrohun
A 2800-as :)

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

:)))

ZilogR
Sztem a jövõbõl szóltak neki, hogy:

-... ne sétáljál arra, mondom, ne arra, NE ARRA, ó, bazmeg, hogy recseg ez a telefon, bisztos nemérti, na, öregem ez is rásétált Cseplin filmjére, lebukott a marha, montam, hogy nem ennek a vén picsának kéne az elsõ idõturistának lenni, bazmeg...!
- ... de fõnök, õ fizetett a legtöbbet, nameg Bill Gétsz lánya

bakkerman
már az elsõ hsz után zárható lett volna,idõutazás nincs,majd lesz,de jelenleg nem aktuális

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

Most nem értem, miért vitáztok még mindig errõl,hogy igaz vagy sem, hisz:

"Sokan panaszkodtak, hogy nekik ugyanaz a kiadás van meg a Chaplin-filmbõl, mint Clarke-nak, és az õ filmjeikben nem szerepel semmiféle idõs nõ. Clarke ezeket a felvetéseket is azzal hárította, hogy õ nem manipulálta a felvételt. Ha azonban az IMDB-n rákeresünk a George Clark névre, a kapott 16 találatból <3> a színészeket, írókat, kosztüm- és kellékfelelõsöket levonva marad egy operatõr, három vágó - és egy speciális effekt-szakember. Hogy közülük hányan belfastiak, arról a moziadatbázis nem ad felvilágosítást."

Tehát topik zárható.

Narxis
térerõ mi a francnak kell nekie? :D lehet a 24. századból jött aztán olyan fejlett a telefonja, Kirk kapitánynak se kellett térerõ, hogy szóljon Scotty-nak: Beam' me up Scotty! xd

amúgy ha lesz idõgépünk akkor nem avatkozhatunk bele a múltba mert lehet rosszabbá tesszük a jövõt, csak megfigyelésre használhatjuk :D

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Narxis
igen

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Panzermeyer
Amit mondasz az igaz, de a logikai felvezetés nem helyes. De utazzál mondjuk literbe, vagy olfba netán amperbe is megpróbálhatod :)

mov ah,4ch int 21h end

Egyébként hogy volt térerõ? :D

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

skate00
persze énse vagyok okos, ezért is utólag jutott eszembe hogy VOKI TOKI, amit sikerült vagy 3 sor alatt leírnom. <#zavart2>

skate00
már bocs de ilyenkor jövök rá hogy menniy hülye ember él ezen a földön,
itt is van néhány példány belõle:
© Agaton már ki lett tárgyalva csak vissza kéne olvasni, ez egy baromság ez a hálózatos téma, jelenleg is lehetne készínteni olyan telefont aminek nincs szüksége közvetítõeszközre (pl mûhold, vagy torony) hanem közvetlen a másik telefonhoz irányul, és az meg veszi az adást, tök egyszerû, nem lehetne vel a világ másik pontjára telefonálni, de kis távolságon mûködne.
meg sok okos amerikai meg beveszi az ilyen hülyeséget, mert "ami a Youtube on van az biztos igaz" gondolkodással.

amugy meg este elaludtam , kb 10 percnek tünt , és már reggel is volt. szall akk én most idõutazó vagyok.

csgery
Kevés a pénze, és kutatásba beszállt, mert ígértek neki egy rakás zsét:D
Grr1234
Basszuskulcs, és tényleg írtam. Ezek szerint a jövõbõl jöttem?!

Grr1234
Fogok írni két perc múlva egy üzenetet.

bakkerman
egy "picit" egyszerûbb mint az idõben utazni...

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

És ha vissza is menne az idõben, miért egy tizenöt centis hosszú orrú, hordó formájú, kövér, ide-oda billegõ, torz lábú, valami( nem nevezném nõnek, mert nem tûnik annak) menne vissza az idõben? <#mf1><#idiota>

Mi elõtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Miért, mondjuk a kilométert meg tudod fogni? Az is csak egy mértékegység, egy megfoghatatlan dolog, nincs anyaga, a távolság mérésére találta ki az ember. Mégis tudsz utazni, kilométereket, elõre, hátra, le-fel, jobbra-balra.

Mi elõtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Balumann
Gondolom torzítva, megváltozott távolságokkal.

