48
  • Madve
    #48
    Tudok róluk, láttam én is ket. Azokon nekem úgy tnik, hogy semmi gond nincs vele, az utóbbi 4 hónapban javítottak mindent. Az újabb videókon nem látok még lassulást sem.
  • GregSB
    #47
    Ezt a preview videók alapján mondom, teli van velük a Youtube.
  • hamotar
    #46
    Én nagy nokiás vagyok, de sajnos az Iphone verhetetlen érintő képernyőben.
    Ezért én maradok is a jó öreg kis nyomkodós Nokiáknál. Azok is tudnak mindent és hál istennek nem akkorák, hogy ne férnének el a zsebemben.
  • Madve
    #45
    Mondja ezt mindegyikük úgy, hogy még ki sem próbálta az új verziót. Ennyi erővel win7-et se használjon senki a gépén, az is az elsz*rt vista feljavított változata... Majd 1-2 hónap múlva lesznek tényleges vélemények az új symbianról, addig meg csak a nevén akad fent mindenki...
  • GregSB
    #44
    Az a baj a Symbian^3-al, hogy még mindig egy ósdi, gombokra optimalizált OS feltupírozott változata. Gyökeresen újra kéne tervezniük az egészet, mint ahogy a Microsoft tette a WP7-el.

    Azt hittem a Maemoval ezt fogják elkezdeni, de aztán azt is elkaszálták. Nagy fejetlenség van most a Nokia-nál, nem hiába távozott a CEO és az okostelefon részleg fejese 2 héten belül.
  • MerlinW
    #43
    csini
  • coolbboy83
    #42
    Igen...én is ezt mondom...
    Nagyon jó haerdver, és fotózni is jól fog a Zeiss optika :-) tetszene, de android kéne !!! Lehet ha rá lehet buherálni, akkor meg nem lesz majd jó - megbízható. De a Nokia csak rájön, hogy nem kéne ezt a symbiant erőltetni már....
  • GregSB
    #41
    Youtubeon egy N8 review videónál a legtöbb like-ot kapott komment:

    "Jó vas, bárcsak Android 2.2 lenne rajta".

    Ez asszem mindent elmond a telefonról.
  • DjDano
    #40
    Istenem te tipikusan az az ember vagy aki oldalakban ír baromságokat...
  • Madve
    #39
    Látom unatkoztál...
  • Elemir
    #38
    VÉGRE N8
  • Ender Wiggin #37
    Ezekkel a vibrátor szopókkal már mindent lehet, csak a telefonálni nem. Fos fos fos.
  • Skynet
    #36
    Van jópár készülék amibe jobb minőségű kamerát raktak,és mégis alulmarad képminőség terén az Innvo8-hoz képest mind,ahogy külföldi tesztekben néztem nem fanoldalakon,bizony ez is kép minőségben alulmarad, a szokásos nokiás "vakfoltos" képek készülnek,csak immár több megapixellel.
  • coolbboy83
    #35
    Ez a Noika nekem egy kicsit furcsa.... meg kéne nézni, de bár lenne droid ez is...
  • coolbboy83
    #34
    A HTC Diamond Touch 2 nekem bejön, csak a francba hulladék Windóz..... kell a fasznak telefonra windóz... számgépre sem nemhogy telefonra...
  • Madve
    #33
    Ebben miért is vagy olyan biztos? Melyik része nem tiszta annak, hogy jobb mimőségt a kamera, perpillanat a legjobb amit telefonon találhatsz, ezen túl csak a kezelő szoftveren múlik, hogy milyen lesz a "végtermék". Az meg lesz hozzá millió+1, ha nem lenne számodra a gyári elég jó...
  • sanyicks
    #32
    Bár a tetején és az alján az a kijelző nélküli kiálló rész minek azt nem tudom, de amúgy nem néz ki rosszul, bár nem vagyok buzi hogy egy elektronikus eszköz dizájnját nézzem... a dizájnt a nőknél nézem vagy az autóknál(persze sok más szempont mellett) ;)

    Mindenesetre nekem annyi elég hogy nem rózsaszín vagy valami rikító szín.
  • Skynet
    #31
    Videófelvételben.
    Fényképben továbbra is a 8 megás innov8 csinálja a "részletesebb" képeket.
  • Tinman #30
    A mai napig valóban az Innov8 volt az ász... egészen az N8-ig :-D
  • Skynet
    #29
    Kamerás telefon esetében kamera ügyben maradjunk annyiban hogy továbbra is Samsung Innov8, a mai napig kevés hozzá a legtöbb (gyakorlatilag az összes nálunk kapható) csúcs készülék ilyen téren ha fényképről van szó, beleértve az Iphone 4-et is a gagyi kamerájával.

