6
  • begibugi
    #6
    Ugye ezt nem gondolod komolyan !!!
  • NEXUS6
    #5
    Egy kutatónak mi az igazi motiváció?
    Ha elismerik a nevét, vagy ha halálra keresi magát oszt bezárja a boltot, az élete hátralevő részét, meg Hawai-on tölti színes koktélokat szürcsölgetve.

    A kutatók ma szürke tömegként dolgoznak egy-egy cég laborjában, ami kihajtja belőlük amit lehet, és a haszonnak csak töredékét adja nekik. Kell ugye az igazgatótanácsnak, akik Hawai-on töltik életüket színes koktélokat szürcsölgetve.

    Én is arra szavazok, hogy létre kell hozni a tudás egyetemes mezőjét, aztán ha van olyan cég amelyik ebből kihalászva a neki szükséges tudást versenyképes terméket készít, ám legyen.

    Érdemes megnézni azt az esetet, amikor egy japán kutató beperelte a cégét, mert lenyúlta a kékled kitalálásának minden hasznát.
    A kutatóknak az a legnagyobb elismerés, ha kutathatnak tovább, és eredményeket érnek el, a cél és a jutalom ugyan az. A kutatók bizonyos szempontból már a kommunizmusban élnek, a cégek meg kihasználják őket.
  • NullZ3r0
    #4
    Ja meg legyen kommunizmus is, mi? :)
    A szabadalmak a motiváció miatt kellenek. Egy kommunista rendszerben semmi értelme keményen dolgoznod, mert úgyse lesz belőle hasznod. Egy szabadalommentes világban semmi értelme feltalálnod bármit is, mert úgysem lesz a tied, ha meg kell osztanod mindenkivel.
    Amíg emberek és önzőek vagyunk, egyéni ösztönzésre van szükségünk, különben nincs fejlődés. Nem szép, de ez van.
  • Zro
    #3
    Töröljük el a szabadalmakat, s legyen közkincs az emberi tudás :)
  • fade2black
    #2
    Alapvető a difi, hogy jellemzően nem Kínából lopják a hájtechet.

    amúgy nagyon kényes kérdés, 5évig fejlesztesz aztán az egyik alkalmazottad átküldi emailon a fejlesztést a konkurenciához.
  • Dluinet
    #1
    Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az USA-nak is rengeteg (ha nem a legtöbb) kémje van világszerte. "Bagoly mondja verébre, hogy nagyfejű."