Ha vissza is menne valaki az idõben, akkor 1928-ban kétlem, hogy tudna mobiltelefonálni. Már csak 1., abban az idõben nincs erre megfelelõ hálózat. 2., kit hívna fel? max. egy másik idõutazót ugyan úgy abban a "dimenzióban", de akkor is hálózat nélkül? Vagy olyan régrõl jött, akár 2010 után, hogy a telefonokhoz már alapból jár "hálózat" is...?

A lényeg, hogy ennek nagyon kicsi a valószínûsége...

Balumann
Leglogikusabban gondolva valóban ez lenne a leglogikusabb, de ez kizárná azt, hogy a fénysebesség állandó legyen, márpedig az az. Az idõvel tudjuk kifejezni azt, hogy valami a térben mennyi idõ alatt ér el mondjuk egy pontból a másikba (ebbe ugye beletartozik a sejtek, vagy akár mi magunk öregedése is, az is mozgás, mindig változik), ez az idõ különbözõ sebességben nem azonos.

http://www.youtube.com/v/HHRK6ojWdtU&fs=1&rel=0&color1=0x006699&color2=0x54abd6" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

TreDoR
Mondjuk az is igaz, hogy az az elmélet sz*rt se ér, mivel nem Hawking találta ki.

\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls

TreDoR
És a Tachyonok?

\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls

Willenbrock
Bizony,pl melóban piszok hosszúak lesznek az órák,szabadnapon meg perceknek tûnnek.

0Fritz0
Nem gyorsabb a fénynél, hanem "csupán" megközelíti azt, hiszen a mai elméletek szerint nyugalmi tömeggel rendelkezõ test nem érheti el soha a fénysebességet.
A fénysebesség (mondhatjuk sebességhatárnak is) lényegében végtelen, de az idõ lassulása mindig kiegyenlíti és konstans tartományban tartja azt.
Mint egy mérleg olyan mérleg, amire bármekkora sebességet pakolhatsz, mert mindig annyi idõ fog megjelenni a másik serpenyõben, hogy örökké egyensúlyban legyen.
Ezek a mai elméletek, aztán lehet, hogy majd pár száz év múlva jókat röhög az utókor rajtunk, tudatlan parasztokon. :)

Nem a súly nehéz, hanem te vagy gyökér! Táguló világegyetemben élünk. Minden Chuck Norris el?l menekül.

Asperot
Szerinted,az alany szempontjából különbözne egy idõutazás elõre, és egy sikeres hibernáció?

Ahány ház, annyi baj legyen.

MerlinW
4 Jó hír: Elõre, elméletileg igen.

Ettõl függetlenül ezt is hülyeségnek tartom:)

[merlinw.org]

Asperot
Hát pár apróságot –csak a vita kedvéért- beszúrnék.
1 Einstein tévedett.
2 Az idõ gyakorlatilag nem létezik.
3 Rossz hír : Visszafelé utazni benne –sajnos- nem lehet.
4 Jó hír: Elõre, gyakorlatilag igen.
<#buck>

Ahány ház, annyi baj legyen.

TreDoR
Csak az a kérdés, hogyan érzékelsz valamit ami gyorsabb a fénynél és pl. feléd tart, ha a szemeid a fény segítségével látják a külvilágot. Max. úgy, hogy már azelõtt látod magad elõtt, hogy egyáltalán elindulna. Nem ez a múltba való utazás lényege?

Panzermeyer
Én olyannyira logikusan gondolkodom, hogy az idõutazás "tényét" tagadom, mert még elméleti szinten is paradoxonok vannak benne.

Persze az idõ relatív. Van akinek gyorsan, van akinek lassan telik, de ez az idõ mindenkinél ugyanannyi ideig tart, attól függetlenül, hogy õ mennyinek érzi. És mint mondtam, az idõ az egy mértékegység. Egy fogalom, amit az ember talált ki. Nincs anyaga. Ennél fogva hogy utazol benne? Sehogy :)

Persze mindenki idõutazik. Csak az a helyzet, hogy egyszerre :)

mov ah,4ch int 21h end

Balumann
Remélem megerõsíti valaki, én úgy értelmeztem, hogy a külsõ szemlélõ szemszögébõl nem mehet gyorsabban semmi sem a fénynél. A fény sebessége állandó, az idõ viszont relatív. Ha gyorsabban mész a fénynél, a te szemszögödbõl lehet, hogy kevesebb idõ telik el, míg valahova odaérsz (így mehetsz gyorsabban a fénynél), de külsõ szemlélõnek akkor is annyi idõ múlva érsz oda, mint a konstans fénysebesség. Lehet, hogy te 1 másodperc alatt odaérsz többmilliárd fényévre, de mások szemszögébõl akkor is eltert több milliárd év.
Én így értelmeztem, persze lehet nem pontosan, a lényegen azonban nem változtat, idõben ugrálni nem lehet, visszafele nem fog semmi sem történni.