    Egyébiránt vicces látni hogy Iphone hírnél összeszaladnak az Iphone haterek,émíg más telefon hírnél meg összeszaladnak az iphonebuzi mástelefonhaterek...:D

  • who am I 7
    #28
    "pár évet fotókon, és ég a feje, hogy milyen ruhákban járt, milyen haja volt, milyen zenét hallgatott. " Mr.következetesség.Akinek nincs jó izlése, és értékítélete nameg ESZE.AZ foghatja is a fejét, hogy mi a xart csinált.Másrészről pedig, ne akard már, hogy egy 18 éves úgy gondlodjon és viselkedjen mint egy 30 éves. EMBER, gondolkodj már.
    Másik.Nem mondhatod ki globál, h ez a telefon szép.Nem kell harcoskodni, az, hogy SZERINTED szép, az egy dolog.És ennyi, nem kell téríteni a hülyeségeiddel mást.Ez a telefon az én megítélésem szerint közepes.Persze ez teljesen irreleváns a profitot illetően, de a külsőt illetően nem, és szerintem vannak még ezzel így egy jópáran.Ez is egy réteg, el kéne fogadni, tudod?Vagy majd fogod 5 év múlva a fejed, hogy milyen forrófeju" kis okoska voltál (már megint).
    Ha 4es szifon és eközött kellene választanom, akkor a szifont választanám..mondom ezt úgy, h nokiám van (és nagyjából meg is vagyok elégedve vele) és kikészítenek az almafanok.De az eladások majd meglásssuk, h mit tükröznek...
    Meg egyébként is, a mai telefonok már rég túllóttek a célon, amit TELEFONNAK hívunk..már nem csak a számgombok és fel-meg-lerakó gombok vannak rajta.Ez van...
  • okosan gyerekek
    #27
    "Egy telefon esetében az, hogy 8 MP vagy 12 MP már durvára mindegy, a lényeg pontosan abban rejlik amit írtál. Egy bizonyos MP után már tök mindegy, hogy 25 vagy 45 MP, úgysem látod a különbséget, előhíváskor se lényeges."

    Én nem mondtam, hogy bizonyos pixelszám után mindegy. Mindegy, ha megadott nyomtatási mérettel operálunk. Ha meg arra is gondolunk, hogy a jövőben simán elképzelhető még nagyobb felbontású TV, és projektor, az úgy nem lesz rossz, ha a szobám falára olyan felbontásban fogok tudni vetíteni, hogy egy A5-ös darabkáján a telejszobámat borító képnek is bír akkora felbontással, hogy nem lássak kis "kockákat".

    Szóval nem mindegy. Max. még a CMOS-lapka fejlesztésének elmaradása teheti értelmetlenné.


    ">>és akkor lehet fikázni az iPhone1-et, mert má' milyen jó telefont csinál ahhoz képest a Nokia. Vicces lenne, nem?<<

    Amikor az iPhone 1 kijött már létezett N82... rengeteg dologban kenterbe verte az apple vasát, igen, nem volt tácsszkrín. Cserébe viszont tudok vezetés közben simán SMS-t írni, úgy, hogy nem kell néznem a telefont... érdekes lenne ezt egy bármilyen tácsszkrínen.

    Figyelek."

    Annyira azért nem, a szöveget kontextusában értelmezd, ha kérhetem; ott a gond, hogy én azt a Layarra hozott érveddel szemben, mint analógiát hoztam fel. Ha abban értéket látsz, hogy már most fejlesztik, amellett, hogy a legfontosabb profiljaként tekint a szolgáltatások fejlesztésére most a Nokia és még csak itt tart. Te pedig azzal véded a gyártót, hogy már dolgozik rajta, a Samsunggal szemben, aki amellett, hogy a nokia elképzeléseit erőfeszítés nélkül teljesíti, ti. jó szolgáltatással tolta ki a Galaxy-t, még képes figyelni a hardware-re is.

    Amivel pedig még rá tettél egy lapáttal, az tényleg figyelemre méltó, a Nokia akkoriban a saját dolgával foglalkozott, a JÓ TELEFONOK készítésével. Igen, mint az N82, meg az N95 8 giga, ami hardware-esen szarrá, szoftveresen meg igen sok téren megverte az iPhone-t. És szermély szerint a "táccsszkrínt" nem tartom előnynek, ha nincs mellette egy csúszka, mert rengetegszer veszem hasznát a vakongépelésnek, ami azon megoldhatatlan.
  • okosan gyerekek
    #26
    "Miért mit akarsz azzal a kis projectorral? Filmet nézni?
    Arra ott a HDMI."