TreDoR
És ha valami gyorsabb a fénynél?

Balumann
Az idõ relativitása elméletben megengedi azt, hogy az idõ vagy neked, vagy másoknak teljesen lassabban, de visszafele nem telhet, korban biztos, hogy nem lehet visszamenni, pláne nem ott változtatni bármin. Gondolkozz logikusan, visszafele nem történhetnek a dolgok, maximum a te idõdhöz képest történhet lassabban vagy gyorsabban.
Akármilyen gondolkodásmóddal, hogy lehet arra jutni, hogy az idõben visszafele lehet haladni? Azért, mert Hawking ezt mondta de õ is ember, ezért tévedhet, ezért lehet hogy lehet visszafele haladni? XD

Na már majdnem vége is az egy órás utamnak. Van egy eszközöm, úgy hívják óra, és ezzel meg tudom mondani, hogy éppen milyen idõben vagyok, hol tartok az idõutazásban.
Azt hiszem kijelenthetjük, hogy mindenki idõutazó :)
Minél nagyobbat akarunk ugrani elõre az idõben annál hosszabb az út.
Pl. ha egy órát akarsz menni elõre, akkor 1 órás az út. :)
TreDoR
Ebbõl kiindulva, azok sem kérdõjelezhetik meg õt akiknek ez a szakterületük, elvégre nem olyan elismertek mint Hawking.

Panzermeyer
Ha nem érzed, természetesen jogod van hozzá. Nekem legalább volt kételyem, és nem fogadtam el kérdés nélkül egy ELMÉLETET, és hangsúlyoznám, hogy elméletet. Amit tekinthetünk úgy, mint dogma. Ha megkérdõjelezed a dogmát, akkor hülye vagy? :) Szó sincs sértõdésrõl. Te ugyanolyan okoskodó vagy, mint jómagam.

Majd jön Forrai és felvilágosít mindenkit az idõutazásról - is :)

mov ah,4ch int 21h end

Shep
Szerintem igazából nem a jövõbe utazik legalábbis nem a sajátjába, csak mivel olyan gyorsan halad ezért másnak ez úgy tûnhet, hogy már a jövõben van. Szerintem az egész úgy fogható fel egyszerûen, mint két egymástól független idõszámítás. Tehát szerintem olyan, mint a filmeken, hogy Józsi elõreugrik 2 napot a lottószámokért nem létezik vagy tudja a fene. Ez az egész csak arra jó, hogy okoskodunk itt de igazából nagy értelme nincsen :)

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!

Ki tudja még VÁN DÁMME Tibi is tud idõt utazni.

Valamitcsak tudhattak a tér idõrõl.<#hehe>A gyártók.<#hehe>

Nem. De bizonyára ért az elméleti fizikához. Ha nem értene hozzá, akkor hülyének tartanák, nem pedig az egyik legjobb elméleti fizikusnak.

Persze mivel elméleti dologról van szó, tévedhet. De arra hogy téved-e vagy sem, nem egy SG fórumozó fog rájönni.

Tényleg se sértõdj meg, de az interneten, fõleg az SG-n, mindenki mindenben szakértõnek hiszi magát. Közben meg egy persze nem ért hozzá, csak a saját fejecskéje után próbál meg okoskodni.

Ha esetleg vannak itt köztünk fizikusok akinek ez a szakterületük, az õ véleményüket mérvadónak, elgondolkodtatónak tartanám, de ez csak ilyen netes okoskodás.

Panzermeyer
Attól még, hogy elismert szakember beszélhet zöldséget. Csak, ha józan paraszti ésszel végignézed:
- a jelenbõl nem lehet a múltba utazni, mert összeomlik a féreglyuk
- a jelenbõl lehet a jövõbe utazni <---> a jövõben a mi jelenünk az múlt

Nem érzed az ellentétet? :)

mov ah,4ch int 21h end

Oldal 1 / 4Következő →