    Ez egy halott csúsztatás. Egyszer. HA nincs HD-tévém, akkor kell egyet vennem, az egy plusz jó százaz. Kétszer. Vidd magaddal! :D Háromszor. Ne is vidd, de oldd meg, hogy mindig ott legyen a kép, ahová kényelmes nézned (lásd: plafon.) Azt fel se hozd, hogy fel lehet rakni, mert a halálnak nem volna kedve óránként változtatni a helyzetét. Nem mondom, hogy minden helyzetet kielégít, mert egyfelől, az nem HD minőség, másodszor, közel nem lesz olyan szép képe, mint a leghitványabb orion HD-tévének. De ez ott van a zsebemben, nem igényel 5-6-7 colos kijelzőt, hogy valakivel kényelmesen, helyzetek széles spektrumát kielégítva meg tudjak nézni valamilyen audiovizuális tartalmat.

    50"-t ígértek neki sötét szobában, azt gondolom, ha közel 10-szer kisebbre zsugorítom a képét, mondjuk egy vonaton, ott is egész szép képet fogok kapni, akár egy legalább árnyékolt felületen.

    Szóval közel nem egy dolog egy projektor, meg egy HDMI-képes TV.
  • okosan gyerekek
    #25
    Tisztasor. Bár, azt be kell látnom, hogy van, aki QWERTY-t vár el -- akkor is, ha már a jelenlegi T9 rendszer az erősen ragozó magyar nyelv esetében is gyorsabb -- másnak elég az érintő kijelző, míg megint más még mindig igényt tart egy sima numpadra. Aztán lehet variálni a némelyest a méreten; egy hölgy ismerősöm nagyon szeretne érintőkijelzőt, csúszkát sima numpaddal, viszont kisebb telefonméretet vár el. Adjunk már a hölgyek kezébe 4, meg 4+" méretű kijelzővel szerelt készülékeket. Katasztrófa.

    Én a SonyEriccsonos modellre esküszöm, bár ott is volna mit javítani, ez pedig a sima 12 gombos, T9-es numpad.
  • slickboy
    #24
    Na ezt akartam én is mondani, csak nem tudtam így megfogalmazni. :) Nekem eddig annyi volt a kis véleményem, hogy túl széles modellpalettával dolgozik a Nokia. Emiatt elaprózódnak az egyes modellre jutó erőforrások. Bár a modelljeik nagy része hardveresen szinte ugyanazok, csak egyikből ezt azt kihagy, másikba beleteszi, vagy csak a burkolat más, kicsivel több vagy kevesebb memória... Miért? Ha annyira az Apple-t irigyli, aki lényegében 1 telefonmodellel letarolta a piacot...
    Lehet az a modell jobban működne, hogy kevesebb számú tisztességes hardvert piacra dobna, majd a szoftverfrissítésekkel adna kvázi új telefont a vevőinek.
  • Tinman #23
    "Hagyjad már ezt a mainstream szöveget, kurvára lényeges a megapixel szám, az nem mindegy, hogy ugyanakkora CMOS-lapkára sűritik-e össze a pixeleket, ergo az érzékelőpontok méretének csökkentésével érik el a pixelszám növekedést, vagy ténylegesen nagyobbítanak a CMOS-lapokon."

    Egy telefon esetében az, hogy 8 MP vagy 12 MP már durvára mindegy, a lényeg pontosan abban rejlik amit írtál. Egy bizonyos MP után már tök mindegy, hogy 25 vagy 45 MP, úgysem látod a különbséget, előhíváskor se lényeges.
    Egyébként a lassan 3 éves N82 telefonommal készített fotókat gyakran előhívatom, sőt egy ideje már magam hívom elő és meg nem mondod, hogy ezt telefonnal készítette valaki.
    Nem, nem én vagyok jó, hanem a Carl-Zeiss optika, a Xenon vaku és az értékelhető 5 MP teszi a dolgát.

    "De a Nokiákat, az N95-öst nem azért vették meg, amiért az iPhone-t, hanem a jó hardware-ért."

    Pontosan ezért vettem anno N82-öt és pontosan ezért rendeltem már hónapokkal korábban elő az N8-at.

    Tessék, győzz meg! Akarok venni egy olyan paraméterekkel bíró telefont, mint az N8! Mit ajánlasz helyette? A 12 MP, C-Z optika és Xenon vaku legyen benne, mert NAGYON gyakran használom. Legyen benne HDMI csati és FM transzmitter is, mert céges autóba kell transzmitter, GPS alap, wlan alap.

    "és akkor lehet fikázni az iPhone1-et, mert má' milyen jó telefont csinál ahhoz képest a Nokia. Vicces lenne, nem?"

    Amikor az iPhone 1 kijött már létezett N82... rengeteg dologban kenterbe verte az apple vasát, igen, nem volt tácsszkrín. Cserébe viszont tudok vezetés közben simán SMS-t írni, úgy, hogy nem kell néznem a telefont... érdekes lenne ezt egy bármilyen tácsszkrínen.

    Figyelek.
  • strogg
    #22
    notebook hasonlattal élve: azért csúnya lenne, ha az oprendszerem minden új verziójának a megjelenésekor új laptopot kéne vennem, egy sima update helyett....
  • strogg
    #21
    Szerintem meg pont a symbian léte/nem léte számit. A mobilokban egy fényképező soha az életben em lesz egy nikon, vagy cannon, igazából majdnem mindegy, hogy az 5MP, vagy 8,12,123. Ha csinál egy normális fotót, akkor már elég. Fontos a tárhely, az ergonómia, a szoftver bővithetősége/frissithetősége. ilyesmik. Felesleges számháborúk helyett, érdemi használhatóságot várok. Nem esek hasra a hdmi kimeneten, mert nem fogom használni. A projecktor viszont okos meglátás.

    Egyszóval nekem az android többet nyújt,és nem azért mert ez a "divat2, hanem azért mert 2.1-es androiddal vettem a készülékem, várom a 2.2-öt, és lesz jövő év elején 3.0 is rá. Kiszámitható fejleődés és frissithetőség, szemben a symbian-os, "ha van újdonság, vásárold újra a készüléket" szemlélettel.
  • Tinman #20
    Miért mit akarsz azzal a kis projectorral? Filmet nézni?
    Arra ott a HDMI.
  • Tinman #19
    Ha még csak a vaku lenne jó... az optika minősége az N8 esetében is kimagasló.
  • passatgt
    #18
  • grobs
    #17
    Szép evolució:
    2007: Nem rossz az iPhone, de Symbian-ra van a legtöbb program.
    2008: Jó az az iPhone, de Symbianra is kijön minden.
    2009: Jó az iPhone, de Symbian-on is megvan minden amire szükségem van.
    2010: Az iPhone divat telefon, de Nokia-ban van a legjobb vaku, és Symbian-ra is fejlesztés alatt van már minden amire szükségem van.
  • okosan gyerekek
    #16
    Cserébe! A sonyericcson már rájött a nagy hibáira és most látjuk korrigál, egy készülék megoldást több formában is elérhetővé tesz, lásd Xperia. Szerintem az egy zseniális dolog, majdnem megfelel annak, hogy te rakod össze a készüléked, már egész nagy lehetőség nyílik benne.

    Ez a készülék, az N8, akkor volna jó, ha bele lenne itt és most rakva egy projektor, akkor lehetne annyira úttörő, mint anno az N95. És, ha követné azt az ötletességet, amit a SonyEriccsonnál láthatunk, ti. nem csak egy oldalra QWERTY-t, de mondjuk egy numpados, lefelés csúszkát is kiadna belőle, akkor egy csapásra visszanyerné a piaci vezető szerepét. Ehhez pedig kétség sem fér. Azt pedig erősen kétlem, hogy eddig nem látnának el. Nem a kirugdalt vezetők a hibásak, ez csak amolyan látszat, kilökdösnek párat, azt csinálják, mint a szocialisták, arccserék jönnek, próbálják elhitetni, hogy új éra jön, de ne vicceljünk már. Másfél éve jött először a nagy ötlet, hogy a Nokia ráfekszik a szolgáltatásokra, mer' abba' van a jövő. Most meg még retorikát sem váltva, arra játszik, hogy a kutya nem emlékszik rá, kilökdös párat, és újra neki fut ugyanazzal, azt remélve, hogy mindenki elfelejti azokat az időket, amik voltak az N95 idején. Az egyébként elgondolkodtató, hogy az egyik vezető is a kommunista közigazgatási rendszerekhez hasonlított a Nokia belső működését.

    Azt gondolom ezeket a párhuzamokat alkotmányos jogomból fakadóan elmondhatom, de ha hangosabb lennék, hamar betömnék a pofámat így vagy úgy. Megnézném, mikor mer erre a szintre eljutni mondjuk a mobilaréna...
  • okosan gyerekek
    #15
    "Az ajnározott iPhone hány MP-ekkel villogott akkor, amikor a Nokia HASZNÁLHATÓ 5 MP-es N95 és N82-vel jött ki?
    Jelenleg hány MP-t tud a LEGÚJABB iPhone?
    Nem a MP a lényeg? SZERINTEM SEM! Milyen optika és vaku van mellé?"

    Hagyjad már ezt a mainstream szöveget, kurvára lényeges a megapixel szám, az nem mindegy, hogy ugyanakkora CMOS-lapkára sűritik-e össze a pixeleket, ergo az érzékelőpontok méretének csökkentésével érik el a pixelszám növekedést, vagy ténylegesen nagyobbítanak a CMOS-lapokon.

    De a kérdésed velejét megragadva meg azt mondom, hogy az egy dolog, hogy az iPhone-t azért vették meg, mert jó volt a felhasználói felület. Az iPhone-t a hülyék vették meg. Volt egy apple-barát ismerősöm, ő egész őszintén annyit mondott, hogy az apple a hülyék készüléke, ezért van neki ilyenje, mert azzal nem kell semmit szenvedni. Nah, ezért cserébe, meg a "glamour", meg a "famous" meg a minden miatt, ami egy iPhone jár, megvették. Tök kényelmes, örülnék, ha az okostelefont ezzel az egyszerűséggel és erőfeszítést nem igénylőséggel együtt kaphatnám meg.

    De a Nokiákat, az N95-öst nem azért vették meg, amiért az iPhone-t, hanem a jó hardware-ért. Csak a Nokia megirígyelte, hogy az apple nem csinál lényegében semmit, hiszen egy kezelőfelület kialakítás ugyanolyan egyszeri munka, mint egy fullkészülék összerakása. A gond csak az, hogy utóbbit többször is meg kell csináld, általában minden alkalommal, amikor kiadsz egyet, ez pedig dob a költségeken, hogy belevidd az új hardware-eket, stb. Ehhez képest az apple spórolt a hardware-en, mert eladta a szarát a külső és belső designnal, míg a Nokia óriási pénzeket ölt bele abba, hogy jó gépet, és mindig változatosságot hozzon. Ezután kiadta ugyanazt a dobozt az apple kis átalakításokkal, és megint a régebbi, addigra már leolcsított hardware-eket vásárolta bele és a design megint tarolt. A profitja jóval magasabb volt egy készüléken, mint amiről a Nokia valaha álmodott. Ezután pedig a Nokia is örülne, ha neki is így menne. Ebből látszik, hogy régen nem azért csinált jó készüléket, hogy kiszolgálja a rajongó tábort, és adjon is valamit az emberek pénzéért, hanem kizárólag azért, hogy elvegye tőlük azt. Hiszen már már nem akar semmit adni, akárcsak az apple.

    Szóval nekem nem kell azzal érvelni, hogy de az apple így meg úgy. Teljesen mindegy. A Nokiának értelmes vásárló közönsége volt jószerivel, akik mára ott hagyták azt, miután nem hozta azt, amit tőle elvártak, ti. a technológia csúcsát. És igen, az apple-től nem ezt várják el, és ha nem hozza, akkor is tőle vesznek. Lehet irígykedni, meg felháborodni, de ez van. A NOkia is tudna nagy lóvét csinálni, vagy még valamennyit, ha a saját profiljával foglalkozni, a csúcstechnológiával, és hozná az elvárt szintet. Most viszont ott tartunk, hogy már az apple lassan letolja technikailag is az új nokiákat. Tehát a nokia nagyon rábaszik erre, de teljesen mindegy, lehet igazad van, lehet a jó szolgáltatásokkal el lehetne adni a szarukat, de te ezt várod a nokiától, neked lesz jó, ha így tesznek? Te azért vettél régen nokiát, mert az ilyen egyszer összerakom és eladom tízszer dolgokat, mint a kezelőfelület megkaptad tőle igen borsos áron? Szerintem nem. De érvelgessél csak. :)

    "Ezzel ezt a kérdést zárhatjuk." - Igen, ebben egyetértünk.

    "Ha ismered az N8 paramétereit, láthatod, a legtöbb ember számára VALÓBAN hasznos dolgokkal van telezsúfolva. Ebben kiba. jó ez a telefon."

    Nah, én meg leszarom a legtöbb embert; én azt keresem, ami jó, és nem azt, ami csak úgy hírlik, hogy jó.

    "csak annyit mondanék, hogy Layar. A nokia hol van ehhez képest? Ne vicceljünk már."

    "Tájékozódj! --->>fejlesztés alatt van a Symbian változat is. <<"

    Olvass! ---van a Nokiának már? Tehát? Szolgáltatásban akarja megverni a világot, de nála még csak "fejlesztés alatt van", amikor a Samsung egy abszolút nem világrengető készüléken, a Galaxy-n hozza már ezt. Tehát a lesz, az nem ugyanaz a vanhoz képest. Mert ilyen alapon hozzá mérheted a vant, a volthoz is, és akkor lehet fikázni az iPhone1-et, mert má' milyen jó telefont csinál ahhoz képest a Nokia. Vicces lenne, nem?

    "A google mapsben már rég van tömegközlekedési navigátor* (egyes városokban) a Nokia most fejlesztgeti, pedig úttörő volt a telefonos GPS-szoftverek fejlesztésében."

    "Kit érdekel a Nokia OVI, ha tehetsz rá egyéb GPS progikat?
    Szégyen szemre a telefonomra telepített Garmin SOKKAl, DE SOKKAL jobb, használhatóbb, szerethetőbb, PONTOSABB, mint a külön megvásárolt GPS a fostos ájgóval."

    Hát, ezzel csak engem igazolNÁL, hiszen, ha valaki annyira a szolgáltatások bálványainak akar áldozni, ahelyett, hogy arra fordítana, amire kell, akkor elvárható volna, hogy a layar, illetve a GPS programja patttttent legyen. A Galaxy-n mind a két dolog össze van hangolva, megyek, rámutatok valamire, leírja róla a dolgokat, stb. Mellesleg azért szarabb a Garmin, mert abban többekközt nincs gyalogos navi legjobb tudomásom szerint, nem 3d-s, nincsenek benne frissülő POI-k, te kell rárakd és nincs benne turista guide sem. Melós Garmin! Én a telómmal nem túl élni akarom a világ nehézségeit, hanem megélni annak szépségeit, ebben tud segítségemre lenni egy ilyen gép; megélni, túl élni. Nem ugyanaz. Mások az elvárások, az igények. Talán előbbire jobb, arra nekem nem kell.

    ">>A nokia halálra van ítélve<<
    Dehogy van. Egyszerűen más réteghez szól. Az árakat pedig ne felejtsd el. Egy átlag ember számára egy iPhone megfizethetetlen, ráadásul hiába 4. gen még mindig súlyos hiányosságai vannak."

    Hát, majd meglátjuk, ha mindig úgy csinál, mintha a spanyol viaszt találná ki azzal, hogy szolgáltatás, szolgáltatás, meglátjuk hol lesz. Ez kb. olyan, minthogy megirígyeltük pár száz éve az amerikai államigazgatást, és elkezdtük kopírozni. Kellett egy kis idő, míg azt lehetett mondani, hogy versenytársai lehetünk és még így is be kellett inkább látni, hogy a saját, már bevált megoldásainkat fent kell tartanunk, mert nekünk abban van tapasztalatunk, abban vagyunk jók. A Nokia visszamehetne csúcskészülékeket csinálni. De nem fog, mert miután rájöttek, hogy a szolgáltatásokkal az apple nagyobbat szakít elkezdtek úgy csinálni mintha... majd belebuktuk után rájöttek, hogy elbaszták ezt a pár évet, de mostantól minden rendben lesz, mert rájöttek, hogy nem is a szolgáltatásokkal, hanem a szolgáltatásokkal lehet meghódítani a világot. :) Hát legyen, majd meglátjuk.

    "Android, HTC egyéb témához szólva ezek is egy irányok, tökéletesen megférnek az iPhone, Nokia vonal mellett. Más és más rétegetek céloznak meg."

    Hülyeségeket beszél, egy cél van. A vásárlók igényeinek kielégítése. És ami komfortos, az mindenkinek kell. Ez ennyi. Tehát a komfort maximalizálása a cél, az ősembernek volt szerinted igénye erre? Persze, hogy nem. De ha tudta volna, ha tudta volna mindezt, akkor lett volna neki is. Nem csak a kínálat alkalmazkodik az igényhez, hanem fordítva is. A reklámok szerinted miről szólnak? Az igény érzetének keltését célozzák. Nincs igényed rá, de utána -- vélhetőleg -- lesz, vagy lehet rá. Persze, lehet azt mondani, hogy nekem csak telefonálásra kell, meg sms-ezni, de ha megkapsz egy high-end (má'mint a piacon lévő lecsapódásuk egy darabját) és elpötyörészel vele, internettel meg mindennel, röviddel rájössz, hogy ezek kiegészítik a mindennapjaid, tehát komfortosabb életvitelt tesznek lehetővé, könnyebben hozzáférhetővé tesznek dolgokat, amikre addig nem volt rálátásod, innentől pedig peeersze, hogy kellenek.

    Eszerint minden, amit csak bele lehet rakni egy készülékbe potenciálisan igényeltetett lehet. Az meg, hogy a nokia most nyomja ezt a szarságot, hogy zene mobil, meg üzlet mobil, meg f@szom mobil, jah, jó dolog, ebbe meg a SonyEriccson bukott bele.

    Tudod mi az? Annyi, hogy az üzletiből kivesszük az 3,5 jackdugót, csak a csúcs üzleti mobilba rakjuk bele, persze csak azért, mert a készülékházba nem fér bele az 1 mm-el szélesebb átmérőjű csatlakozó, a zenemobil meg az, amibe belerakják a coverflow software-t, gondolom ezt programot célhardware hajtja, ami miatt aránytalanul költséges volna megoldani, hogy az üzletiben is legyen. Meg az ilyen apróságok. Az a cél, hogy egy készülékben legyen minden, nem az, hogy partikuláris megoldásokkal a zsebünkből az övékbe vándoroljon a pénzünk, nagyobb távlatokban pedig azt mondhassuk, hogy őket szolgáljuk ki, és nem fordítva.
  • Koge
    #14
    A szardarab eros tulzas, de abban egyetertek hogy az n95 a nagybetus okostelefon. Es ez szerintem hozni fogja annak a szintjet. A kameraja meg most kivetelesen nem parasztvakitas.
  • okosan gyerekek
    #13
    nálad mért objektív mérőeszköz az eladási erő? Azér' mer' sokan gondolták, hogy a Föld lapos, még nem volt az. Nem beszélve arról, hogy csak az mér eladásban, aki profitot akar, és szerintem a te profitod nem a Nokia bevétele a készülékeken, hanem az, hogy milyen készüléket kapsz kézhez egy havi fizetésedére, vagy éppen mire írsz alá egy két év hosszú láncot a karodra. Szóval népszerűségi indexben azok méregetnek, akiknek nincsen saját értékítélő-képessége, és muszáj mások tömeges megítéléséből döntéseket hozni. Csak kérdem én, mi van akkor, ha az a sok majom is csak egymást követte, amikor megvették a terméket? :)

    Az viszont, hogy ez a készülék hány ponton hoz forradalmi újításokat az annál objektívebb, ráadásul könnyen le is mérhető. A Nokiához képest nagy szó, hogy végre van benne 3.0-ás bluetooth, ami mellesleg nevetséges, hisz ez egy szoftveres átalakítás, ami lehetővé teszi, hogy az erre hitelesített készülékek a pár kilobyte-nál nagyobb fájljaikat a wi-fi-vezérlőjükön át forgalmazhassák. Viszont ezt már mások megcsinálták. 12 megapixel? Hát vannak már páran előtte. Adjuk meg azt az előfeltételezést, hogy a kezelőfelületet, a névjegyzék hiányosságait, mint a beosztásra, becenévre, munkahelyre és egyéb címkékre keresést egy legelső profiljában kommunikációra alkotott készüléknél kiküszöbölik, lehetővé téve mindazt. Meg egyéb tényleg alap dolgokat megcsináltak, tehát elmondhatjuk, hogy a Symbian mára kiforr, és felveszi a versenyt a vetélytársakkal(?), de itt is fennáll a tény, hogy például az apple oprendszere(ami multi taskre jó ideig nem volt hitelesítve) felhasználó barátabb volt, tehát ebben sem lesz forradalmi. Nincs még benne 4G, a túl parton a HTC már ilyenekkel készül. Végre lehet vele pinch to zoom-olni, talán mást is lehet majd vele két vagy több ujjal! Az iphone ezt mióta tudja? Amiben ez a telefon az első, az nagyjából annyiban zárul, hogy a HDMI-s TV-ken megjelenik majd egy kurzur, amitől kicsit közeledik a mobiltechnológia a számítógépekhez, hogy "érintős TV-t" lehet csinálni a kamerájával a TV-nkből, USB-drive-okat lehet beledugdosni, meg a jack ki-bemenetből már FM-et szór, amitől jelentősen javulni fog annak minősége. Oszt ennyi.

    Amit én mondtam, vártam és várok el, az az, hogy egy az N95 innovatív szintjéhez mérhető készüléket dobjon piacra. Ha számszerűsíteni akarjuk, az volt az első TV-re köthető mobiltelefon, 5 megapixellel szerelt készülék, DVD-miőségű videókat felvenni képes darab, továbbá, amely lebírt akadás mentesen játszani akár 700 megásnál kisebbre nem konvertált filmeket is (ide a SIM-kártyával nem szerelt PDA-kat nem számoljuk, mert az nem telefon), elsőként lehetett róla a 3g-s internetet szórni wi-fi-n keresztül, ráadásul mindezt -- ellenben a többi gyártóval -- a Nokia telefonjáról legálisan, ami mögött a többiek a tulajdonosok szemében csak kullogni tudtak, védve az operátorok érdekeit, akik nem örültek, hogy egy SIM-kártyáról 5-en netezhetnek példának okáért. A piac legnagyobb kijelzőjével szerelt nem érintőképernyős mobilja volt, és a designról is csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni a 8 gigásnál. Kb. csak annyira, hogy miután megvettem a telefont, a debütálást követő pár hónapban, dugdosnom kellett az utcán, hogy ne nézzék ki a kezemből. Ez ma talán egyetlen telefonról sem mondható el, erről a darabról sem de az iPhone-ról sem igazán. Mert az eléggé tömegkészülék lett, amikor meg nem volt az, akkor sem volt kiemelkedően meglepő látvány, az N95 idejében már sokan érintőskészülékekkel rohangáltak, persze ilyen hitvány mit t'om én mikkel első sorban, de abból a masszából az iPhone nem tudott kiemelkedni ki annyira, mint amennyire egy N95 kiemelkedett -- más kérdés a kezelőfelület, ami természetesen mindenkit elkápráztatott az előbbi esetében.

    Szóval az N8 4 újítást hoz a teljes piaccal összehasonlítva, melyekből egyiket sem kívánom alul értékelni, mindnek nagy hasznát venném, de ehhez képest egy N95 ha a presztizst, mint szempontot is számon tartjuk -- márpedig hogy ne tennénk -- akkor 7 ilyennel bír. A nokia spórolgat az ilyen dobásokkal, hogy legyen majd még mit eladnia legközelebb. Kérdéses, ha ezt a politikát folytatja, amíg a többiek itt-és-most akarnak meggazdagodni, bele pakolva az újabbnál újabb dolgokat, mennyi ideig lesz képes ezt profitálóan csinálni, ergo, hogy van-e egyáltalán értelme annak, hogy ezt a gusztustalan, a vásárlói bizalmával visszaélő politikát folytatják.

    Mellesleg, ha a Beam-et kidobták volna, az egész high-end piacot letarolta volna, nekem ez a véleményem, és nem kívánok ilyen szardarab készülékektől elszállni, mint ez az N8-as, de jöhet akár az N9-es is, amiből visszább vesznek majd a kamerából, nehogy túl jó legyen. :) Csak nehogy megártson ez az óvatoskodás...
  • Tinman #12
    "A nokiától nem a szolgáltatás hiány miatt mentek el, hanem azért, mert amikor a nokia 5 megapixelekkel villogott, a Samsung stabilan adta már a 8, a SonyEriccson már akkor próbálkozott a 12 megapixellel."

    Az ajnározott iPhone hány MP-ekkel villogott akkor, amikor a Nokia HASZNÁLHATÓ 5 MP-es N95 és N82-vel jött ki?
    Jelenleg hány MP-t tud a LEGÚJABB iPhone?
    Nem a MP a lényeg? SZERINTEM SEM! Milyen optika és vaku van mellé?

    Ezzel ezt a kérdést zárhatjuk.

    "Hogy a Samsung tavasszal már projector nyalábokkal égette az arcunkat a Beam képében, a nokia még csak álmodni sem mer ilyen megoldásokról, illtve nem akar, mert szeretné költséghatékonyabban megoldani a dolgokat."

    Ha ismered az N8 paramétereit, láthatod, a legtöbb ember számára VALÓBAN hasznos dolgokkal van telezsúfolva. Ebben kiba. jó ez a telefon.

    "csak annyit mondanék, hogy Layar. A nokia hol van ehhez képest? Ne vicceljünk már."

    Tájékozódj! ---> "fejlesztés alatt van a Symbian változat is. "

    "A google mapsben már rég van tömegközlekedési navigátor* (egyes városokban) a Nokia most fejlesztgeti, pedig úttörő volt a telefonos GPS-szoftverek fejlesztésében."

    Kit érdekel a Nokia OVI, ha tehetsz rá egyéb GPS progikat?
    Szégyen szemre a telefonomra telepített Garmin SOKKAl, DE SOKKAL jobb, használhatóbb, szerethetőbb, PONTOSABB, mint a külön megvásárolt GPS a fostos ájgóval.

    "A nokia halálra van ítélve"
    Dehogy van. Egyszerűen más réteghez szól. Az árakat pedig ne felejtsd el. Egy átlag ember számára egy iPhone megfizethetetlen, ráadásul hiába 4. gen még mindig súlyos hiányosságai vannak.

    Android, HTC egyéb témához szólva ezek is egy irányok, tökéletesen megférnek az iPhone, Nokia vonal mellett. Más és más rétegetek céloznak meg.

  • Tinman #11
    Fingod nincs.
  • primo
    #10
    Hiába próbálják csiszolgatni, a symbian egy elavult őskövület és ez a halála ennek a készüléknek.
  • coolbboy83
    #9
    A Nokia mellett a megbízhatóság szól..... bár jóideje nem volt Nokiám...régebben ezek voltak az egyetlenek, amikkel nem volt bajom..